מאקרו, אגרות חוב וריביות
> האינדיקטורים האמריקאים מפתיעים לחיוב. הבעיות המבניות לא באות לכדי פתרון
> האם הגרמנים מתחילים לחשוב אחרת?
> הפסדי הון בקרב איגרות החוב החזקות (ארה"ב, גרמניה)
מניות
> שוק המניות האמריקאי רושם רצף חיובי של 6 שבועות, הארוך ביותר מאז ינואר 2011
> אנו ממשיכים לשמור על גישה חיובית ביחס לשוק האמריקאי
האינדיקטורים האמריקאים מפתיעים לחיוב
במנוגד, לתקופה האחרונה בה סיפקו בנקים וגופים שונים בעולם פסימיות ביחס לצמיחה העולמית כאשר הם דיווחו על עדכון כלפי מטה של תחזיותיהם, דווקא בשבועות האחרונים הכלכלה האמריקאית פרסמה נתונים הן טובים באופן יחסי והן מפתיעים, לעומת הערכות השוק.
עם שלל האינדיקטורים שפורסמו לאחרונה נזכיר את:
(1) מדד האינדיקטורים המובילים טיפס בחודש יולי ב-0.4%, לעומת התכווצות של 0.4% בחודש יוני, ובהשוואה לצפי לכדי עלייה של 0.2% בלבד.
(2) מדד אמון הצרכנים של מישיגן עלה בחודש אוגוסט לרמה של 73.6 נק', לעומת 72.3 נק' ביולי ובהשוואה לצפי השוק לכדי ירידה ל-72.2 נק'.
(3) המכירות הקמעוניות רשמו בחודש יולי התרחבות של 0.8%, במנוגד לירידה של 0.7% ביוני, ובהשוואה להערכת השוק לעלייה של 0.3% בלבד.
(4) הייצור התעשייתי ביולי צמח ב-0.6%, לעומת צפי השוק לכדי התרחבות ב-0.4%, ובהשוואה לעלייה קלה של 0.1% ביוני.
חשוב לציין, כי לא כל האינדיקטורים היו טובים אך, הייתה עדיפות ברורה לטובת האינדיקטורים המפתיעים, לעומת החלשים. יתר על כן, מידת החשיבות של האינדיקטורים שהפתיעו לטובה הייתה גבוהה מאוד, לעומת אלו שהפתיעו לשלילה.
התוצאה הברורה של הדיווחים הללו הייתה שבוע נוסף שבו איגרות החוב של ממשלת ארה"ב רושמות הפסדי הון. כך, בסוף השבוע נסחרה ה-UST ל-10 שנים בתשואה לפדיון של 1.82%, הגבוהה ב-15 נ"ב מאשר הייתה בה לפני שבוע.
חשוב לציין, כי זהו השבוע הרביעי הרצוף, שבו האיגרת ל-10 שנים רושמת הפסד הון. זאת, כאשר ב-24 ליולי האיגרת נסחרה בתשואה לפדיון הנמוכה ביותר אי-פעם, ב-1.388%.
יחד עם זאת, חשוב להכיר בעובדה כי הבעיות המבחניות בארה"ב ובראשן הגירעון הממשלתי הגבוה, ממש עוד לא באות לידי פיתרון וגם אין די באינדיקטורים הללו בכדי לפתור את הצרה הפיסקלית. כפי הנראה, עד הבחירות לא יהיה שינוי משמעותי במתווה הגירעון הממשלתי.
הצמצום הפיסקלי ייחל רק לאחריו. לכך, כמובן תהיה השפעה שלילית, גם אם מתונה, על מחזור העסקים.
התפתחויות המאקרו בגרמניה מביאות להקלות ביוון
אמנם, גרמניה מצליחה לשמר על פער צמיחה ברור מול המדינות האירופיות הגדולות האחרות וזרמי ההון למערכת הבנקאות של המדינה לא פוסקים, עם זאת, גם הכלכלה הגרמנית מציגה נתונים פחות טובים. לראיה, הצמיחה ברבע השני הסתכמה ב-1.2% (במונחים שנתיים), לעומת 2% ברבע הראשון. לא חדשות טובות לקראת הבחירות של 2013. אגב, כלכלת האירו התכווצה הרבע השני של השנה בשיעור של 0.8%.
עם זאת, כפי הנראה הקשיים בכלכלה הגרמנית בפרט ובגוש אירו בפרט הביאו לידי כך שגם הגרמנים מרגישים פחות בטוחים בכל האמור למהלכי ההמרצה המוניטריים ואולי גם הפיסקליים שהם יצטרכו או יירצו להפעיל בעתיד. לכן, ייתכן והם יצטרכו להציג גישה אחרת, פחות נוקשה ביחס לטיפול במשבר שאת סופו לא רואים באופק. אולי עדות אחת להכנת הקרקע למדיניות גמישה יותר אנו כבר מתחילים לראות ביחסם של הגרמניים אל היוונים. לראיה, השבוע הודיעה אנגלה מקרל כי היא שוקלת הקלה בתנאי החילוץ של יוון.
כידוע, כבר 3 שנים יוון נאנקת תחת משבר קשה. כעת ממשלתו של סמראס, ממתינה לדוח של האיחוד אשר צפוי להתפרסם בחודש הבא ובו ייקבע האם יוון קיימה עד לאחרונה את התחייבויותיה. קשה לנו להאמין כי יוון לא תקבל סיוע, גם אם לא תעמוד בכל התחייבויותיה. זאת במיוחד, אם נשווה את הקלות שבה קיבלה ספרד כספים בכדי לשקם את מערכת הבנקאות שלה
אגב, ייתכן כי שינוי הגישה של גרמניה לא בא לידי ביטוי רק מול יוון, אלא כבר לפני מספר שבועות מול ספרד, אשר קיבלה באופן מיידי סכומי עתק לחילוץ המערכת הבנקאית.
לפיכך, במידה והמשבר יימשך, זרמי ההון צפויים להגיע למדינות, אולי אפילו ביתר קלות.
בדומה להתפתחויות שנרשמו בארה"ב, גם איגרות החוב של גרמניה, צרפת ואנגליה רשמו השבוע הפסדי הון, בעיקר האנגלית. התשואה לפדיון באיגרת הגרמנית עלתה במהלך השבוע ב-11 נ"ב והיא נסחרה בסופו בתשואה לפדיון של 1.49%. האיגרת האנגלית והצרפתית נסחרו בסוף השבוע בתשואה לפדיון של 1.67% ו-2.12%, בהתאמה.
רצף חיובי של 6 שבועות
עונת הדוחות הכספיים כבר לקראת סיום. הדוחות הסבירים והאינדיקטורים המאקרו-כלכליים האחרונים שפורסמו למשק האמריקאי והפתיעו לטובה הביא לידי כך שמדד ה-S&P 500 רשם 6 שבועות רצופים של עליה בערכו. רצף כה ארוך נרשם לאחרונה בחודש ינואר 2011, לפני יותר משנה (אז נרשם רצף של 7 שבועות).
כך, מדד ה-S&P 500 רשם השבוע עלייה של 0.87%. מדד מניות הטכנולוגיה, ה-Nasdaq הוסיף 1.84% לערכו, כאשר מניות Cisco, Ebay ו-Goggle מוסיפות לערכן, 8.7%, 6.6% ו-5.5%, בהתאמה.
יחד עם זאת, לא רק בשוק האמריקאי נרשמו התפתחויות חיוביות בשבוע האחרון, אלא גם בשווקים המפותחים האירופאים ובמזרח הרחוק. מנגד, השווקים המתעוררים רשמו דווקא ירידות שערים כאשר מדד המתעוררים הכללי איבד 0.8% מערכו בשבוע שחלף.
מראשית השנה בולטת לחיוב התשואה שנרשמה בצפון אמריקה (12%), הן לעומת משקים מפותחים אחרים, 5.1% באירופה ו-4.1% במזרח הרחוק.
נציין, כי השווקים המתעוררים עלו מראשית השנה ב-6% בלבד.
אני ממשיכים לשמור על גישה חיובית ביחס לשוק המניות האמריקאי, הן על רקע המחירים הנוחים שבהם נסחר השוק, הן לאור ההתפתחויות המאקרו-כלכליות והאינדיקטורים האחרונים המפורסמים במשק האמריקאי לפיהם ישנה עלייה בקצב ההתרחבות של מחזור העסקים ובמיוחד לאור העובדה כי האינדיקטורים המאקרו כלכליים, במיוחד בארה"ב, מפתיעים לטובה.
בכדי לייצר תשואות גבוהות השווקים המתעוררים זקוקים לזריקת מרץ של הכלכלה העולמית. הואיל ולא נראה כי מחזור העסקים בעולם צפוי להתחזק בתקופה הקרובה באופן משמעותי, הרי שישנה עדיפות לשוק האמריקאי גם מולם.