נתונים כללייםאוכלוסייה: 34.88 מיליוןתמ"ג ראלי: 1.736 טריליון דולר ארה"בתמ"ג לנפש (במונחי כוח קניה): 50,500 דולר ארה"בצמיחה שנתית - תמ"ג ריאלי 1.5% (רבעון שלישי 2012) ; צפי לשנת 2013: 2.3%שיעור אינפלציה: 1.2% (אוקטובר 2012) ; צפי לשנת 2013: 1.9%ריבית: 1% (דצמבר 2012)שיעור אבטלה: 7.2% (נובמבר 2012)מטבע: דולר קנדי, 1 דולר ארה"ב = 0.987 דולר קנדידרוג אשראי: AAA (S&P)
נקודות מפתח
- אחת משבע הכלכלות החזקות והיציבות בעולם (G7)
- בעלת דירוג אשראי מושלם
- קיטון בשיעור האבטלה וצפי להמשך המגמה
- מערכת בנקאות יציבה ואמינה
- מושפעת במידה רבה מכלכלת ארה"ב
כלכלת קנדה - אחת משבע הכלכלות החזקות בעולם, ממשיכה בצמיחה יציבהלמרות הדשדוש המתמשך בכלכלה העולמית, כלכלת קנדה ממשיכה להפגין עוצמה ויציבות גם בשנת 2012. הכלכלה ה- 11 בגודלה, נחשבת לאחת היציבות בעולם, ושומרת על צמיחה יציבה לאחר היציאה מהמשבר הכלכלי העולמי.שיעור הצמיחה השנתית, נכון לרבעון השלישי של 2012, הינו נמוך יחסית - 1.5%, אך הבנק המרכזי של קנדה מסביר שיעור נמוך זה בעקבות צמיחה גבוהה בתקופה המקבילה אשתקד. שיעור הצמיחה השנתי החזוי לשנת 2012 מוערך ב- 2.2%, והממשלה מעריכה כי בשנת 2013 תצמח הכלכלה בכ- 2.3%.חוסנה הכלכלי בא לידי ביטוי במערכת הבנקאית המתקדמת שלה, אשר נבחרה זו השנה החמישית ברציפות ליציבה בעולם, וכן ביחס חוב לתוצר המסתכם בכ- 85%, נמוך משמעותית ממרבית המדינות החברות ב- G7 והנמוך ביותר אבסולוטית. בנוסף, מדורגת קנדה במקום החמישי במדד מידת החופש הכלכלי, המלמד על הקלות היחסית לעשיית עסקים במדינה.כחלק מתכניותיה לשמור על חוסנה הכלכלי, נוקטת הממשלה במדיניות פיסקלית להקטנת הגירעון התקציבי. הקטנת הגירעון הנוכחי, של 1.5% מהתוצר, מתוכננת באופן הדרגתי, וזאת בשאיפה להגיע לאיזון תקציבי עד שנת 2015. לשם השוואה, הגרעון התקציבי בארה"ב הסתכם בתקופה המקבילה ב- 8.7% מהתוצר. תכנית האיזון התקציבית וחוסנה של הכלכלה תומכים בשמירה על דירוג האשראי המושלם של קנדה, אחת המדינות הבודדות בעולם הזוכות לדירוג זה. שיעור צמיחה )שנתי)
מקור: Tradingeconomics.com
קיטון מתמשך בשיעור האבטלהשיעור האבטלה בקנדה קטן בעקביות החל מהמחצית השנייה של שנת 2009, והסתכם בחודש נובמבר ב- 7.2%, ירידה של 0.2% לעומת החודש הקודם. בכך, השתווה שיעור האבטלה לשיעור הנמוך ביותר מאז פרוץ המשבר הכלכלי, אך עדיין גבוה ב- 1% משיעור האבטלה טרום המשבר.בחודש נובמבר נוספו לכלכלת קנדה כ- 59,000 משרות חדשות, הרבה מעל ציפיות הכלכלנים, אשר צפו הוספה של כ- 10,000 משרות בלבד. רובן המכריע של המשרות נוספו בסקטור הפרטי, כאשר העלייה המשמעותית נרשמה בשירותי המזון, הקמעונאות והחקלאות.
שיעור אבטלה
מקור: Tradingeconomics.com
שמירה על אינפלציה יציבההאינפלציה בקנדה ממשיכה להישאר יציבה בטווח הנמוך של הבנק המרכזי, והסתכמה באוקטובר ב- 1.2%, כמו בחודשיים הקודמים לו. עד סוף השנה, צפויה האינפלציה להסתכם בכ- 1.8%, קרוב ליעד של 2%. מרכיביה העיקריים של עליית המחירים הם עליית המחירים בתעשיות המזון, האלכוהול והסיגריות, האנרגיה והתחבורה. ממשלת קנדה צופה שיעור אינפלציה של כ- 1.9% בשנה הבאה, בדומה לשנה הנוכחית, והבנק המרכזי הותיר את יעד האינפלציה לשנת 2013 ברמה של 2%, עם סטייה של 1% לכל כיוון. אחת ממשימות הבנק המרכזי בשנה הקרובה הינה שמירה על רמת אינפלציה יציבה בטווח היעד, תוך כדי התמודדות עם לחצים אינפלציוניים ודיפלציוניים עתידיים.בין התרחישים העתידיים העיקריים העלולים לתמוך בגידול באינפלציה, נמנים התחזקות הייצוא כתוצאה מהתאוששות הכלכלה האמריקנית, עלייה חדה בהשקעות של משקיעים זרים, ולחצים אינפלציוניים גלובליים בעיקר במדינות המתפתחות.מנגד, בין התרחישים העתידיים העיקריים העלולים לתמוך בקיטון באינפלציה, ניתן למנות את הגידול בחוב של משקעי הבית שעלול להוביל לירידה בצריכה הפרטית ותרחיש של האטה בייצוא, עקב ביקושים נמוכים באירופה ובארה"ב כתוצאה ממשבר החוב ואי הימנעות מ"הצוק הפיסקלי" בארה"ב.
שיעור אינפלציה
מקור: Tradingeconomics.com
שמירה על רמת הריבית הנמוכה, תוך כדי מאמצים לבלימת בועת נדל"ןמאז הורדת הריבית לרמה של 1% ברבעון השלישי של 2010, כתוצאה מתהליך עידוד הכלכלה המקומית, נותרה הריבית בשיעורה זה. הבנק המרכזי החליט להמשיך במדיניות הריבית הנמוכה, אך צפוי בהמשך השנה לנקוט בצעדים מוניטריים אחרים על מנת לשמור על יעד האינפלציה.שיעור הריבית הנמוך הוביל לגידול בהלוואות מהבנקים לצורך רכישת נכסים, וכתוצאה מכך גם לעליית מחירי הנדל"ן. הממשל, שלמד את לקחי המשבר בארה"ב, רוצה להימנע ממצב של בועת נדל"ן, ולכן נוקט בצעדים להקשחת התנאים לקבלת משכנתא ולהקטנת יכולת המימון כנגד משכון נכס. כתוצאה מפעולות אלו, נרשמה בחודש נובמבר עצירה בעליית מחירי הנדל"ן.
יחסי מסחר מהותיים עם ארה"בלכלכלת קנדה יחסי מסחר משמעותיים עם כלכלת ארה"ב, שכנתה מדרום. כ- 75% מכלל הסחורות המיוצאות הנן לארה"ב, וכ- 50% מכלל הסחורות המיובאות מקורן מארה"ב. לכן, הקנדים עוקבים בעניין רב אחר התנהלותו של הממשל האמריקני בנוגע ל- "צוק הפיסקלי" המתקרב.במידה ולא יימצא פתרון זמני, צפויה כלכלת ארה"ב להאט משמעותית, דבר שיכול לפגוע בביקוש לסחורות ושירותים מקנדה, אשר יגרור פגיעה חמורה בייצוא הקנדי. אך במידה ויימצא פתרון לבעיה, צפויה כלכלת ארה"ב להמשיך ולצמוח ובכך לתמוך גם בהמשך הצמיחה של הכלכלה הקנדית.תופעה נוספת המדאיגה את הקנדים בטווח הארוך יותר, הינה התפתחות תעשיית האנרגיה בארה"ב. קנדה הינה המדינה השלישית בעלת עתודות הנפט הגדולות בעולם, רובן המוחלט באזור חולות הנפט של צפון אלברטה. כמו כן, קנדה הינה מפיקת הגז הטבעי השלישית בעולם.מרבית ייצוא האנרגיה מיועד לארה"ב, ולכן התפתחותה המהירה של תעשיות הנפט והגז בארה"ב צפויה לפגוע בייצוא הקנדי. מגמה זו מחייבת את קנדה לאתר ולפתח יעדיי ייצוא חדשים, ולראייה נשקלת כיום הצעה לבניית צינור נפט מקנדה לאסיה.
יעדיי הייצוא הקנדי בשנת 2011
סיכוםכלכלת קנדה ממשיכה לצמוח ביציבות לאחר היציאה מהמשבר הכלכלי, למרות סביבה כלכלית גלובלית מאתגרת, בדמות משבר החובות באירופה והאטת הצמיחה במדינות המתפתחות. חוסנה מתבטא באחריות תקציבית, אינפלציה נשלטת ודירוג אשראי מושלם.עם זאת בפניה מספר אתגרים עתידיים בדמות איזון הגרעון התקציבי, הורדת שיעור האבטלה, הימנעות מהתפוצצות של בועת נדל"ן ושמירה על אינפלציה נמוכה ויציבה.בטווח הארוך על קנדה להרחיב את הייצוא שלה לשווקים מתפתחים ולהקטין את תלותה בארה"ב, בעיקר לנוכח ההתפתחות הצפויה בשוק האנרגיה בארה"ב.במידה ותשכיל קנדה, המשופעת באוצרות
טבע
רבים, לשמור על התנהלות כלכלית אחראית, היא צפויה להמשיך להיות בעלת אחת מהכלכלות הגדולות, המפותחות והיציבות בעולם, עם אורך חיים ברמה גבוהה, דבר שיתמוך בהגירה איכותית גם בשנים הבאות.