מכובדי אייל,
ראה את הדווח מבגלובס בנידון,
http://www.globes.co.il/news/article...=hp_daily_news
להלן כמה ציטוטים מהכתבה:
- "בוקר מצוין לפרופ' סטנלי פישר, המשקיף על בועת הנדל"ן הישראלית הרחק-הרחק ממקום התהוותה, אי שם באמריקה, לאחר שבתקופתו המריאו מחירי הדירות ב-50%, 60%, 70%, 80% ואפילו 100% ויותר, תלוי באזור ובמיקום הדירה." – כלומר עיתון כלכלי מרכזי בישראל טוען ל- underestimate של הניתוח של מחלקת המחקר של בנק ישראל. בניגוד לטענה של עליה של 50% כפי שטוען המחקר הוא טוען שהנתון האמתיתי נע בין 50% ל- 100% תלוי בניקום.
- "הקביעה הכי מוזרה של המחקר המתוקשר שפורסם השבוע הייתה שבמשך חמש שנים, בין 2008 ל-2012, עלתה ההכנסה הממוצעת של משק בית ב-20% (!) מחירי הדירות עלו, כמובן, הרבה יותר, ולכן המחקר ניסה להבין כיצד מממנים הרוכשים החדשים את העלייה החדה במחירי הדירות. אנחנו מניחים שכמה קוראים, שמייצגים משק בית ממוצע בישראל, מתפוצצים עכשיו מצחוק: בנק ישראל קבע שההכנסה הכוללת שלנו עלתה ב-20% - האם זו בדיחה? הם שואלים את עצמם, כי אם זו בדיחה, זה ממש הומור רע. ואם זו קביעה, אז זו
באמת בדיחה של קביעה." – לאחר שדננו בעליית המחירים של הנדל"ן הוא בוחן את הקביעה כי המשכורות עלו ב- 20% ומביא נימוקים כי הניתוח חובבני, מבוסס על סקרים, וכולל מצוע של הנתונים על פני כל האוכלוסיה לרבות משקיעים – לטענתו קהל היעד המרכזי בנפגעים קרי הזוגות הצעירים הרוכשים דירה ראשונה רחוקים מרחק רב משפור של 20% בהכנסותיהם. "איפה הם חיים שם בבנק ישראל? האם באמת מישהו חושב שההכנסות הכוללות של משק בית ממוצע בישראל צומחת ב-4.5% בכל שנה?"
- אולי הכי מעניינת במאמר: "לכן, ההתבססות על סקרי הכנסות שנתיים של הלמ"ס בהערכת סיכוני הלווים בשוק הנדל"ן היא חפיפניקית וכמובן ממעיטה מחומרת המצב שבלאו הכי חמור. הרי אם ההכנסה תקועה, מחירי הדירות מתנפחים, ההחזרים גבוהים (ויהיו גבוהים עוד יותר כשהריבית תעלה), מצבם של הלווים הוא בכי רע, וזה מה שפישר ולהקתו לא השכילו להבין: בועת הנדל"ן משעבדת דורות שלמים, בהתחייבות לכל החיים, בשביל דירה מצ'וקמקת, כמה קירות שסוגרים על 100 מ"ר, קצת פחות, קצת יותר, בסטנדרט בנייה ממוצע, דירה שצריכה לעלות לא יותר מ-600 או 700 אלף שקל. וכל זה בשוק תעסוקה שלוחץ את השכר כלפי מטה וב"שוק החיים", נקרא לו, שלוחץ את מחירי המזון והשירותים לציבור כלפי מעלה. אם תחזור לתחילת הפוסט תראה כי בלי להיות כלכלן או איש נדל"ן כתבתי כבר לפני חודשים רבים כי הפתרון הוא בניה ממשלתית על חורבות משנות ה-50-60 בקרבה למטרופולינים העקריים ועם תג מחיר של 700,000 ש"ח לדירת 4 חדרים 100מ + מחסן ושתי חניות. צפורי הגיע לאותם מספרים בדיוק. ואם דירה נניח על חורבות מה שהיה בעבר התחנה המרכזית בת"א תעלה 700,000 ש"ח בבניה רוויה אין שום הצדקה לתג מחיר של 1,200,000 ש"ח לדירה חדרה או 900,000 ש"ח בעפולה או בית צמוד קרקע בהרחבות קבוצע הגליל העליון ב- 1,000,000 ש"ח במרחק של שעה מחיפה ברכב.
לסכום, אתרי כלכלה ראשיים כבר אומרים ברייש גלי: "בועה" - חלקם אומר זאת באופן מתון, חלקם כבר מתחיל לומר כי לפנינו בועה בגודל כדור פורח. בנק ישראל מוציא מחקר שמגמד את הנתונים אבל גם הוא מבין שבנק ישראל גידל בועה ולאחר שהנגיד "ברח" (לכאורה) או שנאמר זאת בצורה עדינה: פרש טרם המועד ללא שנתנה לצבור סיבה הגיונית לעזיבה של בעל תפקיד הרבה לפני המועד. מה שרעה בכל הספור שכמו עם ויסות מניות הבנקים בשנות ה-70 וה- 80 כולם ידעו עשור שיש פעולות ניפוח ולא עשו שום דבר. רבים העדיפו של הפתרון יתן הבא לאחריהם - עד שהבועה כבר לא יכלה לקיים עצמה והתפוצצה (כמו סופרנובה) ב- 1983 כשהיא מכה בכל שוק הישראלי.
גם הבועה הזאת גדלה וגדלה וגדלה, לכולם ברור שבמרחק של חצי מירושלים ברואבי בונים דירות ענק של 5 חדרים 140מטר במחיר של 400,000 ש"ח בטכנולוגיה ועלותפועלים וחומרים שאינם שונים ממה שנמכר בירושלים ב- 1,500,000 ש"ח - השאלה לטעמי היא מתי זה יתפוצץ?, במשמרת של מי? ואיזה נזק רוחבי זה יגרום לכלל השוק?