לאחר עליה חדה במחיר הכסף במחצית הראשונה של 2012, חל מימוש בחודש דצמברמחיר חוזה המתכת הכסופה רשם ירידה חדה במהלך חודש דצמבר, בדומה לזהב ומתכות אחרות. נכון לתחילת דצמבר, הסתכם מחירו של חוזה הכסף בכ- 33.6 דולר ארה"ב לאונקיה, כ- 3 דולר פחות מהמחיר בסוף פברואר, שהיה הגבוה ביותר בשנה האחרונה. מתחילת דצמבר ירד מחיר הכסף בכ- 11% לרמה של כ- 30 דולר לאונקיה כיום.משקיעים רבים בוחרים לגוון את תיק ההשקעות שלהם בסחורות, במיוחד בזמנים של חוסר ביטחון בשווקים. לכן, ניתן לייחס חלק מירידת מחיר הכסף לשיפור בכלכלה האמריקנית ולאופטימיות הנקודתית מפתרון בעיית ה"צוק הפיסקלי", שהטרידה את המשקיעים במשך זמן רב. למרות הירידה החדה בחודש דצמבר, מחיר חוזה הכסף עלה בכ- 9% מתחילת השנה.
מחיר אונקיית כסף (בסנטים), 2012
מקור: Tradingeconomics.com

ההקלות המוניטריות מהוות זרז לעליית מחיר הכסף בשנים האחרונותמחיר הכסף תנודתי מאוד בחמשת השנים האחרונות, אך המגמה הינה חיובית. משפל של כ- 9 דולר באוקטובר 2008 עלה המחיר בחדות וכמעט נגע ב- 50 דולר לאונקיה באפריל 2011. נכון להיום, מחירה של אונקיית כסף התייצב באזור ה- 30 דולר, פי 3 מרמת השפל של שנת 2008.גורמים מרכזיים למגמה חיובית זו, הינם תוכניות ההקלה המוניטריות (QE), אשר נקטו הבנקים המרכזיים של הכלכלות החזקות בעולם ובראשן ארה"ב, במטרה להאיץ את הצמיחה לאחר המשבר הכלכלי העולמי.הרחבת תכנית ההקלה המוניטרית בארה"ב, צפויה לתמוך בעליית מחיר הכסף במהלך שנת 2013, בדומה לשתי התוכניות הקודמות. כמו כן, ההקלות המוניטריות אשר צפויות להימשך ביפן ובאירופה גם כן יכולות לתמוך בעליית מחיר המתכת בעתיד הקרוב.
עליית מחיר הכסף לאחר הודעות QE1 ו- QE2
מקור: esilverprices.net

ביקושהביקוש המצרפי לכסף גדל בשנים האחרונות, בעיקר כתוצאה מגידול בביקוש בסקטור התעשייה ובסקטור ייצור מטבעות ומדליות כסף. כ- 55% מהביקוש המצרפי נובעים מביקוש לצרכים תעשייתיים. הביקוש לכסף של סקטור התעשייה במגמת גידול בעשור האחרון. למרות קיטון של 2.7% בשנת 2011, בהשוואה לשנת 2002, הביקוש לכסף של סקטור זה גדל ביותר מ- 120 מיליון אונקיות.הכסף הינו מרכיב הכרחי בסקטורים תעשייתיים רבים, כמו ייצור מכשירים אלקטרונים, בעיקר עקב המוליכות הגבוהה שלו. תכונה זאת תורמת ליצירת ביקוש תעשייתי קשיח יחסית למתכת המיוחדת.למרות שחל קיטון בביקוש התעשייתי בשנת 2012, הביקוש התעשייתי צפוי להמשיך לגדול במהלך השנים הקרובות, במקביל לשיפור הכלכלי הצפוי בעולם. הגידול בביקוש צפוי לנבוע, בין היתר, מעליית רמת החיים הממוצעת בשווקים המתעוררים, ובראשםסין והודו, ובכך לתמוך בגידול בביקוש המצרפי.גורם נוסף שיכול לתמוך בגידול בביקוש המצרפי הינו גידול בביקוש למטרות השקעה. תופעה זו מתחזקת עקב חוסר האמון הגובר של משקיעים רבים במערכת המוניטרית הגלובלית.

היצעכ- 73.2% מהיצע הכסף העולמי ב- 2011 מקורו בכרייה, כאשר מקסיקו, פרו וסין מובילות את רשימת הכורות הגדולות ביותר. לחץ כבד מופעל על שרשרת היצע הכסף להגדיל את היקף ההיצע ולתמוך בעליית הביקוש בשנים הקרובות.כיום, מרבית מכמות הכסף המיוצרת אינה ייעודית, אלא נכרית יחד עם מתכות אחרות, בעיקר: נחושת, עופרת, אבץ וזהב, ומופרדת לאחר מכן. מחירו הנמוך של הכסף באמצע השנה גרם לסגירת מספר מכרות כסף ייעודיים, אך לא השפיע על המכרות בהם כסף אינו משאב הכרייה העיקרי. הגידול המשמעותי ביותר בהיצע הכסף בשנים האחרונות נרשם בסין, בה כריית אבץ ועופרת גדלה באופן מואץ וכתוצאה מכך הכרייה של הכסף, אשר מהווה משאב כרייה משני.

שיווי משקלמשנת 2004 נמצא שוק הכסף בעודף היצע. התפתחות קרנות הסל בארה"ב בשנת 2006 איזנה את השוק, על ידי רכישת כסף כאמצעי השקעה. נכון להיום, לא נראה כי עודף ההיצע עתיד להצטמצם בטווח הקרוב. כל עוד לא יגדל הביקוש התעשייתי באופן חד מאוד, רכישת כסף כאמצעי השקעה תמשיך להוות גורם משמעותי לקביעת מחיר הכסף גם בשנים הבאות.מצב זה כורך בתוכו סיכון לירידה במחיר, במידה ומשקיעים יחליטו לשנות את תמהיל ההשקעה שלהם ולהחליף את הכסף בנכס השקעה אחר. למרות זאת, ניתן להניח כי אי יציבות בכלכלה העולמית, במקביל להדפסות הכסף של בנקים מרכזיים בעולם, יתמכו בביסוס מעמדו של הכסף כאמצעי השקעה יציב גם בעתיד הקרוב.
היצע וביקוש הכסף בעשור האחרון
מקור: Thomson Reuters GFMS

סיכוםגם השנה חלה תנודתיות רבה במחירו של הכסף, והוא נע בטווח שבין 26 ל 38 דולר לאונקיה. לאחר שהגיע לשפל בתחילת הרבעון השני, עלה מחיר הכסף באופן מגמתי, עד לירידה החדה בחודש דצמבר. הירידה במחיר, בדומה למתכות אחרות, לא משקפת מגמה חדשה, ומחירו של הכסף יכול להמשיך בעתיד הקרוב את מגמת העלייה של השנים האחרונות.בין הסיבות לאופטימיות ניתן למנות את המשך ההקלות המוניטריות הצפויות ברחבי העולם, אשר הוכיחו עצמן בעבר כזרז לעליית המחיר, וכן את הצפי לגידול בביקוש התעשייתי בשנים הבאות, בעיקר במדינות מתפתחות.מנגד, השיפור המתמשך בכלכלה העולמית ועודף ההיצע ללא מרכיב ההשקעה, מהווים סיכונים להיחלשותו של מחיר הכסף. היקף ההיצע צפוי לגדול בשנה הקרובה, בעיקר כתוצאה מגידול בסקטור הכרייה והמחזור, לעומת הקיטון במכירת כסף על ידי ממשלות.ניתן להניח כי אמצעי ההשקעה במתכת הכסף ימשיכו לשמש מכשירי השקעה חיוניים להקטנת סיכון בתיק ההשקעות מפני אינפלציה ומפני אובדן ערך המטבע, כתוצאה מפעולות מוניטריות על ידי בנקים מרכזיים, ובכך ישמרו את המגמה החיובית של עליית המחיר.