מאקרו
> החלטה בפה אחד להותיר את הריבית לדצמבר ללא שינוי. צפי ליציבות גם בריבית לינואר.
> נתוני סחר החוץ לחודש נובמבר מציגים חולשהביצוא וגם ביבוא
> עליה בציפיות הצרכנים בחודש נובמבר, למרות מבצע "עמוד ענן".
איגרות חוב ומניות
> השיפועים של העקומים הממשלתיים ממשיכים להשתטח.
> איתות חיובי - השוק הראשוני הקונצרני מתעורר, אם כי בעיקר בסגמנט האיכותי.
> בהתאם לרגישות לסיכון, ישנה עדיפות לאפיק הקונצרני על הממשלתי, כמעט בכל מח"מ.
פרוטוקול דיוני הריבית לחודש דצמבר
כזכור, בנק ישראל הותיר את הריבית המוניטרית לחודש דצמבר ללא שינוי ברמה של 2.0%. מפרוטוקול הוועדה ניתן ללמוד כי ההחלטה התקבלה בפה אחד.
חברי הוועדה התייחסו לנתוני המשק האחרונים שהתפרסמו, התומכים בהערכה שהצמיחה המתונה בפעילות נמשכת וצפויה להימשך גם בחודשים הקרובים. עם זאת חלה ירידה בביקושים, המתבטאת בירידה ביבוא הסחורות והשירותים. חלה ירידה בקצב עלייתו של המדד המשולב למצב המשק בחודשים האחרונים.
בנוסף, צוין כי האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים עומדת על 1.8%, ונמצאת מתחת למרכז יעד האינפלציה, וכן התפתחות זו, מצביעה על המשך התמתנות סביבת האינפלציה.
הוועדה דנה בגורם המרכזי שהשפיע על השווקים הפיננסים העולמיים, החשש מפני הבעיות התקציביות בארה"ב ("הצוק הפיסקלי"). תחזיות הצמיחה המעודכנות של הנציבות האירופאית למדינות גוש האירו מחזקות את ההערכות הפסימיות לגבי המשך האטה המדינות הגוש גם בשנה הבאה.
לגבי שוק הדיור, סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן ירד בחודש אוקטובר ב-0.8%. ב-12 החודשים שהסתיימו באוקטובר עלה סעיף זה ב-2.2% לעומת 2.8% ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר. מנגד, מחירי הדירות, הנמדדים על פי סקר מחירי הדירות של הלמ"ס, עלו ב-12 החודשים שהסתיימו בספטמבר ב-2.2% לעומת 1.4% ב-12 החודשים שהסתיימו באוגוסט. חברי הוועדה סברו כי מוקדם להעריך את השפעת ההגבלה על שיעור המימון ממחיר הדיור.
נושא האשראי במשק עלה, אף הוא לדיון, חברי הוועדה עמדו על התרחבות הפער שבין הריבית על האשראי לבין ריבית בנק ישראל, והקיפאון הנמשך ביתרת האשראי למגזר העסקי. הסברה היא, כי הדבר נובע בעיקר מירידת הביקוש לאשראי יחד עם עלייה בפרמיית הסיכון ולא ממגבלת היצע.
להערכתנו הריבית המוניטרית לחודש ינואר 2012 תישאר ללא שינוי, בהנחה שהנתונים המקרו כלכליים של המשק לא יצביעו על האטה משמעותית בקצב הצמיחה של המשק. עם זאת, אנו מעריכים כי קיימת אפשרות להפחתה נוספת, של 25 נ"ב, במחצית הראשונה של 2013.
בנוסף, אנו צופים כי במידה ונתוני המשק האמריקאי ונתוני כלכלות גוש האירו ישתפרו, יחל בנק ישראל לקראת סוף שנת 2013 בריסון מוניטרי, והריבית תעלה קלות לרמה של 2.0%.
סחר חוץ
נתונייצוא הסחורות לחודש נובמבר מצביעים על התדרדרות ביצוא המקומי. כך, יצוא הסחורות בחודש זה, הצטמצם ב-6.6% לעומת החודש הקודם (נתונים מנוכי עונתיות, ללא אוניות, מטוסים ויהלומים), בהמשך להתכווצות של 2.0% שהתרחשה בחודש הקודם.
חרף הדיווח החלש בחודש נובמבר, רמתהיצוא באחד עשר החודשים הראשונים של השנה הייתה נמוכה ב-2.7%, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד (נתונים מקוריים, ללא אניות, מטוסים ויהלומים). היינו, מגמות הייצוא אינן מעודדות למדי.
ענף התרופות בחודש נובמבר הציג חולשה במיוחד כאשר הוא התכווץ בכ-40% לעומת רמתו באוקטובר (נתונים מנוכי עונתיות). מנגד ענף הרכיבים האלקטרונים התרחב בכ-4% בהשוואה לחודש אוקטובר.
גם ביבוא הסחורות נרשמו בנובמבר התפתחויות חלשות. כך, היבוא ירד ב-12.9%, לעומת אוקטובר (נתונים מנוכי עונתיות, ללא אניות, מטוסים ויהלומים). ההתכווצות המשמעותית ביותר התרחשה במוצרי השקעה.
בהתאם, הגרעון המסחרי הגיע לכ-0.7 מיליארד דולר בחודש הנדון. מראשית השנה עומד הגרעון על 17.1 מילארד דולר בהשוואה לגרעון של 13.6 מיליארד דולר בתקופה המקבילה ב-2011.
אינדיקטורים נוספים
• מדד אמון הצרכנים לחודש נובמבר עלה מרמה של 32%- באוקטובר לרמה של 26%-. התפתחות זו היתה מפתיעה למדי כאשר בחודש זה התקיים מבצע "עמוד ענן". רמה זו של המדד היא הגבוהה ביותר בארבעת החודשים האחרונים. נציין כי בחודש נובמבר היו עליות בכל ארבעת הסעיפים המרכיבים את המדד. העליות הגבוהות נרשמו בציפיות לגבי המצב הכלכלי של משק הבית, ובמאזן הציפיות המתייחס למצב הכלכלי במדינה.
• מנגד, סקר הערכת מגמות בעסקים לחודש נובמבר ממשיך להצביע על פסימיות, כאשר זה הגיע לרמה הנמוכה מאז תחילת הסקר. מניתוח נתוני הסקר עולה כי מרבית המדווחים שענו עד ל-15/11 (תחילת מבצע "עמוד ענן"), העריכו שמאזן הפעילות העסקית יהיה יותר טוב מהחודש הקודם, ואילו מדווחים שענו לאחר ה-15/11 העריכו שמאזן הפעילות העסקית יהיה גרוע יותר מאשר בחודש הקודם.
לפיכך, בהחלט ניתן לצפות כי סיומו של "עמוד ענן" יאפשר עלייה ברמת האופטימיות של הסקטור העסקי בחודש דצמבר.
• מראשית השנה נרשמה מגמה חיובית בתחום התיירות. כך, בחודשי ינואר-נובמבר 2012, נרשמו 3.3 מיליון כניסות של מבקרים לישראל (כ-298 אלף בממוצע מידי חודש) עלייה של כ-6%, בהשוואה לחודשים ינואר-נובמבר 2011, בהם נרשמו 3.1 מיליון כניסות מבקרים, בממוצע לחודש 281 אלף.
שוק האג"ח
שבוע המסחר האחרון התאפיין במגמות מעורבות עם נטייה לעליות מחירים, במיוחד בחלקים הממשלתיים הארוכים. כפי הנראה, המשקיעים מרגישים בטוחים יותר, לפנות למח"מים הארוכים, על רקע הייסוף הנרשם בשער השקל כנגד הדולר והאינדיקטורים הכלכליים המצביעים על כך שהפעילות המשקית נחלשת. התוצאה הייתה שגם העקום הממשלתי השקלי וגם הצמוד הלכו והשתטחו.
האפיק השקלי התנהל השבוע במגמות מעורבות, כאשר החלקים הקצרים רושמים ירידות מחירים קלות והחלקים הארוכים רושמים עליות מחירים נאות. תרומה משמעות לרווחי ההון הגיעה מייסוף של כ-1% אשר נרשם בשער השקל כנגד הדולר האמריקאי. כך לדוגמא, הממשלתי השקלי, ה-"0115" שמר על ערכו, תוך עלייה של 1 נ"ב בתשואה לפדיון במהלך השבוע לכדי, 1.94%. לעומת זאת, הממשלתי השקלי הארוך, ה-"1026" הוסיף לערכו 0.5%, כאשר התשואה לפדיון פוחתת ב-4 נ"ב לכדי 4.33%.
חשוב לציין, כי ההתפתחות בחלק הארוך התרחשה במקביל לעלייה של 12 נ"ב בתשואה לפדיון ב-UST ל-10 שנים. כלומר, פער התשואה בין הממשלתי השקלי למקבילה האמריקאית ל-10 שנים התכווץ השבוע ב-15 נ"ב.
לעומת עלייה של 0.2% במדד האג"ח הממשלתי השקלי בשבוע שחלף, נרשמה עלייה משמעותית יותר במדד הממשלתי הצמוד, של 0.5%. באופן כללי, המגמות באפיק הצמוד היו דומות לאלו שנצפו באפיק השקלי, אך יותר חריפות.
כך, ה"גליל 5472" שמר על ערכו כאשר התשואה לפדיון מטפסת ב-2 נ"ב לכדי 0.11%-. ה"גליל 5904" רשם רווח הון של 0.8%, והתשואה לפדיון פחתה ב-8 נ"ב לכדי 1.63%.
החולשה בחלקים הקצרים של האפיקים הממשלתיים ומנגד, חוזקה בחלקים הארוכים הביאה לכדי ירידה של 4 נ"ב בשיפוע של העקום הממשלתי השקלי (הפער שבין מח"מ 10 למח"מ 2), לכדי 239 נ"ב ולירידה של 10 נ"ב בשיפוע של העקום הצמוד לכדי 177 נ"ב.
המגמות באפיק הממשלתי השקלי והצמוד הביאו לכדי ירידה קלה של 1 נ"ב בציפיות האינפלציה של הטווחים הקצרים לכדי 2.05% ולעלייה של 4 נ"ב בציפיות האינפלציה ל-10 שנים.
המדדים המובילים של האפיק הקונצרני התנהלו השבוע בין יציבות (לדוגמא, התל-בונד 40) ועד ירידה של 0.1% במדד התל-בונד 20. תשואת החסר של מדדי התל בונד, לעומת הממשלתיים הביאו לכדי עלייה בפער התשואה שבין המדדים הקונצרנים המרכזיים לממשלתיים. כך לדוגמא, המרווח שבין התל-בונד 20 לבין הממשלתית הצמודה המקבילה עלה ב-8 נ"ב במהלך השבוע ל-165 נ"ב. הפער בין התל-בונד השקלי לממשלתית המקבילה התרחב ב-2 נ"ב ל-128 נ"ב.
באופן כללי, ובמיוחד לאור תשואת החסר שנרשמה בשבוע האחרון באפיק הקונצרני, לעומת הממשלתי, אנו ממשיכים להעדיף אחזקה של איגרות חוב קונצרניות צמודות על פני ממשלתיות צמודות למדד (בכפוף לרמת הסיכון של המשקיע), כאשר ישנה חשיבות גבוהה לבחירת איגרות באופן פרטני ולא על ידי היצמדות למדדים. למשקיעים הרגישים לסיכון אנו ממליצים על שילוב שבין איגרות חוב קונצרניות שלהן מח"מ קצר ואיגרות חוב ממשלתיות שקליות שלהן מח"מ ארוך.
השוק הראשוני הקונצרני
בחודשיים האחרונים אנו עדים לעליית מדרגה בהיקף ההנפקות. לדוגמא, בעוד שבחודשים ספטמבר ואוקטובר הסכום הכולל של החוב המונפק, בחודשיים אלו, הסתכם בכ-1.5 מיליארד ש"ח, בחודש נובמבר הגיע סך הגיוס לכדי לכ-3 מיליארד ש"ח. בשבועיים הראשונים של דצמבר הגיע סך הגיוס לכדי 1.6 מיליארד ש"ח, המצביע על כך שהפוטנציאל הוא לכך שבסיכום חודשי סך הגיוס יהיה אף גבוה מזה של נובמבר. כלומר, יש כאן בהחלט סימנים מעודדים.
עם זאת, חשוב לציין כי כבר חודשים רבים לא מונפק חוב לא מדורג, לכן ההתאוששות מורגשת בקרב חברות שאיתנותם הכלכלית יציבה יחסית. היינו, המשקיעים הם סלקטיביים למדי וגם המנפיקים בחוב הלא מדורג לא יוצאים לשוק מפאת הריביות הגבוהות שיצטרכו לשלם.
ההתעוררות בשוק הקונצרני באה גם לידי ביטוי בביקושים האחרונים שנצפו בהנפקת חברתגזית גלוב. החברה התכוונה לבצע הרחבת סדרת אג"ח יא' בהיקף של כ-0.5 מיליארד ש"ח, אך לאור הביקושים החליטה להכפיל את סכום ההנפקה לכ-1 מיליארד ש"ח.
התפתחות זו בשוק הראשוני, אך כי הוא בעיקר במקטע האיכותי לעת עתה, היא בהחלט מעודדת ומצביעה על שיבת הביטחון של המנפיקים ושל המשקיעים בתחום. להערכתנו, בהתחשב באלטרנטיבות, המגמה החיובית באפיק הקונצרני צפויה להימשך ב-2013.