השבוע תל אביב חוותה את אחד השבועות הסוערים בעת האחרונה. השבוע נפתח בעליות חדות ומנופחות של כמעט 4% - מנופחות משום שהמדדים בארה"ב אמנם תמכו במגמת עליה אך מינורית משמעותית משהתרחש. חלק מהעליה הדרמטית ניתן, שוב, ליחס לתקשורת שגרסה כי "הדרך ל 1000 סלולה" וכותרות נוספות שהגשימו את הנבואה.
בעקבות העליה החדה, ובהתאם לדברים שחזינו בסקירה הקודמת, שחקני המעוף היו בולטים במיוחד והיוו נדבך מרכזי בשבוע. העליה המפתיעה בתחילת השבוע הובילה במהרה לחוסר נוחות בולט. חוסר נוחות אך עדין לא חשש אמיתי, משום שהדבר דווקא שירת את אלו שמכרו אופציות קול יקרות, מתוך בטחון עצמי מופרז כי המדד יתקן חדות מטה. משזה בושש להגיע, בשני ניתן היה כבר להבחין בסגירת פוזיציות משמעותית ואף בסקוויז בולט – המדדים שמו פעמיהם אל עבר ה 1000, והתבצרות מצד המוכרים חייבה אתהשחקנים לרכוש את נכס הבסיס במחיר גבוה ולתדלק למעשה את מהלך העליות.
בתחילת החודש ציינתי, כי השחקנים מתחלקים החודש לשניים: אלו אשר כיוונו לאוכפים סביב 940, והשחקנים הנוספים שבחרו לבנות שוקת רחבה עד להתבהרות מגמה מובהקת. הסברתי אז כי עדיף להסתפק החודש בתשואה צנועה יותר, משום שלהערכתי המדד יגיע לאחד הגבולות. בהתאם, החלוקה החודש בין השחקנים שיצאו בשן ועין, ובין אלו שכלל לא הבינו על מה מהומה. כותבי השוקת העריכו נכון, כי בסבירות גבוהה המדד יתקרב לרמות הקריטיות אך ישוב חזרה לגבולות הרצועה 900-1000, ללא עדיפות מובהקת לכיוון מסויים.

השחקנים הם אלו שלמעשה הובילו לטיפוס אל עבר 1000 הנקודות, ולא סיבות איתנות עם רגליים על הקרקע. הדבר ניכר היטב, עת בשלב מסויים ההפרש בין ת"א 25 ות"א 75 הגיע ל 2% (אחדד בקצרה, כי האינדיקטור לפעילות ספקולטיבית של שחקנים באה לידי ביטוי בהשוואה בין שני המדדים הללו: בעוד שבראשון קיימת פעילות ענפה, הרי שהשני אינו נתון כלל לויסות).
ביום שלישי המדד כבר ממש חזר לימים שטרם המשבר והוא הוחזק ע"י השחקנים. עם זאת, לא היתה "התאבדות" של שחקן על 1000 כפי שתואר, והדברים הפומפוזיים משרתים כותרות אך שגויים. כמות הקולים שנכתבה סביב 1000 לא היתה גבוהה מהכמות שסביב 990 או 1010, וחשוב מכך הכמות לא עלתה במהלך החודש כלל. הנזק היה בפקיעה מעל 990 כשהיעד האופטימאלית עוד היה 960.

הפקיעה עצמה כצפוי היתה דרמטית ועל גבול התיאום. במהלך הדקות הראשונות המדד היה יציב והמחזור עמד על 150 מליון ₪ בלבד. אז, הגיעה התערבות מסיבית ברגעי הפקיעה בעיקר הודות להצפה של תעודות סל בהיקף של כמעט 600 מליון ₪, שגררה את המדד לצלילה שבשיאה ירידה של 3% (טעות מצד השחקנים אגב, הדבר היה גורר פתיחה אנגלית שהיתה מזמינה לונגיסטים ומובילה לפתיחה מתונה משמעותית). כך או כך, אלה וגם אלה הרוויחו החודש, אך יהווה הדבר תמרור אזהרה עבורנו ברצוננו בתשואה גבוהה בעת קשה לחיזוי זו.
החודש באופציות אנו עומדים בפני התרחשות בלתי רגילה ובהחלט חריגה, דוגמתה אינני זוכר בשנים האחרונות. אם הנהלת הבורסה לא תחזור בה, אנו צפויים לחודש מסוכן ביותר – הפקיעה תהא ביום שלישי בתאריך 29/9 ויום המסחר האחרון יהיה 24/9 ! כלומר בבוקר שלישי כותבי האופציות יהיו חשופים לשלושה ימי מסחר ללא תגובה, בעוד בד"כ הפקיעה בחמישי חושפת למקסימום יום מסחר בודד בארה"ב. החשש הוא כמובן, שבימים אלו יהיו עליות או ירידות חדות, ודי שנזכיר את ספטמבר שעבר בו החגים לבדם יצרו הפרש של כ 10% בתשואה בין מדדי שראל וארה"ב, בכדי להבין את פוטנציאל ההרס. בשל כך, קשה מאוד להעריך אסטרטגיה חודשית מתואמת גם החודש. מצד אחד ברור שיהיו אוכפים, ומצד שני השחיקה תהא בעייתית ומעטים יעזו הישאר לפקיעה שבקלות עשויה להיחקק כאלימה ביותר. נובע מכך, כי ככל הנראה יכתבו אוכפים שיתפרקו במהלך השבוע האחרון של החודש. מומלץ ככלל הראשון במסחר, לכתוב שחיקה אך לקחת בחשבון שבהחלט מה שלכאורה נוגד כל הגיון יכול להתרחש: האופציות בחמישי לא ישחקו כפי שדורשת התטא אלא משמעותית פחות, בכדי לגלם את הסיכון בימים העתידים להגיע. בהתאם משקיעי הלונג צריכים לזכור כי גם מהם תימנע אפשרות תגובה, ולהערכתי ביום המסחר האחרון (חמישי) אלמלא סנטימנט חיובי חזק המשקיעים יעדיפו לממש סחורה ולצאת לשבת ולכיפור בראש שקט, מה שעלול להוביל לירידות.

הערכתי לחודש ספטמבר נשארת בעינה – המדד ימשיך לנוע בגבולות 900-1000, ובמידה ותהא פריצה במדדים הדבר יהיה מטה. להערכתי, כבעבר, המשבר טרם חלף ואנו צפויים לראות ירידות חדות במדדים.

מסקנה אחת קריטית בהחלט ניתן לגזור משבוע הפקיעה שחווינו: יהיה נכון לציין כי השחקנים הם שהובילו את השוק ל 1000 ולא סיבות איתנות ומוכחות, אך הדבר בא ללמדנו, כפי שהערכנו בעבר, כי אין כל התנגדות אמיתית ברמה זו ומלבד מספר עגול הנחמד גם ההתנגדות הפסיכולוגית איננה. לא הבחנו בהיצע של מוכרים שהפיל את השוק, ולבטח לא בזריקת סחורה, והשוק בסה"כ חזר למקומו הטבעי לאחר שבדק את הגבול העליון במדד.

בהתאם להערכתנו הרציפה, כי מגמת האבטלה לא נבלמה אלא לכל היותר האטה פרסמה הלמ"ס כי שיעור האבטלה טיפס ברבעון השני ל 8%. באופן לא מפתיע הירידה הגדולה ביותר, נרשמה בענף התעשייה. התעשייה המסורתית המוזנחת לטובת שוק ההון יכולה בקלות ליצור את המשבר הבא, אך ההתעלמות מבעיות הכלכלה הריאלית והתמיכה המוחלטת, שלא לומר האובססיבית, בשוק ההון מובילה לאיבוד משרות ולהגדלת הפער בין הבורסה והכלכלה הריאלית בישראל. זוהי מגמה עולמית, ואין ספק כי רבים מקברניטי הכלכלה העולמית פועלים בדרך זו, אך הפגיעה בישראל היצואנית יכולה להיות קשה כפליים בשל שער החליפין הבעייתי.

בתוך כך העלה בנק ישראל את הריבית ב-0.25% לרמה של 0.75%. הנגיד עשה את הדבר הנכון, אם כי מעט מידי מאוחר מידי. כבר לפני חודש ציינתי כי הנגיד מוכרח להעלות ריבית, אך ההתמהמהות בה נקט הבנק הובילה להתפרצות אינפלציונית . בשל האדישות המופגנת של הנגיד כלפי האינפלציה, אף ציינתי כי לא אהיה מופתע אם הנגיד ימנע גם הפעם מהעלאת ריבית. אז הפעם הנגיד לא נמנע אך העלאה זו היא לא בשר ולא חלב. מצד האינפלציה, העלאה של 0.25 לא תוביל לריסון כלשהו (אם זה יקרה הדבר יתרחש בשל מחירי הנדל"ן), ומצד בועות הנדל"ן והבורסה לא צפויה התרגשות מיוחדת. אין לצפות גם להשפעה דרמטית על הדולר אבל כרישי המטח המריחים דם רואים נגיד מדמם, בעוד האחרים מודיעים בריש גלי כי אינם עתידים לבצע כן בחודשים הקרובים. כתוצאה מכך, עוד ועוד כספים פותחים פוזיציית שורט על הדולר והנגיד יכול רק להאט מעט את ההידרדות. ההערכות בשוק הן כי הנגיד רכש בממוצע למעלה מ150 מליון דולר השבוע, וזאת במיוחד במהלך ה 24 שעות שאחרי ההודעה בהן רכש הנגיד 250 מליון דולר. לא נותר אלא לשאול עד כמה עוד ניתן לספוג במחיר הדפסת כסף (אינפלציה), והאם מישהו באמת סבור שכל העלאת ריבית תמוסמס ע"י קניות של בנק ישראל.

בעקבות ההעלאה חלה תופעה מדהימה בצמודי המדד – הצמודים ירדו לאחר העלאת הריבית . מה הסיבה לכך? מצב הופכי ואבסורדי. הנגיד בעצם אותת שהוא מוכן להעלות ריבית. השינוי בהערכה הוביל לכך שבתי ההשקעות והבנקים יישרו קו כי הנגיד ימשיך להעלות את הריבית, ובעקבות כך ציפיות האינפלציה התקררו מעט. אין מקום בשלב זה למכור את צמודי המדד שכן גם המדד הקרוב יהיה חיובי וילחץ את הנגיד. ההחלטה על רכישה/מכירה של צמודי מדד צריכה להיעשות אחרי פרסום המדד הבא והחלטת הריבית שבעקבותיה.

לבקשת רבים גם אייחס יותר מקום בסקירה למניית טאואר. ציינתי בסקירה הקודמת כי להערכתי המניה צפויה לרדת חדות, ומחירה מנופח. מיילים רבים נשלחו ושאלו מדוע אני סבור כך, ועד איזה שערים לדעתי המניה תגיע.
לפני שארחיב מעט אציין שבעבר צפיתי כי אם טאואר תפרוץ, המניה תבצע מהלך נאה. המניה אכן עשתה כן אך סברתי כי במחיר 250 יש לממש את המניה, ואילו המניה המשיכה בטיפוס.
הסיבה שבגינה סברתי כי יש לממש אז היא בדיוק אותה סיבה שאני סבור שבגינה יש לממש כיום. כפי שהשתקף בדו"ח החברה, מצבה של טאואר בעייתי ביותר. אין ספק שחלו תמורות משמעותיות במניה, ומחירה כעת כמובן רחוק מ 110 כפי שהיה בזמן הדשדוש. עם זאת מחברה על ערש דווי פרצה המניה כשבחודשיים האחרונים, מידי שבוע הודיעה על 2-3 חוזים חדשים. אין מקביל לכך בחברות אחרות הפועלות בענף, ואף לא קרוב לכך. עיון מדוקדק בהודעות מלמד כי רובן אינן חוזים כי אם מסמכי הבנות. מעבר לזה, גם בתרחיש האופטימי המניה ביצעה מהלך של פי 3 ויותר, אך הרווחיות מכל החוזים יחד שוות ערך ל 25% בלבד תוספת בשורת הרווח (עפ"י מנכל החברה והעלאת החזית לרבעון הבא). מכיוון שכך, הפקטור הדומיננטי ביותר שדחף את המניה הוא פסיכלוגי טהור. רבים חיפשו מניה שתספק הודעות חיוביות, וטאואר שאכן שיפרה ביצועים, סיפקה את הסחורה אך רחוק מאוד מהמחיר אליו נסקה. מעבר לכך, הצירוף של מסמכי הבנות והרצף הפתאומי של החוזים הובילו לשמועה עיקשת במיוחד כי המניה הורצה בכדי להשיג את יעדה והוא עשרה ימי מסחר מעל $1 בכדי שלא להימחק מהבורסה. חשוב לי להדגיש שמדובר בשמועה וכמובן שאיני יכול לדעת האם יש דברים בגו שאחרת לא הייתי מכנה זאת שמועה, אך אם האלמנט הפסיכולוגי הוא זה שדחף את המניה, אין סיבה שאותו אלמנט לא יעשה את הפעולה ההפוכה. צריך גם לראות את ה"יובש" בהודעות לאחר עשרת ימי המסחר המדוברים, ולא לתהות האם יש בדבר אמת. מכאן, המניה בעיקר תלויה בסנטימנט בבורסה ו/או בהודעות נוספות שיגיעו כי לכשלעצמה היא יקרה. מבחינה ריאלית שווי המניה הוא 350 ואף מעט למטה מכך. מבחינת סנטימנט אני מעריך שמעט יותר אך בהחלט מתחת ל 400. בהתאם להערכה משבוע שעבר, המניה התממשה דו-ספרתית בשבוע החולף, וסביר כי המגמה תימשך גם השבוע. קשה להתעלם מהתופעה באתר ובמיילים שקבלתי, שהגנו בחריפות על טאואר. אני מודע לכך שדעה זו עומדת בסתירה לפוזיציית רבים באתר, אך תמיד העלתי את הדברים מזוית הראייה שלי, וימים יגידו אם הערכתי נכונה או לאו. חשוב לנסות ולהבדיל בין "התאהבות בפוזיציה" וניתוח קר. אני מקבל כל דעה ויתכן אף שטעות בידיי, אך נא להבין שכשמשקיע אומר שטאואר תהא שווה 1000 עד סוף שנה, יש צורך לנמק מדוע ואיך תגיע למחיר זה, ולא לבחור מספר עגול המעלה במהירות חיוך ומבט חולמני.

אפריקה פותחת את השבוע עם הגעה לנקודה אותה ציינתי בינואר השנה – פשיטת רגל. אפשרי לקרוא לזה הסדר חוב, תספורת אג"ח או כל שם אחר אך אפריקה לא תחזור עוד להיות חברת נדל"ן מובילה. לבייב עשה כל שביכולתו בכדי להימנע מלהגיע למצב זה, אך המשבר ויותר מכך, המינוף בו היתה מצויה החברה ערב המשבר הכריעו את החברה שמאזנה שלילי בשנה החולפת. דעתי היתה ונשארה (תוכלו לחפש בסרגל כלים תחת "אפריקה" התיחסויות נרחבות שלי למניה) כי אין מחיר למניה, ובהתאם שיש להתרחק מהאג"חים שלה. כמובן שעכשיו אין לשנות הערכה זו, ואני חולק על דעת רבים בשוק הגורסים כי לאפריקה יש בוודאות כמות מזומנים לצלוח את השנה הנוכחית, ואת החציון הראשון של 2010. לאפריקה אין את כמות המזומנים הזו עפ"י הדוח האחרון, פשוט משום שהשערוך בו עדיין אופטימי למצב בפועל.

אירופה לא סיפקה חדשות מהותיות השבוע, והמדדים נטו לעקוב אחר המתרחש בארה"ב עם נטיה קלה לירידות.
באסיה היתה זו סין שקיבלה מקלחת קרה מ UBS לאחר שראשי החברה אמרו בגלוי את הנכתב כאן לא פעם:"הנתונים הכלכליים שמגיעים מסין נראים חשודים ואנשים מתחילים להטיל ספק באמינותם". UBS כדוגמא לכך הוא סיפק את הפרדוקס בין הדיווחים המצביעים על נתוני ייצוא טובים כאשר במקביל נרשמת ירידה חדה במדד ה-Baltic Dry Index, העוקב אחר מחירי ההובלה הימית. אם היינו צריכים עוד סיבה לצאת מהשוק הסיני הבועתי, הרי שחוסר שקיפות מדליק נורת אזהרה בקרב אלו שעוד נותרו בשוק ולהעלות את מפלס הפחד מפני הבורסות המקומיות.
בארה"ב אובמה עשה מצידו את המהלך המתבקש, והותיר את המושכות בידי ברננקי. אובמה לא היה רוצה כעת להרעיד את השווקים ומעבר לכך ברמת דעת הקהל היה ברור כי זה המהלך הנכון, שאחרת המשבר היה דבק בו אם השוק היה חוזר לרדת גם אם ללא תלות במחליפו של ברננקי.
מעבר לזה פורסמו שני נתונים סותרים לחלוטין.
הנתון הראשון חיובי במיוחד, נתון התמ"ג, שהפתיע והצביע כי הכלכלה הגדולה בעולם התכווצה בקצב נמוך מהצפי, בקצב התכווצות של 1%. הצמיחה השלילית ברבעון השני לאחר התכווצות חדה של 6.4% ברבעון הראשון של 2009 מייצגת המשך לשני הרבעונים האחרונים של 2008 בהם נרשמה גם כן צמיחה שלילית, מה שאומר שכלכלת ארה"ב מתכווצת זה ארבעה רבעונים ברציפות - הרצף הארוך ביותר מאז השפל הגדול בשנות ה-30.

לכאורה חדשות מרעישות וחיוביות מעין כמותם אך ההודעה השניה מהבית הלבן עשתה בדיוק את ההיפך, עת עדכן את תחזית הצמיחה לרעה כפי שהוזכר בסקירה האחרונה. עוד מהבית הלבן תחזית האבטלה עודכנה משמעותית לרעה, ושיעור האבטלה לפי הבית הלבן, צפוי להתחיל לרדת רק בשנה הבאה ולעמוד על ממוצע של 9.8% במהלך שנת 2010 אם בזאת לא די, התחזית המפתיעה ניתנה דווקא עבור 2010 . בשנת 2010 צפוייה להתבצע התפנית, כשהתוצר המקומי הגולמי יסתכם ב-2%, ולא ב-3.2% שהוערכו מוקדם יותר השנה. בשנת 2011 צפוייה ארה"ב לרשום צמיחה של 3.6%. בתוך כך, גם שיעור האבטלה קיבל עדכון מטה. לפי תחזיותיה של היועצת הכלכלית של הנשיא אובמה, כריסטינה רומר, שיעור האבטלה יגיע לשיעור של 10% עוד השנה ויחל בנסיגה איטית במהלך השנה הבאה. עם זאת, שיעור האבטלה הממוצע בשנת 2009 יעמוד על 9.3%, כשממוצע האבטלה בשנת 2010 צפוי לעמוד על 9.8%.
זה מסכם מבחינתי ת הסיבה בגינה אני טוען כי מהלך התיקון היה מוקדם מידי וחזק מידי. אם בעצם ארה"ב הולכת לעוד שנתיים קשות אז הכיצד שוק ההון צוהל?! שוק ההון מעולם הקדים את הבורסה אך זאת במספר חודשים ולא בשנתיים תמימות. בכדי שהשוק ימשיך קדימה יש צורך בנתונים מרשימים, וקשה למצוא כאלה שיתנו את הדחיפה הדרושה במעלה ההר.

מניות ומגזרים
אפריקה ושורט על הנדל"ן - בעקבות כל מה שכתבתי על המניה, אסכם בקצרה כי אין לרכוש מהמניה או מהאג"חים ולא משנה עד כמה הם יחתכו במהלך המסחר. המניה לא תירגע בטווח של יום, וזה לא בבחינת לתפוס סכין נופלת כי אם גרזן צונח. בהתאם, מדד הנדלן צפוי לרשום ירידות חדות, שלא יסתכמו ביום אחד, ולכן בהחלט מתבקש לרכוש שורט על הנדלן.

• בנוגע לשאר המניות והמגזרים אין שינוי בהערכה.
• את אסטרטגיית האופציות ניתן למצוא תחת פורום אופציות ספטמבר.


שבוע טוב ומוצלח !