הי chizhk,

בנוגע ל ..
ציטוט פורסם במקור על ידי chizhk צפה בהודעה
PIRATE, כשאמרתי "אני כבר פחות בטוח במה שאמרתי", אני התכוונתי בדיוק למה שניסחת כ-"מה שאני מנסה לעשות אינו רק לענות לשאלות (ע"פ הבנתי) אלא בעיקר לגרום לאנשים לחשוב". אז במקרה הזה באמת התחלתי להרהר האם הנחה שהתבססתי עליה (קשר ישיר ודי וודאי בין עליית האינפלציה ופריים), נכונה.

ולגבי "
אנא זכור, אין אני דובר דבר אלוהים חיים" - אני חושב (ולצערי, נדמה לי שלא תמיד אנשים מקבלים את זה) שאחריות על החלטות פיננסיות שאנחנו מקבלים היא אך ורק עלינו. אתה יכול להיעזר במי שאתה רוצה, להקשיב לעצות, לקרוא סקירות, להתלהב מניתוח של מישהו בפורום זה או אחר, אבל ברגע ששמת את כספך בנכס כלשהו, אתה (ורק אתה) הוא זה שנושא בתוצאות.
תשובה לעניין. אני לפעמים עונה לאדם ומכוון את התשובה לקהל רחב יותר (כמו במיקרה זה). אני כולי תקווה שרבים קראו והפנימו את התשובה שלך.

בנוגע ל ..
ציטוט פורסם במקור על ידי chizhk צפה בהודעה
ואם נחזור לכותרת הדיון המקורי (למי ששכח - "סולידי רגוע 6-8%") ובתנאי שאנחנו מסכימים שתיק שמורכב מכמה אג"חים קונצרניים עם יחס סיכון/סיכוי טובים זו הדרך להשגת אותם 6-8% "רגועים וסולידיים", מה ההרכב האפשרי של תיק כזה?
אני חושב שכאן אתה במילכוד.

הבעייה היא ששוק האגח הקונצרני פועל בשני מישורים. האחד - אגרות החוב המדורגות גבוה (כולל אגרות מדינה, תל בונדים, בנקים וכיוצא בזה) בהן מותר לקרנות הגמל להשקיע (עקב מגבלות ועדת חודק) והשני - כל השאר.

העובדה ששוק האגח המדורגות גבוה, בהן מותר לקרנות הגמל להשקיע, קטן מאוד ביחס לכספים שקרנות אלו מחזיקות גורם לאגחים אלו להיסחר גבוה מאוד ביחס לשווים הכלכלי האמיתי (1%-4% תשואה) והופך אותן פרקטית לבועה כלכלית (שלא נראה כי תתפוצץ כל עוד הרגולצייה נותרת). התנודתיות באגרות חוב אלו נמוכה מאוד (בגלל ההיצע המוגבל לעומת הביקוש) אך התשואות שמעניקות איגרות אלו מגוחכות ביחס לסיכון. עובדה זו, הופכת את כל הקבוצה הזו כמכלול לאיגרות חוב לא ראויות (ובוודאות - לא סולידיות).

מנגד, שוק האגח הנותר, הוא שוק של ידיים פרטיות (ופעילות נוסטרו) הפועל בגדול ע"פ עיקרון העדר (ולכן ע"פ הסנטימנט). אין לדעתי ולו אגח אחד בקבוצה זו שלא יכול לתת תנודתיות של 30% (בקלות). כאן נראה כי השוק אינו מנתח כדאיות כלכלית אלא "סנטימנט". אם אגח נחשב כ"אגח טוב" הוא ייסחר בתשואה נמוכה יותר ואם נחשב ל"אגח רע", הוא ייסחר בתשואה גבוהה יותר. הבעייה היא שלעולם לא תוכל לדעת מתי, למה ומדוע יהפך "אגח טוב" ל"אגח רע" ולהפך (ועד היום מצאתי קשר קלוש בין השווי הכלכלי של האגחים לתשואות אותן הן נותנות).

כלומר, לדעתי, אגחים סולידיים אמורים היו לצאת מקבוצת "שאר האגחים". אך אגחים "סולידיים" אלו יכולים בקלות לתת תנודות מחיר של 30% ויותר, לכן אינני בטוח שניתן לקרוא להם סולידיים.

לסיכום, לדעתי, לא נראה שיש בשוק האגחים שלנו אגחים סולידיים במובן המקובל של המילה. אתה יכול למצוא אגחים הנותנים תנודתיות נמוכה (כל זמן שהסנטימנט והדירוג איתם), אך הם בעליל לא כלכליים (לכן לא סולידיים) ולכן מדי פעם תראה את חלקם מתרסקים, כאשר הציבור הרחב מבין זאת (אינטרנט זהב, סקיילקס, IDB, ...) . מנגד, אתה יכול למצוא אגחים כלכליים הנתונים לתנודתיות גבוהה (לכן לא סולידיים בהגדרה), אך הם כלכליים באופן מובהק.

לגבי רשימות מכולת - אני מסרב לפרסם כאלו ב-public. אם אתה מעוניין ברשימות כאלו ואחרות, אני לפעמים מתדיין על כנ"ל בפרטי (אם הדמות מוכרת לי מהאתר והחיפוש שלה ממוקד מספיק - אני מספק לפעמים רשימות אפשריות).

בברכה,