שוק האג"ח בארץ ובעולם חווה עליות שערים מדהימות בשנים האחרונות כתוצאה מהריצה של המשקיעים למקלט שמקנה האפיק הסולידי וכן בגלל ירידת הריבית. עם זאת, ככל שהתחזקה ההתאוששות של ארה"ב, התגברה הציפייה שנראה יציאה הדרגתית של המשקיעים מהאפיק ועלייה איטית בתשואות. בפועל, יושב ראש הבנק הפדרלי רמז לאחרונה בנאומו כי ההתאוששות של המדינה תאפשר לבנק להאט את קצב ההרחבה הכמותית כבר בעתיד הקרוב. התוצאה הייתה גל מימושים גדול בשוק האג"ח. בחודש יוני לבדו, פדו המשקיעים סכום מדהים של כ- 62 מיליארד דולר מקרנות אג"חיות. גם בארץ ראינו מימושים נכבדים בקרנות הסולידיות.
בשביל לקבל פרופורציה, צריך לזכור כי במהלך ארבע השנים האחרונות זרמו לאפיק יותר מ- 1.2 טריליון דולר, כך שהמשך יציאת הכספים ממנו עשויה להמשיך לדחוף את תשואות האג"ח למעלה בעתיד הקרוב. מנגד, עליית תשואות האג"ח מייקרת את עלויות המימון של החברות ולכן פוגעת למעשה בכל ענפי המשק האמריקני. היא גם מעלה את הריבית על המשכנתאות ועשויה לצמצם את הפעילות של שוק הדיור ולעצור את התאוששות מחירי הדירות. בנוסף, גם המגזר הפיננסי ייפגע אם יילקחו פחות הלוואות על ידי חברות או פרטיים. פרט לאלו, לאחרונה אנו רואים התגברות של הסיכונים הגלובליים מכיוון סין ואירופה. סין אמנם מנסה לטפל בבועת הנדל"ן שלה כדי להימנע מהיווצרות בועת אשראי, אולם קשה להעריך אם הסיפור הזה יעבור בשקט יחסי. ובאירופה אין שינוי – המיתון ממשיך לשלוט על היבשת.
אוסף הגורמים האלו עשוי להקשות על ברננקי לעצור את תוכנית ההקלה הכמותית כבר עתה, ובנוסף, הוא חזר על הצהרתו כי הריבית במשק לא תעלה כל עוד שיעור האבטלה בארה"ב גבוה מ- 6.5% (כיום הוא נע סביב כ- 7.5%). לכן, להערכתנו המשך עליית התשואות מוגבל, אם בכלל, היות והריבית קצרת הטווח לא צפויה לעלות בעתיד הקרוב.
בינתיים, ירידות המחירים בשוק האג"ח האמריקני הגדילה את האטרקטיביות של האפיק הממשלתי והקונצרני בארה"ב. המרווחים בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות המקבילות עדיין אינם גדולים כמו בעבר, אבל לדעתנו כבר יש בשר לחזור ולחזק במקצת את העמדות באפיק.
מטבע הדברים, עליית התשואות מארה"ב חלחלה גם אלינו לארץ. למעשה, עליית התשואות בארה"ב גברה על הורדות הריבית של הנגיד הישראלי, והאג"ח הממשלתיות חוו ירידות בשבועות האחרונים. להערכתנו, הסבירות להורדת ריבית בחודשים הקרובים אינה גבוהה, ולכן הסיכוי לרווחי הון באג"ח הארוכות אינו גדול. בצד הדאון-סייד, הנגיד כנראה לא הולך להעלות את הריבית בעתיד הקרוב והממשלה מתכוונת להמשיך לשמור על משמעת פיסקאלית אחראית לצמצום הגירעון. לכן, התלילות של עקום התשואות והעובדה שאג"ח המקומיות הארוכות נסחרות בתשואה נמוכה במקצת מארבעה אחוזים, הופכת אותן להערכתנו להשקעה טובה בתקופה הנוכחית.