הי,
ראיתי את אשר כתבת בכמה מקומות ומאוד מצא חן בעיני תוכן הדברים אשר כתבת, אז רציתי לברכך בבואך ולהגיב על מעט מהדברים. העניין הוא שאתה מפוזר all-over the place וב-thread של udiwe אין לי כל כוונה להגיב, אז ארכז את תגובותי פה:
תיאור יפה ומדוייק של המצב.
אין לי כל צורך שמישהו אחר יסכים עם שיטתי. כל אדם, יבחר את אשר מתאים לו. כמו שנאמר לא מזמן למישהו אחר -
באשר ל ..
אני ממש לא מסכים. לטעמי, אין שום דמיון בין מניות לאגח. מישהו פעם הגדיר לי מנייה בצורה: "תחרות יופי שבה אתה אמור לבחור את הבחורה שלדעתך הכי יפה בעיני אחרים". זוהי אינה השקעה כלכלית, אלא פסיכולוגייה ולכן השקעה במנייה באופן כללי היא הימור לא מבוסס. מעט יותר על גישתי תוכל למצוא פה -
http://www.s-maof.com/Forum/threads/...יקיישנס
אגח לעומת זאת זהו חוזה כלכלי ולכן הרבה יותר קל לחשב סטטיסטיקות של תשואה. לא, זה כלל לא פשוט לעשות זאת, אך עדיין אפשרי (בניגוד לרוב המניות).
נמשיך ...
בניגוד להשוואה למניות (שם חולק עליך לחלוטין), הדימוי לאופציות הוא כן נכון לטעמי במקרה זה. בשני המקרים אנו מסתמכים על נכס בסיס בשביל לחשב ערך כלכלי לנכס נגזר. עם זאת, גם כאן אנו חלוקים במידת מה - אופצייה שהיא עמוק בתוך הכסף, אינה יכולה להימדד באותם אמות מידה כמו אופצייה הקרובה לסף הכסף (או חלילה לצלן - רחוקה מאוד מהכסף). אתה מתייחס לסקיילקס אגח א, נאנט אגח ד באותה צורה בה אתה מתייחס ל-IDB אחזקות אגח ד וסאני אגח ג (או לפחות כך אני מבין מדבריך) ואני לא מסכים לחלוטין עם גישה זו. לטעמי, אם אופצייה נמצאת מספיק בתוך הכסף (וכל אחד יגדיר מה זה "מספיק" לעצמו), היא הופכת מאופצייה ל"באנקר"/"סולידי" או כל שם אחר שתתן לאחזקה.
כאן נראה לי שאתה לא קורא את אשר כתבתי מספיק זמן ולכן שוגה רבתי לגבי גישתי. אם נתת את הדוגמא של IDB אחזקות, אצטט מספר ציטוטים. כאשר IDB אחזקות ד נסחרה ב-65 אגורות נתבקשתי לחוות דעתי וזו היתה התשובה:
נתבקשתי על ידו להבהיר את התמחור וזו היתה תשובתי:
אז, פה שגית בתשובתך tby. אינני מחשב רק פירוק אלא בהחלט מתמחר את האופצייה. אלא מהי - זה היה לפני 8 חודשים (ואז תמחרתי את האופצייה ב-3 אגורות). ראה זה פלא, לא רחק היום והאגח אכן הגיע ל-18 אגורות (ושם נעצר). כלומר, לא רק חישבתי את האופצייה, אלא חישבתי אותה כנראה די במדוייק. אלא מהי, כמו שאמרת, אופציות נמדדות במרחב הזמן ונוחי דנקנר מאז איבד את המשאב הזה. כלומר, אם תשאל אותי היום מה שווי האופצייה, אומר שהיא שואפת ל-0.
עם זאת, הוספתי בציטוט נתון נוסף. אין די לחשב את שווי האופצייה, אלא נדרש לשיטתי לחשב שני דברים נוספים:
1. ה-upSide האפשרי מול סיכון.
2. השוואתיות לשוק.
היום שוק האגח בכללותו מתומחר מאוד נמוך (ולפני חודש עוד נמוך מזה). אז מי המטורף שלוקח את הסיכון (המטורף) ב-IDB אחזקות ד, עם upSide מאוד מוגבל (100% לשיטתי), כאשר יש באמתחתו אגחים כמו IDB פיתוח י ב-40 אג, אינטרנט זהב ג ב-35 אג, פטרוכימיים ו ב-27 אג, מניית ביקום ב-1000, לוי אגח ו ב-37, אאורה אג 1 ב-25, סקיילקס ז ב-31 (והרשימה עוד ארוכה). במילים אחרות - גם אם אני טועה בתמחור האופצייה, עדיין, בהשוואה לשוק, האופצייה הזו מאאאאאאאוד יקרה. עם זאת, ייתכן שההבדל נובע מהבדל בשיטה (כפי שציינת) שאתה מתייחס יותר לפיזור ואני יותר לתמחור ראוי.
ונסיים ב ..
גם כאן, כנראה, אינך קורא את אשר אני כותב מספיק זמן. ובכן, אני לא מאמין לאף הערכת שווי (מזרח אירופה או כל מקום אחר). אני עורך הערכת שווי עצמאית לכל נכס, ע"פ הנתונים שלו (ויש אינספור דוגמאות), להן אתה יכול להסכים (או לא). בדרך כלל אני גם מציין את השיערוך שלי ואת שיערוך החברה. אביא כמה:
אאורה - אדמות:
ארזים - נכסים מניבים (בריטנייה/ישראל):
ניו הוריזון - נכסים מניבים (ארה"ב):
אפריקה נכסים - קניון קוטורצן (רומנייה):
אז לא, אני לא מאמין לאף אחד בשום דבר - אני בודק כל דבר ובונה הערכות משלי.
בברכה,