משבר משכנתאות הסאב-פריים והכניסה למיתון ב- 2008, הובילה את המערכת הבנקאית בארה"ב לסף התהום. המאזנים של הבנקים התמלאו בנכסים "רעילים " והמשקיעים שלחו את המניות שלהם לשפל היסטורי.

הבנקים נזקקו לתקופה של מספר שנים כדי להתאושש, במהלכה הם ניקו את המאזנים בצורה טובה יחסית, מחקו הלוואות אבודות, פיטרו עובדים ומכרו חטיבות לא רווחיות. כתוצאה מכך, רובם עמדו במבחני הלחץ המקיפים של הבנק המרכזי שנערכו לפני מספר חודשים. המבחנים האלו בודקים את מידת יציבותם של הבנקים במקרה של תנאי מאקרו שליליים קיצוניים בשוק, משהו שמחזק את הטענה שהמאזנים שלהם איתנים יותר מבעבר. בנוסף, חלקם אף חזרו לרווח נקי חיובי והצהירו כי בקרוב יבקשו מהרגולטור לאפשר להם להגדיל את הדיבידנדים למשקיעים.

אין ספק שההתאוששות עדיין לא הסתיימה ויעברו עוד מספר שנים עד שכל הבנקים יחזרו לתפקוד מלא ורווחיות דומה לזו של לפני המשבר. עם זאת, התוצאות הכספיות שלהם ברבעונים האחרונים מעידות על מאזנים נקיים הרבה יותר ושיפור ניכר בפעילותם.

השיפור הזה בהחלט נראה גם בהתנהגות מניות המגזר, שביצעו מהלך עליות מרשים בשנתיים האחרונות. מצד שני, למרות השיפור בפעילות הבנקים, המשקיעים עדיין חוששים שבמאזנים שלהם מתחבאים נכסים בעייתיים נוספים שעלולים להימחק בעתיד. בנוסף, הרגולטור דרש מהבנקים למקד את פעילותם לתחום מצומצם יותר, מה שאילץ אותם למכור פעילויות מסוימות. אלו חלק מהסיבות לכך שרבים מהבנקים ממשיכים להיסחר נמוך יותר מההון העצמי שלהם. לדעתנו, המשקיעים מפספסים את ההתאוששות המרשימה של הבנקים, ואת העובדה שחלקם צפויים להתחיל לחלק דיבידנדים גבוהים יותר כבר בעתיד הקרוב. יותר מזה, סיכון האשראי הנוכחי של הבנקים נראה נמוך יותר, היות וברור לכולנו שהממשל האמריקני לא יאפשר קריסה נוספת נוסח ליהמן ברדרס.

לתוצאות של הבנקים האמריקנים יש קשר ישיר להתפתחויות הכלכליות במדינה. כשמסתכלים על נתוני המאקרו, רואים כי התאוששות בארה"ב נמשכת. התוצר האמריקאי גדל בשיעור שנתי של 2.5% ברבעון הראשון של 2013 בהשוואה לרבעון הקודם. זה הגיע גם מהתגברות של הצריכה הפרטית וגם מגידול של יותר מ- 12% בהשקעות בבניה למגורים. להערכתנו, המשך ההתאוששות של הכלכלה תעזור להתחזקות הבנקים והמניות שלהם צפויות לעלות לתמחורים הגיוניים יותר.

למרות השיפור, אנו עדיין ממשיכים לראות בנקים קטנים שמתקשים להתאושש מהמשבר. לכן, ההעדפה שלנו היא בעיקר לבנקים הגדולים שאפשר לומר עליהם בביטחון שהם Too big to fail. ביניהם אפשר לציין את וולס פארגו – אולי הבנק היציב ביותר בארה"ב, שממשיך להגדיל את ההון העצמי שלו מידי רבעון, וכל משכנתא שלישית שנחתמת היום עוברת דרכו. גם ג'י פי מורגן, שממשיך לפרוח, נראה אטרקטיבי. בנוסף, בנק אוף אמריקה וסיטיגרופ, שנסחרים עמוק מתחת להון העצמי שלהם, מציגים שיפור לאחרונה ונראים מעניינים מאוד להשקעה.