x




עמוד 4 מתוך 22 ראשוןראשון ... 2345614 ... אחרוןאחרון
מציג תוצאות 31 עד 40 מתוך 218

נושא: ריבית בנק ישראל ומחירי הדיור - עמדתו של פישר

  1. #31
    ל- tby,

    בשוק הדיור ישנו קרטל של עשרות רבות של יזמים, קבלנים ואף רשויות מקומיות.

    מטרת הקרטל היא למכור כמות קטנה של סחורה במחיר מופקע. שום דבר בישראל של 2013 לא השתנה ביחס ל- 2007 שיצדיק עליה של 70% במחירים. שוק התעסוקה חלש יותר, שווקי היעד של היצוא הישראלי בארה"ב ובעיקר באירופה חלשים, עליות מחירים של מוצרים הכרחיים: דלק, תחבורה, מזון, .... משאירים פחות כסף בכיסים של הלקוחות בדגש על אלו שמוציאים את מלוא הכנסתם על מחייה - אני לא מדבר על מי שמרוויח X2-3 מהשכר המשפחתי החציוני שעל כספו מצליח לקבל יותר שירותים ומוצרי premium בשל ההאטה במשק.

    כפי שהוסכם על רב הקוראים - שעבוד הולך וגדל של תזרים המזומנים הקיים והעתידי של התא המשפחתי בצירוף של ~ 1,000,000 חוב פוגעים בביקושים הפנימיים במשק ומהווים סכון עתידי ליום שבו ארוע פנימי או חיצוני יכול לגרום לטלטלה של רבבות שלא יצליחו בו זמנית לפרוע את חובותיהם - הסכנה הזו היא פוטנציאלית שלא בהכרח חייב לקרות.

    אי לכך, ממשלה שקולה תפעל על מנת לפתור את הבעיה.

    כשיש קרטל, הרגולטור צריך להפעיל את סמכותו ולדאוג להגדלת היצע ואף הפחתת מחיר.

    פתרון 1 (לדעתי) הוא שימוש בסמכויות החקיקה והתקנה של המדינה כנגד רשויות מקומיות ועיריות שהאינטרסים שלהם הפוכים (הקטנת היצע, עליית מחיר ומשיכת אוכלוסיה שתוכל לשלם את המחירים הללו) - סמכות זו צריך שתופנה כנגד ועדות התכנון המקומיות והארציות תוך אתור תוקעי המקלות בגלגלים וטפול במחדל.

    הפתרון הזה לטעמי לא מספק ובזמן הנוכחי צריך משהו מעבר.

    הפתרון שנוסף לפתרון 1 מחייב הוספת אנטיביוטיקה חזקה לזמן קצר של שנה - שנתיים - שלוש או כמה שצריך עד הדברת הבעיה.

    פתרון 2 שאני מציע הוא שימוש בכלים קצת פחות שיגרתיים כמו מבצעי פנוי-בנוי גדולים של עשרות אלפי יחידות דיור - תוך שימוש בחקיקה ובתקנה היכן שצריך, הוספת תחבורה יעילה, הוספת מבני צבור כמו ביה"ס וגני ילדים ברמה גבוהה ופרקים עירוניים, טיפול בחניה ושטחי מסחר ושירותים. המדינה לא צריכה לבנות בעצמה אלא לקחת קבלנים שיבצעו את הבניה בשמה במחיר שיוגדר. הכוונה לבצע את הבנוי בעזרת גופים שעובדים בשביל המדינה: גופים כמו שכון ובנוי, דניה-סיבוס, אורתם סהר - אותם גופים יקבלו הבהרה שמי שלא יעמוד בזמנים או יתקע מקלות בגלגלים לא יוכל בעתיד משך 25 שנה לבצע עבודות תשתיות בעבור המדינה. מי שיעמוד בזמנים ויעשה עבודה טובה יקבל רווח דו ספרתי על עבודתו. המדינה מצידה תדאג לפתיחת סתימות בירוקרטיות וחקיקה. אף אחד מהדיירים הנוכחיים לא יצטרך להתדיין אל מול הקבלן לגבי תמורתו כי זו תהיה מובהרת בתקנה \ חקיקה - כשהיעד הוא בנית 7-8 דירות על כל חורבה קיימת, הענקת האופציה לקבל או דירה גדולה ומרווחת עם מחסן וחניה או 2 יחידות קטנות שאחת תשמש להשכרה ו"פנסיה" נוספת לאנשים שהם היום בני 60-90 ודרים באותם מקומות עשרות בשנים. כל פרויקט כזה יתחיל בבניה של הריסה חלקית ובניה לגובה בעבור הדיירים הקיימים ובהמשך הריסה ובניה מחדש תוך נותנים את הדעת למכלול כולל של השכונה.

    המדינה כמי שלוקחת על עצמה את הפרויקט מקבלת את עמלתה נניח ב- 10% מהדירות הפחות טובות שישמשו כמעונות סטודנטים על מנת להוציא את הסטודנטים משוק הדיור להשכרה במרכזי הערים וכן דיור סוציאלי.

    על מנת שקבלנים אחרים לא יעצרו בניה יונהג מס של 5% על דוגרי הקרקעות ומי שלא מסיים פרויקטים בזמן.

    בדיוק באופן שבו השר כחלון העדיף את טובת הכלל ושינה את כללי המשחק בשוק הסלולאר במחיר של השמדה של פירמידת אידיבי וסאני כך אני מוכן שהמהלך יוביל למחיקה בהון העצמי של חלק מהחברות הנדל"ניות או אף קריסה של עוד חפציבה.




  2. #32
    הם לא מוכרים את זה לאוויר! אנשים קונים... אם אני בעל עסק שצריך למכור מוצר ב1 ש״ח כדי להרוויח אבל מוכנים לקנות ממני את המוצר ב10 ש״ח זה לגיטימי לחלוטין. לא רוצה אל תקנה ואז תראה כמה מהר ירד המחיר...

  3. #33
    Kelazer,

    אני חושב שההצעה שלך שגויה לחלוטין.

    בוא נניח וכשהילד\ה שלך חולים וזקוקים לרופא משהו יבוא ויגדיר שאו שבצע אחורה פנה - קדימה צעד או שעל המקום תשלוף פנקס צקים ותשלם 10,000 ש"ח זה לא אומר שיש לך 10,000 ש"ח אלא שתדאג להשיג אותם אם משהו מבני משפחתך זקוקים לטיפול.

    טיפול הכרחי רפואי בחירום הוא דרוש אבל האם נכון שהממשלה תפקיר את העניין לשוק החופשי?

    בניגוד לסלולאר - דיור הוא הכרח בין אם בהשכרה ובין אם לקניה -חובת המדינה לדאוג לקורת גג מעל ראשי אזרחיה.
    קל מאוד היה למסמס את הרפורמה בסלולאר ולבצע אותה לאט במסווה של הגנה על חברות הסלולאר.

    וזה בדיוק מה שהן רצו - לאט, הדרגתי ועד אז או שהשר ילך או שהכלב ימות או שהפריץ ימות או שהממונה על התקשורת יצא לשוק האזרחי וישכר על ידי דסק"ש, IDB או סאני בשכר שערורייתי וידאג למסמס את הרפורמה הזו ובזמן הזה במקום חשבון סלולאר של 50ש"ח unlimited הצרכן ישלם 300 ש"ח.
    כחלון הבין שהוא חייב בשנוי פרדיגמה בשוק ופעל בהתאם.

    גם כיום פרטנר וסלקום רווחיות - הפירמידות שנבנו על חלבן עומדות על כרעי תרנגולת.

    אני סובר שלאור חשיבות העניין ולאור הפגיעה הרוחבית במשק בעיקר העתידית דרוש טיפול תרופתי קטלני על מנת להדגיר את הנגע. שימוש באנטיביוטיקה הוא רע, נפגעים ממנו גם חיידקים ידידותיים במעי אבל לפעמים יש להעדיף את גוף המדינה על פני מנדהו.

  4. #34
    דבר ראשון, לא נהוג להגיד על דעה של אדם בוודאי כשהיא לגיטימית שהיא שגויה לחלוטין, מפני שאתה לא מסכים איתה. אתה לא יכול להשוות שירות רפואי לדירה שעם כל הכבוד היא מוצר צריכה עם ביקוש והיצע בדיוק כמו סלולר. למה בארהב יכולים להחרים את פפסי או קוקה קולה שני מותגי ענק כשהם מעלים מחירים, ופה מעלים מחירים וכולם רצים לרכוש? מה היה קורה למחירים אם אנשים לא היו קונים? האם תושבי חוץ ירכשו דירה בבאר יעקב ב1.2 מיליון ש״ח?

  5. #35
    בשוק הדיור ישנו קרטל של עשרות רבות של יזמים, קבלנים ואף רשויות מקומיות
    זה פשוט לא נכון - בקרטל יש תאום מחירים, חסמי כניסה וכו' - בישראל כל אחד יכול לרכוש קרקע ולבנות. אני מסכים שרשויות מקומיות חזקות רוצות אוכלוסיה חזקה ולכן דורשות בניה של דירות גדולות - אבל גם לקבלנים זה כדאי - יחס ברוטו/נטו בבניין עם דירות קטנות פחות טוב מבניין עם דירות קטנות.

    יתכן שיש לתקן תקנות שיחייבו בניה של דירות קטנות 1-3 חדרים כ - % מדירות בבניין או לחילופין לאפשר פיצול דירות באזורי ביקוש באופן שקוף וברור ע"י פרסום תנאים ברורים לפיצול - אך יש לקחת בחשבון שזה מייד יעלה את מחירם של דירות הניתנות לפיצול....

    אני מסכים ש"הסרת חסמים" בתכנון ותשתיות יזרזו בניה ויורידו מחירים

    פתרון 2 שאני מציע הוא שימוש בכלים קצת פחות שיגרתיים כמו מבצעי פנוי-בנוי גדולים של עשרות אלפי יחידות דיור - תוך שימוש בחקיקה ובתקנה היכן שצריך, הוספת תחבורה יעילה, הוספת מבני צבור כמו ביה"ס וגני ילדים ברמה גבוהה ופרקים עירוניים, טיפול בחניה ושטחי מסחר ושירותים
    זה פרויקטים ל - 10 שנים.....

    צריך לעבוד בקטן - חיקוק חוק פינוי בינוי והחלתו על כל המדינה תוך חיוב הרשות המקומית לתכנן מתחם בגודל מינימלי עם הכי פחות חסמים - שיהיה ניתן לעבור מתכנון ליישום בלי תלות ביצירת תשתיות מעבר לקיים כבר בסביבה, וכך כל שנתיים - מתחם נוסף . אם בכל אזורי הביקוש זה יבוצ - דיינו.

  6. #36
    Kelazar,

    אתה כותב: "א
    תה לא יכול להשוות שירות רפואי לדירה שעם כל הכבוד היא מוצר צריכה"

    מכובדי, קורת גג היא לא מוצר צריכה - דירת מגורים היא צורך הכרחי בדיוק כמו מזון, רפואה וחינוך.

    הבעיה שלנו בישראל היא שהמערכות נוהגים כלפי הדיור כמו מוצר צריכה ולא מבינות כי עסקינן בהוצאה ההכרחית הגדולה ביותר של משפחה חציונית.

    אי אפשר לתת לשוק ה"חופשי" לנפח את המחיר כשהשכר החציוני במשק לא משתנה - זו סכנה אדירה למשק ולאזרחים כיחידים.



  7. #37
    ל- tby,

    אז איך תסביר הכיצד כל היזמים מוכרים סביב אותם המחירים?

    רק לא מזמן פורסמו מכרזי מחיר למשתכן של 550,000 ש"ח ל- 3.5חדרים במודיעין. אם ירצו זה אפשרי להנהיג את המחיר הזה ברמה ארצית.

    אני לא מצפה לדירות ברחביה בירושלים או רוטשילד בת"א במחירים הללו אבל במרחק 0.5 שעה ברכב ממרכזי התעסוקה בישראל חשוב שיהיו מחירים בהתאם ליכולת הקונים לקנות.

  8. #38
    tby ,

    אולי אין קרטל, אבל יש "וועדת תאום מוצרים" שהיא העיריה המקומית שדואגת לכמות וסוג המוצרים ולמבחר שלהם באמצעות היתרי הבניה ותוכניות בנין העיר.
    קח לדוגמא את ערי השרון - רעננה, רמת השרון, הוד השרון, כפר סבא - ערים אלו מוקפות באינסוף קרקעות חקלאיות, לעיתים צמודות לבנייני מגורים, ועדיין , מחיר הקרקע לבניה הוא אסטרונומי. למה אני לא יכול פשוט לקנות קרקע חקלאית שצמודה לביתי ולבנות שם? כי אסור לי . אני חייב לקנות רק מתוך פול קטן ומוגדר שמאושר לבניה ע"י הרשות המקומית. זה אולי לא קרטל יזמים , אבל זה מונופול של העיריות.

  9. #39
    למבו,

    הריבית בברזיל היא... 7.25 אחוז , לפי נתוני הבנק המרכזי שם.
    האינפלציה הרשמית היא 6 אחוז. לפי הנתונים של הבנק המרכזי שם.
    אז איך אתה אומר שהמדיניות היא זהה לזו בישראל?
    צא ולמד: - ריבית ריאלית "רישמית" של הבנק המרכזי בברזיל 1.25% , ריבית ריאלית "רישמית" בישראל - 0.25% [ אינפלציה "רישמית" בישראל 12 חודשים אחרונים - 1.5%]

    % ריבית ריאלית מריבית הבסיס בברזיל - 1.25/6 - 20% , בישראל 0.25/1.5 - 17%

    אתה חושב שזה מקרה ?

    גם הבנק המרכזי הברזילאי קונה מטבע מקומי על מנת למנוע ייסוף.

    זה כמה דומה המדיניות.

    למחיר דירה על חוף הים בריו אין כל קשר לדיון. דירה על חוף הים בקניה עוד יותר זולה, ובסומליה תקבל עודף מ 10,000 דולר.... . איך בכלל אפשר להשוות מחירי דיור בין מדינה מערבית, צפופה קטנה ומתקדמת לבין מדינת עולם שלישי ענקית ?

    אתה מבקש ממני להתמודד עם עובדות - אבל כל מה שאתה מציג רק מחזק את הטיעון שלי - גם הריבית הריאלית בברזיל מאוד נמוכה - באותו שיעור כמו בישראל. כיצד אצלך זה הפך לריבית גבוהה לחוסכים - אני לא יודע. ואם אתה מאמין שנתוני האינפלציה הרישמיים בברזיל יותר אמינים מהנתונים בישראל - אז אנחנו חלוקים גם על כך.

    הבנתי את הטיעון שלך - אתה חושב שמחירי הדירות תלויים רק בריבית. הסברתי את דעתי המנוגדת בפרוט רב ואינני רוצה לחזור עליה שוב.

    JSPH,

    אז איך תסביר הכיצד כל היזמים מוכרים סביב אותם המחירים?
    ההסבר הוא פשוט - השוק משוכלל. כולם רואים את אתן עלויות - קרקע ליחידת דיור, בניה ליחידת דיור וכו. לא כולם מוכרים באותו מחיר - יש כאלה שממתגים עצמם ומוכרים במחירים בשמים אך לדוגמא אם באם המושבות בפתח תיקוה מוכרים קרקע ב- X - המחיר מתרגם למחיר דירה שזהה לכולם בסביבה - מי שרכש קרקע יותר בזול [כי קנה לפני מספק שנים ולא בנה - היום מחיר הקרקע כבר יותר גבוה] - ימכור באותו מחיר - הוא רוצה למקסם הרווח - כל זמן שיש עודף ביקוש -זה מה שיקרה.

    אייל,

    קח לדוגמא את ערי השרון - רעננה, רמת השרון, הוד השרון, כפר סבא - ערים אלו מוקפות באינסוף קרקעות חקלאיות, לעיתים צמודות לבנייני מגורים, ועדיין , מחיר הקרקע לבניה הוא אסטרונומי. למה אני לא יכול פשוט לקנות קרקע חקלאית שצמודה לביתי ולבנות שם? כי אסור לי . אני חייב לקנות רק מתוך פול קטן ומוגדר שמאושר לבניה ע"י הרשות המקומית. זה אולי לא קרטל יזמים , אבל זה מונופול של העיריות.
    מי שקובע אילו קרקעות יופשרו אלו לא העיריות - זו תוכנית מתאר ארצית שנקבעת על ידי המדינה. זאת מתורגמת לתוכנית הפשרות של הוועדות המחוזיות (עדיין לא רמה עירונית) שמסנכרנות את הפעילויות הדרושות להפשרה - כביש, ביוב, חשמל, בית ספר , מרפאות וכו - ושם נתקעים הדברים - הערייה צריכה לדאוג לביוב - אין כסף להעביר קו חדש וארוך. חברת החשמל צריכה לדאוג לחשמל - הקווים בסביבה לא תומכים בהספק הנדרש וצריך לשדרג. צריך לסלול כבישים - אך קודם צריך להסכים על תכנון עם המון גורמים, אח"כ להפקיע קרקעות - אלו "חסמים" שכל הזמן מדברים עליהם.

    אגב - במזרח אירופה אין כאלו דברים. הרשות המקומית (רמה אפילו של כפר) מפשירה קרקעות - על זה יזמים ישראלים הפסידו הון עתק - הם חשבו שהם בישראל ואם קונים קרקע חקלאית בזול ואז היא מופשרת הם התעשרו.... . מה הם גילו? - שהקרקע הופשרה אך להביא כביש, חשמל ומים זו לא בעיה של הרשות - זו בעיה של היזם. עכשיו לך תתמודד עם חברת חשמל שמסבירה לך "אין חשמל" ולהעביר קווי ביוב של קילומטר ולהסביר לעצמך שבשביל מים צריך לחפור באר....

    תקרא בדוחות של פלאזה - פרויקט קרסה רדיו מרכז בוקרסט - הם מחקו 10 מליון יורו על טורבינית גז. מה למרכז מסחרי וטורבינות גז? זה בשביל לייצר חשמל לפרויקט כי לחברת החשמל אין.

    אנחנו חיים בגן עדן. רק לא מבינים זאת.

  10. #40
    לא בכדי אני טוען שהבעיה של מחירי הדיור היא בעיה של היצע, והממשלה אשמה.

    הנה פתרון ממשלתי - יעיל זול, אפשרי ומכוון לאוכלוסיות הנכונות:

    הממשלה תיזום בנייה של 150 אלף יחידות דיור להשכרה בתוך עשור - כך עולה מההסכם הקואליציוני בין הליכוד־ביתנו ליש עתיד. הדירות יוקמו על קרקעות חקלאיות בשולי 15 הערים הגדולות בישראל - 75 אלף דירות בחמש השנים הראשונות ו-75 אלף נוספות בחמש השנים שלאחר מכן.


    לצורך קידום הפרויקט, תוביל הממשלה חקיקה להאצת התכנון ולקידום הפרויקט בוועדה אחת בלבד. החוק ייקרא פרויקט הדיור הלאומי, ובמסגרתו יאוחדו תחת קורת גג אחת כל גופי התכנון במדינה. בתוך שלושה חודשים מחקיקת החוק תוקם חברה ממשלתית באחריות משרד הבינוי והשיכון, שתפעל לאיתור הקרקעות ותלווה את הבנייה.


    הפרויקט יקודם בשיטת BOT, והקרקעות יוקצו ליזמים ללא תשלום תמורת בנייה של פרויקטים להשכרה, אך יישארו בבעלות המדינה. ההקמה תמומן באמצעות איגרות חוב ארוכות טווח שישולמו מתוך תשלומי השכירות. המשתתפים במכרזים יתחייבו להשכיר את הדירות במחיר הנמוך ב-30% ממחיר השוק, ובהשכרה ארוכת טווח למשך 10 שנים. הדירות ייועדו לאוכלוסיות שיוגדרו כמועדפות, בהן שוטרים, אחיות, כבאים ואנשי כוחות הביטחון.



    יום אחרי שהשרים הסקטוריאליים בחוץ, פתאום יש פתרונות יצירתיים , פשוטים וזולים להתמודד עם מחירי הדיור.

    אם 15 אלף משפחות בשנה ימצאו קורת גג בדיור להשכרה מסוג זה, מישהו עדיין חושב שגובה הריבית ישחק תפקיד במחירי הדיור?


    צריך להבין שאנו נתונים לספינים תקשורתיים שנועדים להסתיר כשלונות ניהוליים אדירים של הממשלה ע"י הפניית אצבע מאשימה לגורם שלישי .

    נותר רק לקוות שאם מקימים חברה ממשלתית חדשה (למה? מה רע בחברות הקיימות?) יעמידו שם צוות ניהולי רציני בחוזים אישיים קצובים ולא חס וחלילה להפוך זאת לעוד חברנ ממשלתית שמשמשת תגמול למקורבים חסרח כל כישרון או כישורים - ונא לא להתבלבל - זה מה שמרכיב את עיקר כ"א בחברות הממשלתיות

הרשאות

  • אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות