נגיד ה-ECB נחלץ להציל את גוש היורו ולפי שעה הוא דוחה את הפתרון למשבר, אם כי אף בעיה לאבאמת נעלמה הרחבה פיסקלית גם בסין יחד עם נתוני מקרו מעורבים בארה"ב מגדילים את סיכויים להרחבה כמותית נוספת בארה"ב
המופע המרכזי של סוף השבוע היה שייך למריו דראגי. נגיד ה-ECB הודיע על תוכנית לרכישה של אג"ח ממשלתי בשוק המשני – ובכך עמד בציפיות שתלו בו השווקים, שעלו בחודשיים האחרונים בציפייה להודעה הזו והמשיכו להפגין קורת רוח גם לאחר פרסום הדברים.
יחד עם תוכנית תמריצים חדשה בסין ונתוני מקרו מעורבים בארה"ב, נראה כי הסיכויים לתוכנית הרחבה כמותית אמריקאית נוספת גדלו בסוף השבוע – עוד סיבה לעליה מתונה בלבד בתשואות האג"ח הממשלתי שם.
לב ליבה של התוכנית של דראגי הוא רכישה ללא הגבלה של אג"ח ממשלתי עם טווח פדיון של בין שנה לשלוש שנים, וזאת בתנאי שהמדינות יבקשו סיוע בכפוף לתנאים מוקדמים ויסכימו לפיקוח חיצוני על יישום הרפורמות. דראגי גם הודיע כי הכסף ייספג ולא יגדיל את כמות הכסף בשווקים (ניתן לביצוע דרך צעדים כמו הנפקת מק"מ – החלטה שנועדה להשיג את תמיכת גרמניה במהלך כולו. ואכן אנגלה מרקל פרסמה הודעת תמיכה על אף התנגדות הבנק המרכזי של גרמניה). צעד מרכזי נוסף בתוכנית היא הקביעה כי ל-ECB לא תהיה עדיפות על פני נושים אחרים (ביוון זה היה בעייתי כשהיתה עדיפות ל-ECB על פני נושים פרטיים).
בעקבות ההודעה נרשמו עליות חדות בשווקי המניות, נמשכה הירידה בתשואות אג"ח של ספרד ואיטליה והיורו התחזק, שכן ההודעה למעשה מקטינה את הסיכון לאירוע קיצון בגוש האירו ומקנה למנהיגיה זמן נוסף כדי לגבש ולהעביר רפורמות כלכליות. דראגי מצדיק לפי שעה את האמון שתלו בו השווקים – מי שהאמין לו כשאמר לראשונה ב-24 ביולי כי יעשה הכל כדי להציל את היורו, גזר מאז רווחים נאים. התשואות ל-10 שנים באיטליה ירדו מ-%6.5 לפני חודש וחצי ל-%5.0. בספרד נסחרו האג"ח ל-10 שנים בסוף השבוע ב-%5.6, לעומת %7.6 לפני חודש וחצי ובפורטוגל הן ירדו מ-%10.5 ל-%8.
אגב, נראה שאיטליה תהיה המרוויחה הגדולה מהתוכנית. כרגע נראה שהיא לא זקוקה לסיוע – צפויה לעבור לעודף תקציבי ב-2013, והיא נהנית מירידה בתשואות. המצב של ספרד שונה, ראש ממשלת ספרד קיווה שיוכל לקבל סיוע מקרנות החילוץ ללא רפורמות נוספות אך הודעת ה-ECB כנראה תחליש את עמדתו במשא ומתן על הרפורמות שיצטרך לבצע בתמורה לסיוע לבנקים.
ברקע ההודעה של דראגי סיפקה גם סין חדשות טובות לעולם. אחרי חודש של שתיקה יחסית ומקבץ של נתונים חלשים, ממשלת סין הודיעה על אישור תוכנית תמריצים חדשה בשווי מוערך של כטריליון יואן להשקעה בתשתיות – שוק המניות המקומי זינק ב-%4 לאחר ההודעה ומחיר הנחושת עלה לשיא של ארבעת החודשים האחרונים.
ואחרי אלה, נשואות עיני השווקים לניו יורק לישיבת ראשי הפד בהמשך השבוע. הנתונים מהשבוע האחרון בארה"ב היו מעורבים. ISM למגזר התעשייה פחות מ-50 נקודות (מראה על כיווץ), בעוד ש-ISM שירותים יצא 53.7 נקודות, הרבה מעל הצפוי. סקר ADP הצביע על עלייה של 140 אלף עובדים (מעל הצפי), אך בפועל תוספת המשרות היתה 96 אלף (פחות מהצפי). שיעור האבטלה ירד בכל זאת כי הרבה עובדים יצאו ממעגל העבודה בשל הגעתם לפנסיה (איכשהו כולם פרשו עכשיו). וכששוק העבודה לא מתאושש ובכל העולם יש מהלכים של הרחבה כמותית, גדלים שוב הסיכויים ל-QE3.
האם משהו עומד בדרך ל-QE3? כרגע נראה שהמכשולים לתוכנית הרחבה כמותית כזו הם ציפיות אינפלציה גבוהות של מעל %2 ונתוני צמיחה טובים מהצפוי בארה"ב. עם זאת, ככל שנמשכת החולשה בשוק העבודה הולכות וגוברים הלחצים על הבנק המרכזי האמריקאי לצאת בתוכנית
חדשה. כפי שניתן לראות מהגרף, במיתון הנוכחי קצב אבדן מקומות התעסוקה היה האיטי ביותר, אך כך גם ההתאוששות (בגרף מופיע קצב עליית האבטלה מהרגע שהיא הגיעה לשפל ועד שהחלה להתאושש).
harel1.JPG
מה עושים השבוע?
1. אג"ח חו"ל – עוד שבוע של שבירת שיאים. בשבוע החולף שוב נרשם שיא בהנפקות אג"ח קונצרני בארה"ב. חברות גייסו בשבוע האחרון 35.7 מיליארד דולר, לעומת 5.5 מיליארד דולר בשבוע קודם לכן. רוב ההנפקות גויסו באג"ח בדירוג השקעה (מעל BBB+). ב-2012 יגייסו חברות בארה"ב אג"ח ב-750 מיליארד דולר, לפי הערכה של ג'יי. פי מורגן. במהלך השבוע החולף גם הגיעו התשואות על אג"ח קונצרני כללי (כלומר חברות מהדירוג הגבוה ביותר ועד הנמוך ביותר, כולל High Yield) לשפל. המשך הגיוסים לצד הביקושים החזקים והמשך הזרמת נזילות לשווקים באירופה, בסין ואולי בקרוב גם בארה"ב ממשיכים לתמוך בחשיפה לאג"ח הקונצרני בעולם, תוך פיזור נאות. אגב, גם בחזית הזו כדאי לשקול פיזור מטבעי. ירידה בחששות המשקיעים הובילה לחולשה של הדולר מול כמעט כל המטבעות בשבועות האחרונים (למעט השקל), כך שהפיזור גם בחלק זה הטיב עם המשקיעים. מול המטבעות הסקנדינבים למשל נחלש הדולר ברבעון האחרון ב-%8; מול היורו הוא נחלש ב-%3 רק ב-3 הימים האחרונים. יש כמה גורמים התומכים בהיחלשות הדולר (כולל מול השקל): הצעדים של דרגי המפיחים אופטימיות בשוק, העלייה בהסתברות ל-QE3 בעקבות הנתונים בארה"ב ביום שישי וההרחבה הפיסקלית בסין.
2. אג"ח קונצרני מקומי – ממשיך להתנתק מהעולם. השוק המקומי המשיך להפגין ניתוק מהנעשה בעולם והירידות בו נמשכו גם בשבוע האחרון. גם אג"ח הבנקים המקומי – אפיק שהצליח להפגין שונות משמעותית מיתר האג"ח הקונצרני בתל אביב – ירד בשבוע החולף, בעוד שבעולם למשל בלטו דווקא האג"חים של הבנקים בירידת תשואות. בתחילת היום,המרווח בתל בונד 20 היה %3.44 וגם אם ננטרל את קבוצת אי.די.בי עדיין נשאר עם מרווח של יותר מ-%2.5 - גבוה משמעותית מהמרווחים בדירוג זה במח"מ דומה בארה"ב (%0.9). התפקוד החזק של השווקים בחזית הזו בסוף השבוע, עשוי להשפיע לטובה בימים הקרובים על האפיק. אנו ממשיכים להמליץ להקפיד על פיזור גדול במיוחד ולהמשיך למקד את "לב" התיק הקונצרני באג"ח של בנקים, אג"ח בדירוגי AA ואג"ח של חברות עם תזרים מזומנים חיובי.
3. מניות – מניות הבנקים המקומיות ממשיכות לבלוט בביצועי חסר. בציפייה לתוכנית של דראגי וגם בעקבות הכרזתה בסוף השבוע, הפגינו מניות הבנקים באירופה ובארה"ב ביצועים מרשימים. ביומיים האחרונים של סוף השבוע עלו בנקים כמו קרדיט סוויס ובנק אוף אמריקה ב-%10, בעוד שבנקים באיטליה עלו ב-%15. בחודש וחצי האחרון השלימו הבנקים באירופה עליות של בין %35 ל-%50 והם מתקרבים לשיא של השנה האחרונה (שהיה במרץ). מנגד, הבנקים בשוק המקומי רחוקים ב-%30 מרמות השיא שלהן באוקטובר. הבנקים בשוק המקומי נסחרים ב-%68, לפי מדדי הראל פיא, הבוחנים את שווי השוק של החברות אל מול השווי הנגזר מהערכות השווי של מחלקת המחקר בחברה. ביצועי חסר בולטים בכל המדדים בשוק המקומי, למעט הבלוטק. מדד ת"א 100 ות"א 25 נסחרים ב-%79 מערכם. אין ספק כי המחירים בשוק המקומי נמוכים, אך ייתכן שהם יישארו כך עוד זמן מה – במיוחד כל עוד רמת התשואות בשוק החוב מכבידה על רוב החברות.
4. אג"ח ממשלתי – ציפיות האינפלציה לא צפויות לרדת בקרוב. כמו בכל העולם, גם בשוק המקומי ציפיות האינפלציה המשיכו לעלות בשבוע האחרון. וכפי שנראים הדברים כעת, הן לא עומדות לרדת בזמן הקרוב – בחלק הקצר הציפיות הן כ-%3 ובחלק הבינוני %2.5. אחת הסיבות לכך הוא המדד הגבוה לחודש אוגוסט שיפורסם השבוע (ושלהערכתנו יעלה ב-%0.6) וגם שני המדדים הבאים אחריו (במצטבר, 3 המדדים הקרובים יעלו ב-%1.3).
בהתאם להמלצתנו כאן בשבוע האחרון, אנו ממשיכים להעריך כי לקראת המדדים הקרובים (הצפויים להיות גבוהים), עליית מחירי הסחורות ועל רקע הסביבה העולמית המצפה לאינפלציה גבוהה יותר בתקופה הקרובה ייתכן כי האפיק הצמוד יתפקד טוב יותר.
כמו בכל העולם, למרות עליית ציפיות האינפלציוניות אין צפי להעלאת ריבית בזמן הקרוב – אם כבר, להיפך.
לאור המדדים הגבוהים יש בתקופה הקרובה עדיפות להשקעה באמצעות מוצרים בעלי מיסוי ריאלי (כמו קרנות נאמנות, קרנות כספיות) על פני מוצרים עם מיסוי נומינלי (מק"מ, פקדונות).
harel2.JPG
harel3.JPG