מאקרו, אגרות חוב וריביות
> 3QE בארה"ב חיובי רק לשוק ה-MBS. לא יותר מכך.
> את שיעור האבטלה הוא לא יצליח להפחית
> ההרחבה הכמותית הכי לא ספונטנית - כבר שלושה שבועות חלפו מאז דראגי הכריז עליה. דבר עדיין לא קרה
> אולי השבוע יכריזו על תחילת רכישות של אג"ח ספרדיות
מטבעות
> האירו עושה Comeback – לא לזמן רב...
> הרמות הנוכחיות של ה-EURUSD, הן להערכתנו עיתוי נוח לצמצום החשיפה למטבע
3QE של ה-Fed רק בכדי להרגיע את המשקיעים, לא יותר מכך
ה-FOMC הודיעה לפני מעט יותר משבוע על 3QE, הדפסת כסף חדשה, בהיקף של 40 מיליארד דולר לחודש, לשם רכישת איגרות חוב מגובות משכנתאות. המהלך יצא לאור לאחר תקופה ארוכה שבה המשקיעים לוחצים על הבנק המרכזי לפעול שוב.
האמת היא, שהערך המוסף של ההרחבות הכמותיות שנעשו במשק האמריקאי הוא די מוטל בספק (ברור שזו לא תהיה התשובה אם תשאלו את ברננקי). בבנק המרכזי יסבירו כי ההרחבות הכמותיות תרמו ליצירת אינפלציה ולירידה בשיעור האבטלה... נו, בסדר.
עם זאת, ביחס לחוב הממשלתי, המהלך הראשון דווקא לא הביא לכדי ירידה בתשואות לפדיון ב-UST, דווקא ההיפך – ראו את התרשים. את רווחי ההון בהרחבה השנייה אולי צריך לזקוף לזכות היוונים ופחות לרכישות.
בכל מקרה, שתי התוכניות ראו אור כאשר ה-UST ל-10 שנים נסחרו בתשואה לפדיון גבוהה באופן משמעותי מזה שהיה לאחרונה (כ-1.7%). לכן, גם ב-Fed מבינים שאין טעם לפעול במקטע הממשלתי ופועלים בתחום המשכנתאות – ה-MBS-ים.
גם שם, אין באמת צורך הכרחי לפעול, אך אם לוקחים בחשבון את הצרה של שוק הדיור, אזי ריבית נמוכה בהחלט יכולה לעזור. יתר על כן, מהלכי ההרחבה הכמותית הקודמים עזרו להפחית את בצורה משמעותית את הריבית על המשכנתאות וגם תמך במחירי ה-MBS-ים. לכן במקטע הזה, יש עוד מקום לפעולה.
באופן כללי, שוק האג"ח לא אהב את החדשות ואיגרת החוב ל-10 שנים איבדה ממחירה ביום הכרזה (14/9) כאשר התשואה לפדיון מטפסת ב-15 נ"ב, עד לכדי 1.89%. במהלך השבוע נרשמה מגמה הפוכה ואף ניתן לומר כי האג"ח החזירה לעמצה את כל אשר הפסידה כתגובה למהלך ההרחבה הכמותית וכך בסוף בשבוע נסחרה ה-UST ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 1.7528%
כפי הנראה, הדיווחים הפושרים השבוע בזירה המאקרו כלכלית, הביאו לתחושה כי שגם עם ההרחבה הכמותית יהיה קשה לבנק המרכזי האמריקאי להביא לכדי ירידה בשיעור האבטלה. בהחלט סיטואציה לא פשוטה.
הדבר היחיד הטוב שניתן לומר על ה-QE3 הוא שיש בכך רוח גבית ל-MBS-ים. לדוגמא, האג"ח של Fannie Mae לתקופה של 30 שנה רשמה בשבוע שחלף רווח הון נאה כאשר התשואה לפדיון יורדת ב-34 נ"ב. אמנם, זהו מהלך קיצוני שקשה לצפות כי יקרה גם בשבוא הבא, אך לאור כוונת ה-Fed ניתן להניח שהכיוון יימשך. לכן, מי שמשקיע או מעוניין להשקיע ב-MBS-ים עשוי לראות פרי לעמלו. מעבר לכך, ה-QE3 לא מעניין יותר מדי.
ב-ECB יש רצון אבל אין יכולת – חודש לאחר ההכרזה, אולי השבוע תצא לעולם ההרחבה הכמותית
לעומת חוסר התוחלת האמיתי של הרחבה כמותית בארה"ב, בגוש האירו המהלך הוא יותר מהכרחי, זה יכול אף להיות עניין קיומי, אשר עשוי להבדיל בין שמיטת חובות לבין תשלום החוב.
לפני כשבוע, אישר בית המשפט הגרמני את המהלך של דראגי. האישור הוסיף זריקת עידוד לשווקים. כעת, השוק נמצא בעמדת המתנה לקראת חשיפת תוכנית רכישת איגרות החוב של ספרד (כפי הנראה תוצג ב-27/9).
העניין הוא שבעת הצגת מתווה המוניטרית, בראשית ספטמבר (ב-6/9), דראגי כבר די סינדל את עצמו. כלומר, הוא לא יכול לפעול באופן ישיר, אוטונומי וספונטני לרכישת איגרות חוב של מדינות שהוא חפץ. דהיינו, הוא לא יעשה כלום, טרם: (1) דרישה רשמית של המדינה לסיוע ו-(2) לפני אישור של האיחוד האירופי כי המדינה עומדת ביעדים של האיחוד, בכל האמור למשתנים הפיסקליים.
לכן, מהלך מוניטרי שכזה, שהוא נחוץ מאוד, לא יכול להיות ספונטני, כפי שפועלים ב-Fed, אלא נדרש זמן עד שב-ECB יחלו לרכוש איגרות חוב של מדינות כמו ספרד או איטליה.
אגב, באופן די תמוה גם אם ב-ECB חושבים כי הגיע הזמן לרכישה של איגרות חוב מסויימות, אם ראשי אותה המדינה לא חושבים כך, ה-ECB לא יוכל לפעול...
דוגמא לכך היא איטליה. האיטלקים כבר הודיעו כי הם לא מעוניינים בתקופה הנוכחית כי ה-ECB ירכשו את איגרות החוב שלהם. לעומתם, הספרדים מאוד מעוניינים והם כבר נמצאים בתהליך האישור.
כאמור, אם הכל ילך כשורה, אזי באופק של שבוע (כחודש ממועד ההכרזה על התוכנית) יחל ה-ECB ברכישה של איגרות חוב של ממשלת ספרד.
נראה כי יהיה קשה למשקיעים ללכת כנגד הרוח הגבית של דראגי והמהלכים שלו. לכן, במידה וההרחבה הכמותית תצא לפועל (והיא תצא), אזי איגרות החוב של ספרד ירשמו רווחי הון בחודשים הקרובים.
בקיצור, חובבי ניצול הזדמניות, יכולים לחשוב על האיגרות הספרדיות, גם לאחר המהלך האדיר שעשו האיגרות בראשית החודש.
בכל מקרה, להערכתנו איגרות החוב הקונצרניות האמריקאיות הן האפיק המועדף, בתקופה הנוכחית
מטבעות
> האירו עושה Comeback – לא לזמן רב...
> הרמות הנוכחיות של ה-EURUSD, הן להערכתנו עיתוי נוח לצמצום החשיפה למטבע
האירו עושה Comeback – לא לזמן רב...
הדולר האמריקאי רשם בספטמבר חודש די איום, מבחינתו. ההודעה של הבנק המרכזי האמריקאי על פתיחתו של סיבוב חדש של רכישות איגרות חוב מגובות משכנתאות (MBS) וגם ההכרזה כי הריבית הדולרית לא תועלה לפחות עד 2015, עשתה את שלה על שער החליפין של הדולר האמריקאי כנגד האירו. כך, ביום ב' האחרון (ה-17/9) נסחר הדולר בשער של 1.317 דולרים לאירו.
משום מה, דווקא ההכרזה של דראגי כי הוא מתכוון לרכוש איגרות חוב של מדינות הנמצאות בקשיים – הדפסה של כסף גם כן – תמכה באירו, לעומת ההכרזה של ברננקי שדווקא הביאה להיחלשות של המטבע המקומי.
כפי הנראה, הסיבות ששוק המטבעות קיבל בשמחה את הודעת דראגי לעומת העצב של ברננקי הן:
(1) ברור לכל כי הרחבה כמותית באירופה הוא מהלך שבאמת יכול לעזור לשקם את התמונה הפיננסית בגוש. כלומר התועלת גדולה עשרות מונים מהמחיר שבגין ההדפסה.
(2) את הדבר הזה אי אפשר לומר על הכלכלה האמריקאית. שם מחירי איגרות החוב של הממשלה גבוהים מאוד ואין באמת צורך לבצע הרחבה במקטע הזה.
(3) דראגי רק מדבר בעוד שברננקי פועל. למעשה, דראגי רק הכריז על התוכנית ולא החל לעשות כלום (דהיינו, לשוק יש עוד זמן עד שייחל להעניש את דראגי). לעומתו, הבנק המרכזי של ניו-יורק (הזרוע המוניטרית של ה-Fed) כבר החלה באופן מיידי לרכוש MBS בהיקף של 40 מיליארד דולר לחודש.
(4) ברננקי הודיע כי הריבית לא תועלה עד 2015 כלומר היה כאן איתות ברור לשחקני ה-Carry.
חרף התחזקות האירו כנגד הדולר האמריקאי במהלך החודש אנו נוקטים בגישה לפיה הדולר האמריקאי יתחזק כנגד האירו, על רקע פערי הפעילות הכלכלית החלשים לעומת ארה"ב ועוצמת המשבר. לכן, זהו עיתוי נוח מבחינתנו למצמום החשיפה לאירו.