למי שעוד יש ספק מה הסיבה האמיתית לעליית מחירי הדיור:
תוכנית מתאר ארצית מס 35 שאושרה ב 2005 יצרה בכוונה מחסור בדירות במרכז
הרעיון הבסיסי שעמד ביסודה של תמ"א 35, שהוצגה לאחר שנים של מחקר בהשתתפות מתכנני ערים וגיאוגרפים, לכוון את תהליך התפתחות הבנייה בישראל כדי ליצור ארבע ערי מטרופולין - ערים שיהוו מרכז עסקי ותרבותי ושישרתו את סביבתן. ארבע ערי המטרופולין המתוכננות היו באר שבע, חיפה,ירושלים ותל אביב - שהיא למעשה העיר המטרופולינית היחידה בישראל.
לצורך מימוש החזון נקבעו יעדי בנייה שעודדו הגירה חיובית לפריפריה, כלומר - בנייה בכמות גדולה יותר מהריבוי הטבעי במחוזות הדרום, חיפה וצפון, ובנייה מתחת לרמת הריבוי הטבעי בערי המרכז. ואולם כיום סבורים רבים במערכות התכנון כי מדובר היה טעות, שהובילה, בין היתר, למצוקת הדיור החריפה במרכז. כעת מזדרז מערך התכנון לתקן את התמ"א.
כך למשל, אמר אדם השייך לפקידות הבכירה כי "תמ"א 35 היתה ניסיון לא מוצלח, תמים ויומרני לפזר את האוכלוסייה בנגב ובגליל. התזה הזו של יצירת מחסור במרכז הארץ, כדי לדאוג לכך שבערים כמו חיפה הצעירים לא יעזבו, פשטה את הרגל".
רמת ריבית כזו או אחרת לא יכולה להפוך מחסור מתוכנן לשיווי משקל - רק עליית מחירים גורמת לשיווי משקל -ע"י הקטנת הביקוש בגלל מחירים יקרים.
עכשיו הדילמה האמיתית צפה ועולה - תמ"א 35 גרמה לעליית מחירים חדה במרכז - זו היתה בכוונת מתכנן ובמובן הזה היא הצליחה
הכשל של תמ"א 35 היא ביצירת חוסר בדיור במרכז ללא טיפול ביצירת חוסר שטחי מסחר ומשרדים במרכז - שיובילו לעליית מחירים דומה למעסיקים - כך שיווצר לחץ משמעותי על מעסיקים שלא חייבים לשבת במרכז - לצאת מהמרכז . מה שנוצר הוא מצב אבסורדי - הנדל"ן לדיור יקר מאוד, הנדלן המסחרי למשרדים (מוקדם תעסוקה) זול - אז מה קורה ? התעסוקה הולכת וגדלה במרכז גוש דן - יש מחסור בדירות - המחירים עולים - חלם.
השאלה היא האם להמשיך במסלול הזה - לבנות יותר בפריפריה ופחות במרכז על מנת לגרום לאוכלוסיה להתפזר או להכריז על כישלון ולחזור ולבנות במרץ במרכז תוך הקרבת הפריפריה.
זו שאלה אידיאולוגית / ערכית אך גם בחירת חזרה לבנייה במרכז לא מבטיחה התייצבות מחירים כי ברגע "שאין מה לעשות בפריפריה" כולם ינועו לכיוון המרכז - תושבי שלומי ישאירו דירות ריקות ויחפשו דירה בנתניה .
הפתרון כנראה טמון בכלל בשוק התעסוקה - תהיה עבודה בפריפריה - אנשים ישמחו לגור שם.
אין יוצרים תעסוקה בפריפריה? יש את השיטה שעובדים בה הרבה שנים - מענקים / הטבות מס וכו.
אני מציע שיטה אחרת לחלוטין - לא לאשר יותר גידול בשטחים המיועדים לתעשיה במרכז - שמחירי השכירות לתעשיה יעלו - הם לבד יזוזו לפריפריה
לגבי משרדים בגוש דן 50% מהארנונה למשרדים תופקע מהעיריות וכן "מס שכירות" על שוכרי שטחים למשרדים בהיקף של 1000 מ"ר ומעלה (ישולם ע"י השוכר) - יועבר לקרן שתעודד בניה למשרדים בפריפריה , תעודד מעבר משרדים לפריפריה ותסייע לעיריות בפריפריה בקליטת הגידול בעובדים בשיטחם.
רק "הכבדת יד" על תעסוקה במרכז תאפשר פיזור אוכלוסיה וחזרה לשוק דיור "נורמאלי"
הסיכוי שממשלת ישראל + הפקידות (שהיא ברמה מאוד נמוכה) יצליחו לחולל מפנה אמיתי בתוך סבך הבירוקרטיה והאינטרסים הוא קלוש.