מדד המחירים לצרכן ירד בחודש נובמבר ב-0.5 אחוז, לעומת הערכתינו המוקדמות לעלייה של 0.1% ולעומת ממוצע תחזיות האנליסטים לירידה של 0.1%, והגיע לרמה של 105.5 נקודות לעומת 106.0 נקודות, בחודש הקודם
תחזיות אינפלציה מעודכנות:
תקציר אינפלציה
תחזית האינפלציה שלנו ל-12 חודשים ירדה מעט מ-2.0% ל-1.9%, על רקע ירידה במחירי הסחורות במונחים שקלים, בעיקר כתוצאה מהתחזקות השקל, ובפרט המשך הירידה במחיר הדלק. גם עליית מחירי המזון המדוברת בחודש נובמבר "אכזבה" כשעלתה בשיעור מתון של 0.8%. סעיף הדיור המשיך לירידה חודש שלישי ברציפות ומגדיל את הסבירות להתקררות מתמשכת. השוק מגלם אינפלציה של 2.1%. תקציר ריבית
התחזקות השקל לקראת סיום ולאחר הלחימה בדרום וחזרת פרמיית הסיכון (CDS) של ישראל לירידה מאפשרות לבנק ישראל להמשיך ולהפחית את הריבית ובמיוחד שציפיות האינפלציה בשוק ל-12 חודשים נמצאות במרכז יעד האינפלציה של בנק ישראל. אך מצד שני אינדיקטורים כלכליים חיובים מהעולם מושכים את השווקים לעליות ועשויות לאותת על התאוששות כלכלית ובכך לעכב את ההחלטה. לזה מצטרפות הערכות האוצר להאצת הצמיחה ב-2013 לקצב של 3.5%. בשורה התחתונה אנו מעריכים כי בנק ישראל יעדיף במצב של ספק להוריד ריבית ואפילו שתי הפחתות לרמה של 1.5%. שוק המק"מים מצדו צופה הפחתת ריבית אחת במהלך 2013, אך כבר בחודש פברואר.
ירידות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: הירקות והפירות הטריים (ב-10.7%), התרבות והבידור (ב-1.3%), התחבורה והתקשורת (ב-1.3%) ושירותי הדיור בבעלות הדיירים (ב-0.4%). עליות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ההלבשה וההנעלה (ב-3.7%), הירקות והפירות המעובדים (באחוז אחד) והמזון (ב-0.8%).להלן מספר קבוצות מוצרים ושירותים שהשפיעו באופן ניכר על המדד בחודש זה:
פרשנות למדד נובמבר
- מוצרי מזון- עליית מחירים מתוכננות (בין השאר של יונילבר, יפאורה תבורי, קוקה קולה, מנעמים, וויטה פרי הגליל).
- מחירי דיור – לאחר חודשיים של ירידות חדות קצב הירידה התמתן ל-0.2%-.
- ירקות ופירות – ירידה חדה, השפעות עונתיות.
- הלבשה והנעלה – עליית מחירים עונתית כצפוי מתונה מהרגיל
- דלק – ירידת מחירים חדה ל- 7.58 ₪ לליטר.
- נסיעות לחו"ל – צפי לירידת מחירים "לאחר החגים"
- תקשורת – המשך השפעת התחרות הגוברת בענף על ירידת מחירים
תחזית ראשונית למדד דצמבר
להערכתנו מדד חודש דצמבר יעמוד על 0.1%-.
- מזון – המשך עליית מחירים קלה שנובעת מגלגול התייקרות תשומות ועליית מיסים על החברות
- דלק – ירידת מחיר מ-7.58 ₪ לליטר ל- 7.52 ₪.
- פירות וירקות – ירידת מחירים עונתית
- דיור – דשדוש עם נטייה קלה לעליה
- אחזקת דירה – ירידת מחירים
- הלבשה והנעלה – עליית מחירים מתונה מהרגיל לעונה
- בריאות – ירידת מחירים לאור התחזקות השקל מול האירו
- תקשורת – ירידת מחירים - המשך השפעת התחרות הגוברת בענף
תחזית ראשונית למדד ינואר
להערכתנו מדד חודש ינואר יעמוד על 0.1%-.
- הלבשה והנעלה – חזרה לירידת מחירים עונתית
- מזון – המשך עליית מחירים קלה שנובעת מגלגול התייקרות תשומות ועליית מיסים על החברות
- דלק – ירידת מחיר מ-7.52 ל-7.37 ש"ח לליטר.
- פירות וירקות – עליית מחירים
- דיור – דשדוש מחיר
- אחזקת דירה – ירידת מחיר המים ב-3%
- תחבורה ציבורית – ביטול העלאת המחירים המוכרזת
- תקשורת – ירידת מחירים - המשך השפעת התחרות הגוברת בענף
- ארנונה –עלייה ממוצעת צפויה של 2.5%
![]()
סיקור אינפלציה ותחזית ל-12 חודשים
תחזית האינפלציה ל-12 חודשים הופחתה מ-2.0% ל-1.9%, כשההפחתה נבעה בעיקר כתוצאה מהמשך הירידה במחירי הדיור, שמעלה סבירות להתקררות מתמשכת בענף, התחזקות השקל והירידה במחירי הסחורות. ברקע יושפעו רמות המחירים מהפעילות הכלכלית האיטית והעליה בשיעורי האבטלה. מצד שני הממשלה תתקשה להערכתנו להעביר רפורמות נוספות להורדת מחירים, כשם שנכשלה בהעברת רפורמות לשמים פתוחים ובשוק החלב. כמו כן היא תידרש להעלות מיסים נוספים כדי לממן את הגרעון המתנפח. ברקע, ידרשו העלאות מחירים במחירי תשומות כגון חשמל, מים וארנונה עוד במחצית הראשונה של 2013.
אלה יתגלגלו בהמשך לעליות מחירים בסעיפים נוספים. בנק ישראל נמצא בעיצומה של הרחבה מוניטארית, אשר מצידה עשויה גם כן לחמם מחירים.ציפיות אינפלציוניות בשוק
ציפיות אינפלציה ל-12 חודשים בשוק (הפרש בין אינטרפולציות של תשואות אג"ח שקליות וצמודות) עמדו עד לפרסום מדד ספט' על-2.9%, בהתאם לתחזיות המוקדמות שלנו. לאחר פרסום מדד אוקטובר ועל רקע הלחימה בדרום ירדו ל-1.8% וכעת עלו בחזרה ל-2.1%. לעומת ציפיות אלה, אנו כאמור צופים אינפלציית 12 חודשים של 1.9%. בטווחים הארוכים מגולמת אינפלציה ממוצעת של 2.4%-2.5%, נמוכות לעומת האינפלציה שגולמה בשוק מיד לאחר פרסום מדד ספטמבר (כ-2.7%).
מדיניות מוניטארית
כזכור בנק ישראל הפתיע כשהוריד את ריבית חודש נובמבר ב-0.25%, (לרמה של 2.00%), מה שמבליט את המשקל שהוא נותן לגורמים אחרים מלבד ציפיות האינפלציה, שעמדו באותה תקופה מעל מרכז יעד האינפלציה. ההתחזקות האחרונה של השקל תומכת בהמשך הפחתת הריבית ובנוסף אליה תומכות בהפחתה נוספת ציפיות האינפלציה היציבות שעומדות על 2.1% ל-12 חודשים וכן האינפלציה הנמוכה בפועל ב- 12 החודשים האחרונים 1.4%. ירידת פרמיית הסיכון של ישראל מקלה גם היא על הפחתת ריבית וכן הציפיות לדחייה נוספת במועד העלאת הריבית בארה"ב לחודש דצמבר 2015. אך מצד שני, אופטימיות גוברת למצב הכלכלי, שבאה לידי ביטוי בעליות בשוקי ההון ובעדכון תחזיות הצמיחה של האוצר לעליה ל-3.5%, יקשו על הפחתות ריבית משמעותיות ואולי אף ידחפו בשלב מסוים בחזרה להעלאות ריבית. לסיכום, בשקלול הלחצים המנוגדים ולאור המדיניות המוניטארית של בנק ישראל בעבר, אנו מעריכים כי במידה של ספק הוא יעדיף להפחית את הריבית ועשוי לעשות זאת כבר באחת משתי החלטות הריבית הקרובות (ינואר או פברואר). במידה וחששותיו יתבדו הוא יוכל תמיד לתקן ולחזור לעלות ריבית בהמשך 2013 באותו סגנון הפתעה בו הוא הוריד אותה. (ראו טבלת תחזיות מצורפת).