סופת ההוריקן "סנדי" אשר תקפה את החוף המזרחי של ארה"ב הותירה אחריה נזק עצום מימדים ברכוש ובנפש. עין הסערה שפגעה באטלנטיק סיטי (ניו ג'רסי) ובסך הכל הורגשה ב-11 מדינות נוספות, שיבשה למיליוני בני אדם את שיגרת החיים. רבים סבלו ממחסור ממושך בחשמל ובדלקים והיו גם כאלו שנאלצו לנטוש את בתיהם עוד בטרם הגעת הסופה...


...גופי מחקר בארה"ב העריכו כי מימדי ההרס לרכוש שהותירה הסופה מוערכים בכ-20 מיליארד דולר. בנוסף, הנזק וההפסדים שנגרמו לסקטור העסקי מוערכים בין 10 מיליארד דולר ל-30 מיליארד דולר. סקטורים רבים חוו אובדן רב של הכנסות בשל הסופה, כשבראשם סקטור התעופה, זאת לאחר ש-14 אלף טיסות מרחבי העולם לניו יורק בוטלו. גם המסחר בבורסות וול סטריט שותק ביומיים שלאחר הסערה.אין ספק שבשלב הראשון ההשפעה של סופות ואסונות טבע הינה שלילית על הכלכלה והעסקים, אולם בטווח הרחוק יותר אירועים מעין אלו דווקא מסתברים כמעודדי צמיחה והתאוששות בשל ההשקעות הנדרשות, אם זה בתשתיות, שיפוצי בתים ומבנים שנהרסו, רכישה מחודשת של תכולת בתים, ביקושים לכלי רכב ועוד. הפעם, מאחר שהסופה פגעה באזורים מרכזיים צפופי אוכלוסין ובמוקדי עסקים רבים ומשפיעים על הכלכלה האמריקאית, סביר להניח כי השלטון המקומי בגיבוי הממשל יפצחו בתוכניות שיקום קדחתניות במטרה להחזיר את המצב לקדמותו כמה שיותר מהר. כך לדוגמא, בשנת 2005, הוציא ממשל ג'ורג' בוש כ-105 מיליארד דולר על בנייה ותיקון נזקים שגרמה סופת ההוריקן קתרינה שחצתה פלורידה ופגעה בעיקר בניו אורלינס שבלואיזיאנה. אם כך, מי הם הסקטורים העיקריים שצפויים להרוויח מתוכניות השיקום הנדרשת?להערכת מחלקת המחקר של אינפיניטי, הסקטורים העיקריים שצפויים להרוויח מסופת ההוריקן סנדי הם בעיקר:
  1. חברות בנייה: כאמור, הנזק שנגרם לבתי מגורים רבים במוקדי האסון צפוי להביא לדרישה מוגברת עבור חברות הבנייה השונות. על פי הערכות של חברת המחקר CoreLogicהאמריקאית, מדובר בהיקף של 284,000 בתים הזקוקים לשיפוץ או בנייה מחודשת באופן מיידי. אחת הדרכים הנוחות להיחשף לתחום זה היא באמצעות השקעה בקרנות ETF מתמחות. דוגמאות לכך הן: iShares Dow Jones US Home Construction (סימול: ITB) הנסחרת בוול סטריט לפי שווי שוק של 1.4 מיליארד דולר.בשנה האחרונה זינקה קרן זו ב-76%, בעוד שמדד חברות התעשייה דאו ג'ונס עלה בשיעור זניח של 4.97%. קרן זו עוקבת אחר ביצועי חברות בנייה אמריקאיות בדגש על כאלו המתמחות בבניית בתי מגורים לרבות בתים ניידים.
  2. קמעונאות ורשתות "עשה זאת בעצמך": מדובר בשני סקטורים שהביקושים למוצריהם עלו גם לפני וגם אחרי הסופה. לדוגמא רשת הום דיפו (סימול: HD) דיווחה כי בשל הסופה החליטה ההנהלה הראשית לתגבר את אזורי הסופה ב-350 עובדי החברה כדי שיוכלו לסייע לביקושים הגבוהים. רק אתמול דיווחה החברה על תוצאותיה לרבעון השלישי של השנה בהם הציגה גידול ניכר בהכנסותיה ורווחיה מה שהביא לעלייה יומית של המניה בשיעור של 3.6% ובכך השלימה זינוק של 50% מתחילת השנה. מעבר לכך, הרשת עדכנה מעלה את תחזית ההכנסות והרווחים שלה ל-2012 ודיווחה על תוכנית לרכישה חוזרת של מניותיה בהיקף של 700 מיליון דולר במהלך הרבעון הרביעי של השנה. מי שמעוניין להיחשף לתחום הקמעונות מבלי לבחור במניות ספציפיות יכול לעשות זאת באמצעות השקעה בקרנות ETF. אחת הדוגמאות לכך היא קרן SPDR S&P Retail(סימול: XTR)שעוקבת אחרי ביצועי המניות של חברות הקמעונאות הכלולות במדד S&P 500. ניתן לראות כי קרן זו הוסיפה לערכה מתחילת השנה כ-15.9% בעוד שכלל מדד S&P 500 עלה ב-9.3%.
  3. תעשיית הרכב: הסופה גרמה להצפה של אזורים רבים בחוף המזרחי ולהרס של מכונית רבות. יצרניות הרכב דיווחו כי בחודש דצמבר חלה ירידה במסירות כלי הרכב ובעיקר בסוף החודש עם היוודע על בואה של הסופה. כעת עם שוך הסערה, אנליסטים רבים המסקרים את תחום הרכב מעריכים כי העסקים צפויים להעלות הילוך.

שורה תחתונה: הסופה "סנדי" הזכירה לנו שני כללים פשוטים שתמיד נכונים: האחד, בכלכלה כמו בכלכלה, כשיש צד מפסיד, מהצד השני תמיד יעמוד זה המרוויח, ובמקרה הנסקר, מדובר בסקטורים שהוזכרו לעיל. הכלל השני ואולי החשוב יותר הוא, שמאחורי העננים האפורים תמיד השמיים כחולים.
  • הטיפ רלוונטי למועד כתיבתו. הניתוח במסמך זה נעשה בהתבסס על מידע אשר פורסם ו/או היה נגיש לכלל הציבור באתר http://www.google.com/finance אשר החברה מניחה שהינו מידע מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנותו.