רקע
כמו מחיר הזהב, גם מחיר הכסף רחוק מהשיא אליו הגיע במהלך 12 החודשים האחרונים. מחיר אונקית כסף נגע במחיר של 44 דולר במהלך השנה האחרונה ובמחיר של כ- 50 דולר לאונקיה במהלך חמש השנים האחרונות. כיום, המחיר נע בסביבות ה- 27 דולר לאונקיה, כתוצאה מירידה כוללת במחירי הסחורות המרכזיים, כמו: זהב ונפט, וירידה נקודתית בביקוש לכסף בשנת 2011.בניגוד לזהב, ביקוש לייצור תעשייתי מהווה למעלה מ- 50 אחוז מהביקוש המצרפי לכסף. אחוז זה אף צפוי לגדול במהלך השנים הקרובות, כתוצאה מהתפתחות טכנולוגיה ומכשירים אלקטרוניים, במקביל להמשך צמיחה ופיתוח של מדינות מתפתחות המגדילות את חלקן בצריכת מכשירים אלקטרוניים.גם חוסר וודאות כלכלית יכול לתמוך בהסטת כספים להשקעות בסחורות, כמו כסף, כפי שניתן לראות בגידול המשמעותי בהחזקת מתכת כסף ע"י קרנות ETFבחמש השנים האחרונות.


התנודתיות במחיר הכסף ממשיכה
בדומה למתכות אחרות מחיר הכסף הינו תנודתי. במהלך השנה האחרונה, הפער בין המחיר הגבוה ביותר למחיר הנמוך ביותר הסתכם בכ- 60%. נכון ל- 16 ביולי 2012, עמד המחיר לאונקית כסף על 27.32$, קרוב למחיר השפל אליו הגיע ב12 החודשים האחרונים.
מחיר הכסף לאונקיה במשך השנה האחרונה
מקור: http://www.monex.com



ביקוש והיצע הכסף בשנת 2011


ביקוש:
הביקוש לכסף בשנת 2011 קטן ב- 13.5 מיליוני אונקיות לסך של 876 מיליוני אונקיות. עיקר הביקוש נובע מביקוש לייצור תעשייתי (כ- 55%). הביקוש לתכשיטים, מטבעות ומדליות מהווה כ- 18.2% ו 13.5% מהביקוש הכולל בהתאמה, והביקוש לשימוש בצילום ודברי כסף מהווה כ- 7.5% ו 5.3% מהביקוש בהתאמה.

התפלגות הביקוש העולמי לכסף (באחוזים) – שנת 2011
מקור: Thomson Reuters GFMS

בהשוואה לשנת 2010, מלבד גידול במרכיב אחד - ביקוש למטבעות ומדליות כסף, חל קיטון בכל שאר הגורמים המרכיבים את הביקוש המצרפי. קיטון בביקוש לכסף בייצור תעשייתי נובע מהאטה בצמיחת הכלכלה העולמית.
כאשר בוחנים את המגמה בעשור האחרון, ניתן לראות עלייה חדה ביקוש ליצור תעשייתי, יציבות בביקוש לתכשיטי כסף והיחלשות בביקוש למוצרי צילום ודברי כסף.

היצע:
היצע הכסף מורכב מארבעה מרכיבים עיקריים: כריית כסף, מיחזור של גרוטאות, גידור נטו של יצרנים ומכירת כסף ע"י ממשלות. החלק הארי של ההיצע נובע מכרייה, כ- 73% בשנת 2011. מיחזור גרוטאות מהוות את החלק השני בגודלו בהיצע ותורם כ- 25% מההיצע העולמי. בשנת 2011 מיחזור הכסף הגיע לשיא כל הזמנים, כ- 257 מיליוני אונקיות, כאשר המדינה המובילה במיחזור כסף הינה ארה"ב ולאחריה האיחוד האירופי, צמיחה בתחום המחזור מורגשת גם בסין.
מכירת כסף ע"י ממשלות ירדה לרמה הנמוכה ביותר בארבע עשרה השנים האחרונות והסתכמה ב- 11.5 מיליון אונקיות בשנת 2011. מתחילת שנות ה- 2000 ועד 2006 סין הייתה אחת המדינות הגדולות המוכרות נטו כסף במקביל לרוסיה. מגמה עולמית ניכרת הינה קיטון במכירות נטו של הממשלות ובמידה והקיטון יישמר או יימשיך, יכול להיווצר לחץ מסויים לעליית מחיר הכסף כתוצאה מקיטון בהיצע.

למרות ירידה בכמות נטו של השקעות בכסף בשנת 2011, בשמונה השנים האחרונות כמות ההשקעות נטו הייתה חיובית. אחד ההסברים לתופעה זו הוא הגידול המתמשך בהחזקת הכסף ע"י קרנות ETF.
התפלגות ההיצע העולמי לכסף (באחוזים) – שנת 2011
מקור: Thomson Reuters GFMS

ביקוש לייצור תעשייתי
הביקוש לייצור תעשייתי תמיד היה מרכיב מרכזי בביקוש לכסף, אך במהלך השנים האחרונות חלקו היחסי בביקוש גדל ואף צפוי להמשיך לגדול גם בעתיד. בשנת 1990 כ- 39% מהביקוש לכסף נבע מביקוש לייצור תעשייתי, עשור לאחר מכן הביקוש גדל ב- 100 מיליון אונקיות וחלקו היחסי חצה את ה- 40%. התפוצצות בועת ההיי-טק והאטה הכלכלית שנוצרה בעקבותיו עצרו את הגידול בביקוש למספר שנים בודדות. במקביל להתאוששות הכלכלית בשנים שלאחר מכן וההתפתחות הטכנולוגית, בשנת 2007 חלקו היחסי של הביקוש לייצור תעשייתי הגיע לשיא של כ- 55%. כיום לאחר המשבר הכלכלי העולמי בסוף שנת 2008, והתאוששות הכלכלית, האחוז חזר להיקף של 55%.


אין שינוי בצמרת המדינות המפיקות כסף

חמש המדינות המפיקות את הכמות הגדולה ביותר של כסף שמרו על דירוגן מהשנה הקודמת. סין צמצמה את הפער מפרו ואף צפויה להיות היצרנית השניה בעולם של כסף במהלך השנים הקרובות. מתוך הרשימה המצורפת, פרו ואוסטרליה הן המדינות היחידות בהן חלה ירידה בכמות התפוקה של כסף, אך השינוי הינו קטן ולא מהותי.


מדינה ייצור שנתי במליוני אונקיות - 2011
1 מקסיקו 152.8
2 פרו 109.8
3 סין 103.9
4 אוסטרליה 55.2
5 צילה 42.1

מקור: The Silver Institute


סיכום
לאחר תנודתיות רבה במחיר הכסף וירידת מחירו כמעט לנקודה הנמוכה ביותר במהלך 12 החודשים האחרונים, ישנם גורמים התומכים בהיפוך המגמה. המגמות המתמשכות של גידול בביקוש לייצור תעשייתי, הגידול בהשקעות נטו והגידול בביקוש למטבעות ומדליות מכסף צפויות להמשיך להוביל את הגידול בביקוש העולמי גם בשנים הקרובות.
התכונה הייחודית של מתכת הכסף, מוליכות החום והחשמל הטובה ביותר, מספקת יתרון תחרותי בר-קיימא על פני מתכות אחרות בשימוש בייצור תעשייתי. יתרון זה צפוי להוות את מנוע הצמיחה בביקוש לייצור תעשייתי ובביקוש המצרפי לכסף ככל שהעולם יתפתח יותר וככל שיתווספו מכשירים אלקטרונים קיימים וחדשים.

מלבד מגמות אלו, הכסף משמש גם כלי השקעה הצפוי להגן מפני אינפלציה, בדומה לזהב. בתקופה בה קיימת אפשרות להרמת ראש של האינפלציה, משקיעים רבים בוחרים להוסיף לתיק ההשקעות שלהם גם מרכיב הגנה בפניה , כגון מתכת הכסף (סילבר) ומתכת הזהב.