טיבי - אחד הדברים המעניינים להסתכל עליהם הוא מה קורה עם המחיר האמיתי של דירה. כשיורדת העלות של רכיב המימון העלות הכוללת של הדירה יורדת גם כן וזו במובן מסויים ירידת מחיר.
בפועל בדרך כלל זה מתורגם לעליה במחיר הנומינלי של דירה ולשחיקה של ערך הכסף אינפלציה - בגלל שבמובן מסויים בעולם בו יש ריבית אפס אין שום משמעות לבעלות על כסף - אנשים נותנים לך להשתמש בהון שלהם בחינם.
(כן כן אני יודע עדיין צריך *לקבל* הלוואה - וזה שיש לך רכוש או כסף משלך מאוד עוזר אבל עדיין זה נכון במקרו כאשר לא מסתכלים על חוסר השוויון בקבלת האשראי.)
סך הכל מה שמקומם אותי זה לא העליה במחיר הדירות - כשאני משקלל כמה היה עולה לי מימון בריבית "נורמאלית" בישראל לפני המשבר וכמה עולה דירה היום,האמת שאני לא כלכך מזדעזע מהמחירים.
הבועה מגיעה מזה שאתה מבין שפתאום יש הרבה יותר משמעות ללחסוך כסף לדירה - כי ההלוואה זולה והמחיר הכולל של דירה גדל כדי לאזן את זה.
זה אומנם נכון למחיר הכולל של הדירה, אבל מה שכואבבאמת זה להבין שמי שחסך לדירה - ויש לו כסף ולא רכוש או נכסים בעצם מבין שהכסף שווה הרבה פחות כי מחלקים אותו בזול לכל דכפין. ושנים של חיסכון איבדו ממשמעותן בגלל הריבית הנמוכה.
זה לא שנקודת הסיום התרחקה - זה שאנחנו נזרקנו קרוב יותר לנקודת ההתחלה.
לא מאוד מלומד, אבל ככה אני רואה את זה. לא רק שנזרקנו לנקודת ההתחלה בגלל שעבודה בארץ גם משלמת באותו כסף שהשוק מוצף בו - אין יכולת אמיתית להתקדם באמצעות עבודה.
האלטרנטיבה ? חברה מעמדית - מי שהייתה לו דירה או שתיים נפגע מזה הרבה פחות כי הרבה מההכנסה שלו היא הכנסת הון ולכן צמודה למחירי הנדל"ן. יש מספיק אנשים שיש להם מסיבה זו או אחרת.
אבל האמירה שלעבוד בלי הון התחלתי תשאיר את רוב המשפחות עניות מרודות היא בעייתית מאוד.
זה שהמשכנתא זולה לא עוזר לזוגות צעירים - כי אין להם איך *לקבל* משכנתא. פישר לא רוצה שזוגות צעירים יקנו דירה, הוא רוצה שהבנקים לא יקרסו ולכן הזוגות ידרשו להביא יותר ויותר הון עצמי. והנה הבעיה - במקום שתצטרך לשלם את הכסף בריבית על הלוואה לאורך השנים - שילמת את הכל במזומן ומיד בתחילת הדרך - הרי אם דירה עולה אותו דבר, ופעם שמעתי חישובים שבערך 50% ממחיר הדירה זה מימון. אז רק טבעי שאם תרד עלות המימון יעלה מחיר הדירה.
מי שיש לו כסף ונכסים יכול לקבל המון מינוף זול ולצבור עוד כסף ונכסים זוג צעיר עכשיו צריך לעבוד יותר שנים כדי לצבור הון עצמי שיתן לבנק את חגורת הבטיחות לתת לו הלוואה.
זוג צעיר הוא הלוואה מסוכנת - הם גם ככה משכנו את רוב השכר העתידי שלהם לתשלום קרן על ההלוואה. לכן עדיף שיביאו מספיק הון עצמי שאם הבנק יקח את הבית בסוף הוא לא יפסיד בהנחה והמחיר ירד.
מינוף זול ואינפלציהפועלים לטובת אלה שיש להם הרבה נכסים ככה שרוב ההכנסה שלהם זו הכנסת הון. לכן זה שהמשכורת קונה פחות פחות משפיע עליהם.
לעומתם אלה שכל הנכסים שלהם זה כסף שווה ערך מזומן(מק"ם אגח ממשלתי קרן כספית וכו') או משכורת הם נפגעים הכי הרבה.