מאקרו, אגרות חוב וריביות
> הבנק המרכזי האמריקאי לא נואש – ממשיך בתוכנית הרכישות
>ב-ECB מתקדמים בתהליך הקמת הפיקוח על הבנקים
>מתכוננים למבחני מאמץ לבנקים המסחריים בגוש האירו
>הפסדי הון השבוע שחלף ב-UST
מניות
>לראשונה, זה חודש, שבוע שלילי בשוק המניות האמריקאי
>החשש מהמצוק הפיסקלי ופסימיות ביחס לרווחיות הפירמות משפיע על השוק
>להערכתנו, יש לשמור על חשיפה לאפיק על רקע התנודתיות הנמוכה ומחירי השוק הסבירים

הבנק המרכזי האמריקאי ממשיך לפעול
השבוע התקיים מועד הכרזת הריבית של ה-FOMC, שבו, כידוע כבר כמה שנים, אין ממש משמעות לרמת הריבית, אלא לכלים נוספים שהבנק המרכזי מוציא ממוחו הקודח.
הפעם, הכריזה הוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי על תחילתן של רכישות אג"ח ממשלתית בהיקף של 45 מיליארד דולר, החל בחודש ינואר, כחלק מהרחבת התוכנית לרכישות נכסים. היינו, מעבר לרכישה של 40 מיליארד דולר מדי חודש. בעיקר, יירכשו איגרות ארוכות אשר יביאו לכדי שמירה על המח"מ של האיגרות המוחזקות בידי ה-Fed. כעת, עומד מאזן הבנק האמריקאי על יותר מ-2.9 טריליון דולר. בהנחה שהרכישות יתבצעו לכל אורכה של שנת 2013, מאזן הבנק צפי להגיע לכדי 4 טריליון דולר.
ברננקי, במסיבת העיתונאים, לאחר הישיבה המונטרית אמר כי הסביבה הנוכחית יוצרת אובדן משמעותי של הפוטנציאל האנושי. לכן, הבנק המרכזי ישמור על מדיניות תומכת לפעילות הכלכלית, כל עוד הדבר יידרש.
בהודעה שלאחר ישיבת ה-Fed נכתב כי רמת הריבית הנמוכה תישאר ללא שינוי כל עוד שיעור האבטלה יהיה גבוה מ-6.5%, בכפוף לכך ששיעור האינפלציה יהיה נמוך מ-2.5%.
סך אחזקות ה-Fed באיגרות חוב של ממשלת ארה"ב כבר חצה את רף ה-1.8 טריליון דולר לאחרונה. לאור הדברים הללו של ברננקי ברור כי מאזן ה-Fed צפוי להמשיך ולהתרחב במהלך 2013, לכיוון של 3 טריליון דולר.
מעבר לרמת האקטיביות של ה-Fed, אנו לא חושבים כי לתוכנית הזו תהיה השפעה משמעותית על השווקים הריאליים, שהרי האפקטיביות של המדיניות המוניטרית היא חלקית ביותר, בסביבה הנוכחית ואף נשחקת לאורך זמן.
יתר על כן, ברור כי המדיניות הפיסקלית ב-2013 וב-2014 תהיה מרסנת, לעומת זו שהייתה ב-2012, על רקע העובדה כי התקציב הממשלתי עומד בפני קיצוץ, כזה או אחר.
לפיכך, אנו מבינים את מהלכיו של הבנק המרכזי האמריקאי אשר מנסה לעשות כל שביכולתו בכדי לאשש את הפעילות הכלכלית. אך, צריך להיות ברור כי אין טעם לפתח ציפיות מהמהלך.
התנגדות נכבדת למדיניות של ה-Fed, מגיעה דווקא תוך הבית. נשיא שלוחת דאלאס, Fisher, טען השבוע כי הבנק המרכזי נכנס ל-Hotel California, שכזכור, לפי מילות השיר, לא ניתן לצאת מהמלון. כוונתו היא שהבנק המרכזי לא יצליח לצאת לעולם ממדיניות הרכישות של איגרות חוב, אשר מידת האפקטיביות שלה נפגעת לאורך זמן. הרכישות יביאו לניפוח עצום של מאזן הבנק שלא יוכל לצמצמו אף פעם.


ה-ECB ממשיך בקידום הפיקוח על הבנקים
בכדי לשקם את רמת האמון של השווקים בבנקים המסחריים האירופים, הבנק המרכזי של גוש האירו ממשיך בתהליך הקמת הרשות לפיקוח על הבנקים. השבוע, דווח כי הבנק המרכזי האירופי והרשות האירופית לבנקאות יקיימו מבחני מאמץ לבנקים המסחריים במהלך 2013, לפני שהבנק המרכזי לוקח על עצמו את הפיקוח על כל הבנקים המסחריים השייכים לגוש האירו.
כפי הנראה, המבחנים ייערכו במחצית השנייה של השנה הבאה. בהתאם, הבנק המרכזי יחל לפעול כמפקח על הבנקים רק ב-2014, למרות התוכנית המקורית כי יחל לשמש בתפקיד זה כבר ב-2013.
תוצאות מבחני המאמץ צפויות לשקף את חוסנם או חולשתם של הבנקים המרכזיים. עם זאת, זוית אחרת אשר יכולה להמחיש את הצרות של הבנקים המסחריים האירופים, היא דרך היקף הנפקות החוב שלהם בשנה שחלפה. כך, ב-2012 הנפיקו הבנקים המסחריים האירופים סך של 120 מיליארד אירו, לעומת 122 מיליארד אירו לפני שנה. אמנם, הסכום נותר כמעט ללא שינוי, אך אם נשווה זאת להיקפי הגיוס שביצעו החברות הציבוריות, להוציא בנקים, ניתן להסיק כי יש כאן חולשה. בשנת 2012 גייס האפיק הקונצרני, ללא בנקים סך של 237 מיליארד דולר המגלם עלייה של 81%, לעומת הסכום שגוייס ב-2011.
חשוב לציין, כי ייתכן שגיוס ההון של הבנקים המסחריים, באמצעות הבנק המרכזי האירופי, דרך מנגנון ה-LTRO, שבאמצעותו הם גייסו יותר מ-1 מיליארד דולר, ייתר את הצורך שלהם להגיע לשוק הראשוני.
עם זאת, ברור כי אם תנאי השוק לא היו כה קשים מבחינתם, הם היו מגייסים בשוק החופשי ולא לווים כספים מהבנק המרכזי.
כלומר, מצבם של הבנקים המסחריים האירופאים הוא רחוק למהשביע רצון וכל עוד שהכלכלה האירופית נמצאת במיתון מצבם ימשיך להיות קשה. כפי הנראה המבחנים יראו זאת.
איגרות החוב של ממשלת ארה"ב רשמו השבוע הפסדי הון. הסיבות המרכזיות להפסדי ההון היו דיווחים מאקרו כלכליים ואחרים טובים מאשר היה הצפי. משלל הדיווחים נציין את:
(1) מספר הדרישות הראשוניות לדמי אבטלה שפורסם השבוע ומתייחס לשבוע של ה-8/12 הסתכם ב-343 אלפים, לעומת הערכת השוק אשר עמדה על 369 אלפים ובהשוואה לכדי 372 אלפים אשר נרשם בשבוע שלפני כן.
(2) המכירות הקמעוניות, בחודש נובמבר, התרחבו בשיעור של 0.3%, לעומת רמתן באוקטובר. יחד עם זאת, חשוב לציין כי רמה זו הייתה נמוכה מהערכת השוק לכדי התרחבות של 0.5%.
(3) נוסף לכך, משרד האוצר האמריקאי הודיע על רצונו למכור בשבוע הבא את הסדרות הבאות: 35 מיליארד דולר לטווח של 2 שנים, סכום דומה לטווח של 5 שנים, 29 מיליארד דולר לטווח של 7 שנים ו-14 מיליארד דולר באיגרות חוב הצמודות למדד המחירים לצרכן (TIPS).
תיקון מסוים למגמה השלילית התרחש ביום המסחר האחרון שבו פורסם דוח האינפלציה לחודש נובמבר, לפיו נרשמה ירידה של 0.3% במדד, לעומת אוקטובר ובהשוואה לצפי לירידה של 0.2%. זו, הביאה לעליות שערים באיגרות החוב של ממשלת ארה"ב.
לאור כל זאת, ה-UST ל-10 שנים נסחרה בסוף שבוע המסחר בתשואה לפדיון של 1.701%, עלייה של 8 נ"ב, לעומת הרמה בה היא נסחרה לפני שבוע. ב-UST ל-2 שנים לא נרשם שינוי משמעותי והיא נסחרה בתשואה לפדיון של 0.234% בסופו.
איגרות החוב האירופיות ה"חזקות" רשמו גם הן הפסדי הון כאשר התשואה לפדיון באג"ח ל-10 שנים של ממשלת גרמניה עולה ב-5 נ"ב לכדי1.35%. מנגד, איגרות החוב של פורטוגל, ספרד רשמ רווחי הון.
אין ספק כי המהלך החדש של ה-Fed צפוי לספק רוח גבית לאיגרות החוב שהרי הביקוש להן צפוי להיות איתן ב-2013 ואולי אף יותר מכך. עם זאת, אנו לא חושבים שהן אטרקטיביות למדי, במיוחד לאור התשואה לפדיון הנמוכה שהן מעניקות. אי לכך, איגרות החוב הקונצרניות הדולריות, במיוחד אלו בדירוגים הבינוניים, הן לערכתנו מעניינות יותר ומשלבות בצורה טובה יורת בין הסיכוי והסיכון בשנת 2013.


המצוק הפיסקלי מחליש את שוק המניות האמריקאי
המניות האמריקאיות חתמו את השבוע השלילי הראשון זה חודש, על רקע אי וודאות בכל האמור למצוק הפיסקלי, דבר אשר האפיל על ההרחבה הכמותית החדשה של ה-Federal Reserve. כך, ה-S&P 500 איבד השבוע 0.3% ומדד ה-NASDAQ ירד ב-0.2%.
לעומת זאת, שוקי המניות ברחבי העולם הניבו השבוע תשואה חיובית, אשר הועצמה, אם ניקח בחשבון את החלשותו של הדולר האמריקאי כנגד המטבעות המרכזיים במהלך השבוע, כתגובה להרחבה הכמותית.
לדוגמא, מדד ה-Euro Stoxx 50 הוסיף השבוע לערכו 0.16% בלבד, אך 1.89% במונחי דולר ארה"ב. כלומר, התשואה העודפת שעשו שווקים בעולם על השוק האמריקאי, בשבוע האחרון, הגיעה במרבית המקרים מהשינוי שבין המטבעות.
מבין 10 הסקטורים הכלולים במדד ה-S&P 500 נרשמה בעיקר חולשה בקרב הסקטורים ה"קרובים" לצרכן האמריקאי כגון מוצרים בני קיימא, אשר איבד 1.2% מערכו. מדד מניות מוצרי הצריכה ירד ב-0.6%.
יחד עם זאת, גם חדשות ברמת החברות השפיעו על מגמות המסחר. לדוגמא, מניותיהן של Berkshire Hathaway ושל DuPont טיפסו על רקע דיווחים על מהלכים צפויים של רכישה עצמית של המניות (buyback). מנגד, הפחתת תחזיות צמיחה ורווחים בחברות כגון: Family Dollar Stores, Priceline.com ואף Apple הביאו לירידה בערכן של המניות הללו.
מנגד, סקטור חומרי הגלם רשם עלייה של 1.6% על רקע עליות במחיריהן של המתכות לתעשיה לאחר שמדד מנהלי הרכש של סין היה טוב מאשר השוק ציפה.
בראייה, גיאוגרפית אנו מעדיפים לשמור על חשיפה גבוהה לשווקים המתעוררים האסייתיים ומאמריקה הלטינית ולשוק האמריקאי, שהחברות הכלולות בו מתאפיינות בפעילות עיסקית גלובלית נרחבת.
העובדה כי מחירי המניות הם נוחים למדי ורמת התנודתיות באפיק אינה גבוה מידי, ה-VIX נסחר ברמה של 17% ביום ו', מאפשרת להערכתנו להמצא באפיק, ברמת חשיפה, יחסית גבוהה (בהתאם לרמת הסיכון של המשקיע).