סיכום שבועי לשוק ההון 20.12.12 – 13.12.12
אג"ח ממשלתי
מדדי איגרות החוב הממשלתיות סגרו את השבוע במגמה מעורבת, כאשר אגרות החוב הצמודות רשמו ירידה קלה של 0.02% והממשלתי בריבית משתנה ירדו 0.08%. מנגד מדד ממשלתי שקלי עלה ב-0.07%.
הודעת הריבית של בנק ישראל תתקיים מחר (יום ב'), כאשר מס' גורמים מנוגדים עומדים על רקע ההחלטה. מצד אחד המדד הנמוך שהתפרסם לחודש נובמבר (ירידה של 0.5% - פירוט בהמשך) מחזיק את האינפלציה השנתית ברמה נמוכה, ומאפשר את הורדת ריבית נוספת. כמו כן, החשש מהאטה במהלך 2013 תומכת בהורדת ריבית. תמיכה לחשש ניתן לראות מפרסום המדד המשולב שעלה ב-0.1% ומצביע על האטה נוספת בפעילות במשק בחודשים האחרונים. העלייה המתונה החודש מבטאת גם ירידה בפעילות בעקבות מבצע "עמוד ענן".
מנגד שוק הנדל"ן שממשיך להתייקרותחזית משרד האוצר האחרונה לפיה המשק יצמח ב-3.5% ב-2013. לפיכך אנו מעריכים כי הריבית תישאר בעינה בשלב זה, בין היתר על מנת לשמור כלים נוספים לעתיד, אך מנגד גם לא נופתע במידה וסטנלי פישר יבחר בהורדה נוספת, במיוחד לאחר הכישלון הנוכחי בפתרון הצוק הפיסקלי עליו נרחיב בהמשך.
בין היתר התפרסם השבוע מאזן התשלומים של ישראל, ממנו נרשם עודף של 848 מיליון דולר, שמקורה בעיקר ירידה חדה ביבוא הסחורות והשירותים.
אג"ח קונצרני
מדדי התל בונד הצמודות סגרו את שבוע המסחר בירידות של בין 0.33% ל-0.48%, ומנגד מדד התל בונד השקלי נותר ללא שינוי.
האירוע המשפיע ביותר היה פרסום מדדהמחיריםלצרכןלחודשנובמב ראשרהפתיע את הכלכלנים, ורשם ירידה של 0.5%. ביןהסעיפיםהבולטיםשירדוהיו הירקות הטרייםוהפירותהטריים אשר ירדו ב-6.9%. הירידה במדד העלתה את השאלה האם הנגיד ימשיך ויוריד את הריבית גם ביום שני הקרוב, שכן סטנלי פישר התבטא לא פעם בנוגע לחששותיו להאטה בשוק המקומי. כל עוד האינפלציה שומרת על ראשה מתחת למים, לא תהיה לנגיד בעיה להוריד את הריבית. עקב אכילס בהורדה נוספת מתייחסת לשוק הנדל"ן שלא עוצר.
למרות המימושים באפיק הקונצרני הצמוד, עדיין אנו עדים למרווחים נמוכים ברמה היסטורית שעומדים כיום סביב 1.66%-1.83% בתל בונד הצמוד, וב-1.33% מהתל בונד השקלי. אנו סבורים שהנהירה של המוסדיים חזרה לאפיק הקונצרני בחודשים האחרונים יימשכו גם בעתיד, כאשר כרגע עדיין רואים את המשך גל ההנפקות של חברות מקומיות שמנצלות את הרגע לגייס כסף מהציבור שיאפשר להן לגלגל את חובותיהן.
לדעתנו מדובר בתהליך חשוב ביותר, שכן הוא מפשיר קצת את קרחון האשראי שחזינו מאז 2011. היכולת לגייס כספים בשוק ההון תאפשר התנעה מחודשת של חלק מהחברות לביצוע השקעות והחזר חובות.
עם זאת הציבור עדיין מדיר את רגליו מהנפקות אלו כפי שניתן לראות בדוגמא הבאה - מבני תעשייה שהצליחה לגייס 281 מ' ₪ בשבוע שעבר ונהנת בשלב המוסדי לקבל ביקושים ערים של 230 מ' ₪, אך מנגד זכתה לביקושים נמוכים מהציבור שם הוזמנו רק 52.6 מ' ע"נ בהנפקה.
למרות האופטימיות, אנו עדיין סבורים שיש לבצע את ההשקעות בהנפקות אלה בסלקטיביות, תוך בחינת הבטוחות שניתנות לצורך הבטחת התשלום למחזיקי האג"ח. אנו ממשיכים להעריך שחברות עם תזרים יציב ומינוף בינוני ומטה יצליחו לעמוד בתשלומי הקרן והריבית של איגרות החוב שהנפיקו. לפיכך, אנו ממשיכים להמליץ על אגרות חוב בדירוג גבוה ממדדי התל בונד.
מניות
מדדי המניות סיימו במגמה מעורבת, כאשר מדד הבנקים הוביל את העליות, כהמשך ישיר לשנה המוצלחת שעברה על מניות הבנקים ב-2012. גם מדד הנדל"ן עלה בצורה מרשימה של 1.94%. מנגד, מדד היתר והמעוף התממשו השבוע, לאחר עליות מרשימות בחודשים האחרונים. כל הפוקוס מופנה כיום לארה"ב, שם נאבקים הדמוקרטים והרפובליקנים על 2 סוגיות חשובות ביותר לכלכלה הגדולה בעולם, אך באופן עקיף גם על כלכלות העולם, וישראל ביניהן. מצד אחד המחלוקת סביב ה"צוק הפיסקלי" – ביטוי לתוקפן של הטבות מס רבות שניתנו ב-2008, וצפויות להסתיים בסוף השנה
הנוכחית – שללא הארכתן, התמ"ג האמריקאי צפוי להתכווץ בכ-600 מיליארד דולר. המשמעות היא, על פי הערכות הכלכלנים, חזרה למיתון ועלייה ברמת האבטלה ל-9%. המחלוקת השניה נוגעת לתקרת החוב, ששוב מגיעה לרף שללא העלאת הרף מחדש, תוביל את ארה"ב לחדלות פירעון. את הפתרון למחלוקות אנו צפויים לקבל כנראה בדקה ה-90, ועד אז אנו צופים תנודתיות רבה. מנגד אנו סבורים ששני הצדדים יהיו מחויבים להגיע לפתרון, שכן אף צד לא ירצה לקחת את האחריות לדרדור הכלכלה האמריקאית למיתוןמחודש. בהנחה שאכן יגיעו לסיכום, אנו סבורים שארה"ב היא יעד מועדף להשקעה גם בשנה הבאה, שכן גם רווחיות החברות ישתפר, וגם נכונותן להשקיע בצמיחה יעלה.