ישראל היא מעצמה בתחום הביוטכנולוגי ומדי שנה קמות עשרות רבות של חברות חדשות, כך שתעשיית הביומד המקומית משוועת לעובדים מקצועיים נוספים כל הזמן. על אף האמור, מאז שהושק מדד הביומדהמקומי במרץ 2010, הוא ירד ביותר מ-32%. לשם ההשוואה...
...מדד ת"א 25 או ת"א 100, נמצאים היום פחות או יותר באותם רמות מחיר בהם ניצבו באותה תקופה. גם אם חלק מהחברות נסחרו במחירים מופרזים ב-2010, נתון שקרוב לאמת, נראה כי הירידה הייתה מופרזת, וקשורה ככל הנראה לבריחת המשקיעים לאפיקים הסולידיים.
לראייה אם נשווה את מגזר הביומד האמריקני לישראלי, ניווכח כי חברות אמריקניות נסחרות במכפיל הון ממוצע של 3.8, בעוד החברות הישראליות נסחרות במכפיל ממוצע של 2.5. גם מכפיל המכירות מציג נתונים דומים (היות ולמרבית החברות יש הוצאות מחקר ופיתוח משמעותיות ולכן הן אינן רווחיות, אין משמעות להסתכלות על מכפיל הרווח או על מכפילי EBITDA).
שני המכפילים סבירים עבור חברות ממגזר הביומד, ונתון זה מרמז על האטרקטיביות הגדולה של המדד הישראלי. בנוסף, השוק הישראלי כולו חווה שנתיים לא טובות, ולאחרונה המדדים המובילים החלו במהלך של עליות, שעדיין לא חלחל באופן מלא למדד הביומד. זהו תהליך מוכר, לפיו הכסף אשר "שוכב" בקרנות הכספיות צריך לעבור קודם כל למניות הכבדות של ת"א לפני שהוא מגיע למניות הקטנות יותר. ההיסטוריה מלמדת כי בהמשך, עם חזרתם של המשקיעים לאפיק המנייתי, הוא חוזר גם למניות הקטנות יותר, כולל מניות הביומד, מה שייתן למדד תנופה מחודשת.
כיצד ניתן אם כן להשקיע בחברות ביומד?
כל משקיע היה רוצה לאתר חברה ביוטכנולוגית רגע לפני הפריצה, ולהרוויח תשואה פנומנאלית לאורך השנים בהן היא הופכת לחברה מובילה בתחום. אמנם קיימים לא מעט פרמטרים שמגדילים את הסיכוי של חברה שכזו להיהפך למצליחה למשל ע"י הימצאות בשלבי מחקר מתקדמים יחסית, החזקות משמעותית של בעלי עניין, הנהלה בעלת רקורד וניסיון מוכח בתחום, יכולת גיוס הון נוסף לו תזדקק החברה לאורך הדרך, מיעוט מתחרים למוצרי החברה, פוטנציאל מכירות אמיתי ומשמעותי שיצדיק את עלויות המחקר והפיתוח הרבות ועוד.
עם זאת, אף אחד לא יכול להבטיח לנו שגם חברות אשר עומדות בקריטריונים הללו, יעשו בסופו של דבר את הפריצה ויהפכו לחברות מובילות, משום שאחרי הכל, הטכנולוגיה של החברה צריכה לעמוד במבחן הפעילות בשטח ובנוסף, ה- FDA ורשויות התרופות בעולם צריכים לאשר את התרופה או המכשיר. לכן, דרך יעילה להיחשף לתחום היא באמצעות תעודות סל העוקבות אחר מניות המגזר. כך אמנם יתכן ונחמיץ חלק מהחברות הקטנות שאינן נמצאות עדיין במדד, אולם במקביל הסיכון הטמון בהשקעה יקטן מאד.
בארץ קיימות תעודות הסל תכלית ת"א ביומד וקסם ת"א ביומד, אשר עוקבות אחר מדד הביומד המקומי. בארה"ב, התעודות הפופולאריות בתחום הן Ishares Nasdaq Biotechnology Fund, Biotech P SPDR S& אשר עוקבות בצורה טובה אחר מדדי החברות הביוטכנולוגיות הנסחרות בבורסות השונות בארה"ב.