מצורפות תחזיות אינפלציה וריבית מעודכנות לקראת פרסום מדד חודש דצמבר ב-15 בינואר.



מדד המחירים לצרכן צפוי להערכתנו לרדת בחודש דצמבר ב-0.1% ולעלות ב- 12 החודשים הקרובים ב-2.0%.
תחזיות אינפלציה מעודכנות:

תקציר אינפלציה
תחזית האינפלציה ל-12 חודשים הועלתה מ-1.9% ל-2.0%, כשברקע אי שינוי מהותי במחירי הסחורות ולמרות המשך התחזקות השקל. מדד חודש דצמבר צפוי להערכתנו לרדת ב-0.1% בעיקר כתוצאה מירידה קלה במחיר הדלק והתקשורת, על רקע המשך השפעות הרפורמה בענף, וכן ציפיות לדשדוש של מחירי הדיור, לאחר שלושה חודשים של ירידות.
תקציר ריבית
לאחר שבנק ישראל הפחית את ריבית ינואר לרמה של 1.75% שוק ההון צופה יציבות בריבית עד הפחתה נוספת באוקטובר 2013. אנחנו צופים הפחתת ריבית מוקדמת יותר, כבר ביוני 2013, ואולי עוד לפני כן, על רקע המשך ההתחזקות של השקל, הערכים הנמוכים של פרמיית הסיכון של ישראל, המשך ירידת התשואות בעולם ובמיוחד לאור ציפיות האינפלציה הנמוכות בשוק לטווחים הקצרים (1.8% ל-12 חודשים) וב-12 החודשים האחרונים בפועל (1.4%).
תחזית סופית למדד דצמבר
להערכתנו מדד חודש דצמבר יעמוד על 0.1%-.

  • מזון – המשך עליית מחירים קלה שנובעת מגלגול התייקרות תשומות ועליית מיסים על החברות
  • דלק – ירידת מחיר מ-7.58 ₪ לליטר ל- 7.52 ₪.
  • פירות וירקות – ירידת מחירים עונתית למרות הירידה החדה בחודש נובמבר
  • דיור – דשדוש עם נטייה קלה לעליה
  • אחזקת דירה – ירידת מחירים
  • הלבשה והנעלה – עליית מחירים מתונה מהרגיל לעונה
  • בריאות – ירידת מחירים לאור התחזקות השקל מול האירו
  • תקשורת – ירידת מחירים - המשך השפעת התחרות הגוברת בענף

תחזית ראשונית למדד ינואר
להערכתנו מדד חודש ינואר יעמוד ללא שינוי (0%).

  • הלבשה והנעלה – חזרה לירידת מחירים עונתית
  • מזון – המשך עליית מחירים קלה שנובעת מגלגול התייקרות תשומות ועליית מיסים על החברות
  • דלק – מחיר יציב.
  • פירות וירקות – עליית מחירים חדה מהרגיל לאחר ירידות חדות בחודשים הקודמים
  • דיור – דשדוש מחיר
  • אחזקת דירה – עליית מחיר המים ב-2.8%
  • תחבורה ציבורית – ביטול העלאת המחירים המוכרזת
  • תקשורת – ירידת מחירים - המשך השפעת התחרות הגוברת בענף
  • ארנונה – עלייה ממוצעת צפויה של 2.3%

תחזית ראשונית למדד פברואר
להערכתנו מדד חודש פברואר יוותר ללא שינוי (0%)

  • מזון – עליית מחירים חדה מהרגיל, כתוצאה מגלגול התייקרות התשומות
  • הלבשה והנעלה – ירידת מחירים של כ-5%.
  • ירקות ופירות – עליית מחירים חדה מהרגיל
  • דיור – דשדוש מחירים עם נטייה לירידה
  • נסיעות לחו"ל – ירידה קלה
  • תקשורת – ירידת מחירים - המשך השפעת התחרות הגוברת בענף

סיקור אינפלציה ותחזית ל-12 חודשים
תחזית האינפלציה ל-12 חודשים הועלתה מ-1.9% ל-2.0%, למרות הירידה המתמשכת מזה 3 חודשים במחירי הדיור, המשך התחזקות השקל והדשדוש במחירי הסחורות. ברקע יושפעו רמות המחירים מחזרה לירידה בשיעורי האבטלה, העלאות מחירים בתשומות רבות כגון חשמל, מים וארנונה, מה שעשוי להתגלגל בהמשך למוצרים נוספים. כמו כן, לאחר הבחירות אנו צופים העלאות מיסים נוספות, כגון מע"מ, ואלה עשויות לייקר מוצרים נוספים. כמו כן, בנק ישראל הפחית את ריבית ינואר באופן שהפתיע את השוק ואם ימשיך להפתיע כלפי מטה הוא עשוי לעורר חשש לאינפלציה גבוהה יותר.
האם יעד האינפלציה עלה מ-2.0% ל-2.5%?
מרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל ידוע הוא 2.0% והנגיד, פישר, גם דואג להזכיר שהיעד הוא לא הגבול העליון (3.0%), אלא המרכז. ואכן, בעשור האחרון עמדה האינפלציה השנתית הממוצעת בישראל על 2.01%. מכאן שהבנק לא רק מבטיח אלא גם מקיים. בארה"ב יעד האינפלציה עומד גם הוא על 2.0%, אבל לאחרונה נשמעו קולות אחרים בקשר למחויבות לעמידה בו. זאת כאשר הנגיד, בן ברננקי, אמר כי המדיניות המוניטארית תישאר מרחיבה כל עוד שיעור האבטלה לא ירד מ-6.5% וציפיות האינפלציה (לשנה-שנתיים) לא יעלו על 2.5%. למה 2.5% ולא 2.0%? אצלנו, מיהרו לשאול את הנגיד האם גם הוא ירגיש בנוח בציפיות אינפלציה קצרות של 2.5%. והוא לעומת ברננקי לא מוכן להגיד זאת. האם המשקיעים לא מאמינים לו? אומנם בשנה הקרובה לא צפויה אינפלציה גבוהה בישראל (1.9% בלבד), אך גם אצלנו, כמו בארה"ב, המשקיעים כבר לא סומכים עמידה במרכז היעד ומכוונים ל-2.5%:
ציפיות אינפלציוניות בשוק
ציפיות אינפלציה ל-12 חודשים בשוק (הפרש בין אינטרפולציות של תשואות אג"ח שקליות וצמודות) עמדו עד לפרסום מדד ספט' על-2.9% ואילו כעת, לקראת פרסום מדד דצמבר עומדות על 1.8%. כזכור, לעומת ציפיות אלה אנו צופים אינפלציית 12 חודשים של 2.0%. בטווחים הארוכים מגולמת אינפלציה ממוצעת של כ-2.5%.
מדיניות מוניטארית
כזכור בנק ישראל הפתיע כשהוריד את ריבית חודש ינואר ב-0.25%, (לרמה של 1.75%), מה שמבליט את הקלות והדחף של בנק ישראל להמשיך להפחית את הריבית לאור התחזקות השקל ולאור ההאטה בכלכלה (הצמיחה בשנת 2012 האטה לקצב של 3.3% לעומת קצב של 5.5% ב-2011). עוד תומכות בהפחתות הריבית ואף להערכתנו בהמשך הפחתת הריבית הן האינפלציה הנמוכה בפועל ל-12 החודשים האחרונים (1.4%) וציפיות האינפלציה הנמוכות ממרכז היעד של בנק ישראל ל-12 החודשים הבאים (1.8%). ירידת פרמיית הסיכון של ישראל מקלה גם היא על הפחתת ריבית.
השפעת הריבית בארה"ב:
לאחר שנגיד הפד, ברננקי, אותת כי הריבית תישאר אפסית כל עוד שיעור האבטלה יישאר מעל 6.5% מנסים רבים להעריך מתי זה יקרה. בקצב הירידה הנוכחי בשיעור האבטלה שכולל המשך ירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה, זה יגיע לרמה של 6.5% כבר בתחילת 2015 (ראו גרף). חישוב אחר שמניח עצירה בשיעור הירידה בשיעור ההשתתפות ואף עליה קלה מרמה של 63.6 לרמה של 64.2% ב-2014, מביא להגעה לרמת אבטלה של 6.5% מאוחר יותר, לקראת אמצע 2015. גם כך וגם כך ההערכות בשוק הן שהעלאת הריבית תתרחש לתוך ההתאוששות, כלומר לאחר שיתברר שהירידה ל-6.5% פרמננטית, מה שמביא את השוק להעריך העלאת ריבית ראשונה בארה"ב רק ברבעון הרביעי של 2015. מה שעשוי כמובן לתמוך בהותרת סביבת הריבית בישראל נמוכה ואולי אף יורדת לפחות עד תחילת/אמצע 2015.

עוד ברקע, תחזיות בנק ישראל ל-2013 הן להאצת הצמיחה מרמה של 3.3% ל-3.8%, אלה מיוחסות בחלקן הגדול להתחלת הפקת הגז. בלעדיו צפויה הצמיחה להאט ל-2.8%. מכיוון שבנק ישראל קיבל את ההחלטה להפחתת ריבית ינואר כבר לאחר פרסום התחזית המעודכנת הוא למעשה רמז להערכתנו כי המדיניות המוניטארית תיגזר בעיקר מתחזית הצמיחה הנמוכה, זאת ללא הגז.
לסיכום, בשקלול הלחצים המנוגדים ולאור המדיניות המוניטארית של בנק ישראל בעבר, אנו מעריכים כי בנק ישראל יביא להפחתה נוספת בריבית כבר בסוף המחצית הראשונה של 2013 לרמה של 1.5% ולאחריה הסיכוי להפחתה נוספת לרמה של 1.25% יהיה עדיין גבוה יותר מהסיכוי להעלאה. גם אם הפחתת ריבית תתברר כמוגזמת הבנק יהיה מוכן להסתכן בכך ובמקרה הגרוע לחזור לעלות את הריבית, גם אם לתקופה קצרה יחסית רק כדי לספוג מעט כסף מהשוק.(ראו טבלת תחזיות מצורפת).