שבועיים של ירידות במניות ופתיחת מרווחים קלה באג"ח הקונצרני לא משנות את התמונה
הבסיסית .„ להערכתנו הריביות ימשיכו להיות נמוכות ומשקיעים ימשיכו לחפש חלופות
אטרקטיביות

שבוע שני של ירידות בשווקים עדיין לא הצליח להפוך את מאי לחודש איוב בשוקי המניות ורוב המדדים המובילים בעולם רשמו עלייה בסיכום חודשי. בשוקי האג"ח מנגד, הובילו האג"ח הארוכות בארה"ב מגמה של עליית תשואות בכל העולם. התשואה ל-10 שנים בארה"ב עלתה בחודש האחרון ב-0.5 נקודת האחוז, הסבה למשקיעים הפסד של כ-%4.5 והפכו את החודש האחרון למאי הגרוע ביותר בשוק האג"ח הממשלתי מאז 2010.
יוני הוא לרוב חודש חלש בשוקי המניות, אך השבוע הקרוב עשוי לקבוע את המגמה. תשומת לב גדולה יחסית בשבוע הקרוב יקבלו כנראה כמה נאומים של ראשי הפד בארה"ב, אשר ההתבטאויות שלהם בשבועיים האחרונים היו בין הגורמים המרכזיים לעליית התשואות באג"ח הממשלתי. החשש המרכזי הוא מהמועד שבו יפסיק הפד לרכוש אג"ח ממשלתי – צעד שיבשר על שיפור בכלכלה, אךיאותת כי עידן הכסף הזול על סף סיום.
בינתיים, הנתונים הכלכליים אמנם משתפרים ברובם, אך הם עדיין רחוקים מהיעדים שקבע הפד לסוף ההתערבות. הצמיחה ברבעון הראשון של השנה עודכנה למטה ב-0.1 נקודת אחוז ל-%2.4 בשיעור שנתי – זה עדיין נתון טוב בעיקר בגלל הסיבה להפחתתו (שינוי במלאים). הצריכה הפרטית דווקא עודכנה ב-0.2 נקודת אחוז למעלה ל-%3.4. ההכנסה הפרטית הריאלית גדלה בשיעור מתון של %0.1 באפריל וגם הצריכה הפרטית הריאלית גדלה בשיעור דומה (מינוס %0.2 במונחים נומינליים), כמחצית מהגידול הממוצע ב-12 החודשים האחרונים. מחירי ההוצאה לצריכה הפרטית (PCE) ירדו בשיעור חד של %0.3 ותרמו לעלייה הריאלית בצריכה. מחירי הצריכה הפרטית עלו רק ב-%0.7 ב-12 החודשים האחרונים, נמוך בהרבה מה-%2 שהפד שואף אליו. בגזרת הנדל"ן דווקא מדד מחירי הדיור של קייס שילר עלה %11 בשנה האחרונה - הקצב הגבוה בחמש השנים האחרונות וגם אמון הצרכנים בשיא של 5 שנים.


למה מחכים באירופה
הנתונים האחרונים מגוש היורו מצביעים על כך שהתוצר המשיך להתכווץ ברבעון השני של השנה (רבעון 7 ברציפות). שיעור האבטלה באפריל עלה כצפוי ל-%12.2, כאשר בקרב צעירים הנתון יותר מכפול. המכירות הקמעונאיות ירדו ב-%0.3 (מינוס %0.4 בגרמניה) ואמנם האינפלציה עלתה ל-%1.4 (לאחר שפל של 3 השנים האחרונות בחודש שעבר), אך היא עדיין נמוכה מהיעד של ה-ECB.
בחודש האחרון מתרוצצות שמועות על כך שבהחלטתו בשבוע הקרוב ה-ECB יגביר את המדיניות המרחיבה ואולי יציג ריבית שלילית על הפיקדונות (מריו דראגי אמר שהוא פתוח לרעיון), בדומה לבנק המרכזי בדנמרק. האפקטיביות של הריבית השלילית על הפיקדונות בגוש היורו אינה ברורה. יתכן ופעולה כזו תדחוף את הבנקים "החזקים" בליבת גוש היורו להלוות מחדש לבנקים "החלשים" בפריפריה. אך יתכן שבמקום שהריבית תעודד את הבנקים לגדיל אשראי לעסקים ולמשקי הבית הם יגלגלו את העלות חזרה על מחזיקי הפיקדונות המקומיים, דבר שלמעשה יקטין את האשראי למשק. בכל מקרה, הרעיון שהריבית הנומינלית לא יכולה להיות שלילית היה זה שהביא את הבנקים המרכזיים בארה"ב, בריטניה ועוד להשתמש בהרחבה הכמותית (QE) וייתכן כי בסופו של דבר גם ה-ECB ילך בכיוון זה.

harel1.jpg

גדל הפער בין הקצר לארוך
הירידות באג"ח הממשלתי בארה"ב גררו את רוב השווקים בעולם והגדילו באופן משמעותי את הפער בין האג"ח הארוך
לקצר, שכןגם בשוק מבינים שהריביות הקצרות לא הולכות לעלות בקרוב.
הורדת הריבית בשוק המקומי יצרה אפקט כפול, אשר בסופו של דבר הגדיל עוד יותר את הפער בין האג"חים הקצרים
לארוכים. בכל מקרה, הורדת הריבית הזוגם בלמה את הציפיות להמשך ירידת ריבית בשוק המקומי, אך בטווח
הנראה לעין אין סיבה להעריך שהריבית עומדת לעלות.
תומכות בכך גם תחזית האינפלציה – 3 המדדים הקרובים עומדים להיות כ-%1 במצטבר (כולל העלאת המע"מ שנכנסה
לתוקף אמש) ו-12 המדדים הקרובים צפויים להסתכם ב-%1.7%-1.8 (כן, יותר מחצי מהאינפלציה במאי-יולי).
המשמעות היא שהשנה הקרובה תהיה עם אינפלציה נמוכה, כשגם הקיצוץ התקציבי והמסים החדשים לא מעודדים צריכה.

מה עושים השבוע?
1. מניות – מאי הסתיים בתשואות חיוביות. העיניים נשואות ליוני. למרות הירידות בשבועיים האחרונים,
השווקים המפותחים השלימו שבעה חודשים של עליות במניות (מאז אמצע נובמבר). בחלק מזמני המימוש
הירידות היו חריפות יותר בשווקים המפותחים (שהובילו את הראלי בתקופה האחרונה) מאשר במתפתחים. הן באו
על רקע עליית התשואות באג"ח הממשלתי, שהשפיעה לרעה במיוחד על מניות הדיבינד שנחשבות בעיני
משקיעים רבים לאלטרנטיבה לאג"ח מדינה.
להערכתנו, לא מדובר בשינוי מגמה של השווקים אלא במנוחה. תנאי הבסיס לא השתנו – הריביות ימשיכו להיות
נמוכות, השווקים ימשיכו להיות מוצפים בכסף זול והחשש מהמשך עליית התשואות הממשלתיות עשוי להמשיך
לדרבן משקיעים להגדיל סיכון. מי שמאמין בהמשך המגמה החיובית, ענפים כמו בנקים, טכנולוגיה ותעשייה
נראים מעניינים בנקודת הזמן הזו. אנו ממליצים לשמור על חשיפה מקסימאלית למניות בהתאם לצרכי הלקוח.
מניתוח המגמות של החודש האחרון בשוק המקומי עולה כי ת"א 100 ו-25 אמנם עלו בחודש האחרון ב-%2.14%-2.3, אך מבחינת התמחור הם נסחרים כמעט ללא שינוי מכפי שהחלו את החודש. שני המדדים נסחרים ברמה של כ-%79 מערכם, לפי מדדי הראל, הבוחנים את שווי השוק של החברות אל מול השווי הנגזר מההערכות של מחלקת המחקר בהראל פיננסים. המדד שרשם את העלייה החדה ביותר בחודש האחרון (%7) הוא יתר 50, אשר נסחר כעת ב%94 משוויו הכלכלי, לפי מדדי הראל. גם מדד נדל"ן 15 רשם עלייה חדה.

harel2.jpg


2. קונצרני – הירידות בממשלתי פתחו מרווחים בקונצרני בכל העולם. על רקע עליית התשואות הממשלתיות, אין פלא שנרשמה
פתיחת מרווחים קלה באג"ח הקונצרני בעולם. גם השוק המקומי היה חלק מהעולם בהקשר זה, כאשר התשואות לפדיון בכל מדדי התל בונד עלו. התשואה לפדיון בתל בונד 20 כעת היא %1.37, לעומת %1.24 לפני שבוע כאשר המרווח מעל אג"ח ממשלתי נפתח ל-%1.43 לעומת %1.38. בתלבונד 40 ו-60 המספרים דומים. אנו מעריכים כי לא מדובר במגמה ארוכת טווח והאפיק הקונצרני ימשיך ליהנות מביקושים. אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה לקונצרני בדירוגים השונים, כאשר הריבית הנמוכה והתשואות הנמוכות יחסית באפיק הממשלתי ימשיכו לדחוף משקיעים לחפש תשואות גבוהות יותר.
בימים הקרובים בשוק המקומי יונפקו תעודות סל וקרנות מחקות על מדד תל בונד תשואות וייתכן כי נראה פעילות ערה במדד ועליות באג"חים המרכיבים אותו (כפי שהיה היום, א', כאשר הבונד תשואות רשם את העלייה החדה ביותר מבין מדדי התל בונד). התשואה לפדיון בתל בונד תשואות היא האטרקטיבית ביותר מבין התל בונדים, עם %3.97 עם מרווח של %4.26 מעל אג"ח ממשלתי.תשואה פנימית גבוהה עם סיכון שאינו מתאים לכל משקיע
3. תיק אג"ח – ממשיכים לשמור על פיזור ועל הטיה לצמודים. ההמלצה שלנו מהתקופה האחרונה לשמור על תיק מוטה במקצת לאפיק הצמוד השתלמה בשבועיים האחרונים, כאשר הביצועים של הצמודים היו טובים יותר. למרות הירידות החדות באפיק הממשלתי, מדד ממשלתי צמוד 2-5 נשאר ללא שינוי בשבועיים האחרונים, לעומת ירידה של %0.3 בממשלתי שקלי 2-5. במהלך חודש מאי עלה מדד הצמודים הבינוניים ב-%0.76, לעומת עלייה של %0.64 בשקלים הבינוניים.
להערכתנו, עליית התשואות בארה"ב מוגבלת, אך בכל זאת עדיף מח"מ בינוני הבנוי סינתטי. הפוזיציה הנכונה ביותר להערכתנו היא לשמור על תיק משולב, הכולל גם מרכיב ממשלתי לצד קונצרני ומניות

harel3.jpg