הסבר מדד חודש מאי ותחזיות
מדד המחירים לצרכן בחודש מאי עלה ב-0.1% (תחזית שלנו 0.3%, תחזיות קונצנזוס 0.4%-0.2%).
האינפלציה מתחילת השנה עלתה ב-0.5% וב-12 החודשים האחרונים מסתכמת ב- 0.9% - מתחת לרף התחתון של היעד.
הסעיפים הבולטים במדד חודש מאי:
- עלייה של 12.2% במחירי הסיגריות.
- עלייה של 3.1% במחירי החשמל לצריכה פרטית.
- עלייה של 0.3% במחירי הדיור.
- עלייה של 6.0% במחירי הפירות הטריים.
- ירידה של 2.1% בשירותי טלפון נייד
- ירידה של 0.2% במחירי המזון
- ירידה של 4.1% במחירי דלקים ושמנים לכלי רכב
מדד חודש מאי שיצא נמוך מהתחזיות ממשיך לאותת על החולשה של הצרכן המקומי. הלחצים האינפלציוניים גוועים ובנטרול העלאות המיסים של הממשלה האינפלציה היתה נמוכה עוד יותר. מצב מסובך במיוחד ששוק הדיור סובל מהתפתחות של בועה.
ההשפעות העיקריות במדד חודש מאי הגיעו בעקבות החלטות הממשלה על העלאת מחירי החשמל (תרומה של 0.1% למדד הכללי) והסיגריות (תרומה למדד של 0.14%). נציין כי גם מדד יוני צפוי להיות מושפע מהחלטת הממשלה על העלאת המע"מ בכ-1% שיתרום כ-0.3%-0.4% למדד הכללי בחודשיים הקרובים.
סעיף הדיור עלה ב-0.3% בעקבות עלייה זהה בשירותי דיור בבעלות דיירים (תרומה של 0.06% למדד הכללי) וקצב העלייה השנתי שלו ממשיך להסתכם בכ- 2.9%. אנו מעריכים כי קצב זה ישמר גם בשנה הקרובה.
ההפתעה העיקרית (לפחות ע"פ הערכות שלנו) הייתה הירידה במחירי המזון בכ- 0.2% וזאת אחרי עלייה של כ-5% בשנה האחרונה. ירידת מחירי הסחורות וההאטה צפויים להוביל לכך שגם קצב עליית סעיף זה יתמתן במהלך השנה הקרובה. בנוסף, מחירי הלבשה והנעלה עלו בכ- 0.1% בלבד. בניכוי עונתיות המחירים, ירדו בכ- 1.1%!!!
בשוק התקשורת עדיין לא ראים את התחתית - מלחמת המחירים בשוק זה (הכולל שירותי סלולר, טלפון נייח ואינטרנט) נמשכת והמחירים ירדו בכ- 1.2%, בהובלת ירידת שירותי הטלפון נייד (גריעה של 0.05% מהמדד הכללי).
סעיף פירות וירקות ירד מעט בכ- 0.2% וזאת למרות עלייה עונתית חדה במחירי הפירות הטריים וכן ירדו מחירי הדלקים בכ- 4.1% (גריעה של 0.17% מהמדד הכללי). בחודשים הקרובים סעיף זה יחזור לתרום תרומה חיובית למדד בעקבות עליית מחירי האנרגיה.
מחירי הדיור מתמתנים? - לראשונה מזה תשעה חודשים נרשמה ירידה של 0.1% במחירי הדירות. קצב העלייה השנתי מסתכם בכ- 8.9% לעומת 10.1% בחודש שעבר. נתוני החודש האחרון הם ארעיים ועלולים להשתנות ולכן אנו נזהרים לגבי טענה של שינוי מגמה. מנגד, זהו כן חודש שני שבו קצב העלייה השנתי מציג התמתנות. לאחר עליית המע"מ, הציבור בהחלט עשוי לחזור ולשבת על הגדר וזאת במטרה לראות איזה צעדי מיסוי והגדלת היצע תבצע הממשלה. אם הממשלה לא תציג שינוי מהותי, אנו חוששים שהריבית הנמוכה באופן קיצוני (והיד עוד נטויה) תחזיר מהר מאוד את הביקושים הגבוהים.

מדד חודש יוני צפוי לעלות בכ-0.6%
מדד חודש יוני יושפע בעיקר מהעלייה של 1% במע"מ אשר צפויה לתרום כ-0.3% למדד הכללי. בנוסף, תמשך העלייה מחודש קודם של מחירי החשמל והסיגריות. כמו כן, תחול עלייה עונתית במחירי הלבשה והנעלה וכן עלייה של 3.4% במחירי הדלקים. מחירי השכירויות צפויים להמשיך ולעלות בקצב שנתי של 3%. מנגד, צפויה הוזלה עונתית במחירי הפירות וירקות ותמשך ירידת המחירים בשירותי התקשורת.
תחזית מדד חודשים יוני - אוגוסט
יוני |
0.6% |
עלייה במע"מ |
יולי |
0.3% |
עלייה במחירי המשקאות החריפים |
אוגוסט |
0.4% |
עלייה במחירי השכירויות וההבראה ונופש |
12 חודשים הבאים |
1.6% |
יוני 13 - יולי 14 |
* כל התחזיות ניתנו תחת הנחת שער דולר ממוצע של 3.65 ומחיר חבית נפט ממוצע של 90 $
החלטת הריבית של בנק ישראל
אחרי מהלך של 2 הורדות ריבית בתוספת לתוכנית רכישה בשוק המט"ח על מנת לנסות למנוע את ייסוף שער החליפין, נראה כי המשקעים המקומיים עדיין לא מוכנים לאפשרות של הורדת ריבית נוספת. אם הייסוף בשער החליפים יימשך, בנק ישראל יאלץ לבצע הורדת ריבית נוספת. האינפלציה הנמוכה וההאטה בקצב הצמיחה יתרמו לקבלת ההחלטה.
להערכתנו הריבית בחודש יולי תישאר ללא שינוי אולם יש לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות בשוק המט"ח. המשך מגמת הייסוף בשקל תתמוך בהמשך הורדת הריבית.
ההפתעה כלפי מטה במדד מאי, תדכא ככל הנראה עוד יותר את הציפיות האינפלציוניות ותספק רוח גבית לאג"ח במח"מ ארוך יותר. יחד עם זאת האג"ח הארוך צפוי להערכתנו להמשיך ולהיות מושפע יותר מהמגמה העולמית בתשואות האג"ח (התלילות יכולה להמשיך לעלות). לפיכך לא היינו עדיין מבצעים הארכה של התיק. למרות מדד מאי שיצא נמוך מהתחזיות לא היינו מספידים לגמרי את הצמודים הקצרים בחודשים הקרובים ולכן אנו בעד לפחות החזקה מאוזנת בין השקלי לצמוד.