x




מציג תוצאות 1 עד 2 מתוך 2

נושא: ברזיל - כגודל הציפייה... כלל פיננסים.

  1. #1

    ברזיל - כגודל הציפייה... כלל פיננסים.

    לעומת הפריחה הכלכלית שחוותה תחת הממשל הקודם שלה, גם על רקע מציאת כמות אדירה של נפט, תחת הממשל הנוכחי כלכלת ברזיל מתדרדרת.


    קצבי הצמיחה שלה נפלו מרמה של 7.6% ב-2010 ל- 2.8% ב-2011 וכנראה ירדו ל- 1.5% ב-2012. גם הציפיות הגבוהות לאירוח גביע העולם ב- 2014 והאולימפיאדה ב- 2016 לא עזרו לבורסה המקומית (בוופסה) שנפלה מתחילת השנה ב-7.5% (במונחים דולריים). האם ההתדרדרות המדוברת משקפת בעיות מבניות שהודחקו, החלטות כלכליות שגויות או בסה"כ את המשבר הכלכלי העולמי שלא פסח גם עליה?
    הבעיות של ברזיל - גם וגם וגם
    ברזיל, המדינה החמישית בגודלה בעולם, הן גיאוגרפית והן באוכלוסייה, היא כלכלה מתפתחת עם כל התסמינים הרלוונטיים. היא עדיין סובלת מסיאוב בירוקרטי, שחיתות, אלימות ומגבלות בזכויות הקניין (הממשלה "מתבלבלת" לפעמים בין רכוש פרטי לציבורי). כמו כן המדינה סובלת מהעדר תשתיות חשמל ותחבורה ראויות המעכבות צמיחה, בעיות שזכו בפי אנשי העסקים המקומיים לכינוי "עלות ברזיל". אך בעיות אלה מסבירות אולי את הסיבות לתוצר הנמוך לנפש (12,038 דולר לנפש במונחי כח קניה לעומת 32,211 בישראל) ולא את ההתדרדרות הפתאומית האחרונה של 2011- 2012. זו מוסברת בעיקרה ע"י המשבר העולמי. כלכלת ברזיל חשופה מאד לסחר ובמיוחד למדינות אמריקה הלטינית וסין. היצוא לארגנטינה להמחשה, המייצג כ 20% מהיצוא התעשייתי הברזילאי, ירד משנה שעברה ב-14%. היצוא הכולל מברזיל נפל ברבעון השני לבדו בשיעור שנתי של 13.1%. אך למרות זאת ברזיל לא יכולה להאשים רק את העולם. ה"חכמים" בברזיל שעדיין נוקטים אגב במדיניות מכסי מגן (שמאפשרת לתעשייה המוגנת להתנהל בחוסר תחרותיות) החליטו בשנת 2010 לנסות להחליש את המטבע המקומי באמצעות הטלת מס על משקיעים זרים. התוצאה הייתה קשה, המשקיעים הזרים ברחו מהמדינה והמטבע קרס. רק לאחר שהבורסה המקומית נפלה בחדות במהלך 2011 הכירו בטעותם והמס בוטל. המשקיעים מאד "מפתיע" לא מיהרו לחזור.
    מבצע להצלת ברזיל
    אבל מה שהיה היה, עם הפנים לעתיד קובעי המדיניות בברזיל באים הפעם רציניים מאי פעם במטרה להחזיר את הכלכלה לימי הזוהר שלה. ולמען האמת, יש להם להערכתנו סיכוי לא רע להצליח:

    הבנק המרכזי ניצל את היציבות היחסית באינפלציה הכרונית במדינה (סביב 5.4%) והחל להפחית את הריבית בחדות מרמות של 12% ברבעון השלישי של 2011 לרמת שפל היסטורית של 7.25% וצפוי להמשיך כך גם לתוך המחצית הראשונה של 2013. הפחתת הריבית יחד עם בריחת המשקיעים הפילו את המטבע המקומי (הריאל) וזיכו אותו בתואר "המטבע הנחלש ביותר בעולם לשנת 2012". הממשלה מצידה ניסתה לתמוך בכלכלה ע"י הקלות מס לתעשיות מובילות ובעיקר לתעשיית הרכב, וכן הודיעה בחודש אוגוסט על השקת חבילת התמריצים הגדולה ביותר אי פעם, חבילה שנועדה להגדיל את ההשקעות בעיקר בתשתית התחבורה המקומית.

    המבצע מצליח!
    בשונה ממשלות רבות אחרות בעולם שמשתוקקות גם הן להגדיל הוצאות אך כבולות במגבלת חובות גבוהים, ברזיל נכנסה למשבר במצב טוב יחסית עם יחס חוב תוצר הקטן ביותר באמריקה הלטינית, רק 65%, כשלפני עשור להמחשה עמד על 80%. גם בהגדלת ההוצאות האמורה ברזיל לא מאבדת את הישגיה ושומרת על יציבות הגרעון עומד על סביב 2.5% מהתוצר. מדיניות זאת תאפשר לה, לפי הערכות קרן המטבע, להפחית את יחס החוב שלה גם בשנים הבאות וכן תאפשר גם היא מצידה לבנק המרכזי להמשיך בהפחתת הריבית. המדיניות השמרנית הגדילה מאד את אמון המשקיעים באג"ח הברזילאי ופרמיית הסיכון עליו (CDS ל-5 שנים) נפלה מרמה של 176 נק' בתחילת השנה לרמה של 110 נק' כיום. בעקבות ירידת הסיכון וירידת הריבית ירדה תשואת האג"ח הברזילאי ל-10 שנים לרמת שפל של 9.2% (לעומת 12.6% ביולי 2011). עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שמדובר בתשואה במונחי ריאל שכאמור נחלש וצפוי להמשיך ולהיחלש גם בשנים הבאות לאור פערי הריבית.
    ההתאוששות הצפויה בכלכלה העולמית, התמריצים הפיסקליים, הריבית הנמוכה, אירוח משחקי הספורט, יציבות החוב, חזרת המשקיעים לברזיל (השקעות זרות צפויות לעמוד ב-2013 על 64 מיליארד דולר) והגדלת הניצולת של משאבי הטבע יאפשרו לכלכלת ברזיל, עפ"י הערכות, לחזור לצמוח בשנים 2013 ו-2014 בקצב מהיר יותר של 3.8% ו-4.00% בהתאמה. אבל האם זה יספיק לשוק המניות?
    השקעה בברזיל וסיכום
    מדינות רבות בעולם חוות לאחרונה משברים, אך השאלה הגדולה היא מי מהן תדע לנצל אותם להפקת לקחים, התייעלות והתפתחות. ברזיל שריחפה עד לפני שנתיים על גל האופוריה הכלכלית נפלה מאז וחזק. נראה שהיום היא הרבה יותר בוגרת ומתנהלת בדרך טובה יותר. היא אומנם סובלת עדיין מלא מעט בעיות, בניהן גם בעיות דמוגרפיות כדוגמת אי שיוויון גדול (49.3 במדד ג'יני), מערכת חינוך חלשה (מדורגת בין מקסיקו לאינדונזיה), שחיתות, בעיות כלכליות כגון חופש כלכלי נמוך (בין סרביה למצרים) והעדר זכויות קניין נאותות. אך המשקיעים לא מתעניינים במצב האבסולוטי של הכלכלה אלא בסיכוי שלה להפתיע ולצמוח יותר מהצפוי. כלומר, הערכות לצמיחה עדיין לא אומרות שכדאי לרוץ ולהתנפל על שוק המניות הברזילאי, תקופת ההתאמות שברזיל צריכה לעבור עשויה להימשך זמן רב ובכל זאת מדובר במדינה עם היסטוריה של אכזבת המשקיעים. גם שוק המניות על אף הביצועים החלשים האחרונים, לא מציג תמחור אטרקטיבי כשמכפיל הרווח עליו עומד גבוה על 20.7 נק', ומגלם תשואה של 4.7% בלבד, בטח לא מה שהיינו מצפים מהשקעה בסיכון גבוה. ובכל זאת, עבור לא מעט שרואים בברזיל את "מדינת העתיד" אין שאלה בכלל שהיא צריכה להיות חלק מכל תיק השקעות.
    נקודות נוספות:

    • לברזיל מגזר התעשייתי השני בגודלו ביבשת אמריקה. המגוון בתעשיות רכב, פלדה , פטרוכימיה, מחשבים, צוללות, מטוסים, מחקר חלל (תחנת החלל הבינלאומית ISS) ומוצרי בני קיימא. היא גם חלוצה בתחומים רבים, כולל ייצור אתנול ותאית עץ.
    • חלק לא מבוטל מהצמיחה בברזיל הגיעה על חשבון הסביבה, כגון בירוא יערות באמזונס.
    • מערכת חינוך לא טובה – אך סביר להניח שהדירוג מתעלם מהפער בין בתי ספר הטובים בערים הגדולות לעומת בתי ספר בשכונות עוני ובאזורים כפריים.
    • שחיתות - ההיסטוריה מראה כי מדינות עם נתונים דמוגרפיים דומים עברו לבסוף מהפכות פוליטיות.
    • כמחצית מאוכלוסיית ברזיל היא אנאלפביתית
    ניתן לעקוב אחרינו גם בדף הפייסבוק.

  2. #2
    ולרי בוקר,

    מה שלומך?
    תודה על סקירה מעניינת.

    היום ממליצים על תעודות שווקים מתעוררים yep
    אחת ואני מדגישה אחת הסיבות שאני לא שם זה בגלל ברזיל ...............

    ושוב תודה ויום נעים

    R

הרשאות

  • אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות