נתונים כללייםאוכלוסייה: 62.6 מיליון
תמ"ג: 2.432 טריליון דולר ארה"ב (2012)תמ"ג לנפש: 36,500 דולר ארה"ב (במונחי כוח קניה)צמיחה שנתית - תמ"ג ריאלי:0.6% (רבעון ראשון 2013) ; צפי לשנת 2013: 0.7%שיעור אינפלציה: 2.4% (אפריל 2013) ; צפי לשנת 2013: 2.7%ריבית: 0.5%שיעור אבטלה: 7.8%מטבע: פאונד, 1 פאונד = 1.53 דולרדרוג אשראי: AAA (S&P)
נקודות מפתח
- חזרה לצמיחה לאחר מיתון ותנודתיות בכלכלה.
- שיעורי אינפלציה שגבוהים מיעד הבנק המרכזי.
- ריבית נמוכה בשילוב עם תכנית הקלה כמותית.
- דיונים בנושא עזיבת האיחוד האירופי.
תנודתיות בכלכלה לאחר המשבר העולמיכלכלת בריטניה, השלישית בגודלה באירופה והשביעית בעולם, התקשתה להציג שיעורי צמיחה גבוהים מאז המשבר הכלכלי בשנת 2008. החל מהרבעון הראשון של 2010, הציגה כלכלת בריטניה שיעורי צמיחה שנתיים מתונים, אך במהלך החציון הראשון של 2012 נפלה הכלכלה הבריטית למיתון שנמשך שלושה רבעוניים רצופים בהם הציגה צמיחה שלילית. ברבעון השלישי אשתקד חזרה הכלכלה לצמיחה של 0.9%, בין היתר כתוצאה מאירוח המשחקים האולימפיים שתרומתם לגידול בתמ"ג נאמדה בכ- 0.2%.התנודתיות בצמיחה נמשכה, בעיקר עקב המשך מגמת ההתכווצות בסקטור התעשייה שהחלה בשנת 2011, ומירידה בכוח הקנייה של משקי הבית. הקיטון בכוח הקנייה נבע משיעורי אינפלציה גבוהים שפקדו את בריטניה, ללא גידול זהה בשכר. בריטניה נפגעה ממשבר החובות בגוש האירו, אשר מהווה אחד מיעדי הייצוא המרכזיים לכלכלה הבריטית. הקיטון בביקוש מגוש האירו הוביל לפגיעה ביצואנים הבריטים, אשר התבטאה בקיטון של 5% בייצוא לגוש בשנת 2012.
חזרה לצמיחה ברבעון הראשון של 2013במהלך הרבעון הראשון של 2013 רשמה הכלכלה הבריטית צמיחה רבעונית של 0.3%, לעומת צמיחה שלילית בשיעור זהה ברבעון הקודם. הצמיחה השנתית ברבעון הראשון של 2013 הסתכמה בשיעור של 0.6%, הגבוהה ביותר מזה חמישה רבעונים רצופים.הצמיחה מבוססת בעיקר על גידול במלאי העסקי בהיקף של כ 2.5 מיליארד ליש"ט (3.8 מיליארד דולר ארה"ב), ועל גידול בשיעור של 0.1% בהוצאות משקי הבית. הוצאות משקי הבית הציגו צמיחה בכל אחד מששת הרבעונים האחרונים, ורשמו במהלך הרבעון הראשון של 2013 גידול שנתי של 1.3%. סקטור השירותים היווה גם הוא מרכיב חיוני בצמיחה הרבעונית, כאשר רשם גידול של 0.6%. מנגד, סקטור הבנייה רשם במהלך הרבעון התכווצות בשיעור של 2.4%, לעומת צמיחה של 0.8% ברבעון הקודם.פרסום שיעור הצמיחה הרשמי התבצע יממה לאחר הודעת קרן המטבע הבינלאומית, בה עלתה ביקורת על מדיניות הצנע של הממשלה הבריטית. קרן המטבע קראה לבריטניה לנקוט בצעדים להמרצת הצמיחה במקום צעדי הצנע. שיעור הצמיחה
מקור: tradingeconomics.com
קיטון בשיעור האבטלהשיעור האבטלה בבריטניה קטן בחודש מרץ ב 0.1 נקודות האחוז והסתכם ב 7.8% לעומת 7.9% בחודש הקודם. במהלך הרבעון הראשון של 2013 התווספו למשק כ- 15,000 מחוסרי עבודה, ומספרם הכולל הסתכם בכ- 2.52 מיליון. הגידול בשכר הממוצע (בניכוי בונוסים( בתקופה זו הסתכם ב- 0.8%, הנמוך ביותר מאז תחילת מדידה זו בשנת 2001. בריטניה מתקשה להקטין את שיעור האבטלה אל מתחת ל- 7%, בדומה למצב הכלכלי בטרם המשבר הכלכלי העולמי. במידה והכלכלה תצמח במשך מספר רבעונים ברציפות שיעור האבטלה צפוי להמשיך ולרדת.
שיעור האבטלה
מקור: tradingeconomics.com
אינפלציה הגבוהה מיעד הבנק המרכזיבשנים האחרונות מתמודדת בריטניה עם שיעורי אינפלציה גבוהים יחסית למדינות מערביות. עלותה הכוללת של האינפלציה הגבוהה למשק מוערכת בשלוש השנים האחרונות בכ- 10 מיליארד ליש"ט. לאחר 7 חודשים בהם נע שיעור האינפלציה בין 2.7% ל- 2.8%, התמתנה עליית המחירים בחודש אפריל והסתכמה בשיעור של 2.4%, שיעור הנמוך מתחזיות הכלכלנים, אשר העריכו כי תסתכם ב- 2.6%.שיעורי האינפלציה ממשיכים להיות גבוהים מיעד הבנק המרכזי, אשר נקבע על 2%, ועל פי הערכות הבנק המרכזי, החריגה צפויה להמשך גם בשנתיים הקרובות, כאשר שיעור האינפלציה הממוצע החזוי לתקופה זו נאמד בכ- 3%.
שיעור האינפלציה
מקור: tradingeconomics.com
ריבית יציבה והזרמת כספים חודשית כחלק מתוכנית ההקלה הכמותיתלאחר המשבר הכלכלי העולמי בשנת 2008, הבנק המרכזי הבריטי הוריד בחדות את שיעור הריבית מ- 5% באוקטובר 2008 ל- 0.5% במארס 2009, ומאז הותירה ברמה זו. שיעור הריבית הנמוך אילץ את הבנק המרכזי למצוא כלים נוספים לעידוד הצמיחה, ולכן הוחלט על ביצוע הקלה כמותית בסך של 200 מיליארד ליש"ט, על מנת לספק את הנזילות הדרושה להתאוששות כלכלית. לאחר מספר פעמים בהן הוחלט להגדיל סכום זה, עומד כיום הסכום הכולל שאושר לרכישות על 375 מיליארד ליש"ט. יש לציין כי ההקלה הכמותית בבריטניה שונה במעט מההקלה הכמותית בארה"ב. בניגוד לארה"ב, הבנק המרכזי הבריטי אינו מזרים כספים על ידי הדפסת שטרות, אלא על ידי הנפקתם באופן אלקטרוני. בנוסף, הבנק המרכזי הבריטי אינו רוכש אגרות חוב מהבנקים המסחריים, אלא עוקף אותם ומבצע רכישות באופן ישיר מהגורמים המוסדיים, כגון חברות ביטוח ופנסיה.
התנתקות אפשרית מהאיחוד האירופיאי הצטרפותה לגוש האירו איפשר לבריטניה לשמור על עצמאותה המוניטרית ועל ייחודיותו של המטבע המקומי שנחשב לאחד מהמטבעות החשובים בעולם. נראה כי החלטה זו הייתה נכונה, וכיום היא נותנת יתרון משמעותי לכלכלה הבריטית על יתר כלכלות גוש האירו, עקב החופש של הבנק המרכזי לפעול באמצעים מוניטריים לעידוד הכלכלה, ללא ניגודי אינטרסים וסרבול בקבלת החלטות המאפיינים את מדיניות גוש האירו.יחסה של בריטניה לאיחוד האירופי התקרר בשנים האחרונות, והיא אף שוקלת להתנתק ממנו. הרצון להתנתקות נגרם מחולשתה של הכלכלה האירופית וליתרונות הכלכליים המועטים שנותרו כתוצאה מחברות בארגון, בניגוד לשגשוג הכלכלי בזמן הצטרפותה של בריטניה לאיחוד לפני כ- 40 שנה. התרחקות בריטניה מאירופה איננה גחמה של ההנהגה הבריטית בלבד, בסקר שנערך בפברואר השנה, נמצא כי רק 33% מכלל תושבי בריטניה תומכים בהישארותה באיחוד האירופי. ראש ממשלת בריטניה, דיויד קמרון, התבטא בעבר כי במידה ויבחר בשנית יערוך משאל עם בנוגע לסוגיה זו.האפשרות להתנתקותה של בריטניה מהאיחוד האירופי אינה מתקבלת בחיוב על ידי דעת הקהל העולמית, כאשר מלבד ההתנגדות הברורה של האיחוד האירופי, גם ארה"ב מתנגדת למהלך זה. במהלך ביקורו של ראש ממשלת בריטניה בארה"ב בחודש מאי, הודיע הנשיא האמריקני כי על בריטניה להישאר מחויבת לאיחוד האירופי. אובמה הוסיף כי במידה ותחליט בריטניה על התנתקות, היא אינה תהיה חלק בהסכם הסחר החופשי המתוכנן בין האיחוד האירופי לארה"ב, אשר תרומתו לבריטניה לבדה מוערכת בכ- 10 מיליארד ליש"ט בשנה.
שוק המניות
כאמור היתרון של בריטניה על מדינות גוש האירו, היא בחופשיות המוניטרית של הבנק המרכזי. הזרמות הכספים של הבנק המרכזי משפיעות לחיוב על הבורסה הבריטית, כפי שהן משפיעות לחיוב בבורסה האמריקאית.
מקור: finance yahoo
סיכוםבדומה למדינות גוש האירו, על בריטניה לשלב בין משמעת פיסקלית להקטנת החוב
הלאומי,
לבין תכניות תמריצים לעידוד הצמיחה. היתרון של בריטניה טמון בחופשיות המוניטרית שלה שמאפשר לה להציג גמישות יתר ואפשרות להתערבות בשווקים, שתורמת לצמיחת הכלכלה, כפי שהוכיחו האמריקאים. התאוששות הביקוש הגלובלי והאירופי צפויים לתמוך בייצוא הבריטי ובהתאם בצמיחה. האינפלציה הגבוהה מהיעד פוגעת במדיניות הריבית הנמוכה ואינה מאפשרת הורדת ריבית נוספת. יתרה מזאת, עליית המחירים החדה פוגעת גם ביכולת הקניה הראלית של משקי הבית.התנתקותה של בריטניה מהאיחוד האירופי נראית אפשרית, בעוד מספר שנים. המצב הכלכלי הירוד באירופה ודעת הקהל של האזרחים הבריטיים תומכים בצעד זה, אך מנגד לחץ אמריקני והתאוששות הכלכלה האירופית בעתיד צפויים להוביל את בריטניה לחשיבה מחודשת בסוגיה זו. עצמאותה הכלכלית של בריטניה ומיקומה הגיאוגרפי כגשר בין אירופה לארה"ב יוכלו לתמוך בצמיחתה המחודשת של הכלכלה בשנים הקרובות.