סיכום שבועי לשוק ההון 14.02.13 – 10.02.13
אג"ח ממשלתי
מדדי איגרות החוב הממשלתיות סיימו את השבוע בירידות קלות, כאשר מדד אגרות החוב הצמודות ירד ב-0.3%, ומדד אגרות החוב השקליות ללא שינוי.
בתחילת השבוע פורסם כי בחודש ינואר הבנקים הלוו משכנתאות בשווי 3.97 מיליארד שקל, המהווה ירידה של 14.8% בהשוואה להיקף המשכנתאות בדצמבר. עם זאת, עפ"י נתוני משרד האוצר, בחודש דצמבר נרכשו 10.7 אלפי דירות, בדומה לרמת השיא שנרשמה ביוני 2009. כמות זו מהווה עלייה של כ-11% בהשוואה לנובמבר, בהמשך לעלייה חדה של 21% שנרשמה בנובמבר בהשוואה לאוקטובר. בבנק ישראל הביעו דאגה מהתחדשות עליית מחירי הדירות בקצב מהיר, במקביל לירידה בהתחלות הבנייה - לצד עלייה בהיקף העסקאות והיקף נטילת המשכנתאות. לפיכך, מבהירים בבנק ישראל כי הטיפול בשוק הדיור צריך להתמקד בזירוז תהליכי התכנון ובהגברת שיווק הקרקעות, בעיקר באזורי הביקוש, שיביאו לעלייה בהיצע הדירות למגורים. על פי אומדני בנק ישראל ההוצאות הצפויות בשנת 2013 על בסיס ההחלטות והתוכניות שאימצה הממשלה, גבוהות ביותר מ-9% מהתקציב ל-2012, וב-13 מיליארדי ₪ מתקרת ההוצאה על פי כלל ההוצאה שאושר ב-2010. אם הממשלה תתאים את הגידול בהוצאותיה ב-2013 לתקרת ההוצאות ולא תשנה את שיעורי המס הקבועים בחוק, הגירעון הצפוי על בסיס תחזית צמיחה של 3.8% הוא 3.6% מהתוצר, גבוה מיעד הגירעון החדש שהממשלה אימצה בקיץ 2012. כלומר, ידרשו גם העלאות של שיעורי המיסים או ביטול פטורים כדי לעמוד ביעד הגירעון. אם הממשלה לא תתאים את הוצאותיה, הגירעון הצפוי ב-2013 על בסיס עלות התוכניות שאישרה הממשלה, ושיעורי המס הקבועים בחוק יהיה 4.9%. ללא התאמה משמעותית של תקציב המדינה יחס החוב לתוצר אינו צפוי לרדת בשנים הקרובות.
מדד המחירים לצרכן ירד בחודש ינואר ב-0.2%. הירידה משקפת את ההאטה הכלכלית והירידה בביקושים שאפיינו את השנה האחרונה.
הדולר נותר השבוע ללא שינוי ועומד על 3.68. חברי הוועדה המוניטארית בבנק ישראל, מאמינים כי השקל ימשיך להתחזק לאור הימשכות ההרחבות הכמותיות בארה"ב, אירופה ויפן - זאת, יחד עם האפשרות לתחילת השימוש במאגרי הגז, אשר תתרום לעלייה בחשבון השוטף ולכן תהיה גם היא גורם התומך בהתחזקות של השקל בשנה הקרובה.
בהמשך לחששות המתגברים עקב שורת הקיצוצים הצפויה והעלאות המיסים בסך של 85 מיליארד דולר שצפויים להיות ב-1 למרץ, התשואה על אגרות החוב של ממשלת ארה"ב עלתה ועומדת על 2.04%.
הכלכלה בגוש האירו התכווצה בשיעור הגדול ביותר מזה ארבע שנים לאחר ששלושת הכלכלות הגדולות בגוש המטבע המשותף רשמו ירידה בייצור. כלכלת גרמניה התכווצה בכ-0.6% ברבעון הרביעי, וכלכלת צרפת בכ-0.3% ברבעון הרביעי ביחס לרבעון השלישי. התמ"ג בגוש האירו ירד ב-0.6% ברבעון הרביעי בהשוואה לרבעון הקודם, כאשר התחזיות עמדו על התכווצות של 0.4%, כך לפי נתונים שפרסם משרד הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי. זוהי הירידה גדולה ביותר בתמ"ג מאז הרבעון הראשון של 2009. להערכתנו ריבית בנק ישראל תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים, והמדדים הקרובים צפויים להיות נמוכים כך שלא צפויות הפתעות מכיוונים אלו, והמגמה תקבע בעיקר משוק אג"ח הממשלתיות בעולם.
אנו מעריכים שפער התשואה הגלום בין האפיק הצמוד לאפיק השקלי עדיין לא נפתח במלואו ולכן החזקה של האפיק הצמוד יותר אטרקטיבי לעומת התקופה בהן שררו בשוק צפיות אינפלציה גבוהות.
אנו ממשיכים להמליץ על החזקה של 60% באפיק הצמוד ו 40% באפיק השקלי במח"מ בינוני.
אג"ח קונצרני
מדדי התל בונד סגרו השבוע בירידות שערים של כ- 0.2% בתל בונדים הצמודים ושל 0.15% בתל בונד השקלי. אומנם, המרווחים מאג"ח ממשלתי עדיין ממשיכים להצטמצם ועומדים על כ-1.45%.
בשבוע האחרון היו הנפקות בחברות פניקס
ואיידיאו
גרופ.
אנו ממשיכים להניח כי ימשיכו להיות בחודשים הקרובים מספר רב של הנפקות כל עוד רמת הריבית בארץ תישאר נמוכה והתשואות באג"ח הממשלתיות לא יעלו משמעותית.
אנו ממשיכים להעריך שחברות עם תזרים יציב ומינוף סביר יעמדו בתשלומי הקרן והריבית של איגרות החוב שהנפיקו. כמו כן, אנו מעריכים שהסיכויים להפסדי הון חריגים באיגרות חוב של חברות מסוג זה, קטנים יחסית.
לאור המצב הכלכלי במשק, התשואות הנמוכות באפיק הממשלתי והמרווחים הנמוכים באפיק הקונצרני, אנחנו ממשיכים להמליץ על שמירה על החשיפה הקיימת באפיק הקונצרני תוך מתן עדיפות לאג"ח בעלות דירוג A ממדדי התל בונד.
מניות
שבוע המסחר הסתיים במגמה מעורבת, כאשר מדד ת"א 100 ומדד היתר עלו ב-0.56% וב-1.02% בהתאמה בעוד שמדד הבנקים ומדד הביומד ירדו ב-0.27% וב-1.35%, בהתאמה , זאת על רקע החששות בארה"ב ובאירופה. מדד המעוף סיים את השבוע בעלייה של 0.85%.
מניית
פריגו
שהודיעה על רכישת חברת הפארמה הבריטית Rosemont עלתה בכ-4.7%.
חברת
נייס
פרסמה השבוע את תוצאותיה. הכנסות החברה ברבעון הרביעי של 2012(non-GAAP) הגיעו לשיא של 239.5 מיליון דולר, לעומת 213.6 ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי לרבעון הרביעי של 2012 ((non-GAAP עומד על כ-43.2 מיליון דולר , 70 סנט למניה, לעומת תחזיות האנליסטים לרווח של 66 סנט למניה.
שבוע המסחר הקרוב יושפע בעיקר מפקיעת האופציות ומההתרחשויות מסביב לעולם בדגש על ארה"ב. אנחנו עדיין צופים כי הממשלה החדשה תטיל גזרות חדשות בהמשך השנה, דבר שעלול לפגוע בצמיחת המשק, אולם הקמת ממשלה עם אוריינטציה כלכלית ורגיעה בסביבה הביטחונית עשויים להוביל לסגירת הפער עם בורסות העולם. בנוסף, אם אכן הפקת הגז מקידוח "תמר" תחל במהלך הרבעון השני של 2013, תהיה לו תרומה לצמיחה בכ-1%.