הדולר האמריקאי נמצא בעמדה חלשה יותר כנגד מטבעות הסחר העיקריים בעולם, כבר מספר שנים. הסיבות העיקריות לכך קשורות לעובדה שמאזן הסחרהבינלאומי של ארה"ב מצוי בגרעון מתמיד מזה מספר שנים, אשר הלך וגדל במהלך 2012. כמו כן, מאזן התשלומים השלילי וסביבת הריבית האפסית, על רקע תוכנית ההקלות הכמותיות, הביאו להיחלשותו של הדולר האמריקאי...
...מעבר לסיבות העיקריות הקשורות להיחלשותו של הדולר, בחודשים האחרונים נוצר חשש נוסף המשפיע על שוק המט"ח העולמי, בדמות מלחמת מטבעות בין המדינות המתועשות הגדולות. התגברות האיומים מפני סיטואציה שכזו, גרמה לקובעי המדיניות בעולם להתערב בנושא. במטרה "להרגיע את הרוחות" בשוק המט"ח העולמי, החליטו בחודש פברואר שרי האוצר ונגידי הבנקים של 20 הכלכלות המובילות בעולם (G20), לחתום על התחייבות משותפת שלא להתערב בשערי המטבעות.
לאחרונה זיהינו כי, הבשילו מספר תנאים אשר עשויים לתמוך בסיום מגמת היחלשותו של הדולר האמריקאי ואף היפוך המגמה, אשר תביא להתחזקותו של הדולר בעולם בטווח הארוך, וייתכן כי גם אל מול השקל.הסיבות העיקריות:1. תחזיות צופות כי בטווח של 7-10 שנים, התלות של ארה"ב בנפט זר תפחת למינימום, ובעקבות כך הגרעון במאזן הסחרהבינלאומי שלה יצטמצם דרמטית. יש לציין כי, ארה"ב נחשבת לצרכנית כבדה של אנרגיה, עד כדי כך שהתצרוכת היומית שלה הגיעה לכ-20 מיליון חביות נפט. לפי תחזית שסיפקה הסוכנות לאנרגיה האמריקאית, הביקוש צפוי לגדול ב-11% עד שנת 2030. נכון להיום, ארה"ב מסוגלת לייצר באופן עצמאי 40% מהיקף הצריכה, ואת 60% הנותרים היא נדרשת לייבא. אולם בשנים הקרובות צפוי לחול שינוי ביחס בין הייצור לייבוא, בשל המעבר של ארה"ב להפקת גז טבעי ונפט מסלע משקע הנקרא "פצלי שמן". ההערכות הקיימות סוברות כי כמות הנפט שניתן להפיק בטכנולוגיה זו, תספק לארה"ב עצמאות בתחום האנרגיה במשך 4 שנים, ואילו כמות הגז המוערכת במאגרים תספיק ל-30 שנה.2. בכל העולם נרשמת מגמה של מדיניות מוניטארית מרחיבה, הכוללת הורדת ריבית אגרסיבית לצד תוכנית הרחבה כמותית. מאחר שארה"ב השכילה להיות הראשונה ביישום המדיניות המרחיבה, היא נמצאת כמה צעדים לפני שאר העולם בדרך לחזרה לפסי צמיחה. נציין כי, בהסתכלות מאקרו כלכלית ניתן להיווכח שהאינדיקאטורים הכלכליים בארה"ב מצביעים על מגמה של הבראת המשק, זאת בעוד שיבשת אירופה שקועה במיתון. נזכיר כי רק בחודש שעבר הוריד נגיד ה-ECB את הריבית בגוש האירו לרמה של 0.5%, כחלק מהניסיון לעצור את התכווצותה של הכלכלה האירופאית.3. שני מנועי הצמיחה העיקריים של הכלכלה האמריקאית: שוק הנדל"ן האמריקאי ושוק התעסוקה, נהנים מהתאוששות הדרגתית מאז המשבר העולמי ב-2008. נכון להיום, האבטלה בארה"ב ירדה ל-7.5% בחודש אפריל, והאינדיקאטורים העיקריים מתחום הנדל"ן מאותתים על המשך מגמת התאוששות. כפועל יוצא, השיפור הניכר בשני סקטורים מהותיים אלו יתמכו בהתאוששות הדולר בעולם.שורה תחתונה:בטווח הארוך, הדולר צפוי להתחזק כנגד מרב מטבעות הסחר המובילים בעולם. בזווית הישראלית נציין כי, במידה ומגמת צמצום פערי הריבית מול ארה"ב תמשך ובמידה ובנק ישראל יצליח לעקר את השפעת הפקת הגז הטבעי על שער החליפין, הדולר עשוי להתחזק אל מול השקל.
- הטיפ רלוונטי למועד כתיבתו. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור באתר http://www.google.com/finance אשר החברה מניחה שהינו מידע מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו.