נתונים כללייםאוכלוסייה: 142 מיליוןתמ"ג: 1.85 מיליארד דולרתמ"ג לנפש: 13,000 דולר (במונחי כוח קניה)צמיחה שנתית - תמ"ג ריאלי: 2.9% (רבעון שלישי 2012) ; צפי לשנת 2013: 3.6%שיעור אינפלציה: 6.5% (אוקטובר 2012) ; צפי לשנת 2013: 6%ריבית: 8.25% (נובמבר 2012)שיעור אבטלה: 5.3% (אוקטובר 2012)מטבע: רובל רוסי, 1 דולר ארה"ב = 31.05 רובל רוסידרוג אשראי: (BBB (S&P

נקודות מפתח
  • מעצמת אנרגיה עולמית - נפט כמייצב כלכלי
  • שיעור אבטלה נמוך - שפל של עשור
  • עלייה באינפלציה עקב עליית מחירי המזון
  • יציבות גודל האוכלוסייה בשנים האחרונות


כלכלה יציבה בעלת פוטנציאל צמיחה מהגדולים בעולםרוסיה, המדינה בעלת השטח הגדול בעולם, עברה מהפכה כלכלית משמעותית בשנים האחרונות. מאז פירוק ברית המועצות, הפכה רוסיה לאחת המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם, ואחת ממדינות מועדון ה- BRIC, ארבע הכלכלות המתפתחות הגדולות בעולם, בעלות פוטנציאל כלכלי גדול לשנים הבאות.כלכלת רוסיה התאוששה באופן מרשים מהמשבר החמור שפקד אותה בשנת 2008, ונמנית היום בין עשר הכלכלות הגדולות בעולם. בעוד ברוב חלקי אירופה נרשמת האטה במרבית השווקים ובחלקם אף מיתון, ממשיכה רוסיה בצמיחה יציבה, בעיקר הודות לאוצרות הטבע שבשטחה. אוכלוסייתה של רוסיה היא מהגדולות בעולם, אך מאז פירוק ברית המועצות חל קיטון בקרב האוכלוסיה, בניגוד למגמה הקיימת בשאר מדינות ה- BRIC. למשך זמן, מצב זה עלול ליצור מחסור בכוח עבודה צעיר אשר ייאלץ לשאת בנטל גדול של תשלומי רווחה. החל משנת 2008 נבלמה מגמת הקיטון המשמעותית וגודל האוכלוסייה ברוסיה נותר יציב. הגדלת האוכלוסייה הינה אחד האתגרים החשובים של רוסיה לעתיד.

נתוני תעסוקה מרשימים ועלייה בשכר הממוצעשיעור האבטלה ברוסיה הסתכם בחודש אוקטובר ב- 5.3%. בניגוד לגידול החד באבטלה באיחוד האירופי, רוסיה ממשיכה במגמתה החיובית במיגור האבטלה. בחודש אוגוסט השנה הגיע שיעור האבטלה במדינה לרמתו הנמוכה ביותר בעשור האחרון, 5.2% בלבד ונותר כך גם במהלך חודש ספטמבר. רק נזכיר כי בתחילת שנת 2010 עמד שיעור האבטלה ברוסיה על כ- 9%. היכולת לצמצם את שיעור האבטלה בשלוש השנים האחרונות, הינה תעודת כבוד לכלכלה הרוסית.כיום, ניתן למצוא בקלות יחסית עבודה ברוסיה. מספר המשרות הפנויות גבוה ממספר התושבים המחפשים עבודה. עודף היצע המשרות מאפשר החלפת עבודה בתדירות גבוהה יותר, וכתוצאה מכך עלייה בשכר הממוצע, במיוחד בענפי התעשייה והבנייה. עקב העלייה בשכר הממוצע, שיעור האוכלוסייה שמתחת לקו העוני ירד ל- 12.5% בלבד, השיעור הנמוך ביותר בעשור האחרון.גורם מרכזי אשר השפיע על הקיטון בשיעור האבטלה הינו השיפור בתעסוקה באזורים הכפריים. אזורים אלו נשענים בעיקר על תעשיות עונתיות כמו בנייה וחקלאות, ולכן בהמשך השנה צפוי גידול מסוים בשיעור האבטלה עם בואו של החורף.
שיעור אבטלה
מקור: Tradingeconomics.com

גידול באינפלציה עקב עליית מחירי המזוןלאחר שהממשלה הצליחה להקטין בחדות את שיעור האינפלציה בשנת 2011, במחצית השניה של 2012 ניתן להבחין בעליית מחירים מחודשת. האינפלציה בחודש אוקטובר הסתכמה ב- 6.5%, לאחר שהגיעה לשיעור של 3.6% במהלך הרבעון השני, השיעור הנמוך ביותר מאז פירוק ברית המועצות. הבנק המרכזי הציב יעד לשנת 2012 לאינפלציה בטווח של 5%-6%, אך האינפלציה צפויה לחרוג מטווח זה ולהיות מעט גבוהה יותר מ- 6%.אזרחי רוסיה דירגו את עליית המחירים כדאגה הגדולה והמטרידה ביותר בחייהם, ולכן הממשלה רואה בריסון האינפלציה מטרה חשובה ליציבות הכלכלית, גם במחיר של האטה זמנית בצמיחה. אומנם חלו עליות במחירי השירותים והאנרגיה, אך ניתן לייחס את הגידול באינפלציה בעיקר לעליית מחירי המזון. רוסיה, שהינה יצואנית החיטה השלישית בעולם, חוותה השנה בצורת קשה אשר פגעה בגידולים וגרמה לעליית מחירי המזון. בנוסף, היחלשות הרובל מול הדולר מייקרת ייבוא מוצרי מזון, שיכלו למתן את עליית המחירים.
אינפלציה
מקור: Tradingeconomics.com

העלאת הריבית כמאבק באינפלציהכתגובה לעליית המחירים ברוסיה, הוחלט בחודש ספטמבר להעלות את שיעור הריבית ב- 0.25% לרמה של 8.25%. ההחלטה הפתיעה כלכלנים רבים, מכיוון שהייתה בניגוד לצעדים המוניטריים אשר בוצעו ביתר מדינות ה- BRIC. למעט רוסיה, בכל יתר מדינות ה- BRIC הוחלט על הורדת שיעור הריבית, וזאת בכדי להמשיך בעידוד הצמיחה ומיצוי הפוטנציאל הכלכלי.רוסיה שמה בעדיפות ראשונה את הטיפול ביציבות הכלכלה, גם במידה ובטווח הקצר תגרם האטה בצמיחה. למרות זאת, כלכלנים רוסים רבים מותחים ביקורת על העלאת הריבית האחרונה, אשר לדעתם הינה צעד לא אחראי, העלול לגרום לתוצאה שונה מהמצופה ולפגוע בכלכלה הרוסית במקום לייצבה.

הנפט כמייצב כלכליבשנים האחרונות ביססה רוסיה את מעמדה כמעצמת אנרגיה עולמית: בשנת 2011 היא היתה מפיקת הנפט הגולמי הגדולה בעולם לאחר שעקפה את ערב הסעודית, והיא מחזיקה בעתודות הגז הטבעי הגדולות בעולם. בעוד רוסיה נהנית מייצוא נפט בעיקר למדינות אירופה, כ- 50% מצריכת האנרגיה שלה מתבססת על גז טבעי, משאב זול בהרבה מאשר נפט. ייצוא הנפט המאסיבי הגדיל את יתרות המט"ח של רוסיה, מה שמאפשר יציבות וביטחון כלכלי לקראת התמודדות עם משברים עתידיים אם וכאשר יבואו.יחד עם זאת, התלות של רוסיה במאגרי הנפט שלה מסכנת למעשה את היציבות הכלכלית. הישענות על ייצוא הנפט אשר נתון לתנודתיות מחירים, אינה מספיקה ועליה לחזק ולעודד סקטורים נוספים, כגון תעשייה והשקעות חיצונית. חיזוק סקטורים אלו הנמצאים לאחרונה בצמיחה מתונה בלבד, יוסיף ליציבות הכלכלה המקומית ויספק מקור הכנסה לאומי נוסף.
מספר חביות נפט המיוצרות ביום (באלפים) בשנת 2011 (מדינות מפתח)

סיכוםכלכלת רוסיה נמצאת במצב טוב יותר מאשר רוב כלכלות אירופה. תלותו של העולם המערבי באנרגיה, מעצים את מעמדה של רוסיה ככוח כלכלי ופוליטי משמעותי ביותר בעולם.אי היציבות המדינית והביטחונית במזרח התיכון, משפיעה על מחירי הנפט העולמיים. במידה ויחריף המשבר בין המערב לארצות הנפט ובעיקרן איראן, צפוי מחיר הנפט לזנק. מהלך זה ישרת את הכלכלה הרוסית על ידי הגדלת יתרות המט"ח שלה והגדלת יכולתה להתמודד עם משברים עתידיים, וכן ישרת את מאמצי הממשלה הרוסית להמשיך בפיתוח הכלכלה וביסוסה כמעצמה עולמית חזקה יותר.טיפול בשניים מהאתגרים הגדולים ביותר של המדינה, הקיטון הדמוגרפי והתלות בייצוא סחורות האנרגיה, הינו הדבר המרכזי שצריך לעמוד בסדר העדיפויות של הממשל. שני מאפיינים אלו מהווים עקב אכילס לכלכלה המקומית ועלולים לסכן את הצמיחה. אך במידה ויחול שיפור, תחזק רוסיה את מעמדה כאחת הכלכלות החזקות בעולם ואף תגדיל את כוחה הפוליטי.