אג"ח ממשלתי

מדד אגרות החוב הממשלתיות סיים את השבוע בירידה של 0.46%, כאשר מדד אגרות החוב הצמודות ירד ב-0.57%, מדד אגרות החוב השקליות בריבית קבועה ירד ב-0.47% ואג"ח בריבית משתנה עלה ב-0.14%.
כפי שצפינו, לאחר הפחתת הריבית המפתיעה שהייתה לפני שבועיים, הנגיד סטנלי פישר החליט על הורדה נוספת של הריבית ב-0.25% עד לרמה של 1.25%. השיקולים להורדת הריבית היו מדד המחירים לצרכן שהיה נמוך בשנה האחרונה והצורך לעמוד ביעד האינפלציה, ייסוף השקל מול הדולר והצמיחה המתונה שהייתה למשק ברבעון הראשון של שנת 2013. גורם חשוב נוסף להפחתה הוא הצורך להתאים את ישראל לסביבות הריבית הנמוכות בשאר העולם. בעקבות ההאטה בכלכלה העולמית, הכלכלות הגדולות גם של ארה"ב, אירופה ויפן פועלות באמצעות מדיניות מוניטרית מרחיבה והפחתות ריבית.
בעקבות ההפחתה עלה מדד אג"ח הממשלתיות השבוע, כאשר ביומיים האחרונים חלו ירידות חדות, בעקבות עליית התשואות באג"ח הממשלתיות של ארה"ב ל-10 שנים לרמה של 2.1%.
חלק מההאטה הכלכלית מורגשת במשק ושיעור האבטלה שפורסם השבוע עלה בחודש אפריל ל-6.9% לעומת 6.5% בחודש מרץ.
עוד התייחס בנק ישראל בפרוטוקול החלטת הריבית לסוגיית מחירי הדיור וציין כי יישום צעדי המיסוי כפי שאושרו על ידי הממשלה צפויים למתן את הביקושים בשוק הדיור. עיקר הבעיה בשוק הדיור דווקא נובעת מצד ההיצע, אך בשיקולים של בעד ונגד, הכף הכריעה לטובת ההפחתה. אכן כפי שעולה מהנתונים האחרונים שפורסמו, היקף המשכנתאות שנטלו משקי הבית בחודש אפריל הסתכם ב-3.8 מיליארד ₪ וכרגע לא מסתמנת ירידה ברכישות הדירות. עפ"י הלמ"ס מלאי הדירות החדשות למכירה הולך ומצטמצם ועומד כסוף אפריל על כ-20,600 דירות.
בארה"ב פורסמו השבוע נתוני מאקרו מאכזבים, מחד מחירי הבתים בחודש מרץ עלו, כך מראה מדד קייס שילר אשר עלה ב-1.4%, אך מכירות הבתים עלו בחודש מאי ב0.3% בלבד, לאחר צפי של 1.3%. כלכלת ארה"ב צמחה ברבעון הראשון של 2013 ב-2.4%, כאשר הצפי היה 2.5%. גם התביעות לדמי אבטלה השבועיות עלו ל-354 אלף, כאשר הצפי היה ל-342 אלף.
אנו ממשיכים לצפות כי העלאות המיסים כפי שנגזרות מהצעת התקציב ימתנו את ביקושי הצרכנים ובעקבות זאת גם את המדדים הקרובים. למרות הפחתת הריבית האחרונה, אין חשש להתפרצות אינפלציונית, מאחר וכלכלת ישראל גם מושפעת מההאטה בעולם. אנו צופים כי השבוע ימשיכו אג"ח הממשלתיות להתאים את התשואות במקביל לשינויים באג"ח ממשלת ארה"ב. על כן, איננו סוברים כי קיימת עדיפות לאפיק הצמוד ואנו ממליצים על החזקה שווה בין האפיק הצמוד לאפיק השקלי במח"מ בינוני. לא היינו ממליצים כרגע לשנות את אחוז ההשקעה באפיק הממשלתי, אך נמשיך ונעקוב אחר פעולות הבנקים המרכזיים בעולם.

אג"ח קונצרני

השבוע ירדו מדדי התל בונד, כאשר מדד תל בונד 60 ירד ב-0.74% ומדד התל בונד השקלי ירד ב-0.48%. למרות הפחתת הריבית הנוספת, כפי שצפינו עלו מרווחי התל בונד בחזרה עד לכ-1.5% במדדי התל בונדים הצמודות ול-1.1% במדד התל בונד השקלי. השבוע החל בעליות באג"ח הקונצרניות ושינה מגמה ביומיים האחרונים בעקבות הירידה במחירי אג"ח הממשלתיות.
הדרמה שעמדה במרכז השבוע הייתה כוונתם של מחזיקי אג"ח של חברת האחזקות אידיבי פיתוח להשתלט על החברה כנגד ויתור על תשלום החוב. על פי ההסדר המסתמן יימחקו 1.75 מיליארד ₪ מחובות החברה בתמורה לקבלת 90% מהמניות. בעלי החוב ככל הנראה יקבלו 600 מיליון ₪ במזומן כאשר יכנס ההסדר לתוקף ויתר החוב יפרש לשנים 2018-2019. בעקבות הידיעה, עלו סדרות האג"ח של אידיבי פיתוח ז' ו-ט' בכ-2% ובכ-4% בהתאמה. הבנקים אשר בעלי חוב לא קטנים, הגישו התנגדות להסדר בטענה כי חברת אידיבי פיתוח אינה חדלת פירעון וכי ההסדר אינו מתייחס לכלל הנושים.
השבוע גייסה בהצלחה אמות, חברת הבת של אלוני חץ אג"ח צמודות מדד בהיקף של 503 מיליון ₪, בתשואה אפקטיבית נמוכה של 2.85%. חברת הביצוע אורתם סהר גם קיימה השבוע את ההנפקה לציבור של אג"ח צמודות מדד חדשות וגייסה בהצלחה 61 מיליון ₪ בתשואה אפקטיבית של 5.85%.
בהינתן סביבת הריבית הנוכחית ולאחר סיום פרסום הדוחות הכספיים לרבעון הראשון של 2013, צפויות בשבוע הקרוב הנפקות נוספות וגיוסים מוצלחים. למרות הורדת הריבית, התשואות באג"ח הקונצרניות עלו ואנו צופים כי הם ימשיכו ויעלו גם בשבוע הבא. כרגע, אנחנו לא ממליצים לעשות שינוי בחשיפה לאפיק, אך גם לא ממליצים על הגדלת החשיפה לאפיק. אנו ממשיכים להמליץ על הטיה לטובת האפיק הצמוד ובקבוצת דירוג A ממדדי התל בונד.

מניות
שבוע המסחר האחרון היה סוער, גם בעקבות הורדת הריבית הנוספת, גם הצניחות בבורסה ביפן ומימושי רווחים. בנוסף, ביום חמישי פקעו אופציות המעו"ף לחודש מאי. מדד ת"א 100 עלה השבוע ב-1.5% ומדד ת"א 25 עלה ב-1.36%. מדד המעו"ף עמד בפקיעה על 1226 עם מחזור מסחר דל של כ-370 מיליון ₪.
חדשות טובות הגיעו השבוע מדירקטוריון הבורסה אשר הודיע על הנפקת אופציות שבועיות וחוזים עתידיים שבועיים על מדד ת"א 25, אשר צפויים להיסחר החל מחודש יולי ויתכן ויעלו את מחזורי המסחר בשוק.
בנוסף לכל האירועים, הגיע השבוע לשיא פרסומם של הדוחות הכספיים של החברות לרבעון הראשון של 2013. הבנקים דיווחו על ירידה בהכנסות הריבית בעקבות ההפחתות של בנק ישראל. גם ההתמתנות של הפעילות בשוק ההון ומחיקות והפרשות להפסדי אשראי מתיקי המשכנתאות שהם נאלצו לבצע הורידו את הכנסות הבנקים. בנק לאומי דיווח על עליה ברווח הנקי ל-570 מיליון ₪, זאת בעקבות רווח חד פעמי ממכירת מניות מגדל. פועלים דיווח על ירידה ברווח הנקי ל-621 מיליון ₪. הרווח הנקי של בנק מזרחי הסתכם ב-280 מיליון ₪ ושל בנק דיסקונט ב-263 מיליון ₪.
רוב הדוחות של החברות היו חיובים ביניהם שטראוס אשר רשמה רווח נקי של 103 מיליון ₪ וממשיכה לצמוח בשוק הקפה העולמי.
עוד נודע השבוע ככל הנראה חברת בטר פלייס תפורק, לאחר שלא נמצאו משקיעים לחברה. החברה לישראל רשמה ברבעון הראשון של 2013 הפסד של 41 מיליון דולר, כאשר מתוך ההפסד של בטר פלייס העומד על 28 מיליון דולר.
בעקבות הנתונים המאכזבים בארה"ב והמימושים ביפן אנו צופים להמשך ירידות גם בשבוע הקרוב, אך כרגע אנו לא ממליצים על שינוי באחוז ההשקעה באפיק המניות או בהטיה לחו"ל.