מאקרו, אגרות חוב וריביות
> סיכום מעט אחר של 2012
> סוגיית המצוק הפיסקלי צפויה להסתיים בזמן פציעות, אך מעידה, פעם נוספת, על בעיית משילות קשה
> עונת החגים הייתה פושרת למדי
> ראש הממשלה החדש של יפן מציג נחישות למגר את הדפלציה
סיכום מעט אחר של 2012בשנת 2012 קרו די הרבה אירועים שלא היינו קוראים להם כמלבבים. כבר בראשית השנה, בחודש פברואר, קיבלה יוון סיוע שני של 130 מיליארד אירו. אבל, גם סכום העתק הזה לא מנע ממנה מלשמוט את חובותיה, רק חודש לאחר מכן (אגב, מישהובאמת זוכר שיוון פשטה רגל?). על הדרך, גם התגלתה, השנה, שערוריה בתחום קביעת ריביות ה-Libor, אשר לא הוסיפה ערך למוניטין ההרוס של הבנקאים, עוד מימי קריסת Lehman Brothers.
המנהיגים האירופים המשיכו גם השנה שלא לעשות הרבה, אלא אם הרגישו שהכסא שעליו הם יושבים הוא בוער. אחת התוצאות (ואולי הטובה שבהם) היתה הקמת גוף כלל אירופאי אשר יפקח על הבנקים המסחריים בגוש. אבל, האירופים כמו אירופאים, לא קלקלו את המוניטין שלהם והפיקוח, כפי הנראה, יחל לפעול רק ב-2014, כשנה לאחד המועד המקורי. אפרופו שנה, אזי לאחר שנה מחוץ לזירה הודיע ברלוסקוני על חזרה לפוליטיקה (בשבילו, זו היתה שנה אחת יותר מדי).
גם ארה"ב ייצרה השנה הרבה רעש, אבל הרבה לא השתנה בה. כידוע, הרפובליקאים והדמוקרטים לא הסכימו לפני הבחירות על כלום. לצערנו, הבחירות לא שינוי במאום וגם לאחריהן הם ממשיכים שלא להסכים. הפוליטקאים האמריקאים מנותקים מהמציאות ולא משנה להם שמחיר הקיבעון הפוליטי הוא גדול מנשוא. אם עסקינן בניתוק מהמציאות, אזי, נראה כי גם הבנק המרכזי האמריקאי לא בדיוק מחובר לקרקע והוא בשלו. ה-Fed, הודיע על תוכנית נוספת של הדפסת כסף ורכישת אג"ח. התוכנית תביא לניפוח של מאזן הבנק המרכזי האמריקאי ולא יותר מכך. כלומר, כל העולם יצטרך להתמודד למשך שנים עם המהלכים של הבנק המרכזי האמריקאי – אבל את זה נשאיר לצרות של השנה הבאה.אם לא די בכך, אזי גם הזירה הקרובה, המזרח התיכון, היתה מלאה בהתרחשויות. החל במצרים (נשיא + חוקה חדשה) וכלה בסוריה. העולם המפותח וגם ישראל ניסו להתמודד עם האיום הגרעיני האיראני – מידת ההצלחה עוד לא ברורה ואנחנו גם ממש לא רוצים להגיע ליום מבחן... גם בישראל לא היה שקט השנה. החזית הדרומית סערה ושיא הרעש היה כאשר צהל יצא להגנת ישובי הדרום, במבצע לשבוע במחיר מציאה, הקרוי בשם "עמוד ענן".חשוב לזכור, כי בשנה שחלפה גם קרו אירועים מלבבים ואפילו לא פחות מאשר ב-2011. בתחילת השנה, חגגה האומה הבריטית בפרט וחבר העמים הבריטי את 60 שנות כהונתה של המלכה אליזבת השנייה. התמונה, "הצעקה" של הצייר הנורבגי מונך נמכרה תמורת 120 מיליון דולר ארה"ב. בחודש יולי, נמצא בפרויקט המאיץ החלקיקים האירופי, ה-CERN, חלקיק הקרוי בשם Boson Higgs (או ה"חלקיק האלוהי", לשם יחסי ציבור) שכל מטרתו היא לאשש את תיאוריות משמימות של פיסיקאים או במילים אחרות להשלים חלק חסר במשוואה המתארת את כל מבנה החומר ואת קשרי הגומלין בין החלקים (היה לכם ארוך? זה עוד כלום. אורכה של המשוואה הוא כעמוד אחד...).
בספורט, היו בהחלט אירועים חשובים. במאי זכתה צ'לסי בגמר ליגת האלופות שלושה חודשים לאחר מכן, באוגוסט, זכתה נבחרת ספרד באליפות אירופה, כאשר היא מנצחת 4:0 את נבחרת איטליה. בקיץ התקיימה בלונדון האולימפיאדה אשר סיפקה מספר רגעים מרגשים. אחד מהם היה כאשר מייקל פלפס, השחיין האמריקאי הפך להיות הספורטאי המעוטר במספר המדליות האולימפיות הגדול ביותר, אי פעם – 22 מדליות.מעל לכל ריחף השנה חשש מפני סיום האנושות, ליתר דיוק ב-21 לדצמבר. בדיעבד, התברר לכולנו ב-22 לחודש, שכלום לא השתנה, אבל אין ספק כי נחמד היה להשתעשע עם המחשבה הזו, בייחוד במונחי העדפת ההווה.2012 היתה בהחלט שנה מלאת התפתחויות. חלקן היו חיוביות וחלקן שליליות. חלקן צפויות, רובן מפתיעות. אין ספק כי גם ב-2013 יהיו הרבה חדשות. רובן יהיו מפתיעות חלקן אף יהיה מרעיש. עם זאת, אין לנו ברירה אלא להמתין להן..להתראות 2012, ברוכה הבאה 2013 (...כפיים...)רון.המצוק הפיסקלי – גם הפתרון בטווח הקצר לא מסתיר בעיה גדולה הרבה יותרבארה"ב, כפי שהתרגלנו כבר יותר מפעם אחת, בכל האמור לניהול המדינה בתקופת כהונתו של אובאמה, ההחלטות מגיעות, אם בכלל, אז רק בדקה ה-90.כך קרה לפני כשנה, בעת שבית הנבחרים היה צריך להחליט על גובה תקרת החוב למשק – דבר שהביא לאבדן דירוג החוב המאקסימלי של ארה"ב על ידי S&P.כך, יקרה גם הפעם, בכל האמור לטיפול במצוק הפיסקלי. ראשי שתי המפלגות הגדולות, הדמוקרטים והרפובליקנים, בסנאט מכונסים למציאת פתרון, לסוגיה הפיסקלית ולתקרת החוב. אם לא תתקיים הצבעה בבתי הנבחרים, עד סופו של ה-31/12 (היום או מחר), המשק האמריקאי ובעקבותיו גם הכלכלה העולמית צפויים להמצא בבעייה קשה בשנת 2013.המשקיעים במניות לא אהבו את חוסר ההגעה לההסכמה ולראיה בשבוע שחלף, רשמו מדדי המניות ירידה בערכם. מנגד, איגרות החוב רשמו רווחי הון. כך, ה-UST ל-10 שנים נסחרה בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.701%, הנמוכה ב-7 נ"ב מאשר הייתה בה לפני שבוע. גם באיגרת הקצרה נרשמו התפתחויות חיוביות וה-UST לשנתיים רשמה ירידה של 2 נ"ב בתשאוה לפדיון לכדי 0.246%.אנו, בדומה לקונצנזוס בשוק מעריכים כי המחוקקים בוושינגטון יגיעו לכלל הסכמה עד יום שני בערב (זמן ארה"ב).בהנחה, שהדבר ייפתר, הבעייה הרצינית היא שוב, היעדר יכולת המשילות של הנשיא האמריקאי, על רקע היעדר של רוב דמוקרטי מוצק. באופן בסיסי, ניתן היה לחשוב כי נשיא דמוקרטי וסוג של איזון בבתי המחוקקים תומך בדמוקרטיה, בפועל, הנשיא הנבחר לא מסוגל לקדם צעדים במשק והדבר מביא לשיתוק השלטון.לצערנו, הבעייה צפויה להימשך, לפחות בשנתיים הקרובות, עד אשר יתקיימו בחירות חלקיות בבתי הנבחרים. כלומר, גם אם הנשיא יצלח את המשוכה הנוכחית, הסיטואציה בארה"ב תמשיך להיות קשה מאוד והיעדר יכולת המשילות תמשיך לאפיין את השלטון במהלך 2013 ו-2014.עונת חגים פושרת למדי
עונת החגים\קניות, בחודשיים שלפני חג המולד, היא התקופה החשובה ביותר לקביעת עוצמתה של הכלכלה האמריקאית. המכירות בחודשים נובמבר ודצמבר מהווה כ-40% מסך המכירות השנתיות. ישנן חברות אשר שיעור זה הוא אף גבוה מ-50%וכך מדיווח השבוע של חברת כרטיסי האשראי, Mastercard, עולה כי עונת החגים הנוכחית הייתה האנמית ביותר מאז 2008. כפי הנראה, ההוריקן Sandy בחוף המזרחי והצוק הפיסקלי השפיעו לרעה על ההוצאה הפרטית, אשר גם כך נתמכה בבסיס רעוע של שיעור אבטלה גבוה למדי ושכר מתכווץ במונחים ריאליים, כבר שנתיים.כך, לפי Mastercard, סך ההוצאה בחודשיים שקדמו לחג המולד הייתה גבוהה ב-0.7%, מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, היקף המכירות בחודשיים אלו, בשנת 2011 היה גבוה ב-4.5%, לעומת רמתו בשנת 2010.לפי חברת המידע בתחום המכירות, ShopperTrak שבסיסה בשיקגו, היקף המכירות בתקופת החגים התרחב ב-2.5%, לעומת התקופה המקבילה ב-2011, כאשר תנועת הקונים (מספר הקונים הפוטנציאלים) צמח ב-2.8%. למרות הכיוון המנוגד לדיווח של Mastercard, גם שיעורים אלו, הם הנמוכים ביותר מאז 2008.אין ספק כי דווחים אלו אינם מעודדים במיוחד. עם זאת, שיעור האבטלה הגבוה וחוסר הבהירות לגבי המדיניות הפיסקלית (חוסר המשילות בוושינגטון) משפיעים לרעה על ההוצאה הפרטית. להערכתנו, גם בשנת 2013 ישמור הצרכן האמריקאי על הוצאה שקולה ומרוסנת. משמעות הדבר היא שהמשק האמריקאי לא יצמח באופן משמעותי בשיעור הגבוה מ-2.5%.ראש הממשלה החדש (ישן) של יפן פועל במלוא המרץ למגר את הדפלציההכלכה היפנית בקושי שצמחה בשנים האחרונות.היצוא לא תפקד והעובדה כי הכלכלה מתכווצת לא שיפרה את המצב.
יתר על כן, מדד המחירים לצרכן, להוציא את סעיף המזון כמעט ולא רשם עלייה משמעותית שנתית, מאז סוף שנות ה-90 (להוציא את 200. בוודאי שבאף שנה קלנדרית לא הצליח הבנק המרכזי לעמוד ביעד האינפלציה של 2%.
כעת, ראש הממשלה הנבחר, Abe, מתחיל להפעיל את כל כובד משקלו בכדי לממש את הבטחותיו בתקופת קמפיין הבחירות, לכך שאינפלציה תתחיל להרים ראש.בכדי לקיים את הבטחתו, נפגש Abe עם שותפו לקואליציה, Natsuo Yamaguchi, בכדי להביא להסכמות בכל האמור להבאת האינפלציה לכדי 2%.Abe, מתכוון לפעול בשניהמישורים האפקטיבים: הפיסקלי והמוניטרי. בתחום התקציבי אפשר להבין כי הממשלה החדשה לא תפעל לצמצום הגירעון. בצד המוניטרי, ניתן לצפות כי הנגיד הבא, אשר אמור להתמנות לתפקיד בראשית אפריל יהיה אקטיבי יותר ויפעיל מדיניות של הרחבה כמותית משמעותית תוך רכישות של דולרים אמריקאים, לשם החלשת הין היפני ורכישות של אג"ח ממשלתיות. Abe קורא להרחבה "כמותית לא מוגבלת" ונראה כי המשקיעים מאמינים לו. התוצאה הייתה היחלשות של הין היפני בימים ובשבועות האחרונים. לראיה הין היפני נסחר לאחרונה ברמה הגבוהה מ-85 ינים לדולר, שער שהיה בו לאחרונה בשנת 2009.משום מה, אנו נוטים להאמין כי הנחישות הנוכחית של ההנהגה הפוליטית ביפן תצליח לקדם יעדים שהם נכשלו בהם בעבר, גם אם באופן חלקי. הבעייה, היא שהחולשה הכללית העולמית, תקשה על השגת יעדים אלו, לכן היפנים יצטרכו לפעול בנחישות יתרה. נראה כי הפעם יש להם את הנחישות הנדרשת.