מאקרו, אגרות חוב וריביות
> שוק הדיור האמריקאי שב מהכפור וצפוי לתרום לצמיחה בשנת 2013
>הגירעון המסחרי ארה"ב התרחב לכדי 48.7 מיליארד דולר, עקב רכישות מוגברות של היבואנים האמריקאים, כהכנה למכירות בתקופת החגים
>הביטחון באירופה משתקם. איגרות החוב הארוכות של ספרד חוזרות להיסחר בתשואה לפדיון הנמוכה מ-5%
מניות
>נפתחה עונת הדוחות הכספיים לרבע האחרון של 2012
>עד עתה 27 חברות מתוך אלו הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן העסקיות
>החברות ממשיכות להתייעל. בשורת הרווח נרשמה עלייה של 13% ובשורת ההכנסות נרשמה התרחבות של 4.1%, לעומת הרבע המקביל אשתקד
שוק הדיור האמריקאי - כבר לא פוגע בצמיחה
שוק הדיור למגורים היה אחד הגורמים אשר הביאו למשבר העולמי, שפרץ במהלך 2008. מחירי הדיור שעלו, יתר על המידה, הקלות הבלתי נסבלת של קבלת המשכנתאות והנגזרים הפיננסים על התעשיה הביאו לכדי כך שענף סבל מנחיתה קשה, תוך פשיטת רגל של חברות רבות הן חברות בניה והן בתחום הפיננסים וגם של אנשים פרטיים. הדבר הביא מחד לצמצום בפעלות הריאלית (קרי, ירידה בהתחלות בנייה) ומאידך לירידת מחירים בענף.
כך לדוגמא, סך התחלות הבנייה עמד בראשית 2006 על 2.3 מיליון יחידות (במונחים שנתיים), בחודש אפריל 2009 הוא צנח לכדי 478 אלף יחידות. כלומר, ירידה של 79%!!
אין ספק כי ענף המגורים, כפי כל ענף אחד, צפוי להתאפיין במחזורי עסקים. עם זאת, כפי שניתן לראות בתרשים משמאל, לפחות ב-50 השנים האחרונות לא היה מחזור שלילי כה משמעותי. המחזור הקודם הקשה היה בראשית שנות ב-70' אשר בהן התחלות הבנייה צנחו ב-65%
מחירי הדירות, גם הם ספגו מכה קשה למדי תוך שהם רושמים הידרדרות של 22% ברמה הארצית בין ראשית 2007 ועד לכדי שלהי 2010 (תרשים בעמוד הבא).
מראשית 2011, החלה להתפתח מגמה חיובית בענף הנדל"ן למגורים. משלל האינדיקטורים ניתן למנות את הבאים:
(1) התרחבות מחודשת בהיקף התחלות הבנייה במשק.
(2) מחירי הדירות שבו לעלות.
(3) עלייה בהיקף מכירות הבתים הן של יד שנייה והן חדשות. היקף המכירות של בתים יד-שנייה טיפס בכ-50% מרמת השפל שנרשמה ביולי 2010. המכירות של דירות חדשות עלו בכ-40% מרמת השפל שנרשמה בראשית 2011.
(4) נרשם שיפור משמעותי בחדלות הפירעון של המשכנתאות. שיעור חדלות הפירעון של השכבה המסוכנת ה-Sub-Prime ירד לכדי 20.6%, לעומת השיא שעמד על 27.2%, באמצע 2012. גם בשכבת ה-Prime נרשמה ירידה משמעותית בשיעור חדלות הפירעון (ראו תרשים).
אולי האינדיקטור האולטימטיבי לסקטור הבנייה הוא "ההשקעות בבנייה" כפי שמופיע בחשבונאות הלאומית. עלייה של האינדיקטור מצביעה על שני דברים. הראשון הוא שישנה עלייה ברמת האופטימיות בסקטור. השנייה היא שהענף תורם באופן חיובי לכלכלה האמריקאית. וכך, לאחר תקופה ארוכה שבו נרשמה התכווצות של ההשקעות בבנייה, ואף בשיעורים דו-ספרתיים, החל באמצע 2011 התהפכה המגמה וההשקעות עברו לטריטוריה החיובית. בראייה שנתית, 2011 היא האחרונה במחזור העסקים השלילי, שנמשך 6 שנים, שבו ההשקעות בבנייה התכווצו. ב-2012 החלה להתפתח מגמה חיובית. כפי הנראה זו תתעצם במהלך 2013 ואף תתרום בצורה משמעותית לנתוני הצמיחה של השנה הנוכחית.
הגירעון המסחרי חוזר להתרחב
באופן שהפתיע את השווקים, הגירעון המסחרי לחודש נובמבר, במשק האמריקאי, התרחב משמעותית הן לעומת הצפי והן לעומת הגירעון שנרשם באוקטובר. כך, הגירעון הסתכם ב-48.7 מיליארד דולר (בנכוי עונתיות), לעומת 42.1 מליארד דולר בחודש אוקטובר, ובהשוואה לצפי השוק אשר עמד על 41.3 מיליארד דולר.
סךהיצוא (סחורות ושירותים) עמד על 182.6 מיליארד דולר, כאשר היבוא הסתכם ב-231.3 מיליארד דולר. גירעון הסחורות הסתכם ב-65.7 מיליארד דולר. העודף בתחום השירותים הסתכם ב-17 מיליארד דולר.
הסיבה אשר הביאה לעלייה בגירעון הייתה רכישות מוגברות של היבואנים האמריקאים, לשם המכירות בתקופת החגים האמריקאיים, ביניהם, כלי רכב של יצרנים זרים. כך, יבוא כלי הרכב הסתכם בכ-25.6 מיליארד דולר, לעומת 24.0 מיליארד דולר לפני חודש
מנגד, העובדה כי מחירי הדלקים היו יציבים למדי בחודש נובמבר (אגב, במהלך דצמבר נרשמה עליה במחיר) מיתנה את היבוא ולא הביאה להידרדרות נוספת.
התרחבות הגירעון המסחרי, גם אם תתכווץ בחודשים הקרובים, מצביעה על התאוששות של הכלכלה האמריקאית. חרף ההשפעה השלילית שלה על התוצר ואולי על שער החליפין, אם הגירעון יישאר ברמה של כ-40 עד 50 מיליארד דולר, הסיכון ליציבות של הכלכלה האמריקאית ולסנטימנט של המשקיעים יהיה זניח.
גם איגרות החוב של ספרד צועדות לאזור הבטוח
בשבוע שעבר התייחסנו ארוכות לכך שאיגרות החוב של איטליה כבר חזרו להיסחר באותן רמות מחיריהם בהן היו טרום תקופת המשבר האירופי, כלומר בראשית 2010.
לתופעה זו היו שותפות גם מדינות אחרות אשר נהנו מירידה בריביות שהן אמורות לשלם, על איגרות חוב שמכרו.
עם זאת, להוציא את איטליה גם ספרד היא חשובה ובה היה החשש המרכזי מפשיטת רגל לאחר יוון. בפועל, לאחרונה נרשמה עלייה במחירי איגרות החוב שלה. יתר על כן, נרשמה ירידה בריביות היא משלמת על החוב המונפק.
ביום חמישי האחרון הנפיק משרד האוצר הספרדי חוב בשלוש סדרות שונות של איגרות חוב בהיקף כולל של 5.82 מיליארד אירו. האיגרת הקצרה בסך של 3.4 מיליארד אירו, הונפקה ל-2 שנים, בתשואה לפדיון של 2.476%. האיגרת השניה ל-5 שנים (סך של 1.95 מיליארד אירו) הונפקה בתשואה לפדיון של 3.988% והאיגרת הארוכה ל-13 שנים (2026), שהיקפה היה 470 מיליון אירו, הונפקה בתשואה לפדיון של 5.55%.
בהשוואה לאיגרת שהונפקה ל-5 שנים בתשואה לפדיון של 3.988%, לפני חודש הנפיקה ספרד איגרת דומה בתשואה לפדיון של 4.2% ולפני 3 חודשים בתשואה לפדיון של 4.51%. כלומר, אין ספק כי יש שיפור משמעותי בסביבת החוב של ממשלת ספרד.
ספרד מתכננת לגייס השנה (נטו) סך של 71 מיליארד אירו, לעומת 57.1 מיליארד אירו בשנת 2012. כבר ביום חמישי הקרוב, שהוא אגב, יום ההנפקות של ספרד, צפויה ממשלת ספרד להנפיק חוב ל-3 תקופות, ל-2015, 2018 וב-2041.
כפי הנראה, ייתכן שאלת המזל תהיה לבסוף לצידו של ראש ממשלת ספרד, מריאנו ראחוי, אשר נכנס לכסאו בנובמבר 2011, המנסה למנוע מצב שבו איחוד האירו יאלץ לחלץ את ספרד. כלומרף היכולת לגיס או למחזר חוב במחירים נוחים תמנע את חדלות הפירעון.
אחת הסיבות שמביאה למגמה החיובית ואולי המרכזית היא הנגיד דראגי. כזכור בחודש יולי הלכה למעשה הציל דראגי את גוש האירו, כאשר אמר שיעשה (ועשה) כל שיידרש בכדי לשמור על האירו, תוך ביצוע סבב נוסף של LTRO. בשבוע האחרון דראגי המשיך להציג אופטימיות ביחס לכלכלת גוש האירו, באומרו שאף חבר ב-ECB לא חשב שיש סיבה להפחית את הריבית לחודש הקרוב.
דבריו של דראגי חיזקו את ביטחון המשקיעים, הביאו להתחזקות האירו כנגד הדולר האמריקאי והביאו את שער החליפין בסוף השבוע לרמה של 1.3343 דולרים לאירו המגלם פיחות של 2.1% בשער הדולר כנגד האירו במהלך השבוע.
תמיכה לאיגרות החוב של המדינות הבעיתיות הגיעה גם מיוון אשר ממשיכה בכיוון הנכון, גם אם הוא קשה. בסוף השבוע אישר בית הנבחרים תוכנית קיצוץ נוספת אשר תעזור למדינה לקבל את מנת הסיוע הבאה בסך 14.7 מיליארד אירו, בחודש מארס. באופן כללי, המהלך כלל שני דברים. הראשון היה העלאת מחירי החשמל ב-10% והשני היה העלאת שיעור מס ההכנסה. יתר על כן, גם מס החברות עולה מ-20% לכדי 26%. עם זאת שיעור המס על דיבידנדים יופחת מ-25% לכדי 10%. המהלך הנוכחי צפוי להעשיר את קופת המדינה ב-2.5 מיליארד אירו, המקביל ל-1.25% מהתוצר.
ההתפתחות החיובית באיגרות חוב של ספרד באה לידי ביטוי בירידה של 17 נ"ב בתשואה לפדיון באיגרת ל-10 שנים, עד לכדי 4.89%, בסוף שבוע המסחר. מהלך דומה נרשם גם באיגרת של איטליה, שבה נרשמה ירידה של 13 נ"ב בתשואה לפדיון לכדי 4.13%. מנגד, דווקא איגרות החוב של גרמניה וצרפת רשמו הפסדי הון. כך, התשואה לפדיון באיגרות ל-10 שנים עלו ב-5 נ"ב ו-1 נ"ב, בהתאמה.
עונת הדוחות הכספיים לרבע הרביעי של 2012
השבוע נפתחה עונת הדוחות הכספיים לרבע האחרון של 2012. הערכת השוק לצמיחת ההכנסות והרווחים ברבע הנוכחי, לעומת הרבע המקביל לפני שנה, הן די צנועות ועומדות על 2.8% ו-2.9%, בהתאמה.
במהלך השבוע, מבין אלו הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו את תוצאותיהן החברות הבאות:
(1) יצרנית הזרעים, Monsanto, הפתיעה מאוד את המשקיעים כאשר החברה דיווחה על רווח של 0.62 דולרים למניה, בעוד שהערכת השוק עמדה על 0.357 דולר למניה. כלומר, התוצאה הייתה גבוהה ב-73% מאשר התחזית. גם בשורת ההכנסות נרשמה הפתעה לטובה כאשר אלו הסתכמו ב-2.94 מיליארד דולר, לעומת הצפי לכדי 2.64 מיליארד דולר. היינו, פער חיובי של 11.3%.
התוצאות הושפעו ממכירות גבוהות של זרעי תירס וחומרי הדברה.
יתר על כן, חברת Monsanto הודיעה על העלאת תחזית הרווח לכל השנה ב-100 מיליון דולר, לכדי 7.65 מיליארד דולר.
נציין, כי חברת Monsanto נסחרת במכפיל הסטורי של 23.2 ומכפיל חזוי של 21.8. כמו כן לחברת תשואת דיבידנד של 1.5%.
(2) יצרנית האלומיניום, Alcoa, שהיא הראשונה לפרסם דוחותיה מבין החברות הכלולות במדד ה-Dow Jones, דיווחה השבוע על רווח של 0.06 דולר למניה, לעומת הצפי אשר עמד על 0.059 דולר למניה. המכירות הסתכמו ב-5.898 מיליארד דולר הגבוה ב-5.35% מאשר היו ברבע המקביל אשתקד.
החברה נהנתה ברבע האחרון ממחירי האלומיניום הגבוהים ומהביקוש הער לאלומיניום המגיע מארה"ב ומסין. עם זאת, ב-Alcoa ממשיכים להיות זהים ובחברה טוענים כי הביקוש לאלומיניום צפוי בשנת 2013 להתמתן לכדי קצב שנתי של 7%.
נזכיר כי אחד החששות של Alcoa דווקא מגיע מכיוון אחר, מסוכנות הדירוג Moody’s. סוכנות הדירוג הודיעה כי היא מעבירה את החוב של Alcoa להשגחה. החוב מדורג על '3Baa', המקביל ל-'-BBB' של S&P, שאגב מעניקה דירוג זהה לחברה. כידוע, רמה זו היא הנמוכה ביותר בקבוצת ההשקעה והפחתת דירוג נוספת תעביר את דירוג החוב של החברה לקבוצת ה-High Yield.
סך החוב של Alcoa עומד על כ-12 מיליארד דולר (קרן+ריבית), כאשר שווי השוק שלה עומד על 9.5 מיליארד דולר.
(3) חברת כרטיסי האשראי, American Express, דיווחה על רווח של 1.09 דולר למניה, לעומת צפי השוק לכדי 1.06 דולר למניה. לעומת הרבע המקביל אשתקד נרשמה עלייה של 7.9% בשורת הרווח למניה.
דווקא בשורת ההכנסות החברה איכזבה מעט כאשר אלו הסתכמו ב-8.1 מיליארד דולר, לעומת צפי לכדי 8.11 מיליארד דולר. אגב, ביחס לרבע הבא, צופים בחברה לירידה נוספת של ההכנסות לכדי 8.028 מיליארד דולר.
בהמשך לדוח, הודיעה החברה על צמצום של 5,400 משרות המהווה כ-5% ממצבת כוח האדם, בעיקר בתחום שירותי התיירות.
עד עתה 27 חברות מתוך אלו הכלולות במדד ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן העסקיות. סך הרווח היה גבוה ב-4.58%, לעומת הצפי. כאשר ההכנסות היו גבוהות ב-1.47%, בהשוואה לצפי.
עם זאת, את נשווה את התוצאות לעומת הרבע המקביל אשתקד, אזי בשורת הרווח נרשמה עלייה מרשימה של 13% ובשורת ההכנסות נרשמה התרחבות נאה של 4.1%. מספרים אלו מעידים על המשך התייעלות של החברות.
בשבוע הקרוב, עונת הדוחות צפויה לקבל תאוצה, כאשר חברות כגון: JPMorgan, Intel, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, eBay ו-General Electric, צפויות לפרסם את תוצאותיהן העסקיות.