וורן באפט שזכה לכינוי האורקל מאומהה, בשל הצלחתו המסחררת בהשקעות לאורך השנים, אמר כי הוא נוהג לפחד כשכולם תאבי בצע והוא הופך לתאב בצע כאשר כולם מפחדים. במילים אחרות תפישת העולם של באפט בהשקעות גורסת, כי עדיף לקנות כשכולם מוכרים וכאשר כולם קונים עדיף למכור להם. כמה פשוט ככה גאוני.

לאורך השנים האחרונות שווקי ההון חוו תקופות שפל ותקופות שיא על רקע המשברים הכלכליים שהתרחשו פעם אחר פעם. אירועים מעין אלו יוצרים הזדמנויות, בעיקר בתקופות תנודתיות אשר ניתן היה לזהות אותן רק בדיעבד.

בתקופה שוורן באפט אמר את המשפט המדובר, שהפך להיות אחד הציטוטים המוכרים בשוק ההון, לא היתה דרך נוחה לעקוב אחר רמות הפחד או התיאבון לסיכון של המשקיעים, אולם בתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת הומצא מדד הנקרא מדד VIX או בשמו המוכר יותר השגור בלשון הפעילים בשוק ההון – מדד הפחד. מדד זה אומד את התנודתיות הצפויה במדד s&p 500 והוא מחושב על ידי מדידת סטיית התקן הגלומה באופציות הנסחרות על מדד זה הפוקעות בתקופה של חודשיים מיום חישובו.בכך נוצרת האפשרות לראות את תחזית השוק לרמת התנודתיות של מדד s&p 500 בטווח של 30 הימים הבאים.

מאחר שתמונה אחת שווה אלף מילים, מוצג כאן גרף של מדד VIX מול מדד s&p 500 מאז אוגוסט 2007 ועד ימים אלו. ניתן לראות כי מדד VIX (בצבע ירוק) הינו תמונת ראי כמעט מושלמת של מדד s&p 500 (בצבע כחול) אשר ממנו הוא נגזר. ניתן לראות מהתנהגות הגרף של מדד VIX (ירוק) שככל שהוא עולה לערכים גבוהים (תנודתיות גבוהה), שוק המניות יורד, וזאת ניתן לראות מהתנהגות הגרף של מדד s&p 500 (כחול) באותה תקופת זמן. הדבר נכון גם במקרה ההפוך: כאשר רמות התנודתיות יורדות במדד VIX הדבר יכול להעיד על צפי לעליות שערים בשווקי המניות.
infinity.JPG

לאורך השנים, מאז הושק המדד נקבעו שיאי שפל וגאות ברמת הפחד של השווקים המגולמת בהתנהגותו. הקריאה הנמוכה ביותר של מדד VIX היתה ב-1993 שהסתכמה ב-9.5 נקודות, ואילו הרמה הגבוהה ביותר של המדד נרשמה בשיא משבר הסאב פריים – ספטמבר 2008 - אז נסק המדד ל-86.5 נקודות. נכון ל 31.712 עומד המדד על 18.9 נקודות.

איך ניתן להיחשף למדד "הפחד" המחושב בזמן אמת בבורסות האופציות של שיקאגו? הדרך הנוחה והמקובלת ביותר לעשות שימוש בכלי זה הינה השקעה ב-ETF's מתמחות במדד זה. כמו כן בבורסות וול סטריט יש שורה ארוכה של ETF's העוקבות אחר רמת התנודתיות של מדדים רבים, לדוגמא: מדד , s&p 500מדד MSCI, מדד 1000 Russell או 2000 Russell.

שורה תחתונה: מדד VIX מהווה כלי ספקולטיבי בארגז הכלים של המשקיעים המנסה לחזות את התנהגות השוק בעתיד הקרוב, כלי אחד מני רבים, שלא מומלץ להסתמך רק עליו בעולם ההשקעות.