בשוקי האג"ח הממשלתי נרשמו בעיקר ירידות, אך זהו מימוש טבעי וצפוי ולהערכתנו אינו דורש שינוי דרמטי בתיקים ציפיות האינפלציה בחלק הקצר ממשיכות להיות נמוכות, בעוד שהציפיות בחלק הבינוני והארוך דומות אנו ממשיכים להמליץ על אג"ח קונצרני בפיזור גדול ועל מניות וזאת בכפוף לרמת הסיכון אליה המשקיע מעוניין להיחשף
אחרי יותר מחודש שבו כל סקירה בכל מקום בעולם נפתחה פחות או יותר באזהרה מפני המצוק הפיסקלי בארה"ב, בשבוע החולף קיבלנו את העדות לכובד המשקל של הנושא על כתפי השווקים. כבר ב-31 בדצמבר, כשהסתמן כי הרפובליקאים והדמוקרטים על סף סיכום בעניין, זינק S&P ב-%1.7 - העלייה החדה ביותר ביום אחרון של שנה אזרחית מאז שנת 1974. למחרת נמשכו העליות שהפכו את הימים הראשונים של 2013 לפתיחת השנה החזקה ביותר מאז S&P500 .2009 הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2007 ורוב השווקים בעולם עלו בשיעורים של בין %2 ל-%5.
העליות נתמכו לא רק בהתפוגגות החששות מהמצוק הפיסקלי (גם אם זמניים), אלא גם בנתוני מקרו חיוביים בכל העולם – משוקהעבודה ועד תעשייה ושירותים. בארה"ב, הצביע סקר ADP על תוספת משרות גדולה בהרבה מהצפוי (215 אלף לעומת צפי של 140 אלף). שיעור האבטלה בארה"ב נשאר %7.8, הרמה הנמוכה ביותר מזה כ-4 שנים. השכר הממוצע עלה מעל התחזיות, מדד מנהלי הרכש (ISM) למגזר השירותים בשיא של 10 חודשים. גם בשבוע הקרוב צופים החזאים נתוני מקרו חיוביים, כולל ירידה בגירעון המסחרי בנובמבר על רקע עלייהביצוא. מגזר התעשייה הפתיע לטובה גם בנתוני מקרו חיוביים בסין בשבוע החולף, בעוד שבאירופה ניכרת סטגנציה בנתונים.
הצד השני של העליות בשוקי המניות היה ירידה בשוק האג"ח הממשלתי בעולם המפותח. בארה"ב התשואות ל-10 שנים הגיעו ל-%1.9, כאשר ביום חמישי לאחר חשיפת הפרוטוקולים מישיבות הפד שבהם דובר על אפשרות להפסקת רכישות האג"ח בסוף 2013, כבר נגעו התשואות ב-%1.96. עם זאת, כרגע האפשרות הזו נראית עדיין רחוקה. המקום היחיד בעולם המפותח שבו המשיכו התשואות הממשלתיות לרדת בשבוע החולף, היה מדינות ה-PIIGS.
רק לפני חודש התשואות ל-10 שנים היו ברמה של %1.6. אגב, למי שזוכר, גם 2012 נפתחה בעליית תשואות באג"ח הממשלתי. התשואה ל-10 שנים בארה"ב עלתה בשלושת החודשים הראשונים של 2012 עד שהגיעה באמצע מרץ ל-%2.3, אך החלה לרדת עד לשפל של %1.4 בחודש יוני.
עליית התשואות ועליית שוקי המניות חיזקו את הדולר מול כל המטבעות המובילים, למעט הדולר האוסטרלי והדולר הקנדי שנהנים מעליית מחירי הסחורות והנפט. בשבוע הראשון של 2013 התחזק הדולר ב-%1.1 מול היורו, לאחר שירד במשך שלושה שבועות
רצופים. זו היתה העלייה החדה ביותר מאז ספטמבר. הדולר התחזק גם מול הין, שמצדו סוגר שבוע שמיני של היחלשות (הארוכה ביותר מזה 24 שנה), על רקע דברי ראש הממשלה החדש של יפאן, שהבטיח לפעול להחלשת המטבע והאצת האינפלציה.
מימוש בחלק הארוך של העקומים
ציפיות האינפלציה בטווח הקצר בשוק המקומי נמוכות מאוד. לאחר שלושה מדדים נמוכים במיוחד (כולם הפתיעו את החזאים כלפי מטה), אנו צופים עוד שלושה מדדים אפסיים. מדד דצמבר יהיה להערכתנו %0.1, ינואר - מינוס %0.1 ובפברוארעוד מדד אפסי. אחריהם יבואו מדד מרץ ואפריל שבאופן מסורתי הם גבוהים, כך שב-12 החודשים הקרובים האינפלציה תהיה להערכתנו %1.9. המדדים האפסיים הקרובים יצרו מצב שלפיו בחלק הקצר של העקום ציפיות האינפלציה נמוכות מאוד
(פחות מ-%2), בעוד שבחלק הבינוני ובארוך אין כמעט פער בציפיות האינפלציה והן נעות בין %2.5 .2.6%-ל
האג"ח הממשלתי הצמוד הארוך נפגע בימים האחרונים, אחרי תקופה ארוכה של עליות, כך גם האג"ח הממשלתי הבינוני והקצר. בחודשים הקרובים איננו צופים שינוי נוסף בריבית, כאשר נראה כי בנק ישראל יעדיף להמתין עד לכניסת הממשלה החדשה וקבלת החלטות בנוגע לקיצוצים התקציביים המתוכננים.
מה עושים השבוע?
1. קונצרני – פתיחה חזקה של 2013 תומכת בפיזור לכל הדירוגים. בעולם המשיך האג"ח הקונצרני להיות חזק, במיוחד במגזר הבנקים. כך לדוגמה, CDS של בנק אוף אמריקה ל-5 שנים נסחר בפער של 116 נקודות בסיס על אג"ח ממשלתי, לעומת 350 נקודות בסיס בתחילת השנה שעברה, הפער הנמוך ביותר בשנתיים וחצי אחרונות. המשמעות כמובן היא שלפחות בשוק האמריקאי פוטנציאל רווחי ההון מידלדל.
גם בשוק המקומי נרשמו עליות חזקות באפיק הקונצרני בשבוע החולף. המרווחים המשיכו לרדת כאשר, בתל בונד 20 המרווח כבר נמוך מ-%1.5. במדד הבנקים המרווח כבר קרוב ל-%1. על רקע האופטימיות בשווקים אנו מעריכים כי האפיק הקונצרני ימשיך לעלות בתקופה הקרובה והמרווחים ימשיכו לרדת. אנו ממשיכים להמליץ על פיזור באפיק הקונצרני לכל רוחבו – מאג"ח בנקים (גם שם להערכתנו המרווחים ימשיכו לרדת למרות שהם נמוכים כבר עתה), דרך אג"ח של חברות עם תזרים מזומנים חזק ועד אג"ח בדירוגים של A (ואפילו BBB) בפיזור מתאים, שם המרווחים הם עדיין הגדולים ביותר ולהערכתנו בשנה הקרובה ירידת התשואות הדרמתית ביותר תהיה במגזר זה.
2. מניות – הגדלת חשיפה הדרגתית. 2013 נפתחה בתרועה בכל שוקי המניות בעולם עם עליות נאות. ואולם, בינתיים נראה כי הציפיות בשוק לגידול ברווחי החברות לא עולים בקצב עליית מחירי המניות, כלומר מכפילי הרווח עולים. פוטנציאל הגידול ברווח שצופים אנליסטים נמוך יותר מבשנה שעברה למשל, כי הפעם נקודת המוצא גבוהה יותר ושיעורי הרווח הנוכחיים של החברות גבוהים. גם המדדים המקומיים עלו בשיעורים של מעל %2 (כולל יום א'). מי שממשיך לבלוט הוא מדד הבנקים הנסחר ב-%97.5 מערכו, על פי מדדי הראל פיא, הבוחנים את שווי השוק של החברות במדד אל מול השווי הנגזר מהערכות השווי של מחלקת המחקר בהראל פיא. למרות זאת, אנו מעריכים כי אם יימשכו העליות, גם מניות הבנקים ימשיכו לעלות. מדד הבלוטק 50 נסחר בכ-%96 מערכו וכל יתר המדדים נסחרים ברמות נמוכות יותר – ת"א 100 ות"א 25 נסחרים בכ-%80 מערכם.
3. אג"ח ממשלתי – בעד מח"מ בינוני. בשבוע החולף האג"ח הממשלתי ירד ברובו, אך עדיין אין מה למהר ולהיבהל. הצמיחה
העולמית לא צפויה לדהור ב-2013 והריביות לא עומדות לזנק בקרוב – הריביות הריאליות כנראה יישארו שליליות עוד תקופה לא קצרה וגם הנומינליות נמוכות – מה שלא ילחץ כלפי מעלה את התשואות. לאור כל זאת, אנו מניחים עלייה מתונה בתשואות לפדיון, כך שהמשקיעים יקבלו בעיקר את התשואה השוטפת של האג"חים. אנחנו ממשיכים לשמור על איזון בין החלק הצמוד (מח"מ 4.5 שנים) לשקלי (מח"מ 4 שנים) בתיק האג"ח שלנו ומעדיפים לקבל את ההצמדה באמצעות אג"ח קונצרני מדורג גבוה (מח"מ 4 שנים)המעניק בנוסף להצמדה תשואה שוטפת גבוהה יותר.