סיכום שבועי לשוק ההון 27.12.12 – 23.12.12
אג"ח ממשלתי
מדדי איגרות החוב הממשלתיות סגרו את השבוע במגמה חיובית, כאשר אגרות החוב הצמודות והשקליות רשמו עליה חדה של כ-0.62% והממשלתי בריבית משתנה ירדו 0.06%.
בנק ישראל הוריד השבוע את הריבית לחודש ינואר ב 0.25% לרמה של 1.75הגורמים המרכזיים להחלטת הנגיד הינם:
- נתוני מאקרו שהתפרסמו לאחרונה מעידים על התמתנות בצמיחת המשק, בנק ישראל עדכן את אחוז הצמיחה לשנת 2013 כלפי מטה, ללא השפעת הגז מתמר המשק יצמח ב 2.8% ובתוספת השפעת הגז הצמיחה תעמוד על 3.8%.
- רמת הסיכונים בכלכלה הגלובלית עדיין גבוהים, הבנקים המרכזיים ברחבי העולם הורידו את תחזיות הצמיחה לשנה הבאה.
- ירידה מתמשכת באינפלציה בחודשים האחרונים, שלושת המדדים האחרונים הפתיעו כלפי מטה והאינפלציה לשנה האחרונה עומדת מתחת ליעד האינפלציה השנתית.
בעקבות הורדת הריבית המדדים הממשלתיים הגיבו בחיוב להודעה וסיימו בעליות מרשימות השבוע, לאורך כל העקום נרשמו רווחי הון כאשר בחלק הארוך של העקום השקלי נרשמו רווחי הון של עד 1% .
אג"ח קונצרני
מדדי התל בונד הצמודות סגרו את שבוע המסחר בעליות של 0.6% בממוצע, ומדד התל בונד השקלי סיים את השבוע בעליה של 0.45%.
המגמה החיובית בשוק הקונצרני נמשכה גם השבוע ומרווחי התשואה הצטמצמו עוד יותר, כאשר מרווחי התשואה במדדי התל בונד הצמודים נעים סביב ה 1.6%-1.67% נקודות בסיס ובתל בונד השקלי 1.29%. הנהירה לשוק הקונצרני מעלה את רמת הסיכון שהציבור מוכן לקחת באג"ח ובשבועות האחרונים אנו רואים ירידת תשואות באג"ח היותר מסוכנות עם הדירוגים הנמוכים וצמצום ניכר במרווחי התשואות בין האגח"ים המדורגים גבוה AA+ ומעלה לבין המדורגים A-. יש לשים לב שלמרות האווירה האופטימית בשוק הקונצרני השקעה באג"ח מסוכנות יכול להסתיים בקלות בחדלות פירעון של החברה ולכן כל השקעה באג"ח מסוכנת מחייבת בדיקה קפדנית האם תשואת האג"ח אכן מגלמת את הסיכון הטמון בחברה לאחר בדיקת נזילות החברה, שעבודים ובטחונות לטובת מחזיקי האג"ח, וגורמי סיכון נוספים.
המשך הגיוסים בקרנות האג"ח ממשיכות לתדלק את האפיק הקונצרני גם השבוע. אנו סבורים שהנהירה של המוסדיים חזרה לאפיק הקונצרני, בחודשים האחרונים, יימשכו גם בעתיד, כאשר ברקע עדיין רואים את המשך גל ההנפקות של חברות מקומיות שמנצלות את הרגע לגייס כסף מהציבור שיאפשר להם לגלגל את חובותיהן.
לדעתנו מדובר בתהליך חשוב ביותר, שכן הוא מפשיר קצת את קרחון האשראי שחזינו מאז 2011. היכולת לגייס כספים בשוק ההון תאפשר התנעה מחודשת של חלק מהחברות לביצוע השקעות והחזר חובות.
למרות האופטימיות, אנו עדיין סבורים שיש לבצע את ההשקעות בהנפקות אלה בסלקטיביות, תוך בחינת הבטוחות שניתנות לצורך הבטחת התשלום למחזיקי האג"ח. אנו ממשיכים להעריך שחברות עם תזרים יציב ומינוף בינוני ומטה יצליחו לעמוד בתשלומי הקרן והריבית של איגרות החוב שהנפיקו. לפיכך, אנו ממשיכים להמליץ על אגרות חוב בדירוג גבוה ממדדי התל בונד.
מניות
שבוע המסחר הסתיים בסערה כאשר המדדים המובילים ירדו בשיעור
חד,
זאת על רקע אי הוודאות בנוגע לצוק הפיסקלי בארה"ב – שם הצדדים טרם הגיעו להסכמה בנושא התקציב והארכות המיסים. כפי שכבר ציינו בשבועות האחרונים, לא ציפינו שנראה הסכמה באופן מהיר, שכן הפערים בנקודת הפתיחה היו גבוהים. עם זאת, בשבוע האחרון כן חלה התקרבות בין הצדדים, כאשר אנו סבורים שההסכמה תגיע בימים הקרובים. להזכירכם, ללא הסכמה, ארה"ב עשויה לגלוש למיתון חוזר כבר ב-2013 ורמת אבטלה סביב ה-9%. איננו סבורים שאחד המנהיגים ירצה את האחריות הנ"ל על גבו.
רגע לפני 2013, בהחלט אנו סבורים שהמצב הכלכלי בעולם הוטב לעומת זה של סוף 2011, אז חזינו ברמות פאניקה גבוהות שהתבטאו במדד הפחד, יחד עם תשואות האג"ח הגבוהות של מדינות כגון ספרד ואיטליה שאיימו להטביע את גוש האירו במצולות. בפועל ראינו פעולות משותפות של כל הבנקים המרכזיים בעולם – ארה"ב, יפן, בריטניה, גוש האירו – כל אלה הזרימו טריליוני דולרים לשווקים, כשהמטרה העיקרית היא שמירה על אמון המשקיעים. התוצאה עד כה הייתה חיובית, כפי שרואים במדדי אמון הצרכנים שהתפרסמו בחודשים האחרונים.
המניות הישראליות ואלו שבארה"ב עדיין אטרקטיביות בעיננו, שכן מכפילי הרווח בחברות אלו עדיין נמוך ברמה היסטורית. לדעתנו לאחר הורדת הגיבנת של הצוק הפיסקלי, נוכל לראות את החברות הגדולות משתמשות בהרי המזומנים שצברו, במטרה להשקיע ולצמוח. עם זאת חשוב להקפיד בהשקעה סלקטיבית של מניות, תוך בחירת קריטריונים כגון יציבות פיננסית, תזרים מזומנים חזק, תשואת דיבידנד מוכחת וכדומה.