שלום,

האם ההלוואה של KKR לאי.די.בי של נוחי דנקנר אפשרית?

250 מיליון הדולר שאי.די.בי אחזקות אמורה לקבל מקרן KKR בריבית של כ-15%, אמורים לתת לנוחי דנקנר אוויר לנשימה עד שהחברות בקבוצה יחזרו להניב דיווידנדים ■ אבל השלמת העסקה המורכבת - המזכירה במאפייניה הסדר חוב - אינה ודאית

בשקט יחסי ובדלתות סגורות מנסה נוחי דנקנר, היו"ר ובעל השליטה בקבוצת אי.די.בי , לקדם בימים את עסקת האשראי מול קרן KKR האמריקאית. KKR נחשבת אחת מקרנות ההשקעה הפרטיות הגדולות בעולם, והיא מתמחה בהשתלטויות עוינות על חברות. העסקה המורכבת מזכירה במאפייניה סיטואציה של הסדר חוב. באי.די.בי לא מפרטים בדיווחים לבורסה את מתווה העסקה הנרקמת, אבל כפי שזה נראה השלמתה אינה ודאית.

אי.די.בי אחזקות תקבל מקרן KKR המנוהלת על ידי הנרי קרביס, הלוואה של 200-250 מיליון דולר במח"מ (משך חיים ממוצע) של יותר מארבע שנים, שתישא ריבית שנתית משוקללת של סביב 15%, ואולי אף יותר. מדובר אמנם בריבית "רצחנית", אבל הגיונית מבחינת דנקנר - בהתחשב בכך שהאג"ח של אי.די.בי אחזקות נסחרות בתשואות לפדיון של עד 200%.

באמצעות ההלוואה דנקנר מעוניין להשלים את מיזוגה או רכישתה המלאה של כור, הנהנית מקופת מזומנים דשנה, לאי.די.בי אחזקות. נכון להיום כור מוחזקת על ידי דיסקונט השקעות (כ-70%), אי.די.בי פיתוח (כ-13.3%) והציבור (כ-17%). מאז פרסום המגעים עם KKR, מניית כור עלתה ב-27% בשבועיים - והחברה נסחרת לפי שווי שוק של כ-2.5 מיליארד שקל.

נראה כי בעלי המניות של כור לא יסתפקו בהצעת רכש לפי שווי השוק וידרשו פרמיה של עשרות אחוזים על כך שהם מוכרים בימים אלה את מניותיהם בחברה נזילה ולא ממונפת, שמחזיקה באופציה על חברת מכתשים אגן, שנמכרה לכימצ'יינה - הנחשבת לתקווה הגדולה של אי.די.בי לגריפת מזומנים משמעותית בעתיד ולרישום רווחי הון עם הנפקתה בחו"ל.

בהנחה שאי.די.בי אחזקות תתבקש לשלם בגין מניות כור פרמיה של 20%, יהיה עליה לארגן מזומנים בהיקף של כ-3 מיליארד שקל לשם כך. בנוסף, לכור יש אג"ח בערך פארי של כ-1.6 מיליארד שקל. כך שאם בכוונת אי.די.בי להשלים את רכישתה של כור ולקבל את הסכמתם של בעלי האג"ח, היא תצטרך לפרוע את מלוא האג"ח - כלומר, היא תזדקק למזומנים בהיקף כולל של 4.6 מיליארד שקל, כשסכום זה עשוי לגדול אם בעלי מניות של כור ידרשו פרמיה גבוהה מ-20%.

מתוך 250 מיליון הדולר שתקבל מ-KKR, כ-200 מיליון דולר מייעדת אי.די.בי אחזקות לצורך העסקה עם כור, ואת היתר לשמור ככרית ביטחון ולצורך צמצום חובותיה. מאחר שסכומים אלה אינם מספיקים לביצוע כל העסקה, מקווים באי.די.בי כי יתרת המזומנים תגיע מתוך קופת המזומנים של כור, המוערכת ב-2.3 מיליארד שקל. כל זאת, כמובן, בהנחה שהמיזוג יושלם

בנוסף, באי.די.בי אחזקות מתכננים לממש את אחזקתה של כור בבנק השווייצי קרדיט סוויס (כ-2.3%) - מה שעשוי להביא תזרים נטו, לאחר פירעון חובות לסיטי ולמורגן סטנלי, של 1-1.5 מיליארד שקל. עם זאת, מכיוון שמדובר בחבילה גדולה יחסית של מניות ששווי השוק שלה כ-690 מיליון פרנק שווייצי - מדובר בעסקת מימוש לא טריוויאלית, אם מעוניינים לבצע אותה במחירי השוק לפחות.

האופציה של KKR

מלבד הריבית הגבוהה, המניות והאופציות שתקבל בחברות מקבוצת אי.די.בי, ניתן להניח כי ב-KKR היו מעדיפים שאי.די.בי לא תפרע את ההלוואה, שכן במקרה כזה - ובהנחה שכימצ'יינה תסכים לכך - היא תיכנס לנעליה של כור בהלוואה של 960 מיליון דולר. מדובר בהלוואה שניתנה לכור לפני שנה על ידי כימצ'יינה תמורת שעבוד על 40% ממכתשים אגן.

אנשי KKR בוחנים האם זה אכן יהיה ריאלי להנפיק את מכתשים אגן לפי שווי של 4 מיליארד דולר לפחות - מה שישאיר עודף של מאות מיליוני דולרים לעומת ההלוואה ויגדיל את הרווח של הקרן בצורה משמעותית.

בכל מקרה, העסקה, אם תצא אל הפועל, תגדיל את קופת המזומנים של דסק"ש (המחזיקה בין השאר בסלקום, שופרסל, נכסים ובנין וגיוון אימג'ינג) ושל אי.די.בי פיתוח - ותאפשר לדנקנר לקבל חמצן פיננסי. דנקנר מקווה כי בשנים הקרובות החברות הללו יחזרו להרוויח ויסגרו את הבור השלילי שנוצר ביתרת הרווחים הראויים לחלוקה כדיווידנדים, כדי שיהיה אפשר למשוך דיווידנדים למעלה, לאי.די.בי אחזקות, וכך לפרוע את ההלוואה ל-KKR ולהישאר עם עודפים.


המכשול העיקרי שניצב בפני דנקנר בדרך להשלמת העסקה עם KKR הוא מחזיקי האג"ח של חברת אי.די.בי פיתוח, שהחברה חייבת להם 4.4 מיליארד שקל. אם מחזיקי האג"ח יסכימו לעסקה כזאת, הם יאבדו את אחד הנכסים האיכותיים שנותרו לאי.די.בי - מכתשים אגן - ובכך תצטמצם עוד יותר הגמישות הפינסית של החברה.

גם אם העסקה תצא אל הפועל, היא לא תפתור לדנקנר את בעיות החוב הכבדות באי.די.בי אחזקות, שחייבת לבעלי האג"ח כ-1.7 מיליארד שקל וכ-300 מיליון שקל לבנקים - כשבקופתה כ-200 מיליון שקל, המספיקים לה רק עד יוני 2013. עסקה כזו גם לא תפתור את בעיות החוב של גנדן הולדינגס, החברה האם של אי.די.בי אחזקות, שחייבת כ-500 מיליון שקל לבנק לאומי וכ-100 מיליון שקל למזרחי טפחות.

נכון להיום לא ברור כיצד אי.די.בי אחזקות תוכל לעמוד בהתחייבויותיה ללא הסדר לפריסת חובות. דנקנר, בינתיים, אינו מתייאש ומקווה כי המשקיע הארגנטינאי אדוארדו אלשטיין יזרים 300 מיליון שקל נוספים תמורת הקצאה של כ-21% בגנדן. באמצעות הכסף הזה הוא ינסה להקטין את החוב של אי.די.בי אחזקות - משימה שסיכויי התממשותה כרגע לא ברורים בכלל.

בחברת גנדן הבנקים כבר הפרישו את מרבית החוב וכל סכום שיתקבל בעתיד יירשם כריקוברי (הכנסות מגביית חובות פגומים), כשסביר להניח כי ההסדר שיהיה יעשה בדלתות סגורות בקומה 12 ברחוב יהודה לוי בתל אביב, במשרדים של מנכ"לית לאומי רקפת רוסק עמינח

השפנים של דנקנר


בכל מקרה, דנקנר יצטרך לחלוף בחודש הבא מעל משוכה לא פשוטה: אם לא תושלם לפחות אחת מהעסקות, עם KKR או עם אלשטיין, הוא יצטרך לארגן לחברת אי.די.בי אחזקות הזרמה חיצונית של 64 מיליון שקל לטובת תשלום הריבית למחזיקי אג"ח ד' - ולשם כך הוא יצטרך את אישור לאומי ומזרחי להוצאת הכסף מגנדן.

אם דנקנר ידלג מעל משוכה זו תהיה לו חצי שנה למציאת פתרון כולל. דנקנר כבר הפתיע בעבר, כשכל פעם שלף שפנים חדשים מהכובע. אבל הפעם מדובר במספרים שכנראה גדולים גם עליו - גם אם בינתיים הוא מתכחש לכך ומתעקש שיחזיר את מלוא החובות.

אשמח להערות והארות מכל מין וסוג שהוא........................
ביקורת וודאי הכל מתאים לי
אנחנו במדינה דמוקרטית לפעמים שוכחים זאת

u r more than welcome
I do beseech u
המשך יום נעים
R