תקרת החוב הממשלתי מהווה את הסכום המקסימאלי הקבוע בחוק אותו יכולה ממשלתארה"ב ללוות. מאז 1960 העלה הקונגרס האמריקני את תקרת החוב 78 פעמים. חריגה מתקרת החוב משמעותה חוסר יכולת טכנית של הממשל לשלם את התחייבויותיו, ועל הכרזתה של ארה"ב כחדלת פירעון, דבר אשר יגרור לפגיעה בכלכלת ארה"ב ובכלכלה העולמית. הכלכלה האמריקאית שוב קרובה לתקרת החוב ולכן משרד האוצר האמריקני פועל במספר דרכים על מנת להימנע מכניסה לחדלות פירעון, אך הפתרון תקף למספר חודשים בלבד, בהם צרכים הדמוקרטים והרפובליקנים להגיע להסכמות בנוגע להגדלת תקרת החוב.
תקרת החוב בארה"ב מאז 1940
מקור: cfr.orgמחלוקות פוליטיות בגין הגדלת תקרת החובהטיפול בחובה העצום של ארה"ב הינו נושא פוליטי טעון ומהווה את סלע המחלוקת בין מפלגת השלטון הדמוקרטית לבין הרפובליקנים, המהווים רוב בקונגרס האמריקני ומתנגדים באופן שיטתי להגדלת תקרת החוב ככלי מיקוח מול הממשל. מחלוקת זו כמעט והובילה להכרזתה של ארה"ב כחדלת פירעון בשנת 2011, כאשר רק שעות ספורות לפני ההכרזה אושרה העלאת תקרת החוב מ- 16.2 טריליון דולר ארה"ב לגובהה כיום, 16.4 טריליון דולר.ב- 23 לינואר השנה, הוחלט בקונגרס על השעייתה של תקרת החוב למשך 4 חודשים, בהם תוכל הממשלה להמשיך וללוות כספים על מנת לעמוד בהתחייבויותיה, וזאת לאחר שעמדה שוב בפני סכנת פריצת תקרת החוב. במהלך תקופה זו הקונגרס היה צפוי לחוקק חוק אשר יקבע את תקרת החוב החדשה, אך טרם ביצע זאת.שר האוצר האמריקני קרא לקונגרס להזדרז ולאשר את העלאת תקרת החוב, והדגיש כי יש להניח בצד את המחלוקות הפוליטיות לטובתה של כלכלת ארה"ב וכי לא מדובר בהגדלת הגרעון התקציבי, אלא באפשרותה של ארה"ב לשלם את התחייבויותיה.
צעדים למניעת פריצת תקרת החוב לצד גידול בגביית המסיםלמרות פקיעתה ב- 18.5 של החלטת בית המחוקקים על השעיית תקרת החוב, הרגיע שר האוצר כי בטרם ההגעה לתקרת החוב תוכל ארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה לפחות עד תחילת ספטמבר. יכולת זו מתאפשרת הודות לנקיטת צעדים חריגים אשר ננקטו על ידי משרד האוצר.הצעד הראשון הוא השעייתן של הנפקות אגרות חוב ממשלתיות מיוחדות לרשויות מקומיות ולמדינות (הידועות בכינוי SLUGS). השעיית אגרות חוב אלו התבצעה מספר פעמים במהלך 20 השנים האחרונות כחלק מהתמודדות עם תקרת החוב. צעד נוסף הוא השעיית השקעות בקרנות מיוחדות לפנסיית עובדי הממשל האמריקני ( G-FUND ו- CSDRF) ומימוש ההשקעות הקיימות בקרנות אלו. ההשקעות בקרנות הפנסיה הללו נעשות באמצעות איגרות חוב ממשלתיות ייעודיות הרשומות כחלק מהחוב הממשלתי מכורח החוק. צעד שלישי שמתוכנן הוא השעיית השקעות מחדש של הממשל ב"קרן להגנת הדולר", קרן חירום למטרות התערבות ממשלתית בשוק המט"ח, תוך כדי הימנעות מפגיעה בהיצע הכסף המקומי. הסכום אשר עתיד להתפנות כתוצאה מהפעלתם של צעדים חריגים אלו על ידי משרד האוצר האמריקני, מוערך בכ- 200 מיליארד דולר.הצעדים המיוחדים שהוזכרו צפויים להיות אפקטיביים יותר מכפי שהעריכו בעבר ועשויים להשפיע לפרק זמן ארוך יותר. הסיבות המרכזיות אשר תורמות להארכת משך זמן ההגעה לתקרת החוב הן מגמת הגידול בפדיון מהכנסות מסים והירידה בהוצאות הממשלתיות בחודשים האחרונים. סיבה מרכזית נוספת היא הודעת "פאני מאי", חברה מובילה בשוק המשכנתאות אשר הולאמה במהלך המשבר הכלכלי של 2008, על החזר כספי לממשלה בסך 60 מיליארד דולר.
סיכוםסביר להניח כי העלאת תקרת החוב, אשר אושרה פעמים רבות בעבר, תאושר גם הפעם, לאחר שהדמוקרטים והרפובליקנים יגיעו לעמק השווה. שני הצדדים מבינים כי למרות חילוקי הדעות ביניהם על דרכי ההתמודדות עם החוב הממשלתי, הכרזתה של ארה"ב כחדלת פירעון אינה יכולה לעמוד על הפרק, ותהווה פגיעה כלכלית קשה.הצעדים החריגים של משרד האוצר, תשלומי "פאני מיי", גידול בגביית המסים כתוצאה מהתאוששות הכלכלה האמריקאית והקיצוץ בהוצאות הממשלה, מאפשרים דחיית ההחלטה בעוד מספר חודשים, עד המאבק הפוליטי הבא.