מחזיקי אגרות החוב של אפריקה לישראל, מרגישים כאילו הם נמצאים בסרט. אומנם לא הסרט המפורסם זכרונות מאפריקה, אלא סרט של אי וודאות, חששות , ואולי גם הפסדים עקב צעדים פזיזים.
מה שבטוח שלאחר גמר החובות של אפריקה נשאר כולנו עם זכרונות מאפריקה ישראל.
ננסה להלן לעשות קצת סדר, להסביר , ולהציג אפשרויות השקעה.
במסיבת עתונאים הודיע לב לבייב , כי אפריקה לישראל עלולה להגיע למצב של אי יכולת לשלם את חובה לבעלי אגרות החוב , ולכן היא רוצה להגיע איתם להסדר.
כתוצאה מהודעה זו צנחו מחירי האג"ח של אפריקה לישראל בכ- 40 אחוז, שיעור התשואה לפדיון עלה לבין 300 ל- 400 אחוז, שיעור המביע את הסיכון למי שיקנה היום אגרות חוב כאלה, שמודיעים לו בפירוש כי תיתכן בעיה בפרעון שלהם.
כדאי לשים לב שנציגי אפריקה לישראל, חוזרים ומבהירים כי אין להם בעיה עם תשלום אגרות החוב של סדרה ט בנובמבר השנה, וגם אין בעיה עם התשלומים במהלך 2010, ורק לאחר מכן, באם לא יהיה שיפור בשוקי הנדל"ן תהיה בעיה בהחזר החובות.
החברה מעונינית להגיע להסדר פריסת החובות, ולאפשרות של המרה של האגח למניות בכדי שתוכל לעמוד בהתחיבויות.
מה פירוש להגיע להסדר?
המקרה הינו מקרה של לווה( אפריקה לישראל) , ומלווה ( מחזיקי האגח).הלווה מודיע למלווה כי יש סיכוי שתהיה לו בעיה לשלם את החוב, ולכן הינו מבקש שהמלווה יילך לקראתו ויתן לו דחיה לתשלום החזר החוב, ואולי אף יוותר לו על חלק מהחוב.
למה שמלווה יוותר על חלק מהחוב?
כי הלווה מסביר שאם המלווה יעמוד על שלו וירצה את כל חובו בתנאי ההלוואה המקוריים ( תנאי האגח) , זה יביא את החברה לכדי חדלות פרעון, דהיינו פשיטת רגל, ואז הנאמן וכונסי הנכסים יממשו את נכסי החברה, תהליך שייקח זמן רב ואז יש סיכוי שהמלווה יקבל רק כחצי מהחוב המגיע לו.
המלווה (אפריקה),מציעה לכן שבעלי אגח יסכימו לדחות את התשלום, ייאותו להחליף חלק מהאגח למניות, ועל ידי כך יבואו על סיפוקם ויקבלו את מרבית החוב, או את כולו בחזרה, אם כי במועד מאוחר יותר.
בהסדר מסוג זה, בעלי אגרות החוב צריכים להסכים לדחות את התשלום שמגיע להם , למשל מסוף 2009 לסוף 2011, לקבל חלק מהתשלום במניות אפריקה , ולקוות שכך יוחזר להם כספם , עקב עלית מחיר המניה..
יש כמובן מצד המשקיעים לעמוד על כך שעקב דחית החוב שהם מסכימים לה, הם יקבלו בטחונות לתשלום במועד המאוחר יותר, למשל בטחונות של נכסים אישיים. יש לעמוד על כך שבעל הבית, דהיינו לבייב, יביא מכיסו כשני מיליארד שקל , או סכום דומה, להון החברה, ואז בהסתמך על דחית החוב, ועל ההון שמשקיע בעל המניות תוכל החברה להמשיך ולפעול להתאושש , ובעתיד לשלם את חובותיה.
חלק מהחוב יומר , לפי הצעת ההסדר, במניות החברה. לדוגמא מי שמחזיק בחוב של 100 שקל באג"ח יקבל 20 שקל המרה למניות, ואילו 80 שקל יקבל עליהן בטחונות, וכמובן ריבית נוספת ( ואולי מועדפת לעומת הריבית הנקובה באגח עד כה), אשר ישולמו בעוד שנתיים או שלוש. יתכן גם שבמקום 80 יקבל רק 70 שקל חזרה באגח, מתוך הנחה שאת ההפסד שנוצר לו ירויח חזרה מעלית מחיר המניה.
להסדר שבו המשקיע מקבל על הנייר פחות ממה שצריך היה לקבל ביום פרעון האגח קוראים בשם תספורת, דהיינו : קיצצו לך את החזר החוב. המשקיע למעשה מסכים לעזור לחברה להתאושש , והוא מקווה לקבל על כך תמורה בעתיד.
פרטי ההסדר כמובן תלויים בכח של מחזיקי האגח כגון: חברת ההשקעות פסגות, וחברת גלובל פיננסים, לבין הכח של אפריקה לישראל לשכנע את המחזיקים להסכים להסדר.
כיצד מחזיקי האג"ח של אפריקה צריכים להתמודד עם המשבר?
כמו בכל משבר בבורסה, לא כדאי בכללי לרוץ ולהתפטר מהסחורה, אלא יש מקום להמתין ולראות לאן נושבת רוח ההסדר, ללמוד את פרטיו, לראות אם זה כדאי , ואז להחליט.
כמובן שאם משקיע שקנה אג"ח של אפריקה לפני שמונה חודשים במחיר טוב, וציפה לרווח של עשרות, ואפילו מעל 100 אחוז לשנה, עד לפדיון, יכול להחליט עכשיו שטוב לו 30 אחוז רווח ביד לדוגמא, מאשר רווח גדול בעתיד, אם הכל יסתדר , ולמכור את האג"ח ברווח.
מי שעבר למצב של הפסד חייב להחליט באם הוא ממתין לראות מה יקרה, או מאבד את אמונו באפריקה ובורח , ומקבל מה שאפשר .
ביום ראשון היתה בריחה גדולה של הלא מאמינים באפריקה יותר, ועקב היצע גדול של הבורחים מחיר הג"ח ירד בעשרות אחוזים ושיעור התשואה לפדיון חצה את קו ה- 100 אחוז ויותר בסדרות מסוימות. בכל מקרה שיעור התשואה לפדיון עלה בכל הסדרות.
האם כדאי לקנות היום אג"ח של אפריקה ?
אלה שמאמינים כי חברה כמו אפריקה לישראל, תגיע להסדר נאה עם המשקיעים, ומאמינים שגם מניות החברה יעלו בעתיד, כדאי היום לרכוש אג"ח במחיר מציאה ותוך כדי כך ליצור אפשרות לרווח גדול בעתיד.
כן , יש בזאת סיכון רב, אולם צריך לזכור כי על פניו לא נראה מצב שבו בעלי האג"ח לא יקבלו כלום על אחזקותיהם ולכן, באם מישהו קנה במחיר טוב, גם אם יקבלו מחזיקי האג"ח רק חלק מהתשלום המקורי ( חלק ממלוא החוב שגוייס באג"ח בהנפקה) , הם יזכו לרווח נאה.
מסקנה: שווה לעקוב, לבחון, כי ככל שיתגבש ההסדר ויידעו פרטיו , הרי שמחיר האג"ח יאמיר חזרה.
מהי השפעת מקרה אפריקה על אגח"ים אחרים ?
אין קשר בין היכולת של דנקנר למשל, להחזיר את חובו ובין הצרות של לבייב להחזיר את חובותיו.
האפשרות שאולי אפריקה תגיע לקשיים , ולא תחזיר חובות, לא צריך להשפיע על אגחים אחרים.
אבל בבורסה , כמו בבורסה, שהמשקיעים מוכרים מפחד הם מוכרים הכל. אז עקב הבעיות באפריקה, הם מוכרים הרבה מאוד תעודות תל בונד שברשותם, מוכרים אגח"ים של חברות אחרות, כי הם חוששים שמא אלו הן הבאות בתור להודיע על קשיים.
עקב מכירות מסיביות אלה , מחירן של אגרות חוב רבות יורד באחוזים ניכרים, ללא הצדקה כלכלית, ולכן ייתכן ונוצרו הזדמנויות קניה טובות, ובעלות סיכוי , באגרות חוב אחרות.
לסיכום: המקרה של אפריקה לישראל, הינו מקרה קלאסי של התנהגות אג"ח , וציבור משקיעים במקרה של קשיים בהחזרת החוב. אסור להיות פזיזים בקבלת החלטות, יש לבחון היטב את כל ההיבטים וההשלכות של בעיה כזו. המעקב אינו של יום או יומיים, ויכול להמשך גם שבועיים, שלושה ואף יותר.