tby,

זהו אחד הדיונים המעניינים והמחכימים שקראתי עד כה בפורום.
יישר כח ותודה לתורמים.

אם נכנסנו לנושא בועת הנדל"ן (כן, אני חושב שזו בועה), יש לי כמה דברים לומר גם כן.

1. אני מתפלא מכך שכ"כ הרבה אנשים מתעלמים מהגורם מספר 1 לדעתי להתעוררות הבועה, הריבית הנמוכה. יש קורולציה נהדרת (מבעיתה) בין הריבית שנשחטה ב-2008 לבין הזינוק במחירי הנדל"ן בכל הארץ. הרי מה השתנה בין 2006 ל-2008 שגרם לזינוק הזה חוץ מהריבית? משבר כלכלי עולמי שהיה אמור, אם כבר, לייצר תגובה הפוכה (בעצם, החכמים הבינו שהכסף לא שווה הרבה וצריך משהו מוצק ביד אבל רוב האנשים טיפשים). מישהו היה קונה דירה להשקעה בת"א בתשואה של 2-3% שנתי אם בפק"מ הוא היה מקבל 4%? כנראה שלא, אלא אם כן הוא היה מאמין שמחיר הנכס ימשיך לעלות לנצח.

2. חלק גדול מהעם עדיין חי בקונספציית עולמם של הורינו. הם החזיקו עבודה קבועה וכשלקחו משכנתא ידעו בדיוק כמה יישאר להם ביד כל חודש גם בעוד 20 שנה. היום אנו בעולם אחר והקביעות היא מושג ארכאי (כפי שציין גם jsphs7). למרות זאת, אנשים מוכנים לשעבד היום 40% מההכנסה שלהם ל-25 שנה כשהם לא יודעים מה יוליד יום.

3. חבר טוב שלי, חוקר באקדמיה, אמר לי לפני כשנתיים: "אני מרוויח טוב, אשתי עובדת בהיי-טק, ועם שני ילדים היום אני לא יכול להרשות לעצמי לקנות דירה. אז מי כן?". לצערי, פגשתי כמה כאלה שקנו אך לאו דווקא כי הם יכולים להרשות לעצמם. רובם קנו פשוט כי "זה מה שצריך לעשות", כי "זה מה שמקובל".

חזרה למשבר העולמי,
tby, המשבר הנוכחי אמנם "פרץ" ב-2008 אך הוא תולדה של עשרות שנים של בזבוז וחיים מעבר ליכולת של מדינות ואנשים. מאז 2008 יש טיפול מוניטרי במשבר שעזר לגלגל את הפחית (אני כן חושב שהמושג הזה רלוונטי כאן) אך מעט מאוד נעשה בתחום הפיסקלי. בלי שינוי משמעותי ועידוד אמיתי של ייצור ולא קוסמות פיננסית אין סיכוי לצאת מהמשבר. למה אתה חושב שהכל יסתדר מעצמו למרות החולי שלא טופל?

לסיום,
רציתי להודות לכל אלו שקנו דירה שהם לא יכולים להרשות עצמם, שנוסעים ברכב חדש שאינו שלהם ולוקחים אשראי שלעולם לא יוכלו להחזיר. בזכותכם שילמתי השנה פחות מס הכנסה.