מאקרו, אגרות חוב וריביות
>גוש האירו חווה 2 מיתונים תוך 4 שנים – השנים הקרובות לא צפויות להיות מרשימות
>הגישה השלילית שלנו ביחס לגוש נמשכת
>השפעת Sandy על הפעילות הריאלית מפתיעה לרעה. הייצור התעשייתי בארה"ב מתכווץ חדות
>יוון מקבלת שנתיים של שקט והאיחוד מתכונן לסייע לספרד



גוש האירו – 2 מיתונים ב-4 שנים
עכשיו זה כבר רשמי וזה ממש לא מעודד, לאחר שנרשמה התכווצות של התוצר בכלכלה האירופית, הן ברבע השני של 2012 והן בשלישי, ניתן להכריז כי הגוש האירו נמצא במיתון – כאילו שמישהו לא ידע זאת...
באופן רשמי, הגוש האירו (17 מדינות) התכווץ ברבע השלישי ב-0.4% (במחירים קבועים ובמונחים שנתיים), לעומת הרבע השני. אגב, ברבע השני הוא התכווץ ב- 0.8%. אמנם, ברבע הנדון נרשמה התרחבות של 0.8% גם בגרמניה ואף בצרפת, אך היא היתה מתונה למדי ולא הצליחה להביא לכדי התרחבות של הגוש, כאשר מדינות אחרות, קטנות בהיקפן מגרמניה וצרפת, מתכווצות בשיעורים חדים למדי. כך לדוגמא, איטליה התכווצה ב-0.8%, ספרד הידרדרה ב-1.1% והולנד, הכלכלה החמישית בגודלה בגוש האירו התכווצה ב-4.4% (ראו תרשים משמאל).
מעבר לרשמיות, נתונים אלו מצביעים על קושי בלתי נסבל של האזרחים האירופאים, במיוחד של אוכלוסיית הצעירים שהיא מובטלת בשיעורים עצומים. כל זאת, כאשר לממשלת הנאנקות תחת הרצון לצמצם את הגירעון אין הרבה מה לעשות ולמעשה מעצימות את רמת המיתון בגוש.
בעיה נוספת, היא שגם המדינות החזקות כמו גרמניה או צרפת רושמות הידרדרות של עוצמת הצמיחה. כך לדוגמא, המשק הגרמני צמח ברבע הנוכחי ב-0.8%, הנמוך מ-1.2% שנרשם ברבע השני. כלומר, גם המשענת האירופאית נראית בתקופה הנוכחית פחות איתנה מאשר הייתה לפני רבעון.
מעניין במיוחד, כי פער הצמיחה לנפש בין ארה"ב לגוש האירו הוא גבוה. כך, בעוד שהמשק האמריקאי שומר על קצב צמיחה חיובי לנפש (כ-0.8%), בגוש האירו התוצר לנפש מתכווץ(0.4%-). כל אלו מביאים אותנו לנקוט בגישה שלילית ביחס להשקעות בגוש האירו.



Sandy משפיעה לרעה על הייצור התעשייתי בחודש אוקטובר
הייצור התעשייתי בארה"ב התכווץ במפתיע בחודש אוקטובר ב-0.4%, לעומת צפי השוק לכדי התרחבות של 0.2%. כל זאת, כאשר טווח התחזיות נע בין 0.6%+ ועד 0.3%-.
כפי הנראה, העובדה שהסופה Sandy הביאה להפסקת חשמל באיזור הצפון-מזרחי של ארה"ב, פגעה במידה רבה בפעילות היצרני.
הפעילות בענפים היצרניים התכווצה ב-1.9%, והיא קוזזה בחלקה על ידי התרחבות של 1.5% בתחום הכרייה. אם נבחין לפי קבוצות שוק, אזי נרשמה התכווצות של 0.9% בייצור מוצרים הקשורים לצרכנים ושל 1.2% בייצור מוצרים לעסקים, שקוזזה באופן חלקי על ידי עלייה של 1.6% בייצור מוצרים מתחום האנרגיה.
גם אם נניח כי זהו אירוע חד- פעמי (Sandy), אזי גם המגמה ארוכת הטווח אינה מעודדת במיוחד. לראיה, רמת הפעילות באיזור נחלשה מאוד מאמצע 2012 ולראיה מדד Empire, אשר אומד את הסביבה העסקית באיזור ניו-יורק. המדד הידרדר מהרבע השני של השנה ואף נכנס לטריטוריה השלילית לפני מספר חודשים.
איגרות החוב של ממשלת ארה"ב רשמו השבוע רווח הון והגיעו לשפל של 10 השבועות האחרונים, על רקע פתיחת המגעים לטיפול בצוק הפיסקלי. למעשה, ה-UST רשמו רצף עליות שערים שאורכו הוא 4 שבועות. מן הצד האחד של הדיונים היו הדמוקרטים ואובאמה, אשר טען כי "המצביעים דורשים עסקה". מן הצד האחר, מנהיג הרפובליקנים בבתי הנבחרים, John Boehner, אמר כי "הרפובליקאים מוכנים לשוחח על ההכנסות בתמורה לדיון על צמצום הוצאות". כאמור, כל זאת בכדי למנוע היווצרותו של הצוק הפיסקלי, שמשמעותו היא פגיעה בכלכלה וצמצום בהיקף הנפקות איגרות החוב הממשלתיות.
אמנם, שני הצדדים דיווחו על פגישה מוצלחת, אך חילוקי הדעות נותרו ללא שינוי – גודל הממשלה ומיסוי העשירים.
מבין חילוקי הדעות ניתן לדוגמא לציין, כי הדמוקרטים מעוניינים שהטבת המס של הנשיא בוש למשתכרי השכר הגבוה (מעל 250 אלף דולר לזוג ומעל ל-200 אלף דולר ליחיד) תפקע. מנגד, הטבות המס למשתכרים שכר נמוך צפויות להישאר ללא שינוי. הרפובליקאים מעוניינים בהפחתת שיעור המס גם למקבלי השכר הגבוה.
כפי שמסתמן, בבית הלבן פועלים בשני מישורים – לטווח הקצר ולטווח הארוך. הראשון, צפוי לטפל בבעייה המיידית ולאפשר המשך פעולה של האוצר האמריקאי. השני, הוא התמודדות עם הגירעון האמריקאי על פני העשור הקרוב, אשר לפי התוכנית צפוי להצטמצם בטריליוני דולרים. כפי הנראה, ייקח עוד כחודש עד אשר הנבחרים האמריקאיים יגיעו לכלל הסכמה. בשורה התחתונה, ניתן לומר כי גם על רקע שינוי בגישה בין הצדדים, נותרו המחלוקות הישנות.
חשוב לציין כי הצלחת הדיונים תביא לצמצום הגירעון ובהתאם לירידה בצרכי גיוס ההון על ידי האוצר האמריקאי, היינו רווחי הון של הממשלתיות דבר שאכן קרה מאז בחירת אובאמה.
כך, ה-UST ל-10 שנים נסחרה בסוף שבוע המסחר בתשואה לפדיון של 1.58%, ירידה של 2.6 נ"ב, לעומת הרמה בה היא נסחרה לפני שבוע. גם ב-UST ל-2 שנים נרשמה ירידה של 2 נ"ב לכדי 0.238%.
גם איגרות החוב האירופיות ה"חזקות" רשמו גם הן רווחי הון כאשר התשואה לפדיון באג"ח ל-10 שנים של ממשלת גרמניה פוחתת ב-1.7 נ"ב לכדי 1.329%. גם איגרת החוב של איטליה רשמה רווח הון כאשר התשואה לפדיון באג"ח ל-10 שנים פוחתת ב-10.8 נ"ב, לכדי 4.853%. מנגד, איגרות החוב של ספרד ופורטוגל רשמו הפסדי הון. נציין כי הספרדים נמצאים בתהליך לא רשמי לקבלת סיוע (רשמי) של האיחוד האירופי. הינו, ראש הממשלי הספרדי עדיין לא ביקש סיוע באופן מפורש, אך האירופים מכינים את הקרקע לסיוע. כמו כן, היוונים קיבלו השבוע שנתיים נוספות של חופש בהן הן יצטרכו להגיע ליעד הגירעון של האיחוד האירופי. שר האוצר הגרמני, Wolfgang Schaeuble, אמר כי היוונים ביצעו מהלכים מעל ומעבר לנדרש. אמנם, נשמע מפתיע, אך, כפי שכבר טענו בעבר, הגרמנים משנים את הגישה בכל האמור לחברות בגוש האירו, בעיקר על רקע העובדה שגם הם נראים פחות טוב.
אנו ממשיכים לנקוט הגישה לפיה, יש להמנע מחשיפה לאיגרות החוב האירופאיות. יתר על כן, ישנה עדיפות לאיגרות החוב הקונצרניות האמריקאיות, על פני אלו הממשלתיות.