מאמצע מאי אנחנו רואים שינוי מגמה בשווקים, כאשר המשקיעים עוברים לרכוש מניות על חשבון אג"ח. בסקירה של J.P Morgan מהסופ"ש עולה כי בשבוע האחרון דיווחו חברות ה ETFעל מעבר ברור למניות על חשבון אג"ח החל מנאום ברננקי באמצע חודש מאי, שבאו לידי ביטוי בגיוסים של 9.6 מיליארד דולר לקרנות המנייתיות בארה"ב במקביל לפדיונות של חצי מיליארד דולר בקרנות האג"ח. הנתון שממחיש בצורה הטובה ביותר את השינוי בשוק הוא ההפרש בין זרימת הכספים לרכישת מניות לבין רכישות אג"חים, שנמצא כיום בשיא מאז פברואר 2000.


שוק האג"ח הושפע בשבוע שעבר מנתוני התעסוקה המעודדים בארה"ב, כאשר בחודש יוני נוספו למשק האמריקאי 195 אלף משרות חדשות בעוד הצפי עמד על 165 אלף בלבד. בנוסף, נתוני מאי ואפריל עודכנו כלפי מעלה ודווח כי בחודשים אלה נוספו למשק 199 אלף משרות. מנגד, שיעור האבטלה אכזב מעט ונותר על 7.6% למרות צפי לירידה של 0.1%. הנתונים הובילו לירידות בשווקי האג"ח האמריקאים ובהתאם גם בארץ ובעולם. זאת מכיוון שכעת גדל הסיכוי שהפד יצמצם את רכישות האג"ח, שכיום הן בהיקף של 85 מיליארד דולר בחודש.לעומת זאת ביום חמישי פורסמו פרוטוקולי ה'פד' ונראה כי בכירי הארגון חלוקים בדעתם לגבי אופן ותזמון צמצום רכישות האג"ח. גם יו"ר הפד ברננקי רמז כי הוא מעדיף להמשיך עם ההרחבות, ושהריבית לא תעלה באופן אוטומטי כשיעד האבטלה יושג, ולכן המגמה התהפכה והתשואות ירדו.חוסר היציבות בשוק האג"ח הוביל את המשקיעים האמריקאים לרכוש מניות על חשבון אג"ח, דבר שהתבטא במגמה החיובית בשוק המניות בחודש האחרון.

אנו מעריכים שהריבית בארה"ב לא תעלה בשנה וחצי-שנתיים הקרובות, ולכן תשואות האג"ח תלויות בתכנית ההרחבות הכמותיות של הפד. כרגע לא ידוע מתי התוכנית תצומצם ובאיזה שיעור ולכן השוק תנודתי מאוד בכל דיווח או רמיזה המגיעים מבכירי הפד.במוקדם או במאוחר התכנית תצומצם והדבר יעלה את תשואות האג"ח. מכיוון שהריבית בשוק היא אפסית, האלטרנטיבה היחידה שנותרה למשקיעים היא מעבר לשוק המניות, ולכן אנחנו צפויים להמשך המגמה החיובית בזמן הקרוב.