בשנתיים האחרונות ראינו ירידה משמעותית בהיקף המסחר בשוק המניות המקומי. מנגד, שוק האג"ח דווקא ראה עלייה בפעילות. עיקר הגידול נרשם באפיק הממשלתי בעקבות הגברת ההנפקות של הממשלה כתוצאה מעלייה בגירעון התקציבי. לא מפתיע אם כן, כי האפיק הממשלתי, הן השקלי והן הצמוד, הציג מגמה חיובית במהלך השנה. ברבעון הראשון והשלישי רשם האפיק הצמוד תשואה גבוהה יותר וברבעונים השני והרביעי נרשמה עדיפות לאפיק השקלי.

היום, עקום התשואות הממשלתי נראה לנו תלול יחסית, וההערכה שלנו היא כי הוא עשוי להתחיל להתיישר בהמשך הדרך. במידה ויהיה צפי להעלאות ריבית, התשואות בטווח הקצר יעלו, אולם התשואות של האג"ח הארוכות מספיק גבוהות בכדי להקטין את הסיכון להפסדי הון. יותר מזה, לא מן הנמנע שתהיה ירידה נוספת של הריבית בארץ לאור זאת שפער התשואות בין ישראל לשאר העולם המערבי עדיין גדול. במקרה כזה, האג"ח הארוכות עשויות אף להניב רווחי הון קלים. לכן, לדעתנו המקום הנכון להיות בו באפיק הממשלתי, הוא במרכז העקום באמצעות שילוב של אג"ח קצרות ואג"ח ארוכות. כרגע, כאשר מרווח התשואה בין האג"ח השקליות לצמודות הארוכות גבוה משניים וחצי אחוזים, יש לדעתנו עדיפות קלה לאפיק השקלי על פני הצמוד.

בניגוד לאפיק הממשלתי, תחום החוב הקונצרני חווה דווקא ירידה דרמטית בהיקף הגיוסים בשל ההאטה במשק והתגברות הבעיות הפיננסיות אצל הפירמות הגדולות. בנוסף, מגבלות ההנפקה שהטילה ועדת חודק על החברות, הובילה למיעוט הנפקות של סדרות חדשות, והעדפה של הרחבת סדרות קיימות. הנתונים מלמדים, כי היקף הנפקות החוב הקונצרני ב- 11 החודשים הראשונים של השנה עמד על כ- 24.2 מיליארד ש"ח. זוהי צניחה של 27% בהשוואה להיקף ההנפקות ב- 2011, שהסתכם בכ- 33 מיליארד ש"ח ב-11 החודשים הראשונים. בנוסף, בשנה החולפת הונפק בעיקר חוב מדורג של החברות הגדולות, ורק 1.4 מיליארד בלבד מתוך כלל ההנפקות היו של חוב בלתי מדורג. לא רק שהמשקיעים נעשו בררניים יותר בנוגע לחוב הקונצרני, אין גם ספק כי הירידה בהיקף ההנפקות של אגרות חוב לא מדורגות נבעה בעיקר מהריביות הגבוהות אותן היו צריכים המנפיקים להציע לרוכשי האיגרות.
הבעיה חמורה במיוחד אצל החברות שהתמנפו יתר על המידה בעבר והגיעו לקשיי נזילות כשהגיעה ההאטה בצמיחה. הנתונים מלמדים כי לכ- 11% מהחברות הציבוריות במשק מוצמדת הערת "עסק חי" בימים אלו. שיעור גבוה למדי שלא נראה כמותו בעבר, משהו שיחייב את החברות האלו להגיע להסדרי חוב או לחילופין לגייס חוב נוסף בשנה הקרובה. זאת עשויה להיות משימה מורכבת למדי בתקופה של האטה במשק, ובמיוחד כאשר האג"ח של חלקן נסחרות בתשואות דו-ספרתיות.


התגברות הבעיות אצל החברות האלו הובילה בשנה החולפת לפתיחה מסוימת של מרווחי התשואה של אג"ח קונצרניות רבות בהשוואה לאגרות הממשלתיות המקבילות. למרות זאת, לדעתנו המרווחים של מרבית האג"ח הקונצרניות אינן מצדיקות את הסיכון הטמון בהן. לכן, אנחנו מחפשים בפינצטה את החברות היציבות שתוכלנה לשלם את חובן למשקיעים, ושתשואות האג"ח שלהן גבוהות מספיק.