בנק ישראל הותיר את הריבית ברמה של 2%
רק מקריאה של פרוטוקול החלטת הריבית של החודש שעבר ניתן היה להבין שללא אירוע יוצא דופן, הסבירות לשינוי בריבית החודש נמוכה מאוד. ההחלטה להוריד את הריבית בחודש שעבר (שהתקבלה ברוב של 4 מול 2 שתמכו בהותרת הריבית על כנה) נבעה בעיקר מרצון להקדים תרופה למכה ומהעובדה שהאינפלציה הצפויה קרובה למרכז היעד ולכן ניתן להוריד את הריבית כדי לעודד את המשק במידה ותחול הרעה בצמיחה. מאז ההחלטה ההיא, המכה לא הגיעה ולכן אין סיבה להפחית שוב את הריבית. בחו"ל, אירופה נכנסה אמנם למיתון באופן רשמי אך מנגד בפעילות הכלכלית בארה"ב חל שיפור. בישראל, המדד הפתיע כלפי מטה אך כיוון שעיקר ההפתעה באה מסעיף הדיור, בכלל לא ברור שניתן להסיק מכך על ירידה נוספת בסביבת האינפלציה. בנוסף, אנו מעריכים כי בנק ישראל ממתין לראות את מידת האפקטיביות של המגבלות על שוק המשכנתאות עליהן הכריז בחודש שעבר.
בהסתכלות קדימה, העובדה שבבנק ישראל חוששים מהאטה חריפה יותר במשק מכפי שהעריכו קודם לכן עשויה להוביל את הבנק להפחית את הריבית פעם אחת נוספת במהלך החודשים הקרובים, במידה וחששות אלו יתבררו כנכונות. עם זאת, כיוון שאנו מעריכים שהצעדים בשוק המשכנתאות לא ממש אפקטיביים ושמחירי הדירות ימשיכו לעלות, ייתכן בהחלט שהריבית תחזור לעלות כבר לקראת סוף 2013.
נקודות מרכזיות מההודעה:
• על פי בנק ישראל: " התפתחות המחירים בפועל מצביעה על המשך התמתנות סביבת האינפלציה". להערכתנו לא מדובר בהתמתנות משמעותי וכבר בתחילת השנה נרגיש את העליות במחירי השירותים הציבוריים (חשמל, מים ארנונה וכו') כמו גם את המשך העליות במחירי הדיור. אנו מצפים לאינפלציה של 2.2% ב-12 חודשים הקרובים.
• ציפיות האינפלציה לשנה בשוק ההון ירדו מ-2.5% ל-2.2%. ממוצע תחזיות החזאים עומד על 1.9%.
• גם החזאים וגם שוק התלבור מדברים על ריבית של 1.8% בעוד שנה. באופן עקרוני תחזית כזו יכולה גם לתאר תרחיש של יותר מהפחתת ריבית אחת ואח"כ חזרה לתוואי של עליות אבל זה לא המקרה. שוק התלבור מגלם ריבית של 1.8% לכל אורך העקום, כלומר הצפי הוא להפחתה אחת בחודשים הקרובים והותרת הריבית ברמתה בחודשים שלאחר מכן.
• בנק ישראל ממשיך לציין את ההרעה הצפויה בפעילות כפי שזו באה לידי ביטוי בסקרים שונים (סקר המגמות בעסקים של הלמ"ס, מדדי אמון הצרכנים ומדד מנהלי הרכש). עם זאת הבנק מציין שנתונים אלו עקביים עם תחזית הצמיחה ל-2013 שפורסמה בספטמבר ועומדת על 3%. לא נהיה מאוד מופתעים אם התחזיות דווקא יעודכנו בחודש הבא כלפי מטה.
• לפי הערכות בנק ישראל, השפעתו של מבצע "עמוד ענן" על התוצר במשק תהיה נמוכה.


אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו - פסגות בית השקעות