סיכום שבועי לשוק ההון 1.11.12 – 28.10.12

אג"ח ממשלתי
בנק ישראל הוריד השבוע את הריבית במשק לשיעור של 2%, וזה בניגוד לכל התחזיות בשוק ההון. בין נימוקי הבנק להחלטה ניתן למנות:

  1. נתוני הצמיחה שפורסמו לאחרונה מעידים על התמתנות מסויימת בקצב הצמיחה של המשק לכ- 3% בשנת 2012 ולהתמתנות מסויימת גם בתחילת שנת 2013.
  2. התפתחות המחירים בפועל מצביעה על התמתנות סביבת האינפלציה בתקופה האחרונה תוך המשך התמתנות עליית סעיף הדיור במדד, מרבית הצפיות לאינפלציה לשנה הקרובה נמצאות אף הן במרכז היעד זאת על רקע הירידה שנרשמה במחירי הסחורות מצד אחד, והעליות הצפויות במחירי המזון מצד שני.
  3. משבר החוב באירופה עדיין תופס כותרות והסיכון ממשבר כלכלי עולמי עדיין גבוה. בנוסף נתוני המאקרו שהתפרסמו החודש היו מעורבים וזה בגלל הנמכת ציפיות האנליסטים בלבד, בנוסף קרן המטבע העולמית הנמיכה את ציפיות הצמיחה העולמית לשנים 2012-2013,

בנוסף להודעת בנק ישראל פורסמו השבוע נתוני האבטלה במשק, שירדה לרמה של 6.8% מכוח העבודה לעומת רמה של 7.1% בפרסום הקודם.

מסקנה: צפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון עלו בתקופה האחרונה. אנו מעריכים שפער התשואה בין האפיק הצמוד לאפיק השקלי נקבע סביב שיעור קרוב יותר לשיווי משקל ארוך טווח ולכן החזקה של האפיק הצמוד פחות אטרקטיבי לעומת התקופה בהן שררו בשוק צפיות אינפלציה נמוכות. למרות זאת, אנו מעריכים, שפער התשואה בין האפיק הצמוד לשקלי עדיין לא נפתח באופן שיוצר עדיפות ברורה לאפיק השקלי.

אג"ח קונצרני

מדדי התל בונד התממשו קלות במהלך שבוע המסחר. המדדים הצמודים ירדו ב- 0.35% בממוצע והמדד השקלי ירד ב- 0.21% .
האפיק הקונצרני המשיך גם השבוע בעליות שערים בין האגח"ים שבלטו לחיוב ניתן למנות את האגח"ים של קבוצת דלק בעקבות פרסומים על כניסת משקיע בקידוח לוויתן, האגח"ים של חברת IDB אחזקות התממשו השבוע לאחר זינוק חד בשבועות האחרונים בעקבות ההלוואה הצפויה שאמורה לקבל החברה מקרן ההשקעותKKR.
מרווחי התשואה בין האפיק הקונצרני לממשלתי המגלמים את פריימת הסיכון של החברות ירדו השבוע, דבר המעיד קצת על חזרת האמון של ציבור המשקיעים באפיק זה. אנחנו עדיין מעריכים שהאפיק הקונצרני מהווה אלטרנטיבת השקעה אטרקטיבית ומדגישים את החשיבות הרבה שיש לבחינה מדוקדקת של החברות שמשקיעים בהן ואת הצורך לקבל פיצוי הולם ביחס לסיכון.
אנו ממשיכים להעריך שחברות עם תזרים יציב ומינוף סביר ימשיכו לעמוד בתשלומי הקרן והריבית של איגרות החוב שהנפיקו. כמו כן, אנו מעריכים שהסיכוי להפסדי הון חריגים באיגרות חוב של חברות מסוג זה, קטנים יחסית.


מניות

שבוע המסחר סוגר שבוע חיובי נוסף – אין ספק שהשבועות האחרונים החזירו חלק מהצבע ללחיים של המשקיעים המקומיים. ישנם מס' גורמים עיקריים שהובילו לשינוי המגמה בשוק – תחילה ניתן לציין את ירידת החשש מתקיפה ישראלית על מתקני הגרעין באיראן, יחד עם הורדת הילוך בהידוק הרגולטורי בשוק הסלולר והבנקאות (לאחר נחיתה קשה, מניות התקשורת והבנקים חוו תיקון חד כלפי מעלה). בנוסף קשה היה להתעלם מהפערים שנפערו בין המדדים המובילים בעולם לבין המדדים המקומיים. הציבור עדיין לא נכנס לשוק, אך אנו מאמינים שלאט לאט המשקיעים הפרטיים יחזרו לשוק ויעניקו דחיפה למניות השורה השניה ומניות היתר.
בארה"ב רוב המשקיעים התמקדו בהוריקן סנדי – החששות המוקדמות לא היו מופרזות. כלכלנים מעריכים את נזקי הסופה בעשרות מיליארדי דולרים כתוצאה מנזקים לתשתיות, רכוש פרטי ועוד. למרות ההרס הרב והנזק בטווח המיידי, אנו סבורים שמעז עשוי לצאת מתוק, שכן חברות רבות עשויות ליהנות מתהליך השיקום – החל מחברות תשתית עד לחברות הקמעוניות וחברות עשה זאת בעצמך. באופן כללי, ההשפעה על הכלכלה האמריקאית, בוודאי בראיה ארוכת טווח היא אפסית. כעת עיני המשקיעים מופנות לבחירות בארה"ב. במידה ורומני ייבחר, אנו סבורים ששוק ההון עשוי להגיב בצורה שלילית בטווח הקצר, בין היתר בגלל הראיה הרפובליקנית ההיסטורית שאינה תומכת בהרחבות כמותיות כפי שאנו רואים כיום. כמו כן נגיד הבנק האמריקאי, בן ברננקי, יעזוב בוודאות את תפקידו. כל אלו עשויים להכניס מרכיב אי וודאות גבוה, שעשוי ליצור תנודתיות מסוימת.