המשבר של 2008 הפיל את שוקי המניות בעולם לנקודה נמוכה באופן קיצוני, אולם במהלך ארבע וחצי השנה שחלפו מאז, חלק נכבד משוקי המניות בעולם כבר חזרו לרמות המחירים שהיו ערב המפולת. נשאלת השאלה, האם הייתה התאוששות כלכלית אמיתית שמצדיקה עליות שכאלו והאם יש מקום לעליות נוספות? אם ניקח את השוק האמריקני בתור דוגמא, נראה כי החברות התייעלו, שיפרו את רמת הנזילות שלהן וחלקן אף השכילו להתרחב מחוץ למדינה, מה שמאפשר להן להמשיך לצמוח גם בתקופה בה הכלכלה האמריקנית דורכת במקום. גם מבחינה תמחורית, השוק האמריקני לא נראה יקר כאשר הוא נסחר במכפיל רווח קרוב למכפיל הממוצע שלו לאורך ההיסטוריה, ובמיוחד בסביבת ריבית כמו זו שאנו רואים היום.
נקודה חשובה נוספת, היא היעדר חלופות השקעה אטרקטיביות. סביבת הריבית הנמוכה והנהירה של המשקיעים לאפיק האג"חי בשנים האחרונות, הורידה בצורה דרמטית את התשואות שלהן, והיום רבות מהן אינן אטרקטיביות. זה מחזק את דעתנו כי לשוק האמריקני, כמו שווקים אחרים בעולם, יש עדיין מקום לטפס למעלה.
בשוק המניות המקומי התמונה שונה והוא ממשיך לפגר אחרי השווקים המפותחים האחרים בעולם גם השנה. רק בשביל לקבל פרופורציה, המדדים האמריקנים כבר עלו השנה יותר מ- 15% וגם חלק מהמדדים האירופאים עלו בשיעור דו-ספרתי, זה בהשוואה לשוק המקומי שעלה באחוזים בודדים בלבד.
בין הסיבות לדשדוש של השוק המקומי אפשר לציין את התגברות הרגולציה: במגזר התקשורת ראינו כניסה של מתחרות חדשות, בתחום האנרגיה הוגדלו בצורה משמעותית התמלוגים שנגבים מהחברות על אוצרותהטבע, ובתחום הפיננסים נכנסו מגבלות חזקות יותר על הלימות ההון של הבנקים. כל הדברים האלו שמכביד עשויים להכביד על הרווחיות של החברות בעתיד. גם לקריסה של החברות הגדולות במשק יש השפעה שלילית על כספי ההשקעה של הזרים, שממשיכים לצאת מהבורסה בת"א. ואם כל זה לא מספיק, הממשלה החדשה אף מתכננת להעלות את מס החברות בשני אחוזים נוספים כבר בעתיד הקרוב. למרות שלהערכתנו גם השוק המקומי יתחיל לנוע למעלה מתישהו בעתיד, הקשיים האלו עשויים להמשיך לשמר את מחזורי המסחר הנמוכים ולהאריך את תקופת הדשדוש.
אחת הדרכים היעילות להתמודד עם הבעיות של השוק המקומי, היא להסתכל על החברות עצמן ולהשקיע במניות ספציפיות ולא בסלים העוקבים אחר השוק כולו. במגזר הנדל"ן המניב למשל, יש לא מעט חברות שהמניות שלהן נראות מעניינות. חברות כמו עזריאלי אוגזית גלוב, ממשיכות ליהנות מהתפוסה המלאה בנכסים שלהם, ומהפער הגדול בין הכנסות השכירות הגבוהות לבין אפשרויות המימון הזולות שקיימות בסביבת הריבית הנמוכה של היום. גם חברות אנרגיה כמו אבנר או דלק קידוחים, שצפויות ליהנות מצמיחה משמעותית בהכנסות בעקבות תחילת הזרמת הגז ממאגר "תמר", נראות אטרקטיביות להשקעה בשנים הקרובות.