מאקרו, אגרות חוב וריביות
> הכלכלה האירופית רחוקה מלהשתקם. המכירות הקמעוניות ממשיכות להידרדר
>הבנק המרכזי האירופאי מנסה להמריץ את הפעילות על ידי הרחבת כמות הכסף
>היצוא הסיני משתפר מהותית ויוצק ביטחון בפעילות העולמית

מניות
>עונת הדוחות נמשכת. בקרב החברות הכלולות במדד ה-S&P 500 נרשמה עלייה של 3% בלבד בשורת ההכנסות והתרחבות של 8.8% בשורת הרווח למניה
>אנו שומרים על גישה חיובית ביחס לשוק המניות ובמיוחד לצפון אמריקה, המתעוררים האסייתיים ואמריקה הלטינית



הכלכלה האירופאית עוד רחוקה מלהשתקם
כבר בסקירות קודמות התייחסנו לכך שתנאי השוק בגוש האירו השתקמו מבלי הכר. דוגמא אחת, מרכזית לכך, היא איגרות החוב של איטליה אשר חזרו, לאחרונה, להיסחר בתשואה לפדיון הדומה לזו שבה הן היו לפני פרוץ משבר החובות, ב-2010.הרצון של האיחוד האירופי לטפל ולהפחית את מצבת החובות של האיחוד האירופי הביאו לידי כך שהממשלות מקשות על חיי האזרחים פעמיים. בראשונה, כאשר הן נאלצות להעלות את המיסים ולצמצם את הסקטור הציבורי. בשנייה,כאשר הן מצמצמות את מדיניות הרווחה ולא משקיעות בפרוייקטים מעודדי צמיחה.התוצאה של המדיניות הזו היא הרסנית מאוד ביחס למשקי הבית. ישנה פגיעה ברורה במספר מקומות התעסוקה וגם בפוטנציאל התעסוקה ולראיה שיעור האבטלה הממשיך לנסוק באירופה, בעוד שהוא דווקא מראה שיפור באיזורים רבים בעולם. כך, בעוד שבשנה שחלפה נרשמה ירידה של 0.4% בשיעור האבטלה בארה"ב ושל 0.3% ביפן, דווקא באירופה הוא טיפס ב-0.8%. יתר על כן, באיטליה עלה שיעור האבטלה ב-2.1%, לכדי 98.5%. בספרד הוא נסק ב-3.2% לכדי 22.9%!!אם לא די בכך, אזי המצב התעסוקתי הקשה מביא לכדי צמצום ממשי של ההוצאה וכך המכירות הקמעוניות התכווצו ב-12 החודשים האחרונים ב-3.4% ואם נתחשב באינפלציה שעלתה ב-2.2%, אזי במונחים ריאלים נרשמה התכווצות של 5.5%.הואיל והממשלות לא פועלות וגם לא יפעלו בעתיד הנראה לעיין לעידוד הפעילות הכלכלית, למעשה הזירה הזו נותרת בידיו של הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) אשר שומר על רמת ריבית נמוכה (0.75%) ומשתדל לסייע לשווקים בדרכים שונות אשר מטרתן היא להשיב להוריד את עלויות המימון של המדינות, הבנקים ואת אמון המשקיעים.לבנק האירופאי כלים נוספים שבאמצעותם הוא פועל לשם עידוד או דיכוי של הפעילות המאקרו כלכלית. אחד הכלים שבאמצעותם הוא יכול לנסות להאיץ את הפעילות הכלכלית הוא שינוי של כמות הכסף, כאשר לפי התיאוריה, עלייה בכמות הכסף, צפויה להביא לכדי האצה בפעילות הכלכלית.
בתרשים השמאלי ניתן לראות את קצב הצמיחה ואת השינוי בכמות הכסף במשק (1M). קצץ ההתרחבות של כמות הכסף הידרדר באופן משמותי בין השנים 2009 ועד אמצע 2011. מאז, נרשמה עלייה משמעותית בקצב ההרחבות של 1M. כך, קצב ההתרחבות של 1M עלה מכ-1% לכדי כ-6% לאחרונה. עם זאת, עד עתה לא ניכרת ההשפעה של הדבר על ההוצאה הקמעונאית. כלומר, הבנק המרכזי נוקט בגישה מרחיבה. התוצאות, עדיין לא נראות בשטח.



הכלכלה הסינית ממשיכה במגמה החיובית
הכלכלה הסינית הראתה במהלך 2012 האטה בקצב הצמיחה, דבר אשר הגביר את החשש שהכלכלה העולמית תתקשה להתאושש. חלק מהחשש נבע מהעובדה כי היצוא הסיני פשוט קפא. לאחרונה, התגברו האינדיקטורים בסין המציגים התפתחויות חיוביות. ביניהם גם בתחום סחר החוץ. נתונים אחרונים שהגיעו מהמשק הסיני הצביעו על כך שהיצוא בחודש ינואר היה גבוה ב-25% מאשר רמתו בינואר 2012.
אמנם, היבוא התרחב בקצב אפילו גבוה מאשר היצוא, 28%, אך העובדה שהיצוא גדול מאשר היבוא הביאה לכך שנרשם עודף של 29 מיליארד דולר בינואר.ראוי לציין כי נתוני תחילת השנה של סין הם נוטים להיות תנודתיים למדי, אך אם נתחשב באינדיקטורים נוספים למשק ובהם מדדי מנהלי הרכש אשר ממשיכים להתרחב, המכירות הקמעוניות אשר מאיצות, הרי שהכלכלה הסינית, לא נמצאת במצב של האטה, אלא שומרת על קצב צמיחה גבוה של כ-7.5% עד 8%.

עונת הדוחות לרבע האחרון של 2012
עונת הדוחות הכספיים בבורסות העולם נמצאת בעיצומה כאשר עד עתה 341 חברות מתוך הכלולות במדד S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן העיסקיות, 135 מתוך 360 הכלולות במדד Euro Stoxx 600, המפרסמות את תוצאותיהן העסקיות בתקופה זו ו-188 מתוך המניות הכלולות במדד Nikkei 225.מבין החברות הכלולות במדד ה-S&P 500 אשר דיווחו על תוצאותיהן בשבוע המסחר האחרון נציין את:
(1) חברת הבידור הגדולה בעולם, Walt Disney, (שווי שוק של 97 מיליארד דולר) דיווחה השבוע על רווח של 0.79 דולר למניה, לעומת הערכות השוק אשר עמדו על 0.77 דולר למניה (פער של 3.1%). עם זאת, לעומת הרווח לפני שנה נרשמה ירידה של 1.3% בשורת הרווח למניה.
בשורת ההכנסות דווקא נרשמה התפתחות חיובית כאשר אלו הסתכמו ב-11.3 מיליארד דולר, לעומת הערכת השוק אשר עמדה על 11.2 מיליארד דולר. יתר על כן, נרשמה התרחבות של 5.2% לעומת סך ההכנסות לפני שנה.
תרומה חשובה לשורת הרווח הגיעה מהחטיבה האינטראקטיבית, אשר עברה מהפסד (28 מיליון דולר ברבע המקביל לפני שנה) לרווח (9 מיליון דולר ברבע הנוכחי). מהדיווח עולה כי חברת Disney השלימה את רכישת Lucasfilm ובכך נסללת הדרך לסרט חדש בסדרת "מסע בין כוכבים".
(2) חברת סליקת כרטיסי האשראי הגדולה בעולם, Visa, דיווחה על תוצאות כספיות שהיו טובות מאשר הצפי הן בשורת ההכנסות והן בשורת הרווח. החברה דיווחה על רווח של 1.82 דולר למניה, הגבוה ב-2% מאשר היה הצפי. כמו כן, ההכנסות הסתכמו ב-2.85 מיליארד דולר והיו גבוהות ב-1% מאשר הצפי. לעומת השנה שעברה, נרשמה עלייה של 22% בשורת ההכנסות ושל 12% בשורת הרווח.
התוצאות הטובות של החברה היו פועל יוצא של השימוש הגובר בכרטיסי אשראי. מהדוח עולה כי יעדי החברה הם שעד שנת 2015, יותר ממחצית מהכנסות יגיעו מחוץ לארה"ב, תוך דגש על איזור אסיה והפסיפיק.
(3) יצרנית המשקאות Coca Cola דיווחה על רווח של 0.45 דולר למניה, הגבוה ב-3.5% מצפי השוק אשר עמד 0.435. עם זאת, לעומת הרבע המקביל אשתקד, נרשמה עלייה של 25%. בשורת ההכנסות נרשמה דווקא אכזבה קלה כאשר אלו היו נמוכות באופן קל לעומת הצפי. לעומת הרבע המקביל אשתקד נרשמה עלייה של 1.3%.עד עתה, בקרב החברות הכלולות במדד ה-S&P 500 נרשמה עלייה של 3% בלבד בשורת ההכנסות והתרחבות של 8.8% בשורת הרווח למניה. חברות ה-Euro Stoxx 600 דיווחו על צמיחה של 2.1% בהכנסות ועל ירידה של 25% בשורת הרווח למניה (בהשפעת הסקטורים פיננסים וטכנולוגיה. בקרב החברות היפניות נרשמה התרחבות של 6.3% בשורת ההכנסה וצמיחה עצומה של 217% בשורת הרווח (בעיקר, בהשפעת הסקטורים חומרי הגלם ופיננסים).אין ספק, כי בהבחנה בין משקים ואפילו בין סקטורים, התוצאות הכספיות הן הטרוגניות מאוד והן משקפות במידה את רבה את מחזורי העסקים השונים המאפיינים את שלושת הגושים המרכזיים.כך, על רקע הסביבה המאקרו כלכלית המשתפרת ורמת התנודתיות הנמוכה בשווקים (ה-VIX ברמה של כ-13%) אנו ממשיכים להחזיק בגישה חיובית ביחס לשוק המניות והתמחור שלדעתנו הוא נוח (לפי מודל הההערכה שלנו השוק העולמי זול בכ-20% משוויו ההוגן).
במיוחד, אנו מעדיפים את שוקי המניות של אמריקה הצפונית ואת המתעוררים האסייתיים ואלו מאמריקה הלטינית.