מאקרו, אגרות חוב וריביות
> ספר ה-Beige – הכלכלה האמריקאית ממשיכה להתרחב, אם כי בקצב צנוע.
> על רקע העימותים הפוליטיים, אמון הצרכנים של מישיגן מדרדר.
> ספרד מנפיקה חוב בהצלחה. ה-Spread של יוון באג"ח ל-10 שנים מתחת ל-1,000 נ"ב.

מניות
> עונת הדוחות הכספיים לרבע האחרון של 2012 נמשכת
> 67 חברות מתוך אלו הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן העסקיות.
> הרווח היה גבוה ב-35%!!, לעומת הרבע המקביל אשתקד (בעיקר הודות לסקטור הפיננסים ול-Citigroup ו-JPMorgan).
> ההכנסות היו גבוהות ב-5.2%, בהשוואה לרבע המקביל אשתקד.
> אנו נוקטים בגישה חיובית ביחס לשוק המניות האמריקאי, הן על רקע התוצאות הכספיות ולאור הרמה הנמוכה אליה הגיע ה-VIX.



ספר ה-Beigeהשבוע פורסם ספר ה-Beige המספק תמונת מצב מעודכנת לסביבה המאקרו כלכלית במשק האמריקאי, לפי מבנה של 12 המחוזות של הבנקים המרכזיים. הפרסום יוצא לאור 8 פעמים בשנה, זמן קצר לפני מועד ישיבת ה-FOMC, שבה נקבעת הריבית האמריקאית (ב-30/1).מהספר עולה, כי כל 12 המחוזות דיווחו על המשך העליה בפעילות הכלכלית, בתקופה שבין הדוח הקודם לדוח הנוכחי. עם זאת, עוצמת ההתרחבות לא הייתה זהה בכל המחוזות. ישנם מחוזות אשר הציגו האצה של הפעילות הכלכלית, כגון ניו-יורק או פילדלפיה, לאחר ההשפעה השלילית של סופת ההוריקן Sandy. עם זאת, אזור סט. לואיס דיווח על האטה בקצב הצמיחה.בדוח עוד עלו הדברים הבאים:
• כל המחוזות דיווחו על התעוררות של ההוצאה הצרכנית. המכירות בעונת החגים היו גבוהות במעט יותר מאשר אלו של 2011. עם זאת, הן היו מתחת לציפיות. מכירות כלי הרכב היו יציבות או התרחבו קלות במספר איזורים. נראה כי הוצאות הצרכנים הן שמרניות על רקע אי הוודאות מההתפתחויות הפיסקליות (ראו אמון הצרכנים של מישיגן, בהמשך).
• הפעילות בתחום השירותים (להוציא פיננסים) רשמה התפתחויות חיוביות. 6 מחוזות דיווחו על עלייה משמעותית בתחום שירותי התחבורה .
• הפעילות בתחום היצרני הייתה מעורבת, לעומת ספר ה-Beige הקודם, כאשר 6 מחוזות דיווחו על עלייה בפעילות ו-3 על ירידה.
• תחום הנדל"ן הציג יציבות או התרחבות ב-11 מחוזות, הן בתחום מכירות הבתים והן בתחום ההשכרה.
• תחום השכר, המחירים והתעסוקה נותרו כמעט ללא שינוי בתקופת הדוח. עם זאת, המעסיקים זהירים מאוד בכל האמור להעסקת עובדים חדשים, במיוחד בקרב פירמות שלהן קשרי מסחר עם אירופה או בתחום ביטחון הפנים.
אמון הצרכנים של מישיגן מפתיע לרעהמדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן הפתיע בחודש ינואר לרעה כאשר הוא ירד מרמתו של חודש דצמבר. המדד ירד לרמה של 71.3 נק', לעומת 72.9 נק' בחודש שעבר.הוויכוח בוושינגטון על התקציב האמריקאי וגם על תיקרת החוב השפיעו על אמון הצרכנים אשר חלקם כבר נפגע כאשר שיעור המס שלו על השכר עלה. בהתאם ניתן גם להניח כי על רקע אי הוודאות בכל האמור למדיניות המס בעתיד, הואיל והדמוקרטים והפובליקאים רק דחו את הקץ, יוצרת תחושת אי וודאות בקרב משקי הבית אשר מביאה לכדי הידרדרות של אמון הצרניםלמעשה, הרמה שהמדד הגיע אליה היא הנמוכה ביותר מאז דצמבר 2011, כלומר, כשנה.הן מדד אמון הצרכנים של מישיגן והן ספר ה-Beige המהווים מקור מהיימן מצביעים על החולשה המרכזית במשק האמריקאי והפוליטיקה המשפיע על הצרכן לרעה. חוסר יכולת המשילות בכלכלה האמריקאית צפויה להערכתנו להמשיך ולהיות גורם בעייתי במשק לפחות עד שלהי 2014, מועד בחירות אמצע הקדנציה בקונגרס. לא בכדי הצרכן האמריקאי ממתן את ההוצאה שלו, כאשר מדיניות המס היא לא ברורה ושיעור האבטלה הוא גבוה למדי.
מציאות זו תקשה על הכלכלה האמריקאית למצות את הפוטנציאל שבה. בהתאם אנו צופים לצמיחה בשיעור של כ-2.5% בשנה הנוכחית
הנפקות החוב של ספרד עוברות בהצלחהביום חמישי הנפיק משרד האוצר הספרדי 3 סדרות שונות של איגרות חוב בהיקף כולל של 4.5 מיליארד אירו. הסדרה הראשונה הונפקה ל-2015, בתשואה לפדיון של 2.713%. הסדרה השנייה הונפקה ל-2018, בתשואה לפדיון של 3.55% והשלישית, ארוכה מאוד, ל-2014 הונפקה בתשואה לפדיון של 5.696%.
לשלוש הסדרות נרשם ביקוש של פי 2 לכל הפחות. יתר על כן, הריבית שספרד שילמה הייתה הנמוכה ביותר זה יותר משנה.השנה ספרד תצטרך להנפיק כ-10 מיליארד מדי חודש, כאשר כ-60 מיליארד אירו יהיו לשם גלגול החוב ו-71 מיליארד ישמשו לשם מימון הגירעון החדש. פדיונות החוב צפוים להיות בינואר, באפריל, ביולי ובאוקטובר. נציין כי בשנים הקרובות יעלה היקף הפדיון לכדי 68 מיליארד אירו ב-2014 ול-80 מיליארד אירו ב-2015.בתוך כך, ה-IMF משבחים את פורטוגל על המאמצים שזו עשתה. המדינה נמצאת במחצית הדרך של פרוייקט שאורכו 3 שנים, בכדי להשיב את בטחון המשקיעים במדינה. נזכיר, כי פרטוגל קיבלה חבילת סיוע בסך 78 מיליארד אירו.
בחודש ספטמבר העניקו האיחוד האירופי וקרן המטבע שנה נוספת בכדי להגיע ליעד הגירעון. הגירעון של 2012 צפוי להיות 5% מהתוצר והיעד השנה הוא להגיע לגירעון בטווח שבין 3% מהתוצר ועד 4.5% מהתוצר.
יתר על כן, ה-IMF אשר השבוע מענק נוסף לפורטוגל, בהיקף של כ-840 מיליון אירו.חרף השיפור בשוק האג"ח של פורטוגל, עדיין הבנק המרכזי של פורטוגל, הוא די פסימי בכל האמור לצמיחה השנה. כך, בבנק צופים לכך שהמשק הפורטוגזי יתכוון השנה ב-1.9%, בהמשך להתכווצות צנועה יותר של 1.6% בשנת 2012. כלומר, צריך להבדיל בין המצב המאקרו כלכלי הנותר קשה מאוד, לבין שוק האג"ח המשתקם משמעותית.לפי התוכנית של ה-IMF בשליש האחרון של השנה צפויה פורטוגל לשוב ולהנפיק חוב לטווחים ארוכים. פורטוגל מנפיקה חוב, אחת לחודש, אך רק לטווחים קצרים. השבוע הנפיקה פורטוגל חוב לטווח קצר, באמצעות 3 סדרות שונות, בהיקף כולל של 2.5 מיליארד אירו. הארוכה שבהן הייתה לשנה וחצי. הסדרה הארוכה הונפקה בתשואה לפדיון של 1.963%. יחס הכיסוי עמד על פי 2.7.אין ספק כי לדראגי ולאירופאים הצליח בכל האמור לתנאי השוק, כפי שבא לידי ביטוי בעלייה מחודשת של מחירי איגרות החוב של מדינות הגוש הבעיתיות. השבוע נרשמה ירידה נוספת של פער התשואה באג"ח של יוון ל-10 שנים מול האג"ח הגרמנית המקבילה, לרמה הנמוכה מ-1,000 נ"ב וליתר דיוק לכדי 971 נ"ב. ברור שיוון לא מסוגלת לצאת לשווקים להנפיק חוב ארוך, אך יש בכך בהחלט רוח גבית נוספת למדינה הנמצאת במצב קשה מאוד, כאשר בתקופת השפל הגיע המרווח לכדי 3,500 נ"ב (מרווח של 35%).
עונת הדוחות הכספיים לרבע הרביעי של 2012השבוע נמשכה, ביתר שאת, עונת הדוחות הכספיים לרבע האחרון של 2012, כאשר חברות מובילות במשק האמריקאי מפרסמות את תוצאותיהן העסקיות.במהלך השבוע, מבין אלו הכלולות במדד ה-Dow Jones דיווחו את תוצאותיהן החברות הבאות:
(1) JPMorgan, שהוא הבנק המסחרי הגדול בארה"ב לפי גודל הנכסים, דיווח על רווח של 1.62 דולר למנייה, הגבוה משמעותית מהערכת השוק אשר עמדה על 1.217 דולר למניה, כלומר פער של 33%.
גם בשורת ההכנסות הייתה הפתעה לטובה אם כי בצורה קלה ביותר. אלו הסתכמו ב-24.38 מיליארד דולר, לעומת צפי לכדי 24.3 מיליארד דולר.
הפעילות הושפעה במיוחד ממתפתחויות נאות בתחום המשכנתאות, אשר ההכנסות בתחום זה יותר מאשר הוכפלו. אלו הגיעו לכדי 2.03 מיליארד דולר, לעומת 723 מיליון דולר ברבע המקביל, לפני שנה. התוצאות משקפות פעילות חזקה בכל מגזרי הפעילות של הבנק.
ביחס לרבע הקרוב צופים בשוק כי ההכנסות תסתכמנה ב-25.8 מיליארד דולר.
(2) הבנק המסחרי Bank of America, הכה גם הוא את התחזיות ודיווח על רווח של 0.29 דולר למניה, הגבוה ב-46% מאשר היו הערכות השוק, אך הן היו נמוכות ב-63% מאשר ברבע המקביל אשתקד עקב ירידה בהכנסות ועלייה בהוצאות.
ההכנסות הסתכמו ב-19.6 מיליארד דולר, הנמוכות ב-7% מהערכת השוק וב-22% מאשר נרשם ברבע המקביל אשתקד.
(3) חברת המוליכים למחצה, Intel, אשר כ-80% מהמחשבים בעולם פועלים על המעבדים מתוצרתה, דיווחה על רווח של 0.48 דולר למניה, הגבוה בכ-6% מאשר היו הערכות השוק. עם זאת, לעומת הרבע המקביל לפני שנה נרשמה ירידה של 25% בשורת הרווח.
בשורת ההכנסות נרשמה אכזבה כאשר אלו הסתכמו ב-13.48 מיליארד דולר, שהיו נמוכות מאשר הערכות השוק ונמוכות בכ-3% מאשר היו לפני שנה.
(4) חברת התעשייה, General Electric, דיווחה על תוצאות טובות מאשר היו ההערכות. הרווח הסתכם ב-0.44 דולר למניה והיה גבוה ב-2% מאשר הערכות השוק ובכ-13% מאשר לפני שנה. גם בשורת ההכנסות נרשמה הצחלה ל-GE, כאשר אלו הסתכמו ב-39.3 מיליארד דולר, הגבוה ב-2.3% מאשר הערכות השוק וגבוה ב-3.6%, מאשר ההכנסות לפני שנה.
מהדוח עלה כי הפעילות בתחום התעשיה, ובעיקר בקרב השווקים המתעוררים, האפילה על התחומים הפיננסים אשר המנכ"ל מנסה לצמצם.עד עתה 67 חברות מתוך אלו הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן העסקיות ו-7 מתוך ה-30 הכלולות במדד ה-Dow Jones. ביחס לחברות הכלולות ב-S&P 500 סך הרווח היה גבוה ב-35%!!, לעומת הרבע המקביל אשתקד (בעיקר הודות לסקטור הפיננסים ול-Citigroup ו-JPMorgan). ההכנסות היו גבוהות ב-5.2%, בהשוואה לרבע המקביל אשתקד.
את נשווה את התוצאות לעומת צפי, אזי בשורת הרווח נרשמה עלייה מרשימה של 8.9% ובשורת ההכנסות נרשמה התרחבות צנועה של 1.2%. מספרים אלו מעידים על המשך התייעלות של החברות.בכל האמור לבנקים, עד עתה 3 מתוך מתוך 4 הכלולים במדד ה-Dow Jones פרסמו את תוצאותיהם העסקיות והם: Citigroup, JPMorgan ו-American Express בשורת הרווח נרשמה עלייה של 46.5%, 33.1% וירידה של 9.8%, בהתאמה, לעומת הציפיות. או הפתעה בשיעור של 29.5%, לעומת הצפי. בהשוואה לרבע המקביל לפני שנה נרשמה ברמת הסקטור נרשמה עלייה של 147% בשורת הרווח.בשבוע הקרוב, תמשך עונת הדוחות בהילוך גבוה כאשר חברות כגון: J&J, McDonald’s, Microsoft, M3 ו-IBM, יפרסמו את תוצאותיהן העסקיות.ה-VIX נסחר בסוף שבוע המסחר ברמה של 12.46%, לעומת 22.7% ב-28/12. לכן, על רקע הירידה רמת התנודתיות הנמוכה בשוקי המניות והדוחות הסבירים אנו ממשיכים לנקוט בגישה חיובית ביחס לשוק המנייתי.