סוף השבוע השקט בגזרה האירופית איפשר למשקיעים להתרכז בנתוני המקרו העולמיים ומיד להתחרט על כך. התמונה העולה מהנתונים שהתפרסמו באירופה ובמזרח מלמדת כי ההאטה העולמית נמשכת ואף מחריפה וכי גם המדינות החזקות באירופה לא חסינות בפני מיתון. מהזווית של הצמיחה בישראל ברור שמדובר בחדשות רעות המלמדות כי ייתכן והצמיחה השנה וב-2013 תהיה נמוכה אף יותר מהתחזיות. מהזווית של המשבר באירופה ייתכן ומדובר דווקא בחדשות חיוביות. יחסי הכוחות באירופה והבחירות הקרובות בגרמניה מקשים על מרקל לקדם תכניות בהן משלם המיסים הגרמני נאלץ לתמוך בחבריו השוכנים לחופי הים התיכון. עם זאת, מיתון בגרמניה עשוי לשנות את הלך הרוח של העם הגרמני שיהיה פתוח יותר לתוכניות כמו הדפסת כסף והגדלת הגירעון על מנת לקדם את פתרון המשבר.נתונים מאירופה (לפי סדר כרונולוגי, כל הנתונים בשיעור שינוי שנתי אלא אם נאמר אחרת)
• הייצור התעשייתי באיטליה ירד ביוני ב-8.2%.
• הייצור התעשייתי בבריטניה ירד ביוני ב-4.3%.
• התוצר באיטליה התכווץ ברבעון השני ב-0.7% לעומת הרבעון הראשון. זהו הרבעון הרביעי ברציפות בו נרשמת באיטליה צמיחה שלילית.
• הזמנות ממפעלים גרמניים ירדו ביוני ב-7.8%. בדומה למדדים נוספים לפעילות הכלכלית בגרמניה, זוהי הירידה השנתית החדה ביותר מאז סוף 2009.
• הייצור התעשייתי בספרד ירד ביוני ב-6.9%.
• הייצור התעשייתי בגרמניה ירד ביוני ב-0.9%. זהו החודש השלישי ברציפות בו הייצור התעשייתי בגרמניה מתכווץ.
• מדד המחירים בגרמניה עלה ב-0.2% לעומת רמתו ביוני. האינפלציה בהסתכלות שנתית עומדת על 1.7%.
• הייצור התעשייתי בצרפת ירד ביוני ב-2.3%.

שוק האג"ח האירופי
שבוע חלף מאז הצהיר ה-ECB על תוכנית רכישות האג"ח שלו ומאז, דממה. השווקים הפיננסיים שהתאכזבו מההנהגה האירופית לא פעם ולא פעמיים בשנה האחרונה הפכו להיות סקפטיים יותר וסבלניים פחות. כך, בעוד עקום התשואות הספרדי אמנם הגיב לתוכנית הרכישות של ה-ECB בירידת תשואות, תגובה זו הייתה מאופקת בהרבה מזו שנרשמה כאשר הודיע ה-ECB על תוכנית ה-LTRO בסוף 2011 (ראה גרף). יתרה מכך, בימים האחרונים, ולאור השקט שמגיע מכיוון ה-ECB, נרשמה שוב עלייה בתשואות האג"ח הקצרות של ספרד כאשר התשואה על אג"ח לשנתיים עלתה מ-3.3% לרמה של 4.1%.
עקום התשואות הספרדי




מקור: בלומברג


נתונים בסין
אוסף של נתוני פעילות ביולי שרובם היה מתחת לציפיות המוקדמות ממשיך ללמד על המשך ההאטה גם בקרב המשקים המתעוררים הגדולים בעולם.
• סחר חוץ - העודף המסחרי הסתכם ביולי ב-25.1 מיליארד דולר, לעומת עודף של 31.7 בחודש יוני. הירידה בעודף המסחרי (20%) מיוחסת בעיקר לנתוני היצוא החלשים. ביולי היצוא התרחב ב-1% בלבד ביחס לחודש המקביל אשתקד לעומת עלייה של 11.3% ביוני השנה לעומת יוני 2011. הפילוח של יעדי היצוא מתיישב עם ההתכווצות של כלכלות אירופה וירידת הביקושים שמתלווה אליהם. כך, אם היצוא לארה"ב עוד רשם ביולי עליה מתונה של 0.6% (בהשוואה ליולי 2011), באותה תקופת מדידה ביצוא לאירופה נרשמה התכווצות של 16.2%(!).
• אינפלציה - קצב האינפלציה ביולי עמד על 1.8% לעומת 2.2% בחודש הקודם (כל הנתונים הם ביחס לחודש המקביל אשתקד אלא אם נאמר אחרת). מדובר בקצב הנמוך ביותר מאז ינואר 2010. הסעיפים שמשכו למטה היו סעיפי המזון שעלו ב-2.4% בלבד לעומת עלייה של 3.8% ביוני ובכך חתמו שפל של 33 חודשים. סעיפי המזון מהווים כשליש מהסל של הצרכן הסיני, ולכן תרומתם להתמתנות האינפלציה די דומיננטית כשנזכיר שרק בקיץ האחרון עמדה האינפלציה בסין על 6.5%.
• בהקשר זה עולה החשש כי העליות האחרונות במחירי הסחורות החקלאיות ילחצו את האינפלציה בסין כלפי מעלה. תופעה כזו אכן עלולה להתרחש אך כנראה בשיעור נמוך וזאת משתי סיבות עיקריות: ראשית מחיר האורז (הסחורה המהותית ביותר בסין) עלה בחודשים האחרונים בשיעור נמוך יחסית של כ-15% לעומת 40%-50% במחירי הסחורות האחרות. שנית, הממשל בסין מנווט (זה התרגום הסיני ל"קובע") את מחירי הסחורות החקלאיות המיוצרות בסין. בשל כך, ההשפעה של המחירים העולמיים על מחירי בסין עשויה להיות נמוכה.
• גם העלייה במכירות הקמעונאיות (13.1% ביולי לעומת 13.7% ביוני) והתרחבות הייצור התעשייתי (9.2% לעומת 9.5% ביוני) מלמדת על האטה אם כי בהשקעה בנכסים קבועים מסתמנת התייצבות (עלייה של 20.4% ביולי בדומה לנתון מהחודש הקודם).
• בשורה התחתונה, הנתונים מאותתים על העמקת ההאטה ומגבירים את הסיכויים להמשך פעולות מצידן של הרשויות בסין, בין אם מדובר בהפחתת יחס הרזרבה, הריבית המוניטרית ובין אם מדובר בהפחתות מיסים.
כדי להשלים את התמונה האסייתית, בהודו הייצור התעשייתי התכווץ ביוני ב-1.8% ביחס להתרחבות של 2.5% במאי. גם כאן יש התמתנות משמעותית בקצב הפעילות הכלכלי בדומה לסין, אולם קשה לראות נקיטת צעדי מדיניות אגרסיביים בדומה לסין. זאת, בעיקר עקב רמת אינפלציה גבוהה באופן משמעותי שעומדת על קצב של 10% (בין היתר גם בגלל בעיות היצע מזון במדינה עקב העדר מונסונים השנה) שמונעת הרחבות מוניטריות מכיוון הבנק המרכזי
נתונים בארה"ב
• מספר הדרישות הראשוניות לדמי אבטלה ירדו בשבוע האחרון ל-361 אלף, לעומת 367 אלף בשבוע הקודם וצפי ל-370 אלף. לאחר פרסום נתוני התעסוקה לחודש יולי בשבוע שעבר נראה כי החששות מפגיעה חמורה בשוק העבודה שעלו ברבעון השני התבדו וכי שוק העבודה ימשיך להתאושש בקצב של כ-120 אלף משרות בחודש.
• הגרעון המסחרי של ארה"ב ירד ביוני מ-48 מיליארד דולר ל-42.9 מיליארד דולר. בניכוי השפעת הנפט (שמחירו ירד בתקופה הרלוונטית) הגרעון ירד מ-23.2 מיליארד דולר ל-20.4 מיליארד דולר. במילים אחרות הירידה במחיר הנפט תרמה כמעט מחצית מהצמצום בגרעון המסחרי.
• עם זאת גם בנטרול הנפט מדובר בנתונים טובים כאשר בייצוא נרשם גידול של 0.9% ובייבוא קיטון בשיעור זהה (ללא ניכוי הנפט הייבוא ירד ב-1.5%).
• נתוני הסחר של חודש יוני טובים באופן משמעותי מאלו שלקחו ב-BEA (משרד המחקר הכלכלי האמריקאי) באומדן הראשוני לצמיחה ברבעון השני. בהתאם לכך הנתונים שפורסמו יכולים לתרום לא מעט לעדכון הצמיחה שעשויה לעלות מרמה של 1.5% לרמה של כ-2%.
• מבחינת חלוקה גיאוגרפית, הייצוא האמריקאי לגוש האירו גדל בשנה האחרונה ב-6.3% לסין גדל ב-10.2%.
• עם זאת אין להסיק מנתוני הסחר של יוני לנתונים הצפויים במחצית השנייה של השנה. גם בגלל המיתון באירופה ההולך ומחריף, גם בגלל שהדולר התחזק ב-5% מול סל המטבעות שלו מאז מאי וגם בגלל שמחירי הנפט עלו מאז תחילת יולי ב-19.5% במונחים דולריים.

גיל לאופר, כלכלן בכיר - פסגות בית השקעות
אורי גרינפלד, מנהל מחלקת מאקרו- פסגות בית השקעות