מאקרו, אגרות חוב וריביות
> הנתונים לחודש ספטמבר מציגים אופטימיות ביחס לכלכלה האמריקאית
> התפתחויות אלו וארה"ב וגם הדיווחים מאירופה הביאו למגמה שלילית באיגרות החזקות ולרווחי הון באיגרות של ספרד ואיטליה
> אנו עדיין חושבים כי הערך המרכזי נמצא באיגרות החוב הקונצרניות האמריקאיות
מטבעות
> עונת הדוחות נמשכת, כבר 14 חברות הכלולות ב-Dow Jones פרסמו תוצאותיהן
> החברות עומדות בציפיות ביחס לרווח. שורת ההכנסות בעייתית יותר
> הבנקים מפתיעים לחיוב הן בשורת ההכנסות והן בשורת הרווח
מאקרו, אגרות חוב וריביות
> הנתונים לחודש ספטמבר מציגים אופטימיות ביחס לכלכלה האמריקאית
> התפתחויות אלו וארה"ב וגם הדיווחים מאירופה הביאו למגמה שלילית באיגרות החזקות ולרווחי הון באיגרות של ספרד ואיטליה
> אנו עדיין חושבים כי הערך המרכזי נמצא באיגרות החוב הקונצרניות האמריקאיות
הכלכלה האמריקאית לא מעוניינת להיכנס למיתון
על רקע הדיווחים הבעייתיים המגיעים מגוש האירו בשבועות האחרונים, המשך ההתכווצות הכלכלית והצפי הבעייתי גם בכל האמור לשנת 2013, דווקא הדיווחים האחרונים מהמשק האמריקאי מצביעים על כך שזו צוברת תאוצה, גם אם קלה.
כאמור, אי אפשר לצפות שהמשק האמריקאי יצמח בקצב של 3%, כאשר שיעור האבטלה הוא כה גבוה וכאשר ישנה אי-ודאות משמעותית מאוד בכל האמור לגוש האירו.
עם זאת, כאמור, המשק האמריקאי הציג השבוע מספר אינדיקטורים שהם מעודדים למדי ומחזקים את ההערכה כי צמיחה בשיעור של 2% במשק האמריקאי היא ברת-קיימא.
משלל האינדיקטורים שפורסמו נזכיר את:
(1) המכירות הקמעוניות רשמו בחודש ספטמבר עלייה של 1.1%, לעומת אוגוסט. זאת, בהמשך לצמיחה של 1.2% בחודש אוגוסט ו-0.7% ביולי. דיווחים אלו מגיעים לאחר שבכל אחד מהחודשים אפריל עד יוני (הרבע השני) נרשמה התכווצות, לעומת החודש הקודם. לכן, יש כאן שינוי משמעותי וחיובי במגמה.
יתר על כן, גם אם ניקח בחשבון את האינפלציה אזי גם חרף העלייה בקצב ההתרחבות של מדדי המחירים לצרכן לאחרונה (0.6% הן בספטמבר והן באוגוסט) עדיין ניתן לומר כי, בחודשים האחרונים נוצרה מגמה חיובית במונחים ריאליים.
(2) בעקבות אוגוסט הקשה, שבו נרשמה צניחה של 1.4% בייצור התעשייתי, דווקא בחודש ספטמבר חלה התרחבות של 0.4%. ללא הפעילות בענף כלי הרכב נרשמה התרחבות של 0.6%. במיוחד, חשוב לציין את הצמיחה בשיעור של 1.3% בחומרי אספקה לענף הבנייה.
(3) התחלות בנייה בחודש ספטמבר הסתכמו ב-872 אלף יחידות. זאת, בהשוואה ל-674 אלף יחידות בחודש המקביל לפני שנה, כלומר עלייה של כ-35%.
(4) האינדיקטורים המובילים רשמו בחודש ספטמבר עלייה של 0.6%, בהשוואה לרמתם בחודש אוגוסט. התפתחות חיובית זו מגיעה לאחר התכווצות של 0.4% בחודש אוגוסט.
נציין, כי הקונצנזוס בשוק צופה כי המשק האמריקאי יצמח בשיעור של 1.8% ברבע השלישי (לעומת הרבע השני, במונחים שנתיים) ולכדי התרחבות של 1.9% ברבע האחרון של 2012. להערכתנו, קיים סיכוי ממשי כי שיעורי הצמיחה יהיו גבוהים מכך.
מגמה שלילית באיגרות החוב החזקות
דיווחים כלכליים טובים מהמצופה וגם אופטימיות ביחס למהלכים באירופה הביאו לכדי הפסדי הון בשבוע המסחר האחרון בקרב איגרות החוב של המדינות החזקות (ארה"ב, גרמניה, צרפת ואנגליה).
מצד אחד של האוקיינוס, מארה"ב הגיעו בשבוע המסחר אינדיקטורים נאים למשק האמריקאי. מן הצד האחר, בגוש האירו, העובדה כי Moody’s החליטה לשמר, גם אם הדבר הוא זמני, את דירוג החוב של ספרד בקבוצת ההשקעה והועידה האירופית יצקו ביטחון במשקיעים.
כך, במהלך שבוע המסחר נרשמה עלייה של 11 נ"ב בתשואה לפדיון של ה-UST ל-10 שנים, לכדי 1.763%. למעשה, זו התשואה הגבוהה ביותר בחודש האחרון. אחת העדויות לאופטימיות היתה הערכות השוק לגבי מועד העלאת הריבית של ה-Fed. זו התקרבה ב-4 חודשים לערך. כך בעוד שלפני שבוע העריך השוק כי ריבית ה-Fed תגיע ל-0.25% באוקטובר 2014, כעת הוא מעריך כי הדבר יקרה ביוני 2014.
גם באיגרות האירופיות החזקות נרשמו מהלכים בכיוון דומה. התשואה לפדיון במקבילה הגרמנית עלתה ב-15 נ"ב ל-1.592%. באיגרת האנגלית טיפסה התשואה לפדיון ב-16 נ"ב לכדי 1.876%. יתר על כן, איגרות החוב של ספרד ואיטליה רשמו רווחי הון נאים כאשר התשואה לפדיון באיגרת הספרדית ל-10 שנים צונחת ב-26 נ"ב לכדי 5.326. באיטלקית נרשמה ירידה של התשואה לפדיון של 20 נ"ב לכדי 4.758%.
נציין, כי השבוע ינפיק משרד האוצר האמריקאי חוב בהיקף של 99 מיליארד דולר.
למרות המגמה השלילית באיגרות החוב הממשלתיות החזקות, אין אנו מוצאים אותן אטרקטיביות בתקופה הקרובה. אני ממשיכים להחזיק בגישה חיובית ביחס לאיגרות החוב הקונצרניות האמריקאיות ובמיוחד לאלו הנמצאות בדירוגים בינוניים ונמוכים, אשר ממשיכות לצמצם את המרווח בינן לבין הממשלתיות.
מניות
> עונת הדוחות נמשכת, כבר 14 חברות הכלולות ב-Dow Jones פרסמו תוצאותיהן
> החברות עומדות בציפיות ביחס לרווח. שורת ההכנסות בעייתית יותר
> הבנקים מפתיעים לחיוב הן בשורת ההכנסות והן בשורת הרווח
עונת הדוחות לרבע השלישי\
עונת הדוחות הכספיים לרבע השלישי, של החברות הנסחרות בבורסת ניו-יורק, נמשכת כבר שבועיים.
משלל החברות האמריקאיות שדיווחו תוצאותיהן בשבוע האחרון נזכיר את:
• יצרנית המשקאות הגדולה בעולם, Coca Cola, פרסמה דוח לפיו הרווח עמד על 0.51 דולר למניה, בהשוואה לצפי השוק אשר עמד על 0.506 דולר למניה. עם זאת, בשורת ההכנסות נרשמה אכזבה כאשר אלו הסתכמו ב-12.34 מיליארד דולר, לעומת צפי לכדי 12.41 מיליארד דולר.
באופן שהוא אולי מפתיע במעט, דווקא התוצאות הכספיות הושפעו לטובה מפעילות החברה באירופה.
• יצרנית המוליכים למחצה הגדולה בעולם Intel דיווחה גם היא על רווח למניה הגבוה מהערכות המשקיעים. הרווח הסתכם ב-0.58 דולר למניה, לעומת הצפי לכדי 0.494 (פער של 17%). במנוגד ל-Coca Cola, דווקא אינטל עקפה את תחזיות האנליסטים גם בכל האמור לשורת ההכנסות. אלו הסתכמו ב-13.46 מיליארד דולר, לעומת צפי השוק לכדי 13.2 מיליארד דולר.
• לאחר 10 דק' ממועד פרסום הדוחות של Intel, יצרנית המחשבים IBM דיווחה על דווח של 3.62 דולר למניה, שינוי קל לעומת הצפי אשר עמד על 3.614. שורת ההכנסות איכזבה כאשר אלו הסתכמו ב-24.747 מיליארד דולר, בהשוואה לצפי לכדי 25.353 מיליארד דולר. לפי דיווח החברה, ההאטה בהכנסות נבעה מהתמהמהות של לקוחות החברה ברכישת מחשבים חדשים. עיקר החולשה הייתה בצפון אמריקה.
• Bank of America, הבנק המסחרי השני בגודלו בארה"ב, לפי נכסים. היכה באופן משמעותי את הציפיות כאשר דיווח על רווח של 0.23 דולר למניה, לעומת צפי לכדי 0.157 דולר למניה. גם בשורת ההכנסות נרשמה הפתעה לטובה כאשר אלו הסתכמו ב-22.529 מיליארד דולר, לעומת צפי השוק לכדי 21.73 מיליארד דולר. יחד עם זאת, בין היתר, השפיעה על תוצאות הרבעון החלטת המנכ"ל לשלם סך של 28 מיליארד דולר ליישוב הסכסוך הרגולטורי לאחר רכישת הבנקים Countrywide ו-Merrill Lynch.
• ענקית האינטרנט Google, דיווחה תוצאות כספיות מאכזבות לאחר שהרווח למניה היה נמוך ב-15% מאשר הערכות השוק. הוא הסתכם ב-9.03 דולר, לעומת הצפי לכדי 10.649 דולר. גם בשורת ההכנסות נרשמה אכזבה כאשר זו הסתכמה ב-11.3 מיליארד דולר, לעומת צפי לכדי 11.8 מיליארד דולר, היינו פער של 4.2% בין הצפי לביצוע בפועל. החברה, אשר הכנסותיה מגיעות מפרסום על גבי האינטרנט דיווחה על קשיים, במיוחד בתחום הפרסום על גבי הטלפונים הסלולריים. מניית GOOG איבדה 8.5% מערכה בשבוע המסחר.
עד עתה פרסמו 14 חברות Dow Jones את תוצאותיהן הכפסיות ו-117 מתוך אלו הכלולות במדד ה-S&P 500. מתוך החברות הכלולות במדד ה-S&P 500 שיעור ההפתעה ברווח למניה עמד על 4% כאשר שיעור ההפתעה בהכנסות עמד על 0.21% בלבד.
הסקטורים אשר הפתיעו במיוחד לחיוב בכל האמור לרווח היו הבנקים ושירות בריאות. לשלילה, נציין את סקטור האנרגיה שבו נרשמה הפתעה לרעה של 4.2%.
בשורת ההכנסות, הפתיעו לחיוב הבנקים וגם חומרי גלם. לשלילה, נציין את הטכנולוגיה (בעיקר בהשפעת Google) ואת שירותי הבריאות.
באופן כללי, הערכות השוק ביחס לעונה הנוכחית היו שמרניות מאוד. לפני חודשיים השוק ציפה לירידה של 1.7% בשורת הרווח למניה. כעת, השוק צופה כי העונה תסתיים בירידה קלה של 0.3%. עם זאת, הבעיה המרכזית היא ההכנסות. אלו צפויות להתרחב בקצב צנוע למדי, ומציגות את הסיטואציה המאקרו כלכלית הבעייתית.
ביחס לרבע הבא (4Q) ישנה נסיקה בהערכות השוק לכדי 9.5% בשורת הרווח למניה. עם זאת, הצפי לעלייה במכירות, וזה הדבר החשוב, עומד על 2.1% - צנוע למדי.