אוסף הנתונים שיצאו במהלך סוף השבוע, יחד עם תוצאות הבחירות בארה"ב, היו אמורים לדחוף את מדדי המניות בעולם לעליות. למרות זאת, השווקים מעדיפים להתמקד בחצי הכוס הריקה, כלומר זו שמלאה בבעיות מבניות בכל העולם וסיכונים משמעותיים לשווקים, ומדד ה-S&P 500 רשם ירידה של 3.4% בשלושת ימי המסחר שמאז הבחירות. התשואה על אג"ח אמריקאית ל-10 שנים ירדה לרמה של 1.61%, כל זה למרות השקט היחסי מכיוונה של אירופה.
הצוק הפיסקאלי – הסיכויים והמשמעות
הגורם העיקרי לחוסר ההתלהבות של השווקים מהנתונים והבחירות הוא החשש מהתממשות תרחיש הצוק הפיסקאלי. על פי ההערכות המעודכנות של משרד התקציבים האמריקאי, גובהו של הצוק הפיסקאלי, כלומר שווי סך ההרחבות הפיסקאליות שמגיעות לסיומן בתחילת השנה, נאמד בכ-500 מיליארד דולר שיופחתו מהגרעון של 2013. במידה ואלו אכן לא יוארכו, זינוק של הכלכלה האמריקאית מראש הצוק צפוי למחוק 2.9% מהצמיחה ב-2013 או במילים אחרות, כיוון שגם כך הצמיחה צפויה לעמוד על כ-2%, מדובר בתרחיש בו חוזרת ארה"ב למיתון כבר ברבעון הראשון של השנה. את השפעת ההטבות על הגירעון והצמיחה ניתן לראות בטבלה המצורפת:




כפי שניתן לראות, ביטול הטבות המס של בוש לבדן צפויות לגרוע 1.5% מהצמיחה כאשר רק ל-0.1% מכך אחראיות הטבות המס לעשירים. מנגד, תרומת ביטול שכזה לתקציב נאמדת ב-330 מיליארד דולר שהם יותר משליש מהגירעון הצפוי. קיצוץ ההוצאות המתוכנן יוסיף לתקציב אמנם רק 64 מיליארד דולר אבל לפי ה-CBO (שמעריך כנראה מכפיל קיינסיאני גבוה), צעד כזה יגרע 0.8% מהצמיחה.
אם כך, בהחלט ניתן להבין את חששות המשקיעים מהתממשות תרחיש בו לא יוארכו חלק מהטבות המס. בקרב חלק מהמשקיעים, חששות אלו אף גברו לאחר הבחירות כיוון שהקונגרס נותר מפוצל, מה שעלול להקשות על תהליך ההחלטות להאריך את הטבות המס. תרחיש כזה יוביל את נציגי שתי המפלגות למירוץ "צ'יקן" (כל מי שראה סרט אמריקאי בשנות ה-80 יודע שהכוונה היא לתחרות בין שתי מכוניות, הנוסעות לכיוון צוק או אחת מול השנייה כאשר מי שבורח אחרון לפני הנפילה/התנגשות הוא המנצח) שישלח את הכלכלה האמריקאית אל מעבר לצוק הפיסקאלי בסגנון תלמה ולואיז. עם זאת, ייתכן בהחלט שדווקא ההפך הוא הנכון והקונגרס המפולג דווקא יאיץ את תהליך קבלת ההחלטות. ראשית, בניגוד לדיונים על העלאת תקרת השכר באמצע 2011, הפעם אין לנו בחירות באופק והאינטרס של שני הצדדים לעמוד על רגליהם האחוריות קטן יותר מאשר האינטרס למנוע את החזרה למיתון. שנית, ההיסטוריה מלמדת אותנו כי בתקופות של קונגרס מפולג, החלטות בין-מפלגתיות מתקבלות כאשר שני הצדדים מתפשרים על כל מה שחשוב להם או במילים אחרות מקבלים מהצד השני כל מה שהם ביקשו. לכן, אנו עדיין מעריכים שבסופו של דבר, לא יתבצעו שינויים מהותיים בהטבות המס והמשק האמריקני יצליח לדלג מעל הצוק הפיסקאלי. מה שכן, הוויכוחים בין הצדדים יימשכו כנראה עד הרגע האחרון, מה שימשיך לפגוע בעיקר בהשקעות במשק.
עוד נתונים מארה"ב
• הגירעון המסחרי שנרשם בחודש ספטמבר היה קטן מהצפוי ועמד על 41.5 מיליארד דולר לעומת 43.8 בחודש אוגוסט (שבעצמו עודכן כלפי מטה). הקיטון בגירעון המסחרי נבע מעלייה של 3.1% בייצוא במקביל לעלייה של 1.5% בייבוא (שגדל למרות ירידת מחירי הנפט). התוצאה הישירה של השיפור בנתוני סחר החוץ של החודשיים האחרונים היא שאומדן הצמיחה לרבעון השלישי שעמד על 2%, עשוי להתעדכן כלפי מעלה בשיעור של כ-0.2%.
• האומדן הראשוני למדד אמון הצרכנים של אונ' מישיגן בחודש נובמבר מלמד על עלייה במדד לרמה של 84.9 נק' (לעומת 82.6 באוקטובר). זוהי רמתו הגבוהה ביותר של המדד מאז יולי 2007. העלייה במדד, למרות הירידה בשוק המניות והוריקן סנדי, נובעת מהירידה במחירי הדלק (ירדו לממוצע של 3.55 דולר לגלון לעומת 3.90 לפני חודש) כמו גם מהשיפור בשוק העבודה והדיור. למרות זאת, סביר להניח שבחודשים הקרובים המדד יתקשה להמשיך ולעלות וזאת בעקבות תשומת הלב שתינתן לצוק הפיסקאלי, השפעת הסופה והירידות שנרשמו במדדי המניות.

אוסף נתונים מסין
אוסף נתונים חיוביים בסין מלמדים כי חלה הקלה בהאטה במשק הסיני שהגיע לשיאה במהלך הרבעון השני. השיפור בסין לא נובע כמובן משיפור כלכלי באירופה או בארה"ב אלא בעיקר מההרחבות הממשלתיות במהלך השנה האחרונה. הרחבות אלו כללו בצד המוניטארי שתי הפחתות ריבית שהסתכמו בכ-50 נ"ב ושלוש הפחתות של יחס הרזרבה בחצי נקודת אחוז כל אחת. בצד הפיסקאלי ההרחבות התרכזו בהשקעות ממשלתיות בפרויקטים ותשתיות כמו גם במתן סובסידיות על מוצרים שונים כגון רכבים. ההשפעה של ההרחבות הממשלתיות התחילה בחודשיים האחרונים לבוא לידי ביטוי בנתונים השוטפים, מה שמרגיע חלק מבכירי הממשל בסין ובעיקר את מי שאחראי על העדכון הרטרואקטיבי של הנתונים כך שיתאימו לדרישות הממשל.

פירוט הנתונים (כל הנתונים מבטאים שיעור שינוי שנתי, אלא אם צוין אחרת):
ההשקעה בנכסים קבועים עלתה באוקטובר ב-20.7%. למרות השיפור בקצב הגידול של ההשקעות, עדין מדובר ברמה נמוכה מאוד ביחס לגידול הממוצע בשנים האחרונות. בהתאם לכתוב מעלה, סעיף ההשקעות במערכת הרכבות בסין ירד באוקטובר ב-1.4%, שיפור משמעותי לעומת ירידה של 12.4% בספטמבר ו-23.9% באוגוסט. גם בסעיפי ההשקעות בתשתיות המים והמבנים הציבוריים נרשמו שיפורים משמעותיים.
המכירות הקמעונאיות עלו באוקטובר ב-14.5%, שיפור לעומת עלייה של 14.2% בספטמבר. גם פה ניתן להבחין בהשפעות של ההרחבות כאשר חלק נכבד מהעלייה נובע מסובסידיות ממשלתיות שניתנו בחודשים האחרונים על כלי רכב ומוצרים לבית ותרמו לעלייה במכירות.
הייצור התעשייתי עלה באוקטובר ב-9.6%, לעומת 9.2% בספטמבר. עליות נרשמו בעיקר בענפי התשתיות, התקשורת וייצור מתכות.
הייצוא הסיני גדל באוקטובר ב-11.6%, לעומת 9.9% בספטמבר. מנגד, הייבוא גדל ב-2.4%, שיעור זהה לזה שנרשם בספטמבר. כתוצאה מכך, העודף בחשבון המסחרי עלה באוקטובר ל-32 מיליארד דולר לעומת 27.7 בחודש קודם.
האינפלציה בסין הסתכמה ב-12 חודשים האחרונים ב-1.7%. למרות הירידה בקצב האינפלציה בשנה האחרונה (עמדה 6.1% בספטמבר 2011), נראה כי מגמה זו לא תמשך עוד זמן רב. ראשית, חלק נכבד מהירידה באינפלציה בסין נבעה מירידות במחירי המזון. כיוון שעיקר צריכת המזון בסין היא מייצור מקומי וכיוון שבניגוד למערב, היצע הסחורות החקלאיות בסין לא נפגע ממזג האויר (להפך, בסוף שנה שעברה נרשם גידול משמעותי במלאים), מחירי המזון רשמו ירידה והוביל להאטה גם באינפלציה הכללית. עם זאת, כעת משהמלאים קטנו ועודף ההיצע של הסחורות החקלאיות התכווץ, נראה שהירידה במחירי המזון מיצתה את עצמה. אם נוסיף לכך גם את העובדה שקצב העליות של סעיף הדיור במדד הולך וגובר ואת השיפור הקל בביקושים המקומיים נראה שהממשל הסיני לא ימהר להוציא תכניות הרחבה נוספות בקרוב.

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו- פסגות בית השקעות